Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Starověký Řím, 1. století našeho letopočtu, poslední dny vlády císaře Claudia. Jeho manželka Agrippina se rozhodne císaře zabít, aby zajistila trůn synu Neronovi a tím jej upřednostnila před císařovým skutečným synem Britannicem. Intriky, úklady, spiknutí, nájemné vraždy v impozantním úvodním cyklu „římské Neronovy ságy“, jejímiž autory jsou scenárista Jean Dufaux a kreslíř Philippe Delaby.

Vyšlo jako 6. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Obsahuje čtyři díly ze série Murena:
1. Purpur a zlato (Murena, La pourpre et l'or)
2. Z písku a krve (Murena, De sable et de sang)
3. Ta nejlepší z matek (Murena, La meilleure des mères
4. Ti co jdou na smrt (Murena, Ceux qui vont mourir...)


Scénář
Jean Dufaux
Art
Phillipe Delaby
Barvy
André Beniest (Benn), Phillipe Delaby, Beatrice Delpire, Dina Kathelyn
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Zbyněk Froněk, Jaroslav Hlaváček, Jiří Nevěřil, Josef Vybíral
Žánry
akční, historický
ISBN/ISSN
978-80-88098-44-7 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
1299 g
Stran
208
Cena
699 Kč
Originál
Murena: Intégrale premier cycle (Dargaud, 2005)
  • faster86
    faster869.10.2023 07:13Murena #01: Cyklus matky
    Hodně mi to připomínalo pletichaření v seriálu Spartakus. Většinou nejsem fanoušek nějakých politických machinací, protože se v nich rychle ztrácím, ale tady jsem udržel krok celou knížku. V čem jsem se ztrácel, byla kresba tmavovlasých mužů, kde jsem často nebyl schopný poznat kdo je kdo. Plynulost/tempo děje se mi přesně trefilo do vkusu. Moc povedená věc.
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.5.2022 10:02Murena #01: Cyklus matky
    Tak po Orlech Říma jsme byl namlsaný na něco podobného a moc dlouho jsem hledat nemusel. Akorát peníze a knihovny docházejí:))

    Příběh se odehrává v dobách největšího rozkvětu Říma. O intriky, politikaření, gladiátorské souboje, vraždy, sex i dekadenci zde není nouze. Zhltl jsem to opět jako malinu, přínosná je určitě historická věrnost i Senecovy proslovy. Asi se budu mrknout po těch pozapomenutých antických knihách, co mám po babičce, ta moudrost v nich je jistě univerzálně platná a ta se jen tak neztratí, navíc, když na ni stavíme kořeny své civilizace, která tu snad ještě chvilku vydrží, i přes urputné snahy o sebelikvidaci.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš18.3.2022 18:02Murena #01: Cyklus matky
    Když už jsem napsal aktuální koment k Barakudě, vrátím se k Muréně, kterou jsem četl snad před rokem, nicméně dílo mi utkvělo v paměti jako masterpiece. :)

    Jedná se o výborně nakreslený historický komiks z Říma, kde sledujeme císaře a jeho okolí. Ze začátku bylo v knize hodně postav, ale po chvílí se začnete orientovat a vše jede jak na drátkách. V příběhu je nespočet různých intrik a komu se líbily první tři sérii Hry o Trůny, tady bude s blaženým pocitem čekat, co bude dál a líbezně si u toho odfrkávat jak je to úžasný. :D Musel jsem se podívat, jak to bylo s tím lexikonem.... měl jsem záložku na str. 74, kde je dobrý úryvek textu od Seneky ohledně bohatství, pokud tohle bylo to, co mě zaujalo - samozřejmě je zde odkaz na bod 5 v lexikonu, které se objeví na začátku každé kapitoly. Ohledně lexikonu jsem chtěl napsat, že mohou odhalit dění (vyspoilerovat), co se bude dít, proto by bylo lepší je mít až na konci, takže nečíst a když se budete vracet, tak číst pouze daný bod. ;) Každopádně Murena mě nahajpovala k hledání historických souvislostí ohledně postav a přemýšlení, zda se fakt drží historických faktů. Bohužel už si z toho nic nepamatuju. :D btw. Postava starý báby kouzelnice se objevuje i v Barakudě, resp. má totožnou vizáž ;) Tenhle koment pak ještě doplním až přečtu znova v době vydání druhého dílu... dávám 6*, což nejde, tak 5*
