Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Když byla naše planeta ještě mladá, chodili po ní tvorové, kteří lidstvo fascinují dodnes. Dinosauři. Prapředci mnoha dnešních živočichů, kteří každý den bojovali o přežití. Pojďte se vrátit o miliony let v čase do období křídy a společně s autorem pozorujte srdcervoucí příběhy několika vybraných zvířecích hrdinů.

Putování s dinosaury je spojení encyklopedie s fantastickým vyprávěním a překrásnou kresbou, které se jen tak něco nevyrovná.

Originálně vycházelo v letech 1988 - 1989 v magazínu Shounen Jump.

Scénář
Kishi Daimuro
Art
Kishi Daimuro
Barvy
Kishi Daimuro
Obálka
Kishi Daimuro
Lettering
Jan Schejbal
Překlad
Radka Pavlíková
Redakce
Katarzyna Niemiec, Veronika Nováková (Špendla), Jan Schejbal
Žánry
dobrodružný, naučný
ISBN/ISSN
978-80-907476-0-9 (ZANIR)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 238 mm
Tisk
barevný
Váha
518 g
Stran
260
Cena
399 Kč
Originál
Kyoryudaikikou #1-13: Scarface no shougai (Amazon Services International, Inc., 2016)
  • Good Games
    Good Games mecenáš7.5.2020 15:19Putování s dinosaury
    Príbehy dinosaurov majú rozdielne pointy, sú dostatočne pútavé, inteligentné a občas aj poriadne krvavé, ale taký je život. Jedná sa o veľmi vhodnú knihu pre deti a mládež a vlastne pre všetkých fanúšikov dinosaurov. Jediné, čo mi vadilo, je slabšia kresba, ale od vzniku už ubehlo 30 rokov. Milé prekvapenie a to slabé hodnotenie tu nechápem. =►Celá recenzia◄=
  • baatcha
    baatcha11.8.2019 15:51Putování s dinosaury
    Naprosto famózní kniha a nutnost pro každého milovníka paleontologie. Dostanete tu příběhy, ve kterých se život s dinosaury rozhodně nemazlí. Putování s dinosaury nabízí bohatou škálu dobrodružství, od rozmáchlých eposů až po strhující komorní dramata. Dinosauři tu mluví pomocí myšlenkových bublin a ačkoliv jim autor přičítá určité rozumové schopnosti, nečekejte žádné filozofické disputace. Jejich komentáře ale dávají příběhům úžasnou dynamiku, i když dinosauří osobní jména mi leckde přišla rušivá.

    Na manze je vidět, že vznikala v 80. letech minulého století a že prezentuje 30 let staré vědecké poznatky z doby, kdy se pohled na dinosaury začínal radikálně měnit. Po vizuální stránce tu máme sauropody, kteří stále pracně vláčí svůj ocas po zemi, vzpřímené karnosaury, rozcapeného zpomaleného stegosaura a další relikty dávných dob. Zároveň ale příběhy často pracují s faktem, že dinosauři byla rychlá a dynamická zvířata se značnou mozkovou kapacitou. Osmdesátá léta se kromě vzhledu dinosaurů odrazila i na prezentované teorii jejich zániku, která si vypomáhá zjevně nelogickými argumenty, když se na dinosaury dívá jako na omyl přírody.

    Výtvarno je ovšem totální bomba! Okej, autor při práci s dinosauří anatomií používá dost volný přístup, ale na druhou stranu je řada jeho zobrazení naprosto famózní. To, co se nám dostává do ruky, je barevná verze téhle mangy, která původně vycházela černobíle, respektive dvojbarevně. A tohle barevné zpracování je naprosto kulervoucí! Za příběh "Hrom a Zobalka" by měl autor dostat nějakou cenu, ovšem tím, co mě přesvědčilo ke koupi komiksu, jsou jeho podmořské scény. Mají totiž tu nejkrásnější sytou modrou, jakou jsem kdy v komiksu viděl. To vše říznuté klasickým komiksovým rastrem, který prozrazuje dobu vzniku mangy a zároveň parádně k výtvarnu sedí. Při kresbě autor často vycházel z klasických předloh a tak tu najdeme ozvěny Zdeňka Buriana, Charlese Knighta i Johna Sibbicka s výjevy, inspirovanými jeho slavnou encyklopedií.

    Za mě naprostá spokojenost. Přistupoval jsem ke knížce se skepsí a dočetl ji s nadšením. Ohromně jsem si užil výtvarno i příběhy, které se pohybují někde mezi dokumentem a brutálně krvavým akčním filmem. Jediné, nad čím lehce zvedám obočí, je přepis jména autora (a jeden zanedbatelný překlep v terminologii). Jak jsem pochopil, japonská jména se v češtině píšou foneticky. Když jsou tedy v jednom z příběhů dinosauříci Ičiro a Džiro, proč zůstalo autorovo jméno ve své anglické podobě - Daimurou Kishi?

