Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

První vydání komiksové adaptace kultovního filmu Drákula Francise Forda Coppoly vyšlo již v roce 1992, tedy současně s premiérou filmu.

Původní filmový scénář, převyprávěný legendárním Royem Thomasem a v té době vycházející hvězdou – Mikem Mignolou (který se na filmu podílel jako jeden z výtvarníků), se dočkal nadšeného přijetí veřejností. Neustále rostoucí věhlas tohoto zpracování byl ještě umocněn tím, že po dlouhou dobu nebyl vydán žádný dotisk.

Tento komiks je tedy jedinou možností, jak vidět Coppolovo pojetí Drákuly v jeho pravděpodobně nejpůvodnější podobě, a zároveň také možností se seznámit s posledním velkým projektem Mikea Mignoly před stvořením Hellboye.

Obsahuje sešity série Bram Stoker's Dracula #1-4 (říjen 1992 - leden 1993)

Scénář
Roy Thomas
Předloha
Bram Stoker
Art
Mike Mignola
Ink
John Nyberg
Barvy
Mark Chiarello
Obálka
Mike Mignola, Dave Stewart
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Jan Kantůrek, ml., Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
adaptace, historický, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-88152-91-0 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 mm
Tisk
barevný
Váha
515 g
Stran
144
Cena
599 Kč
Originál
Bram Stoker's Dracula (IDW Publishing, 2018)
Varianty
Drákula (2019)
Drákula (speciální obálka) (2019)
  • Norri
    Norri mecenáš2.1.2021 18:38Drákula
    Abych si knihu patřičně užil a mohl srovnávat, pustil jsem si po letech Coppolův film. Ten má úžasnou atmosféru a zejména v práci se stíny je velmi hravý. Angažmá Mignoly coby výtvarníka je na něm rozhodně znát. Jenže číst knihu hned po shlédnutí filmu není úplně dobrý nápad. Kniha je totiž, bohůmžel, doslovná adaptace filmu a scénář si tak těžko udrží vaši pozornost. Do komiksových panelů jsou převedeny i prvky, které nemají v komiksu odůvodnění a nebo bez znalosti filmu nedávají smysl. Místy byl komiksový scénář příliš zkratkovitý. Těžko si umím představit, jak bych tento komiks bez znalosti filmu vnímal. Až budu mít v budoucnu chuť dát si Drákulu znovu, pak raději zvolím Coppolův film než adaptaci Roye Thomase a Mikea Mignoly.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.12.2020 06:55Drákula
    „Svět je plný temnoty, ale je v něm i trocha světla.“ Ja vlastne ani neviem, ako by som to hodnotil. Na jednej strane pre mňa bez debaty úžasný, kultový film a legenda menom Mike Mignola (jedná sa o jeho posledné "iné" komiksové dielo tesne predtým, ako sa - navždy? - ponoril do svojho fiktívneho sveta Hellboy Ú.P.V.O. atď.). Na druhej v podstate doslovná (a tým pádom fantáziu a iné veci totálne ubíjajúca, postavy vyzerajú ako ich hereckí predstavitelia, z čoho som mal veľmi zmiešané pocity) adaptácia filmu, ktorý notoricky poznám. A za seba musím dodať aj možno značne kontroverzný fakt, že som dodnes Mikeovej kresbe neprišiel na chuť. Prebal OK, obal super a k tomu záložka červená ako... no, veď vy viete ako čo. Pekné, dobre, lahodne sa tým listovalo, ale príbeh ma nudil, čo nedokázali zamaskovať ani celkom fajn prepracované postavy, z nich každá je charakterovo iná, vďaka čomu čítanie získava predsa len ako-taký svieži nádych. Nepomáhajú ani divné skoky, kedy nevieme, ktorá postava kde práve je alebo sa ocitne v boji, vyzerá to s ňou bledo, zrazu strih, niekoľko strán sa postava vôbec neobjaví a potom odrazu áno a tvári sa, akoby sa vôbec nič nestalo. Keď stokerovskú komiksovú adaptáciu, tak radšej geniálny Skutečný deník Jonathana Harkera od Radima Kočandrleho.
  • perak
    perak31.10.2020 21:24Drákula
    Tato adaptace by si zasloužila dvojitý rozsah. Mignola se svou temnou kresbou se k příběhu skvěle hodí a těžko v komiksovém světě hledat někoho jiného, kdo by dokázal hororovou atmosféru hraběte Drákuly lépe vystihnout. Bohužel z důvodu rozsahu knihy je děj občas vyprávěn trošku zkratkovitě, některé části příběhu jsou jen naznačeny v pár okýnkách. Příliš se spoléhá, že každý, kdo komiks čte, zná předlohu či ještě spíše film. Ale možná jsem jen myšlenkově líný a chtěl bych mít vše podáno na velkém talíři až k ústům s pořádně velkými špičáky:).
  • Palebras
    Palebras6.9.2020 07:20Drákula (speciální obálka)
    Komiksová adaptace stejnojmenného filmu na motivy knihy Brama Stokera. Po shlédnutí filmu a přečtení originálu v knižní podobě jsem se pustil i do adaptace komiksové a rozhodně se jedná o kvalitní počin dle filmu, což jak jsme se už mnohokrát přesvědčili, se vždy úplně nepovede. Velkou zásluhu na tom všem má Mike Mignola, protože jeho kresba k danému tématu sedí a je řádně temná, depresivní, melancholická a po celou dobu se na každou stránku dobře dívá a neměl jsem s ničím absolutně žádný problém. Co se týče scénáře samotného, tak ten se drží filmové předlohy ale naprosto souhlasím s názory již řečenými, že zkracování děje je zde spíše na škodu, protože pokud budete číst komiksovou adaptaci jako první, budete se zřejmě u některých panelů ztrácet. Proto je určitě lepší předlohu znát. Menší problém jsem měl i s některými úryvku z deníku, kdy jsem luštil, co je v nich vlastně napsáno. Ve finále se jedná o velice kvalitně zpracované komiksové ztvárnění, kdy zkracování děje a mírné problémy s čitelností některého textu brání, abych komiksu dal plný počet. I přes tyhle neduhy, ale rozhodně stojí za přečtení.
  • faster86
    faster8610.4.2020 21:23Drákula
    je to dobré, nějak nevím co víc napsat
  • karl173
    karl173 mecenáš5.12.2019 20:46Drákula
    Tak tohle se vážně povedlo. Dobrá atmosféra, dobré dialogy a skvěle podaný příběh. Na svojí dobu je to velice svižné čtení. Roy Thomas mě mile překvapil. Mike Mignola naopak jen potvrdil své kvality. Parádní počin. 5*
  • Kadin
    Kadin mecenáš30.11.2019 12:04Drákula (speciální obálka)
    Komiksová adaptace stejnojmenné knihy byla pro mne jako pro znalce filmové adaptace spíše takovým připomenutím, než něčím novým. Pro neznalce filmu, či knihy určitě parádní věc, ale pro mne tento komiks nepřináší nic nového. Mignolova kresba skvěle pasuje do tohoto příběhu. Komiks má skvělou atmosféru, ale v čem mám problém a stejný problém jsem měl i u filmu jsou postavy. Celý příběh mi přišel hrozně uspěchaný na rozdíl od toho ve filmu ale o tom více níže. Pokud vás už nebaví pláštěnky a chcete zkusit něco nového a mátě rádi atmosférické komiksy vřele do toho. 6/10


