Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Pro Violet je rodina tím nejdůležitějším v celé galaxii. Když se její táta ztratí během nebezpečného úkolu, vydává se ho hledat v doprovodu nových kamarádů: Elliot je úzkostlivé kuře s darem předtuchy, přátelský Zacheus je posledním zástupcem svého druhu. Violet pozná, že vesmír je úžasný a pestrobarevný, ale má i svoje mouchy. Nebo přímo velryby, které vám můžou sníst školu. Úchvatně nakreslený komiks Kosmo knedlíci, jehož název odráží autorovu obrazotvornost, je velkolepým dobrodružstvím z budoucnosti, která v lecčem připomíná naši současnost. Je plný rozmanitých ras a originálních vesmírných lodí, ale tím hlavním je humorný a dojemný příběh překračující hranice žánrů i věkových skupin.

Scénář
Craig Thompson
Art
Craig Thompson
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Dave Stewart, Craig Thompson
Lettering
Petr Dubec, Roland Hüse
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Pavel Kořínek, Lukáš Růžička
Žánry
dětský, dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7637-024-1 (Paseka)
Vazba
šitá v měkkých deskách
Formát
165 x 212 mm
Tisk
barevný
Váha
800 g
Stran
320
Cena
549 Kč
Originál
Space Dumplins (Scholastic Graphix, 2015)
  • faster86
    faster8627.10.2021 21:31Kosmo knedlíci
    je to barevný, strašně natahovaný děj, který pak skonči na třech stranách, asi je to ok pohádka, ale nebavilo mě to
  • Norri
    Norri mecenáš22.10.2020 00:02Kosmo knedlíci
    Tak tohle je hodně zběsilý komiks! Má ujeté nápady jako Stopařův průvodce Douglase Adamse a šílené stroje jako od Káji Saudka. A má toho mnohem víc. Věděl jsem, že je to komiks především pro děti, ale zároveň jsem o něm slyšel, že pobaví celou rodinu a že je skvělý. Ze začátku jsem byl ale hodně zklamaný. Přišlo mi to příliš dětské a říkal jsem si, že to za rok nebo za dva věnuji malé neteři, která teprve půjde do školy. Ta by se divila… Poměrně brzy jsem totiž odhalil rafinovanost Thompsonova vyprávění. Do všech těch příšerek, barviček a velrybích průjmů totiž ukryl spoustu společenských a sociálních témat, které by tak malé dítě asi ještě těžko chápalo. Nabušený není ale jenom scénář. Kresba vás dostane taky. Craigovi Thompsonovi ten komiks musel dát neuvěřitelnou práci. Kresba není ani zdaleka realistická, spíše naopak - je velmi zjednodušující, ale je v ní tolik detailů, že se to málokdy vidí. Vyzdvihnout musím i to, jak Thompson pracuje s panely a s prostorem. Jeho vnější pohledy kombinované s průřezy jsou fantastické! Budu si tu knihu muset brzy znovu otevřít, abych si znovu a pořádně prohlédl všechny obrázky. V souvislosti s tím musím ocenit i Paseku za překlad a za zapracování všech překladů do obrázků. Celé to podtrhují skvělé barvy Dave Stewarta. Fajnová záležitost tihle Kosmo Knedlíci!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.3.2020 08:47Kosmo knedlíci
    Živé barvičky, roztomilá Violetka, dynamický vesmír, kresba plná skvělých detailů, dobrodružství, milé vtipy... ale příběh je takový dětský, no.

    P. S. proč nejdřív Violet vtipkuje o tom, že Elliot nebude z "volného chovu", načež je po několika stranách šokována, že se kuřata kdysi jedla? Nějak mi to neštymuje.

    Celkový dojem: 60%
  • karl173
    karl173 mecenáš23.2.2020 20:21Kosmo knedlíci
    Craig Thompson odvedl neskutečně velkou porci práce, jelikož je to vidět na každé stránce. Baví se teď především o zpracování, jelikož ta kresba, ty nápady a ten vybudovaný vesmír překupuje detaily. S příběhem už je to krapet horší, jelikož jde přeci jenom spíše o dětský komiks a tak tu už tolik nápadů není. Ale aby to nevyznělo špatně, stále si na tom autor dal záležet. Především prostřední část je plná napětí a příběh jsem neskutečně hltal. Bohužel konec se už tolik nevyvedl. Přišel poněkud uspěchaný a triviální. Přesto ve mě převládá spokojenost. Určitě se jedná o povedený komiks, jen na plný počet tomu něco málo chybělo. 4*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš10.12.2019 22:24Kosmo knedlíci
    No, měl jsem dost velký problém udržet pozornost nad hlavní dějovou linií. Těch hlášek a vjemů kolem mě doslova zahltily a chrlily se na mě zleva zprava až jsem najednou zaklapl knihu a řekl si, doprdele o čem to teda vlastně bylo? V podstatě zjišťuju, že to je prostinké svým vyústěním, ale to vše kolem je na velmi vážné notě. Ať se jedná o občanství na stanicích apod. Prostě je to takový hodně zjednodušený koncept Stopaře akorát velmi po svém pojaté. Co to fakt táhne nahoru je kresba. Postavy a jejich koloring je takový pro děti (asterixovský dalo by se říct), ale vše kolem je opravdu majstrštyk. Fakt to vykreslení a detaily, prostorové pojetí, odstíny, ponurost a prolínání mezi jednotlivými panely. To je pecka. Koloring zde je na výbornou. To je fakt mistrovská práce a Thompson se musel potit každý den až do půlnoci, resp. i kolorista po něm se musel také potit až do půlnoci. Za to vše dávám 4, ale pořád jsem jaksi zmatenej a nevím co to vše kolem jako mělo znamenat.
  • cyboy
    cyboy mecenáš3.12.2019 00:08Kosmo knedlíci
    Byl jsem na to vazne zvedavy a bohuzel, tentokrat synopse trochu lze. Hranice vekovych skupin to totiz nepresahuje a jde spis o komiks pro trochu odrostlejsi deti (tak kolem deseti). Neni to spatne, jen to neni takovata vec pro deti, kterou si uzivaji i rodice. Na konci je trochu vychovne poselstvi, ale pomerne sympaticke. Jen by tam nemuselo byt tolik slov, ktera deti asi ve slovni zasobe jeste mit nebudou. Pribeh je celkove hodne jednoduchy a jeho roztazeni na 300 stran je trochu zbytecne, ale zase to umozni detem toulat se s Kosmo knedliky po Thompsonove fantazii trochu dele.
    Jsem rad, ze jsem si to precetl, ale urcite se k tomu nebudu vracet. Hodnoceni mozna jeste upravim az si to prectou deti.
    70%
9206
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš16.12.2019 10:31Kosmo knedlíci
    Ještě to s dětma nemám dočtené, ale už teď musím pochválit vizuál. To je tak pěkný, že to musím napsat ještě než to dočtu. Obrovská pochvala vydavatelství Paseka za povedený překlad, skvělou práci na SFX i jiných textech v kresbě. Také chválím papír, který nechá vyniknout barvy a přitom nebere otisky prstů. Jen škoda že to není formát jako Hilda.