  • SickNail
    SickNail mecenáš21.11.2021 01:09Murena #01: Cyklus matky
    Veľmi podarené vykreslenie Ríma vo svojom najväčsom rozmachu. Výborná kresba a dej popreplietaný skrz na skrz čo je možno trochu náročné na pozornosť. Nejedná sa o žiadnu oddychovku, ale o plnohodnotný a prepracovaný príbeh v ktorom sa však miestami môžete strácať. 83%
  • Fort
    Fort7.11.2021 17:43Murena #01: Cyklus matky
    Tohle mě vůbec neoslovilo asi jsem od toho čekal něco jiného. Bohužel jsem to začal číst v době, kdy jsem měl v knihovně spoustu lepších komiksu ke čtení, taky důvod proč jsem to nikdy nedočetl.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.12.2020 06:54Murena #01: Cyklus matky
    Vizuálne úchvatné a bez komentára (208 strán, tvrdý obal, fantastická kresba, lesklý papier, rôzne dodatky, poznámky a lexikóny...). Vynikajúce je to však i po scenáristickej stránke. Áno, občas sa bude čitateľ strácať v deji, pretože postáv je naozaj veľa (navyše každý má iný charakter a motiváciu k tomu, prečo robí to, čo robí) a príbeh je zamotaný a relatívne komplikovaný. Ale s trochou sústredenia by ste to jednak mali dať bez väčších problémov a jednak to, že je dnešný čitateľ (možno, nechcem paušalizovať) spohodlnený nenáročnými, jednorazovými komiksovkami, to predsa nie je mínus pre Murenu, ale preňho. Palec hore. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-murena-prvni-cyklus-cyklus-matky-komiks
  • louza
    louza5.8.2020 12:08Murena #01: Cyklus matky
    Téhle knize jsem dlouho vzdoroval, protože téma starověkého Říma absolutně není mým šálkem čaje. Nakonec jsem se donutil a musím uznat, že Dufaux je šikovný scenárista. Tvrdost s jakou neváhá zamést i s hlavními postavami, nebo špinavé triky, které tahá v jeho zákulisním boji z rukávu, opravdu berou dech. Přesto kniha není ničím jiným než vcelku povedenou politickou konverzačkou s příměsí násilí a sexu. Kresba je ryze evropská. Krásné exteriéry dokáže perfektně podtrhnout karikatura vysokých oválných obličejů a postav celkově, tak typických pro francouzskou školu. Zaujme ale coloring, který místy utáří velmi povedenou iluzi nočních scén. Řemeslně dobře udělaná kniha, která mi ale nepřijde jako výrazný majstštyk.
  • perak
    perak12.6.2020 15:01Murena #01: Cyklus matky
    Skvělá kniha. Těžko něco vytýkat. Výborný historický příběh zasazený do kulis starověkého Říma. Pád císaře Claudia a nástup Nerona k moci na pozadí vražd a intrik a pod dohledem několika osudových žen. Je vidět, že autoři měli reálie dopodrobna nastudované a na těchto základech vystavěli strhující vyprávění o touze po moci, kde city nemají místo a pokud nějaké někdo projeví, stává se to zranitelným místem, kterého budou chtít rivalové využít.
    Kresba jen podtrhuje příběh a ani té nemám, co vytknout.
    Jestliže mne Jean Dufaux potěšil Ságou Valty, tak zde mne přímo nadchnul.
    Četba mne donutila několikrát hledat historické souvislosti, takže pro mne částečně i poučné:).