    Komiks vs Film: Na začátek bych chtěl říct, že film je lepší a to hned v několika věcech. Film skvěle pracuje s kamerou a věcmi v pozadí(např. Drakuluv stín, úžasná scéna ve vlaku, oči na obloze). Ano v komiksu se tyto věci také vyskytují, ale nefungují tak skvěle jako ve filmu. Dále herecké výkony, které nejdou do komiksu převést, ale nemohu zapomenout na úžasný přízvuk Garyho Oldmana či Anthonyho Hopkinse. Komiksový příběh je velmi zkratkovitý a zbytečně vynechává plno scén. Abych zde jen komiks nehanil tak musím znovu vypíchnout kresbu.
  • SHORTY
    SHORTY25.10.2019 13:01Drákula (speciální obálka)
    Za mě velký palec nahoru, jedná se z mého pohledu o umělecký skvost. Krásná hra se stíny, s barvami pozadí...ty se střídají i několikrát na jedné straně a působí to moc pěkně. Mignola je ve vrcholné formě...nechápu jak tenhle člověk mohl o sobě někdy pochybovat. Příběh je klasický, ale jak tady bylo zmíněno nepřijde mi, že by v komiksu byl zkratkovitý, či že by v něm byly vypuštěny nějaké scény a bylo něco nesrozumitelného. To určitě ne. Příběh srozumitelně odsípá. Naopak jsem si říkal, že vztah Drákuly a Míny je zde popsán podrobněji. Nenapadá mě nic záporného, akorát jsem si říkal, že těm krásným obrázkům by slušel větší formát. Ale to je na posouzení každého. CC opět odvedlo skvělou práci a jejich vydání je, jak je u nich zvykem, TOP.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš25.10.2019 07:05Drákula (speciální obálka)
    Teď už jen zase po letech mrknout na film. Opravdu z hlavy nedokážu říct, co ve filmu bylo a nebylo a možná jsem i udělal dobře, že jsem nijak výrazně nespěchal s domácí projekcí. Komiks mi daleko více evokoval pasáže z knižní předlohy a díky tomu jsem naprosto spokojen. Přesně vím, co jsem dostal a přesně vím, do čeho jsem šel. Navíc mi přijde, že konkrétně začátek, jak je Harker u Drákuly, je jak vystřižený z Nosferatu z roku 1922. Ty pózy Drákuly a prostředí. Ano, místy to působí nahuštěně a na tak malém prostoru se v podstatě doslova a do písmene hraje o čas a na rozvoj určitých postav není tolik času. Tohle je prostě pro nadšence Drákuly (v jakékoliv jeho podobě), ale dovolím si říct, že tohle mnohem více zaujme fanoušky buď výhradně filmu anebo samotné knihy. O kresbě a barevném pojetí není třeba se zmiňovat a když si to srovnám s originálními sešity, je toto neskutečný posun a paradoxně mě tady Mignola víc než baví (nebo jsem si na něj už zvykl). Líbila se mi práce z rozvržením panelů, dynamičnosti a celkové pojetí kresebného stylu - ta pohyblivost a život, např. když je Harker u Drákuly a pátrá po hradu. Fakt jsem si užíval každý moment knihy. Přesto je to už, nejen pro mě, provařená látka a z principu mě bůhví jak nenadchne. Proto bylo fajn číst něco, co nebylo ztrátou času a dokázalo mě udržet ve čtení a obdivování. Děkuji dále za ediční poznámku - další zajímavý vhled do tehdejší situace.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin21.10.2019 14:36Drákula
    Nemohu nevzpomenout komiksovou drákulovskou "předehru" Kočandrleho z roku 2009, která se mi atmosférou líbila snad o něco více. Tato adaptace adaptace neurazí, ale čekal jsem o chlup lepší zážitek. Cyboy zmiňuje zkratkovitost, která ubírá na srozumitelnosti, s čímž naprosto souhlasím.

