Ukázka
Ukázka
Koupit
Ona: 62 let, osamocená bývalá modelka, na jejíž tělo už není zdaleka tak pěkný pohled jako kdysi a jejímiž nejlepšími přáteli jsou dnes kulaté sýry v její prodejně.
On: 59 let, vdovec a celoživotní stěhovák, který byl donucen odejít do předčasného důchodu a teď vysedává před televizí a neví, co dál.

Oba tuší, že jejich osamělé a posmutnělé osudy jsou zpečetěny. Jenže lidské city a tužby se nenechávají porazit tak snadno a tak smířlivě jako lidská těla. Vrásky, ochablé svaly, povislá ňadra, zvětšené břicho, prošedivělé vlasy… na to všechno si nakonec dokážeme zvyknout. Ale vyrovnat se se samotou a přestat toužit po romantice, štěstí a smyslu života, tomu se naše duše vzpírá daleko více.

A tak když se jednoho dne jejich cesty náhodou setkají, probudí se v našich hrdinech nová energie a na stará kolena začnou psát ještě jeden velký příběh nejen o sobě, ale o nás všech. Tenhle komiks není pro mladý.

Scénář
Benoit Drousie (Zidrou)
Art
Aimée de Jongh
Lettering
Vladimír Nevosad
Překlad
Ondřej Hrách
Redakce
Anežka Dudková, Richard Klíčník, Erik Lukavský, Vladimír Nevosad
Žánry
psychologický, romantický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-257-2805-5 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
688 g
Stran
144
Cena
398 Kč
Originál
L'obsolescence programmée de nos sentiments (Dargaud, 2018)
  • faster86
    Chvípemi až kunderovský pohled na svět okořeněný příjemným humorem a zvratem. Moc povedená jednohubka, která fakt neni pro mladý.
  • perak
    Od poměrně depresivního začátku k romantickému pozitivnímu konci. No asi málokterý (snad bych mohl dokonce napsat, že žádný) opuštěný důchodce zažije takovouto životní cestu, ale i tak to bylo příjemné číst a čtenáři nezbývá než držet hlavním hrdinům palce a závidět jim, jak přes počáteční strasti následně vše překonávají s vtipem a optimismem. Hodně milá knížka.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2021 19:24Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Laskavá pohádka pro starší a pokročilé, o tom, že po šedesátce život ještě zdaleka nekončí. Nebýt na můj vkus až přeslazeného konce, možná bych dal komiksu ještě o hvězdičku víc, ale jak jsem si jím později několikrát listoval tam a sem, ono v něm kromě té romance a hloubání nad nesnesitelnou těžkostí žití, vlastně nic dalšího není. Prostě nedokážu scénáři odpustit absenci dramatičtější dějové linky, nebo alespoň nějaké katarze, kterou člověk od podobného vyprávění automaticky očekává. Tady jsou dva samotáři, potkají se a pak už sami nejsou, konec příběhu, krásná perlo.
    Ale je to pěkné, ne že ne, Odysseus se tváří jako klasa chlap a moment, kdy si prohlíží hambaté fotky své nové známosti, ještě z dob, kdy byla modelkou, je perfektní. Sympatická je i sama sýrařka Méditerranée, když si nic nedělá z občasného hulvátství chlapů kolem sebe. V obou se přitom kloubí rozdílné samotářské charaktery, jejichž pozadí je jen tak jemně naskicováno, a přesto máte pocit, že jim rozumíte první poslední.
  • sedw
    Tento komiks jsem přečetl na jedno posezení, velmi citlivý a civilní příběh, který pohladil po duši a potěšil. Kresba byla velmi příjemná a celý balíček fungoval na jedničku.
  • suricattaontheway
    suricattaontheway13.5.2021 13:11Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Neuvěřitelné pohlazení duše. // Skvělá kresba i příběh.
  • Norri
    Norri mecenáš18.4.2021 16:12Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Zpočátku je to poměrně depresivní. Ať už z toho důvodu, že podobné stavy vidíme u našich rodičů, anebo proto, že sami brzy v seniorském věku budeme a prostě nechceme tyhle deprese prožívat. Příběh se ale brzy změní a to ve chvíli, kdy se hlavní postavy příběhu setkají. Z jejich diskuzí a chování je cítit radost a celé je to poměrně vtipné. Velkou zásluhu na tom jistě má to, že oba ti senioři jsou silné osobnosti, jsou pohotoví a vtipní. Má to trošku nepatřičný konec, ale je fajn, že to skončí úplně jinak než čekáte. Navíc některé příběhy asi mají zůstat nedovyprávěné. Kresba je absolutně skvělá!
  • Skot
    Skot mecenáš14.2.2021 17:34Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Nečekaně dobrý komiks. Problémy chápu, jsem stejně starý jako hrdinové. Vše je reálné včetně zkušeností s mladými , myšlenek a takzvaného nadhledu stáří s bolestným zjištěním, že s většinou situací se již nedá stejně nic dělat. Scénář plyne bez komplikací a i kresba trochu idealizuje. Závěr je spíše metaforou. Nadprůměrný komiks především po stránce scénaře.
