Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Howard Phillips Lovecraft, tvůrce mýtu Cthulhu, Arkhama a zlověstného Necronomiconu, je jedním z nejvlivnějších hororových spisovatelů. Komiks francouzského spisovatele Alexe Nikolavitche a týmu argentinských výtvarníků Gervasio-Aon-Lee přináší čtyři kapitoly z Lovecraftova života z let 1925 až 1937, kdy se Lovecraft snažil stát spisovatelem, jak ho známe dnes. Znalci jeho díla v nich najdou motivy známé z jeho povídek a románů. Nakolik jsou tyto povídky autobiografické? Prožil je jejich autor? Nebo se vše odehrálo jen v jeho temné fantazii? Lovecraft v tomto komiksu překračuje hranice prostoru a času a před očima se nám objevuje s jeho finančními problémy, sklony, zálibou ve zmrzlině, kočkách a mládí.

Scénář
Alex Nikolavitch
Art
Carlos Aón, Gervasio Benítez (Gervasio), Lara Lee
Lettering
Michael Romanovský
Překlad
Tomáš Kybal
Redakce
Terezie Houšková, Michal Hrubý, Patrik Linhart
Žánry
životopisný
ISBN/ISSN
978-80-7511-500-3 (Volvox Globator)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 270 mm
Tisk
černobílý
Váha
400 g
Stran
112
Cena
369 Kč
Originál
Howard P. Lovecraft, Celui qui écrivait dans les ténébres (Blue Lotus Prod, 2017)
  • Palebras
    Velice příjemný komiks, popisující několik etap v životě H. P. Lovecrafta. Určitě si tuhle knihu dovedu lépe představit v rukou čtenáře, který nemá s Lovecraftem moc zkušeností a chce se dozvědět něco ze života tohoto spisovatele, než v rukou ostříleného znalce, který o tomto horrorovém tvůrci ví první a poslední. Já osobně žádným znalcem nejsem, povídky jsem četl a něco málo o jeho životě vím, ale i přes to jsem se dozvěděl něco nového, což vidím jako velké pozitivum této knihy. Moc fajn jsou lehké skryté i neskryté narážky na Lovecraftovy povídky, kterých zde není příliš, ale rozhodně potěší. V knize se taky vyskytují postavy, které zkřížily cestu s našim hlavním hrdinou a ocenil jsem poznámky na konci knihy, které jednotlivé osobnosti krátce představují. Což ovšem nepotěší jsou drobné chybky našeho vydání jako Arkham ( patrně jméno chlapce, se kterým chodil Lovecraft s dalšími přáteli na zmrzlinu :-D ) , nebo údaj o úmrtí Lovecraftovy manželky, kdy u její vysvětlivky dostáváme informaci, že o smrti Lovecrafta se dozvěděla až v roce 1945, přitom však dle jejího data narození a úmrtí uvedeného v knize, zemřela již v roce 1926. Ovšem, možná se jedná o lehkou skrytou narážku nebo žertík na Lovecraftovy povídky. Kdo ví. Kresba byla příjemná a musím říct, že mi zde seděla více než obstojně. Celkově jsem byl s touto knihou spokojen a rozhodně se jedná o pěkné životopisné setkání s horrorovým velikánem, které jistě potěší každého začínajícího i kovaného fanouška H. P. Lovecrafta.
  • choze
    Nejsem znalec ani fanda Lovecrafta, i když základní povědomí o něm mám, takže mi určitě pár věcí uniklo, ale nijak jsem se v tomhle jeho životopise zhusta odkazujícímu k jeho tvorbě neztrácel. Lovecraftův životní příběh ani jeho osobnost mi ale nepřišly nijak zvlášť zajímavé, stejně jako jejich kresebné ztvárnění.
