V tomto příběhu čelí Rychlé šípy největší výzvě, s jakou se kdy setkaly. Dospějí až k hranici, vedle níž bledne i Rozdělovací třída a jejímuž překročení se Jaroslav Foglar ve své tvorbě vždy vyhýbal. Přesto není komiks Pavla Čecha popřením díla jeho velkého předchůdce – právě naopak, je upřímnou foglarovskou poctou a zároveň autonomním příběhem, který svět Červenáčka a jeho přátel citlivě rozšiřuje o nové barvy a emoce.

Scénář
Pavel Čech
Art
Pavel Čech
Obálka
Pavel Čech
Redakce
Jiří Trachtulec
Žánry
klubácký
ISBN/ISSN
978-80-87595-82-4 (Petrkov)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
214 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
656 g
Stran
80
Cena
420 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.12.2022 20:09O Červenáčkovi
    Podavat realisticky nebo nam lidem charakterove blizke Rychle sipy je naprosto zbytecne. Tahle latka to nepotrebuje, navic se tim nic neziska a zbytecne se spini pamatka. Cech je tady dobrym vypravecem, kteremu nelze uprit nadseni a lasku k RŠ, ale problem je, ze to mohl udelat jinak, viz Rychle sipy 33. Doplnit ten lore, ne ho pretvaret a prizpusobovat. Co nam vlastne dal? To, co v hloubi duse vime, ze to tak je, ale prave tady je to zbytecne, ukazovat realitu. Proto je cteme, ze tu realitu chceme na chvili opustit a vnorit se do misty naivnich nebo idealnich vod. My to vime, ze jsou RS mimo, ale nevadi nam to. Milujeme je prave pro tyto ztelesnene hodnoty. Diky nim na chvili zapominame na tu sed tady kolem nas. Tohle se Cechovi zachytit nepovedlo a daleko mi to vic prislo, jako by on sam popisoval sebe skrze RS, resp. Cervenacka. Kresba mi docela sedla, na to jak Cecha nemusim.
    PS: nikomu neberu jeho nazor, ale v cem je to pocta panu Foglarovi? Jen tim, ze to vzniklo? Vzdyt to jde proti podstate RS, takze nevidim tu poctu v nicem jinem, nez jak jsem psal vyse.
  • choze
    choze12.5.2022 10:04O Červenáčkovi
    Pavel Čech se skrz postavu Červenáčka ohlíží za rychlošípáckými dobrodružstvími a vyznává se z lásky k nim. Pocitová meditace nad koncem dětství má podobu koláže vzpomínek na známé příhody, ale také na jednu neznámou, dosud obestřenou tajemstvím a v knize napínavě rozkouskovanou - na Červenáčkovu sólovou výpravu do Stínadel, která pak vedla k jeho dočasnému vyloučení z klubu. Výtvarně tradičně krása nesmírná, ať už jde o celkovou atmosféru, výrazy postav, nebo ztvárnění Stínadel přetékající dobovými architektonickými detaily - Pavel Čech opět dokazuje, že je dvorním ilustrátorem Stínadel, která zatím nikdo nenakreslil lépe než on.
  • jankie
    jankie10.5.2022 15:42O Červenáčkovi
    Jakožto milovník Rychlých šípů i tvorby pana Čecha jsem šel poprvé v životě na křest/autogramiádu. Díky tomu mám v jeho knihách originální kresbičky. I tak mám strach, že zrovna tato publikace již zůstane navždy v knihovně. Je krásná, úžasná, melancholická; vyvolala ve mne silné emoce. Ale nevím, jestli to chci zažít ještě jednou...

    Slovy peraka: "Pro mne byla kniha hlavně nostalgií za něčím, co už se nikdy nemůže vrátit. "
    Slovy Čecha: "Je mi smutno. Snad z Červenáčkova příběhu, snad že už si nikdy nepřečtu Rychlé šípy dětskýma očima a poprvé. Snad že je knížka opravdu hotová, snad že něco skončilo, snad že ta bílá oblaka na obloze plují rychleji a rychleji."