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš19.4.2020 11:11Murena #01: Cyklus matky
    Necelých 100 let po vzbouření Spartaka sledujeme mladého Nerona, kterak se snaží upevnit svou novou moc na trůnu. A samozřejmě se to neobejde bez vlivu matek, intrikaření, vražd i gladiátorských bojů. Při čtení jsem měl pocit, že autoři přímo navázali na seriál Spartacus: Blood and Sand a prostě jen vyměnili několik postav v ději. Ale kresba je opravdu detailní, panely výpravné, technika precizní, čtení nikde nezadrhává. Řím v celé své ohavnosti a budu s těžkým srdcem očekávat, jestli se v pokračování projeví příšernosti známé třeba z Quo Vadis.
  • Matthew
    Matthew13.3.2020 13:46Murena #01: Cyklus matky
    Murena baví. Velmi příjemné počtení, kde je všeho akorát, tak aby to nalákalo na další pokračování a obstálo i jako samostatná kniha. Všechny postavy dostanou prostor hodný jejich důležitosti. Příjemným bonusem jsou vysvětlivky některých historických situací.
    Je hrozně fajn vidět, že všichni vědí, kdo proti komu intrikuje a nikdo s tím nic nedělá, protože mu to tak vyhovuje :-D
  • lukascus
    lukascus14.1.2020 11:30Murena #01: Cyklus matky
    To to mě naprosto odrovnalo, takové parádní vtažení do antických kulis jsem nečekal. Delaby věnoval kresbě opravdu všechno, ve tvářích postav se zračí momentální emocionální vypětí, pozadí zase přesně vykresluje lokaci a scenérii. Rovněž Dufaux nenechá svým scénářem čtenáře ani na chvíli vydechnout. Lahoda, akorát teď zbývá dlouhé čekání na další cyklus...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.12.2019 14:27Murena #01: Cyklus matky
    První album trochu drhlo svým nepřeberným množstvím postav a místy se v nich orientovat byl kumšt. Než jsem si zvykl, tak jsem se musel častěji vracet, ale jakmile jsem se začetl a doslova hltal posouvání se v ději, tak mě mrzelo, že už jsem došel na konec 1. cyklu. Fakt příjemně podaná historie, troufnu si říct, i s prvky nadpřirozena. Líbí se mi, že se to tváří historicky věrohodně, ale přitom nevylučuje duchovno. Docela jsem si užil ty pletichy a komploty a kresba doslova lahodila. Postavy jsou dobře napsané a lze si k nim krásně vytvořit vztah a opravdu netrpělivě vyhlížím další dva cykly. Za mě parádní jízda a jak na potvoru jsem ještě nedávno dočetl Britannii od Valiantu, kde je Nero jako jedna z hlavních postav, ale už v pozdějším období jeho vlády. Takže i toto doporučuju si přečíst. Všechny tři booky jsou super. Bližší info vám poskytne Valiant specialista FIMI :-).
  • robur31
    robur3128.12.2019 12:37Murena #01: Cyklus matky
    Velmi dobře nakladatelem zvolený titul. Po několika zklamání z edice ERB konečně velký příběh, který doufám bude brzy gradovat a věřím, že se dočkáme i jeho dokončení. Dal bych 90 procent.
    Jediným pro mne rušivým prvkem se mi zdá autorem nevhodně zvolený systém poznámkového aparátu, který do komiksu příliš nezapadá. Respektuji text na začátku knihy jako úvod do příběhu, doplňující text v jejím závěru, slovníček, poznámky pod čarou - ne ovšem poznámkový aparát. Navíc, když jej nakladatel nepochopitelně zařadil hned na začátek kapitoly, nevím co si o tom mám myslet. Pokud chci, aby byl příběh napínavý, přece nedám čtenáři do úvodu možnost si z poznámek vyvodit rozuzlení některých zápletek. Je to sice téměř zanedbatelná drobnost, ale bohužel z mého pohledu jen dokonalá kniha může dostat u mne plný počet hvězd.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.12.2019 10:26Murena #01: Cyklus matky
    Nekonečné osobní intriky a primitivní násilí v době, která se vyznačovala svou "civilizovaností" a velkolepostí; příběh takřka bez kladných hrdinů, ale čtivě odvyprávěný. Opět, byť ne všechno mě odstřelí rovnou na Mars, musím pana Vybírala a jeho ERB pochválit.

