Ukázka
Ukázka
Koupit
Předlohou pro tento grafický román byla kniha reportážních pojednání Sex a lži – Intimní život v Maroku. Přinesla řadu portrétů především žen, které se autorce svěřily se svými intimními příběhy – vzniklo tak dílo vcelku věrně odrážející každodenní marockou realitu, což především evropským čtenářům umožňuje nahlédnout do problémů lidí, žijících v jiném kulturním prostředí, ale majících stejné přirozené potřeby. Protagonistky předkládaných příběhů pocházejí z různých sociálních vrstev, vesměs všechny se ale ocitly v soukolí tradice, víry a zároveň emancipace, všechny musejí více či méně podvádět, aby unikly permanentní hrozbě trestu rodinného, náboženského nebo policejního. Totéž platí ovšem i pro muže a ještě více pro homosexuály. Výchova i oficiální zákony jsou ve stálém rozporu s praktickým životem, všeobecná přetvářka připravuje půdu pro korupci, brutální zásahy do intimity a frustraci.

Scénář
Leïla Slimani
Art
Laetitia Coryn
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Sára Vybíralová
Redakce
Soňa Čapková, Míla Janišová, Alexandra Švolíková (Saša), Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
feministický, reportáž, společenský
ISBN/ISSN
978-80-257-2738-6 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
215 x 300 x 14 mm
Tisk
barevný
Váha
730 g
Stran
108
Cena
298 Kč
Originál
Paroles d´honneur (Les Arènes, 2017)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš1.3.2022 15:05Sex a lži
    Prvotně jsem čekal další erotiku, hůř nakreslenou, záhy jsem zjistil, že jde o reportážní komiks, což mě nabudilo despektem, páč jsem se nedávno s danou tématikou setkal v cz komplet Generace a stála za .... . :) Prvních pár stran trvalo, že jsem despekt překonal, ale pak jsem četl se zaujetím až do třetí části, která už mi přišla až moc přechytralá a konec patetický alá sluníčko, což je škoda. Kresba je lepší než na obálce, nic extra, průměr, v komiksu se žádný zobrazený sex neobjeví, pouze se o něm mluví, což je hlavní téma komiksu - mluvit o problémech, v rámci islámského světa (zde přímo na území Maroka) a znevýhodněného postavení žen, jako něčeho podřadného. Tuto tématiku mám následovanou ze článků nebo dokumentů a vzbuzuje ve mně zpravidla silné agresivní emoce s chutí vraždit, což podle mě MUSÍ zákonitě hnout s každým chlapem, když se dozví, že 15ti letou holku znásilní banda kriplů a zahanbená je ona, až se dostane na okraj společnosti a zasebevraždí se. (Pokud se vůbec daný čin dostane napovrch, protože se stydí to říct komukoliv) - určitě velký souhlas s Bušem - VIZ PRVNÍ KOMENT! ;) dalo by se souhlasit i se Zackem, nicméně za mě je super, že se jedná o komiks, který je mnoha lidem bližší než knihy bez obrázků :)

    "Když nebudu moct jít na potrat, zabiju se." //// "Bude to mít dopad na vaše zdraví?" /// :))
    otec: "Co tě to napadlo odejít od manžela?" matka: "hšúma, hšúma!!!" /// dcera: "ale..." "vždyť mě bije! Málem mě zabil!" /// rodiče: "Lhářko!!"

    HŠÚMA! [hanba], že se tohle děje.... za téma 4*
  • Lobok257
    Lobok25713.8.2021 20:37Sex a lži
    Středověk neskončil, středověk trvá... Je islám schopen se zreformovat? Bez emancipace žen v islámské společnosti to rozhodně nepůjde. Šokující sonda do běžných poměrů (nejen)marocké společnosti. I když člověk by neměl být překvapený - ne, je to šokující...
  • Zack
    Zack admin20.5.2021 12:55Sex a lži
    Tema je to silne a zajima, o to vic bolelo sledovat, jak strasne tupy a nefunkcni comics to je. Mluvici hlavy pronaseji moudra. Postavy spolu nemluvi, mluvi na ctenare. Vlastne nemluvi, predcitaji peclive pripravene proslovy. Je to bohate ilustrovany soubor prakticky nesouvisejicich rozhovoru, okoreneny nesmyslnyma scenama ze zivota hlavni hrdinky, ktere jsou tak banalni a mimo kontext, ze to pusobi jako nutna omacka, aby se natahl pocet stran nebo nevim. Melo to zustat jako soubor fejetonu a rozhovoru a bylo by to skvely. Jako comics je to spis ukazka toho, jak reportazni comics nedelat.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš10.9.2020 21:17Sex a lži
    Hustý! Až se nechce věřit, že tohle chování k ženám (ale i mužům, vlastním dětem) je někde realitou. Dost silný komiks.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.7.2019 20:01Sex a lži
    Výborné! Jedna z mála věcí, kterou vnímám jako přirozené vyústění ze situace a ne jako cílená agitace za nový světonázor. Nemám rád dnešní politickou korektnost a pokud chceme něco měnit, měli bychom začít zamést si před vlastním prahem a pouze pak můžeme soudit ostatní. Tohle je zajímavá sonda do marocké, potažmo částečně muslimské, komunity. Netušil jsem, jak je to vážné a že se to dá pojmout i obšírněji, ne jen na poměry Maroka, je více než nasnadě. Kresba už podle mě není ta typická Francie, nicméně je rozpoznatelná svým pojetím detailního znázornění prostředí a vykreslit to v pěkných barevných odstínech. Pro mě to bylo velmi poučné a líbilo se mi to celkové pojetí a vyprávění. Nemůžu než doporučit.
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.5.2019 21:03Sex a lži
    Naprosty souhlas s GWB, jen to hodnoceni mam trochu niz, mimo jine proto, ze vim, ze uz se k tomu nevratim.
    70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.5.2019 11:17Sex a lži
    Až se přestane feminismus jako hnutí zabývat takovými neskonalými kravinami jako jsou kvóty na vedoucích pozicích, pojmy jako "toxická maskulinita", počtem ženských postav v daném televizním seriálu, nebo třeba nějakými lingvistickými teoriemi o tom, jak je třeba změnit jazyk, aby byl více genderově vyvážený, mohl by obrátit svou pozornost skutečně k tomu, co je důležité a zásadní. A tím je třeba role sexuality v islámském světě. Výborný komiks, který dokáže mluvit celou dobu a významně o sexu bez jediné explicitní scény.

    Celkový dojem: 90%
1195