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.10.2019 15:58Drákula (speciální obálka)
    Doslov v knize celkem dobre vysveltuje problemy teto filmove/komiksove adaptace Drakuly, takze o mych namitkach k filmu a potazmo komiksu se tady rozepisovat nebudu. Urcite pomuze, kdyz budete znat film, protoze tady je spousta scen hodne zkracenych a sem tam muze jit ta zkratka az na hranu srozumitelnosti, kazdopadne jako celek to hodnotim pozitivne.
    70%
352313
Četl/a (52)
anka, BadBoy, Benny, Bonpar, Const.ex, Covenant, Dezodoo, Dzoglik, Final, gezic, Giskard, house192, invape, Ivan Kucera, James, jeanbaklajean, jindroush, kadas97, karl173, kendor007, kubosos, Light, Lord Baltimore, LuckyLjuk, Mamut12, Mariohurbanek, Mercurio, monte walsh, Mr.Plysh, mstefl, Murphy722, namdnas, Nekrokok, Nexis, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, perak, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, rajot, seneke, ShadowJuice, terrordemon, utresyby, Valdaufinka, VvV, Yefery, yogi, Zlord_Antijezis
(90)
81splinter, Alfred, anka, ArmadOon, BadBoy, Benji, Benny, Berry669, blackJag, bmc75, Calvin Klein, calviti, Const.ex, deefha, delsemela, Dezodoo, Dzoglik, erik, filemon, Fives, gezic, Glumal, grinder, house192, hugosnowden, invape, Jabba, Jak, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jindroush, kadas97, karl173, Kazumaki, Keenkeen, kendor007, KINIMODUS, komiksák007, koudak89, kubosos, LuckyLjuk, Mamut12, Mariohurbanek, Mercurio, merhyx, Miriyak, moiqpiom, monte walsh, Mr.Plysh, mstefl, Murphy722, Nekrokok, Nexis, Noci, Norri, Nyxxie, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paldini, parado, pavouk, pechna, Poseidon1978, psramek, RadimNemec, raenius, rajot, Ricarderon, Saran, seneke, ShadowJuice, Sidi Santini, Skot, SpiderJerusalem, suricattaontheway, t0mas, terrordemon, the.kasztan, Tialster, tuzexchrist, utresyby, Valdaufinka, VvV, Wiruss, xintax, Yefery, yogi, Zlord_Antijezis
Chce (9)
Blacklarch, deadpool, Lojza, MonsterGyre, monty.cl, nx, Sebastian the wise, Suši, zlejzmrd
Nabízí (1)
Norri