Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Rodina Braunových se rozdělí mezi pravici a levici a stane se tak zosobněním rozštěpeného obyvatelstva. Novinář Kurt Severing a výtvarnice Marta Müllerová s hrůzou sledují, jak závratně začne společnost upadat do extremismu. Většina Berlíňanů ovšem zažívá každodenní radosti a strasti a vůbec si neuvědomuje rýsující se ohrožení své existence.

Komiks Berlín: Město světla vznikal dvacet let, odehrává se před pětasedmdesáti lety a je burcující připomínkou, že dějiny se často opakují.

Obsahuje sešity série Berlin #17-22 (listopad 2010 - březen 2018)

Scénář
Jason Lutes
Art
Jason Lutes
Obálka
Jason Lutes
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Hana Musilová, Richard Podaný
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7595-189-2 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
145 x 210 mm
Tisk
černobílý
Váha
384 g
Stran
176
Cena
299 Kč
Originál
Berlin: City of Light (Drawn & Quarterly, 2018)
  • sedw
    sedw12.2.2023 15:58Berlín #03: Město světla
    Poslední díl se mi líbil asi nejvíce, i když jsem váhal mezi ním a druhým. Ale jelikož je celé dílo hlavně o postavách (a jejich životě, na jehož pozadí se odvíjí nechvalně proslulé historické události), měl na mě větší dopad, protože postavy už jsou člověku věrně známé. Zakončení bylo svým způsobem otevřené, ale dávalo to smysl, protože v jednom okamžiku musíme postavy opustit a nechat je žít vlastním životem. Velmi dobrá série, díky které může člověk nahlédnout na historické události z trochu jiného pohledu.
  • faster86
    faster8623.3.2021 11:51Berlín #03: Město světla
    Závěrečnou knihou v porovnání s knihou proletíte jako střela. Střetávají se tu světy lidí kterým je politika tak nějak jedno a lidí kteří jsou silně politicky založení. Na celé sérii se mi líbí že jednotlivé knihy na sebe navazují přesně tam kde končí kniha předešlá. Poznáme tak pár let v Berlíně mezi dvěma válkama očima lídí z různého spektra.
  • Norri
    Norri mecenáš3.7.2020 16:41Berlín #03: Město světla
    Třetí díl s podtitulem Město světla uzavírá sérii Berlín, ale příběh, či spíše příběhy, uspokojivě uzavřené nejsou. Ano, vyprávění hlavní hrdinky se dá za uzavřené považovat, i když je to divný závěr. Ale co ostatní postavy? Chápu, že je jich v komiksu tolik, že nejde ukončit každého zvlášť a i život literárních postav končí až smrtí a ne koncem knihy, přesto se cítím být o pořádný závěr ošizený. Prostě jsem čekal trošku jiný konec. Třetí díl v podstatě nic nového nepřináší. Sice konečně ukázal Hitlera a hákový kříž, ale střet komunistické a nacistické ideologie se zde smrsknul na bojující děcka.
    V této knize si lidé velmi často prozpěvovali, a jejich zpěv byl v bublinách německy. Vím, že autor komiksu, Jason Lutes, je Američan a ”nesrozumitelná” němčina je pravděpodobně i v originále, ale bylo by fajn mít to “pod čarou” přeložené. Takže to nechci BBartu vytýkat. Vytknout mu ale musím velikost knihy. Tentokrát nejde ani tak o kresbu, jako o písmo. Vidím dobře a ještě se mi nestalo, abych musel komiks číst z takové blízkosti jako Berlín. Tohle tu knihu docela sráží.
    Ke grafické stránce komiksu můžu říci to samé, co k předchozím dílům - je to skvělé. Hodně se mi líbilo i panelování. Ač jde jen o čtverce a obdélníky, tak mi díky kompozici připadaly estetické a nápadité. 3,5*
  • Fry
    Fry admin16.9.2019 18:24Berlín #03: Město světla
    Berlín #03: Město světla - Původně jsem chtěl napsat 'komiks roku ...', jenže z celé trilogie mi právě ono finále přišlo úplně nejslabší. Upřímně ono to už i u předchozího dílu trochu drhlo, obzvláště ony dlouhé politické pasáže, diskuse o politické scéně, nebo Martino nerozhodné bloumání životem reflektující buržoazii. Ale zpět k 'Městu světla'. Vedle zástupu hromady jiných komiksů co tady vychází je i tento slabší díl stále mezi tím nejlepším. Nicméně vzhledem k tomu, že to Lutes psal celých osm let, tak jsem od toho čekal možná trochu víc ... Za mě 4*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.5.2019 10:12Berlín #03: Město světla
    Velká poklona (nebo spíše poděkování) BBartu, že to dovydal. Kvalitních komiksů není nikdy dost. Po těch letech jsem si již pramálo pamatoval ohledně vystupujících postav, nicméně celkovou tísnivou atmosféru střetu rudých a hnědých v metropoli Výmarské republiky jsem si pamatoval velmi dobře. Lutes i ve třetím díle předkládá téměř až akčním střihem působivé vyprávění velkých i malých dějin meziválečného Německa. Škoda, že ona jakási neukotvenost a otevřenost celého díla s náhlým koncem - dějiny samozřejmě plují dál, ono ticho před bouří v samotné knize nevygraduje, nic více se nedozvíme o osudech hlavních postav atp. - volá po dalším dílu. Jinými slovy, je to fajn a legitimní autorův koncept, ale moje čtenářská zvědavost je trochu neukojena! Jinak samozřejmě výborná a "důležitá" trilogie.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.5.2019 17:23Berlín #03: Město světla
    Dustojne zakonceni pribehu. Chapu autorovu ideu, ale takhle to vypada, ze Hitlerova ideologie oslovila jen par blaznu a ti pak sli valcit a takhle to vazne nebylo, i kdyz ty strety se socialisty sedi (akorat mi tam chybi pomerne zasadni ruska, resp. Stalinova linka).
    70%
8143