  • het2
    Tady Lovecraftovy povídky nehledejte (i když pár se jich tu mihne a s nimi často i jejich inspirace), tohle je biografický komiks, který nabízí několik epizod z poslední dekády jeho života. Těm, kdo jsou s ním alespoň trochu obeznámeni, je jasné, že to nebude příliš veselé čtení. Autoři se toho nebojí a tak hned od začátku ukazují Lovecraftovu složitou osobnost včetně jeho rasismu a antisemitismu a dnes už samozřejmě neobhajitelných politických názorů (ty je ale potřeba vidět časovém kontextu). Složitý byl i jeho životní úděl, tolik typický pro autory, které svět "objevil" až po jejich smrti. Své sehrála neschopnost přizpůsobit se okolnímu světu, chudoba a v závěru i vleklá nemoc, požírající jej zevnitř. Je to smutné čtení a kromě tragického konce HPL dojde i na smrt R.E. Howarda či Harry Houdiniho. Obě měly na Lovecrafta velký vliv. Kromě nich se setkáme i s celou řadou dalších postav, či odkazů na ně, a člověk neznalý může být chvílemi ztracen. Ale i tak, myslím, že tenhle komiks je víc než pokusem o ucelenou biografii plnou faktů hlavně o atmosféře a pocitech. A to mu jde na výbornou. Kresba je dobrá a prolínání životopisných pasáží s výjevy z povídek je parádní.
  • kaylin
    Kniha "Howard P. Lovecraft – Ten, kdo psal v temnotách" je takovou lehkou ukázkou toho, kdo byl ten vysoký podivín z Providence. Podařilo se jej vykreslit jako člověka, který mohl skutečně žít, což je na komiksu velmi pozitivní, ale stejně tak se nepodařilo v plném rozsahu zachytit jeho život a specifika jeho osobnosti. Přece jen je komiks "Howard P. Lovecraft – Ten, kdo psal v temnotách" spíše takový povšechný, kdy se mu podařilo zmínit to základní, co se o Lovecraftovi ví, ale do větší hloubky se tu nezachází. Nevadí to tolik, přece jen, pokud chcete o Lovecraftovi vědět víc, asi budete hledat jiný zdroj než právě tento komiks. Obrázek si o autorovi ale rozhodně můžete udělat. A možná vás obrazy z jeho fantazie nalákají na jeho tvorbu anebo alespoň pochopíte, kde se mnozí jiní neustále inspirují, protože Lovecraft asi navždy zůstane nepřebernou studnicí, z které si hororoví tvůrci budou dál a dál brát.
  • cyboy
    Prakticky naprosty souhlas s baatchou. Jen kvuli te zkratkovitosti nepujdu na plny pocet.
    70%
  • baatcha
    To já naopak znalec Lovecrafta jsem a z komiksu jsem nadšený. Líbila se mi už předmluva a na konci jsem si pobrečel. Autor se toho nebojí a Lovecraftův rasismus vytáhne hned na první stránce, navíc jsem se dozvěděl spoustu nového, třeba o Lovecraftových trablích s Weird Tales. A i když mám načteného R. E. Howarda i C. A. Smithe, byl jsem v závěru knihy vděčný za stručné komentáře k jednotlivým postavám.
    Co musím vyzvednout jako velké plus, je kresba. Je i ve své zkratkovitosti plná detailů a je chytrá. Lovecraft cestuje krajinou a pokud znáte jeho tvorbu, vybaví se vám konkrétní povídky, které ta či ona místa inspirovala. Když jde pro dalekohled na půdu, kouká na nás z jedné zaprášené poličky výtisk Krále ve žlutém. A celou knihou se jakoby náhodou procházejí kočky.
    Výtvarno a barvy mi hodně připomínaly lovecraftovské komiksové adaptace od I. N. J. Culbarda, které by si taky zasloužily vyjít česky.
    Jediné mínus je práce redakce, která si nedala námahu s tím, aby si text po sobě přečetla. Chyb a překlepů je tam víc než dost, například i tady v anotaci ten "tvůrce Arkhama...". A pak ještě jednou ulítl výtvarník, protože mám pocit, že Velcí starci nepoužívali ve svém antarktickém městě schody, ale nakloněné rampy. Ale možná se pletu.
    Kolem a kolem, maximální spokojenost. Jen to, jak píše GWB, mohlo být delší.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.12.2019 17:49Howard P. Lovecraft - Ten, kdo psal v temnotách
    Stručné i zajímavé seznámení se se slavným klasikem. Autor to byl plodný a myšlenek, obzvlášť těch kontroverzních (rasismus), měl plno, ale k těm se člověk dostane až při hlubším zkoumání jeho osobnosti - v komiksu na ně není pochopitelně tolik místa. Neřadím se mezi velké znalce Lovecrafta, proto nedokážu tento komiks objektivně posoudit. Já se něco dozvěděl.

    Celkový dojem: 60%