    Asi to neumím shrnou lépe, než tito dva pánové přede mnou (pode mnou?), tak jsem je holt vykradl.
    Malého prince čtu každých deset let a pokaždé je to úplně jiná kniha. Asi to zkusím podobně i v tomto případě.

    EDIT: pocity u knihy bych asi nejlépe připodobnil pocitům, když vám končí poslední třítýdenní skvělý tábor a vy víte, že už se nejspíš s partou nikdy neuvidíte. Vás teď čeká střední škola, noví přátelé, nové povinnosti... 30 měsíců, co jsem to četl, a pořád to "prázdno" cítím.
  • house192
    house1922.5.2021 10:24O Červenáčkovi
    Tohle mě teda dostalo...
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš16.4.2021 20:40O Červenáčkovi
    Téma nostalgie se táhne většinou tvorby Pavla Čecha. Srovnatelné s Tajemstvím ostrova za prkenou ohradou. Stejně smutné, ale pořád velice magické. Pro fanoušky RŠ to je zážitek.
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k14.1.2021 11:15O Červenáčkovi
    zajímavé a k zamyšlení
  • Lobok257
    Lobok25712.11.2020 13:21O Červenáčkovi
    O Červenáčkovi, aneb když něco krásného končí... opravdová pocta dílu Jaroslava Foglara, Rychlým šípům, a dobrodružství, které jsme s nimi všichni zažívali
  • Lord Baltimore
    Lord Baltimore4.3.2020 08:05O Červenáčkovi
    Skvělá kniha o dospívání, kterou si ještě více užijí znalci původních rychlích šípů, na které to často odkazuje.
  • perak
    perak27.2.2020 13:43O Červenáčkovi
    Pro mne byla kniha hlavně nostalgií za něčím, co už se nikdy nemůže vrátit. Červeňákovi vzpomínky na různé okamžiky, které prožil s Rychlými šípy, moje vzpomínky, kdy jsem se dostal k prvním hodně osahaným sešitům, které na mne působily jako zjevení, kdy jsem jednotlivá dobrodružství hltal s očima navrch hlavy a záviděl, že takové příběh neprožívám sám. A jak autor v doslovu zcela vystihnul "Je mi smutno. Snad z Červenáčkova příběhu, snad že už si nikdy nepřečtu Rychlé šípy dětskýma očima a poprvé. Snad že je knížka opravdu hotová, snad že něco skončilo, snad že ta bílá oblaka na obloze plují rychleji a rychleji.". Nakonec si toto pomalu musí uvědomit i Červenáček.
  • SNUFKIN
    SNUFKIN2.2.2020 14:01O Červenáčkovi
    Takovy tisnivy.
  • felis
    felis mecenáš29.12.2019 16:55O Červenáčkovi
    Z tohohle na mne padl takový nějaký zvláštní stesk. Jsem holt měkkota. Na chvilku mě to vrátilo do dávných dob, kdy jsem v rozpuku svého jinošství hltával komiksy rychlých šípů. Pavel Čech dokázal zadrnkat na jakousi strunu hluboko uvnitř, kterou čtvrt století nikdo nenapnul. I když vše hezké jednou skončí, někde jinde zase cosi jiného začíná. Krásné, citlivé, nostalgické dílko.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.10.2019 17:22O Červenáčkovi
    Nojo, kamarádi začnou lítat za holkama a hledají, kde by mohli smočit; barvení časopisů v klubovně je jaksi logicky už tolik nebere. Ale ne, vážně, pokud by mi někdo zápletku vyprávěl, asi bych se pousmál a nic hlubšího by to ve mně nevyvolalo. Pavel Čech však vytvořil opět krásné a milé dílo, krásnou melancholickou poctu Foglarovi, která mě chytla za srdíčko.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.10.2019 12:53O Červenáčkovi
    Jako okvykle mile a pekne.
    80%
261041