    Celkový dojem: 90%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš26.12.2019 15:25Murena #01: Cyklus matky
    Spolu s komiksom Asgard je pre mňa Murena zatiaľ to najkvalitnejšie z edície ERB. Príjemné intrigánske čítanie v historických kulisách. Staroveký Rím mám rád a preto to bolo celý čas dostatočne pútavé aj s minimom akcie. Škoda niektorých postáv, napríklad taký Lucius Murena mi príde nezaujímavý a pritom sa vyskytuje takmer na každej tretej strane. Inak sa však jedná o krásnu knihu a jasnú voľbu pre milovníkov histórie a dobre napísaných komiksových scenárov. Kresba je tiež ok, aj keď to nie je jeden z tých komiksov, ktoré by som si kvôli kresbe viackrát obzeral.
  • Norri
    Norri mecenáš9.12.2019 10:50Murena #01: Cyklus matky
    Těžko se hledá něco, co by se dalo knize vytknout. Občas jsem si říkal, že některé události a nebo historické detaily mohly být v komiksu a nebo alespoň v lexikonu více rozvedeny. Je potřeba si ale uvědomit, že Dufaux s Delabym píší a kreslí historický komiksový román a ne učebnici dějepisu, nebo snad kompletní encyklopedii starého Říma. Museli si stanovit jasnou mez, kolik historických detailů mohou do komiksu zpracovat a co už musí vypustit, aby přílišnými detaily neunudili k smrti čtenáře, kteří se chtějí bavit dobrým příběhem. A to se jim podařilo vybalancovat naprosto precizně. Skvělá kniha, které probouzí touhu dozvědět se o historii více! Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/murena-cyklus-matky
  • maco
    maco28.11.2019 09:53Murena #01: Cyklus matky
    Murena patri medzi to najlepšie co môžete od komixu očakávať. Kresba, spracovanie všetko prvotriedne. A príbeh. Holt život pise najlepšie príbehy. Dik vydavatelstvu vybiral ze sa do toho pustilo. Pevne verím ze tu vyjdu všetky casti
  • erik
    erik27.11.2019 21:23Murena #01: Cyklus matky
    Mne to prišlo trošku nemastné-neslané. Pôsobí to historicky verne, ale v podstate je to konverzačná politická záležitosť. Akcie je minimum, postavy vo mne nevzbudili ktovie aké emócie a kým som sa do toho začítal, prešla polovica knihy. Kresba je príjemná, ale opäť, nepôsobila na mňa ako niečo, čo by som si mal pamätať na večné časy.
    Plusom je rozhodne to, že ide o čisto historický komiks a nadprirodzeno sa obmedzilo na pár vidín a predovšetkým na sochy, ktoré dozerajú osudovým zlomom. Toto považujem za geniálny autorský ťah.
    Koho láka história, toho tento komiks asi nesklame. Každopádne je Dufaux spisovateľ, ktorý sa vyžíva v pomalom a rozvláčnom tempe, ktoré mi úplne nesadlo.
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.11.2019 16:11Murena #01: Cyklus matky
    Tohle je nádhera, nejlepší Vybíral doposud. Jedna z nej knih 2019, vazba, velikost a samozřejmě příběh.. Úžasný.. Nenapadá mě jediné minus. Úžasný historický komiks.
    Vybíral se u mě stává top českým vydavatelem protože co komiks to skvělý zážitek a vždy se mi trefí do noty. Doufám, že tímto bude pokračovat a rozhodně se těším na další jeho věci...
    Jak píše Gmork, takových hovadin u nás vychází a věci jako Murena aby člověk pohledal...