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš2.6.2020 18:14Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Tuto knihu jsem si koupil náhodně, čistě ze zvědavosti - a nelituji jediné koruny. Téma stárnutí je zde uchopeno syrově a realisticky. Jedná se v první části o pohled do mysli stárnoucího člověka (x2), což poodkrývá lehce depresivní vyhlídky na toto období. Nicméně jak text na přebalu avizuje, i když se zdá, že život pomalu končí a nemůže přinést nic nového, přesně to se stane. Závěr je lehce bizarní, ale zvláštním explicitním způsobem tady až metaforicky podtrhuje celý příběh a jeho myšlenku. Krásná kresba, krásný formát a hlubká myšlenka. Za mě rozhodně kniha, kterou stojí za to si přečíst víc než jednou a připomenout si, že nikdy nevíme, co nám život přichystá.
  • spagr
    ...Tenhle komiks není pro mladý... howgh
  • brkowycz
    Sorry, ale meh... už dlouho mě něco takhle strašně neoslovilo. On je sám, ona je sama, oba si myslí, že jsou už staří, ale pak se spolu začnou milovat. The End. Chybí tomu všechno, co chybí dobrým příběhů, nějaký vývoj, krize, napětí, posun děje, cokoliv, co by to dělalo zajímavější. Je to předvídatelné, miloučké, slaďoučké, krásně nakreslené a jedním uchem dovnitř, druhým ven. Po dlouhé době zase něco opravdu hodně zbytečného.
  • Tomket.Tom
    Tomket.Tom6.9.2019 09:42Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Závěr je pro mě menší zklamání, ale jinak laskominka.
  • Gmork
    No jo, co čekat od belgického mistra pera Benoita Drousiea alias Zidroua jiného než naprostý emocionální prasopal. Autor takových špeků jako Lydie, Adopce (L'adoption), Báječné léto (Beaux étés) atd. opět nezklamal. Příběhy tohoto autora neskrytě miluji, nikdo neumí napsat tak lidské postavy a emočně vypjaté momenty jako on. Vydání v češtině působí jako zjevení, o to víc jsem rád a český překlad si vychutnal.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.7.2019 09:31Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Tohle bylo hodně zajímavé. Naprosto jsem nevěděl co čekat. To je zároveň i velkou výhodou komiksu, že buď ohromí na první dobrou nebo ne a vzhledem k tomu, že má zajímavou obálku a text vzadu, tak dle mého názoru člověka spíš nabudí a "donutí" ho si jej přečíst. Kresba je pro mě prostě to, co si člověk představí pod pojmem moderní belgo-frankofonní komiks. Do jisté míry je zaměnitelná, ale zároveň zase přináší jistou dávku originality v projevu a uchopení tématu stáří a stárnutí. Pozadí a detaily se mi zase líbí, jak vypadá živě, jakoby dýchalo - konkrétně se mi líbí ten déšť a ty budovy v noci. To mě uchvátilo. Téma, byť zajímavé, tak je úplně zakrouceno, protože vyústění příběhu a celý ten narativ je nakonec úplně jiný, než se na první pohled zdá. Přitom je to ze života a zároveň tam dává ještě něco "magického", dalo by se říci nadpřirozeného. A ještě k tomu je to i vtipné. Nemám co dodat. Za mě super.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš24.6.2019 15:56Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Na stará kolena jsem si pořídil tento komiks, jenž je pro mě s každým dalším dnem stále více hrozivě aktuální, a je to velmi krásný zážitek, to mohu říct. Dva osamělí lidé pokročilého mládí se seznámí a začíná jim další vztah. Dál bych musel psát jenom spoilery, takže si to přečtěte taky. Kresba je famózní a velmi příjemná.
  • CSE_AC/DC
    CSE_AC/DC mecenáš3.6.2019 21:08Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Nádherný krátký lidský příběh. V důsledku jistých událostí mě zasáhl asi více než by se stalo v jinou dobu, ale ukápla mi slzička a pak jsem se smál i nahlas.. Úžasná kresba, nádherné provedení knížky gradující atmosféra až ke konci (nebudu spolilerovat jestli dobrému nebo špatnému)... Dalo by se to číst ještě hodiny a hodiny.. Skvost v mé knihovně. A tenhle komiks JE PRO MLADÝ!! :)) (42) :D 100%
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.5.2019 21:00Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Je to vazne mile a skoro az pohadkove.
    70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.5.2019 08:17Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Pán, předčasný důchodce, je sice trochu buranský trouba, ale jinak je to v podstatě strašně milé. A místy jímavé zamyšlení se nad lidským stárnutím a smyslem žití.

    Celkový dojem: 70%
16175