Koupit
Když začínající přírodovědec Charles Darwin nastoupil 27. prosince 1831 na palubu lodi HMS Beagle, neměl nejmenší tušení o tom, že ho čeká pět let trvající cesta napříč světovými oceány. Díky lidským setkáním a vědeckým objevům se Darwin učil, měnil, dojímal, rozhořčoval a žasl. Shromáždil poznámky a myšlenky, které ho dovedly k radikální proměně pohledu Lidstva na svou vlastní historii, a to zvláště díky názoru, že svět existuje již velmi dlouhou dobu. Po svém návratu se pak celý život věnoval sepisování své slavné teorie o vývoji druhů, teorie, která i dnes zůstává zvláště v zemích se silně nábožensky založeným obyvatelstvem kontroverzní, a která způsobila převrat v tehdejším vědeckém světě a přetrvala dodnes. Darwinovo dlouhé, nebezpečné a často namáhavé bádání je cestou, která tím, že změnila jednoho člověka, změnila i směr vědy.

Scénář
Fabien Grolleau
Art
Jérémie Royer
Obálka
Jérémie Royer
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Markéta Krušinová
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Cyril Navrátil, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
dobrodružný, historický, naučný, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2989-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
672 g
Stran
176
Cena
398 Kč
Originál
HMS Beagle, Aux origin de Darwin (Dargaud, 2018)
  • Norri
    Norri mecenáš13.11.2020 00:28Darwin: Plavba na lodi Beagle
    Darwin: Plavba na lodi Beagle je někde mezi učebnicí a dobrodružným příběhem, ale zároveň není ani jedním. Jistě, dá se argumentovat faktem, že věda je dobrodružství a já proti tomu nebudu protestovat, ale pokud jde někdo čistě po historických faktech a detailech evoluční teorie a nebo čistě po akci, tak spokojený zřejmě nebude. Pro děti a mládež ale bude tato kniha jistě ideálním zdrojem vědomostí. Užít si ji ale mohou i dospělí. Moje hodnocení se vztahuje na přesně tohle zacílení knihy.
    Ve stručnosti kniha popisuje Darwinovu cestu kolem světa a jeho úžas nad nově objevenou faunou a flórou. Darwin zde staví svá vědecká pozorování vůči tomu, co tvrdí bible. Důležitá je u tohoto komiksu kresba. Ta sice odbývá ztvárnění lidí, ale o to pečlivější byl Jérémie Royer při kresbě přírody a veškerého zvířectva. Jistě, dokáži si představit ještě lepší, detailnější a realističtější kresbu, ale pro toto vyprávění je Royerova kresba dostačující. Obzvláště se mi líbily celostránkové kresby kombinující podhled pod i nad hladinu moře.
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k25.7.2020 15:15Darwin: Plavba na lodi Beagle
    super kresba spojení aquarelu a tužky na stíny mě dostalo
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.10.2019 14:15Darwin: Plavba na lodi Beagle
    Velmi příjemně nakreslené a převyprávěné Darwinovy vzpomínky, které, ač zobrazují jisté "drancování" přírody, které má daleko k romanticky zobrazené obálce, jsou zajímavou reflexí některých Darwinových postojů (antirasismus, antiotroctví), života domorodých kmenů, geologických, biologických či astronomických objevů první poloviny 19. století... na konci není opomenuta ani historka s A. R. Wallacem, který, kdyby si pospíšil, mohl zavdat vzniku termínu wallacismus. A po Darwinovi by třeba neštěkl ani pes.

    Celkový dojem: 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.10.2019 11:54Darwin: Plavba na lodi Beagle
    No nevim, je to takove nijake. Ma to byt jakasi autorska verza Darwinovy cesty, ale je to celkem nuda. Pro dospeleho jde skoro o zbytecne cteni, protoze se dohromady nic noveho nedozvi a pro deti je prinos diskutabilni (ono se totiz celou dobu operuje s tim, ze vite o co jde). Od veku cca 10+ je to ale si v pohode.
    60%
353