  • rooty
    rooty27.11.2019 15:53Murena #01: Cyklus matky
    Nejlepší vydaný komiks roku 2019..Kresba, scenář a celkové zpracování knihy vše na jedničku.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš27.11.2019 14:30Murena #01: Cyklus matky
    Komiks který má vše... Špičkový scénář, nádhernou kresbu, velký evropský formát... Historický příběh, jemuž více než hromada bitev dominují intriky, vraždy a nádherné ženy. Není třeba více rozvádět, pro mne vedle Bouncera a Essex County jeden ze tří nejlepších překladových komiksů tohoto roku! Edice ERB je tímto s konečnou platností moje srdcovka a věřím, že druhého cyklu Mureny se dočkáme co nevidět! 100%
  • cyboy
    cyboy mecenáš27.11.2019 13:28Murena #01: Cyklus matky
    Vynikajici vec. Tesim se na pokracovani.
    100%
  • Gmork
    Gmork27.11.2019 13:05Murena #01: Cyklus matky
    Murena je časem prověřený evropský kult a jeden z nejlepších historických komiksů vůbec. Je až s podivem, že zde vychází až teď, zvlášť když člověk uváží, jaké pitomosti tu občas vycházejí. Na celé sérii je vidět, jak měli Dufaux i Delaby vše nastudováno, aby se nedopustili nějaké historické nepřesnosti, jak v kresbě, tak v kulisách příběhu. Bez mučení přiznávám, že mám od Jeana Dufauxe radši Zloděje Říší (Les voleurs Empires), ti jsou pro mne jeho opus magnum, což ale bude tím, že je mi tématicky bližší Prusko-francouzská válka a následné potlačení Pařížské komuny, než starý Řím. Ale hned v závěsu za Zloději je Murena, kultovní série, která českým čtenářům představuje dvě ikony evropského komiksu - Jeana Dufauxe a Philippe Delabyho v té nejlepší formě. A kdo ví, třeba se časem dočkáme i těch Zlodějů... to ostatně ukážou prodeje tohoto komiksu
512041
Četl/a (84)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Apucko, BadBoy, ben_bella, Berry669, Bonpar, Cabal, calvin10, Const.ex, cyboy, dajik, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davispear , Deckard, Django, Draco nobilis, faster86, Final, flipflop, Fort, foudy, Géba, Georgíno J., Giskard, Hawwwran, hellblazer, Himlik, Honzin, house192, Hugin, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, japes, jh666, jiskra, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, Killingjoke, kinak, Lachvos, lantan1, lukascus, maco, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, Mercurio, mineralk, NecRoman, Nexis, Nezbi, Norri, oleav, Ozymandias, Paja78, perak, Poseidon1978, rooty, S313, Saint of Killers, sercial, SickNail, SNUFKIN, Spacecore, start05, stik, tacmud, trudoš, Valdaufinka, vankobra, vranakx, Wasseg10, wolfgang, Zbysek2410
(168)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, Alfi, arnecht, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, Cabal, calvin10, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, DanielT, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, Dekssan, Dezodoo, Dinik, disclose, Django, Draco nobilis, erik, farnhajt, faster86, fel68, filemon, filosh, Fimi, Final, flipflop, Fox01, Future-Death, Garp, Géba, Georgíno J., Glumal, Hawwwran, hellblazer, herrman, Himlik, Honzin, house192, Hugin, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, jakub186, James, james dixon, jankie, japes, Jay-jay, jh666, Kaaos, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, karl173, KarlosJB, Kazumaki, KdG, Killingjoke, kinak, Knuckless, krupan, kubosos, lantan1, Light, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, lukascus, maara, Macek78, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, mgeralt, mineralk, Mitak, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, Nightmare, Noci, Norri, Nyxxie, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, perak, Poseidon1978, Premek, puolpm, Radek Blacksad, RadimNemec, RaptoR, regressiv, Ricarderon, rooty, royan, S313, Saint of Killers, sala, Saran, sercial, SickNail, Sikk, Skot, sleepless, slothest, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Tarka Daal, Ter, terrordemon, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, Valdaufinka, valon, VanTom, vishnar, vranakx, Vrenn, willis, wolfgang, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410
Chce (11)
Alfi, burzum, delsemela, DKoscik, DracoAn, Fida, Infarkt, KarlosJB, monty.cl, Philologus, Raido26
Shání (2)
delsemela, Mighty_Morphine