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš20.6.2019 07:22Putování s dinosaury
    No je to hezky nakreslené, ale nějak mi nejde uchopit celý smysl této publikace (jak tenkrát, tak i dnes). Co tím chtěl vlastně autor říci. Jestli si řekl, jo udělám si epické dinosauří bitvy a různé pózy, tak asi by to stačilo na vysvětlení. Přesto, pro mě to už ani není málo, nebo tak něco. Prostě nejsem cílová skupina a nebavilo mě to. Ať to má příběh, prosím, ale ty dialogy byly prostě otřesné a byly přímo rušivé. Kontinualita děje se mi tak rozbíjela až na úroveň, že bych kolikrát knížku zahodil, navíc princip určitých dinosaurů a jejich myšlenkových pohnutek byl prakticky stejný - žrát, žrát, žrát. Tak proč to psát. Kdyby se to pojalo více encyklopedicky s tím, že tam máme zachycení života dinosaurů komiksem, tak to je něco úplně jiného. Možná to v 80. letech mělo větší váhu a lidé tento způsob vítali, ale v této době je to už překonané podle mého názoru. Navíc BBC odvedlo dobrou práci s dokumenty a místy jsem si připadal, že se dívám na totéž, byť komiks vlastně předchází. Každopádně to je ten problém, vyšlo to u nás v době, kdy to může zajímat opravdu úzký okruh čtenářů (sběratelů). Mně se líbí jen kresba a barva (neřeším chyby a jak moc se posunula paleontologie od roku 1988). Dávám 2 hvězdy za uměleckou stránku a jako pochvalu Zaniru. Jsem rád, že vydávají, jen tohle prostě není pro mě. Věřím, že si to ale cestu ke svým čtenářům najde.
  • spagr
    spagr16.6.2019 22:38Putování s dinosaury
    Historičtí dinosauři + komiks. Super, to tu ještě nemáme. Dinosauři nemluví, ale přemýšlí. Další plus. Proč se safra celá knížka čte z druhé strany? Nějaká umělecká novinka pro děti? U komiksů pro dospělé přejaté z japonštiny to beru (Skrýš), ale proč by děti ve věku, kdy se učí číst, měly učit číst z opačné strany? Pro mne big fail od CREW. A stejně tak by mohlo ubýt drsných vět. ("ukoušu tě k smrti")
    Podrženo sečteno - část knihy je připravena pro čtenáře 15+, příběhy spíš pro děti do 10 let. Divná a nefungující kombinace.
  • Mitsuko
    Mitsuko15.6.2019 17:22Putování s dinosaury
    Nejsem vůbec zvyklá na barevné komiksy, ale líbilo se mi to. Takový náhled na život dinosaurů mi přišel opravdu super, ještě když na konci kapitoly ještě byly základní informace o hrdinovi dané povídky. Taky chválím, že všechny povídky nekončily šťastně, ale zároveň všechny nekončily masakrem, ten poměr dobrých a smutných konců mi přišel pěkně vyvážený. Dobré dílo, klidně bych ho dala k přečtení i dětem.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin31.5.2019 15:30Putování s dinosaury
    Ač je to samozřejmě lehce dětinsky zlehčeno a dinosauři jsou personifikováni a mluví, stále je to nesmírně drsné, místy napínavé, místy dojemné, ale hlavně celkem poučné. Zajímavý koncept.

    Celkový dojem: 70%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš25.5.2019 14:02Putování s dinosaury
    Komiks obsahuje 10 kapitol a epilog, přičemž každá kapitola se zaměřuje na jeden druh dinosaura a autoři se snaží vyfabulovat, jak asi konkrétní dinosauříci žili a zobrazují to na specifických situacích. Vyprávění je spíš takové polopatické. Vyprávěcí bubliny řeknou, co a jak; a dinosauři mezi sebou komunikují pomocí bublin bez špiček. Kresba je poměrně precizní (relativně), ale nedokážu si pomoct a dinosauři na mě působí příliš staticky a toporně (chápu, že se to hrozně špatně kreslí, zvláště bez opravdových živých referencí) a jejich zbarvení je vždycky vyplněno zhruba jednou barvou, což mi přijde škoda.
    EDIT: aha, ono to vycházelo v letech 1988-1989, tak to pak chápu.
    Jinak asi fajn a dinosaury mám pořád rád, ale už i ty teorie evoluce jsou na mě možná až moc fantasy. Překvapilo mě, jak je to krvavé.
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.5.2019 19:26Putování s dinosaury
    Tentokrat neco, co muzete dat bez obav detem. Sice je v tom pomerne hodne nepresnosti (napr. dnes uz vime, ze Archeopteryx byl cernobily a ne barevny jako papousek) a nejspis preklepu (napr. ze zralok vyciti litr krve na sto litru vody), ale jinak je to asi v pohode. Co se tyka vzhledu dinosauru, tak je to "zastarale" a moc to nedrzi tempo s poznatky z vyzkumu, ale zas na druhou stranu to operuje s vulkanickou aktivitou, ktera mela zpusobit konec ery dinosauru (coz je platna a pomerne nova teorie), ale i ti nezaprisahlejsi zastanci priznavaji, ze nejspis slo o kombinaci vulkanicke aktivity a dopadu asteroidu.
    Kazdopadne i pres vse vyse zminene to proste neni spatne. Jde o kratke, trivialni a nenavazujici pribehy, ktere maji predstavit jednotlive druhy (skoda jen, ze tam nejsou nejake malo zname). Zvirata se tam zerou a je to misty dost krvave, ale to uz je priroda.
    Hodnotim jako vzdelavaci ctivo pro mladsi publikum.
    70%
1663
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.6.2019 23:19Putování s dinosaury
    Spagr: myslím, že se počítá s tím, že děti do 10 a 15 let už číst umí a ani bych neviděl jako problém, aby si navykly i japonský způsob čtení. Kdy jindy navyknout děti na mangu než právě v tomhle věku? Já četl první opravdovou mangu cca v 15 letech a to už mi bylo tenkrát líto, že jsem nezačal odmala. Moje babička je zas ve věku, kdy se tuto dovednost nedokáže nikterak naučit.
  • Darker
    Darker mecenáš16.6.2019 23:02Putování s dinosaury
    Spagr: A víš, že Putování s Dinosaury není od Crwe? :)