Koupit
Píše se první rok 22. století, čili 2101. Ke kosmické stanici Institutu kosmického sledování (= IKS) se blíží transportní raketoplán. Na jeho palubě jsou i čtyři kadeti- studenti Gymnasia kosmické přípravy z Prahy. Kadeti ještě netuší, že se z nich mají stát Strážci času, kteří na palubě experimentálního časostroje prožijí neuvěřitelná dobrodružství. Tahle čtyřka nebude proti tomu, když se přidružíte a na palubě Exíku, jak časostroj nazvou, s nimi budete cestovat do minulosti deseti evropských zemí. Na závěr se ještě se Strážci času IKS zúčastníte putování slavného poselstva českého krále Jiřího z Poděbrad z Čech až na konec světa! Nakreslili M. Kocián, Vl. Bican, Zd. Kocourková a V. Pergler.

Scénář
Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Art
Vladimír Bican, Michal Kocián, Zdenka Kocourková, Vladimír Pergler
Lettering
Jaroslav Lapač
Redakce
Karel Hejna, Jaroslav Lapač
Žánry
dobrodružný, mytologický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7376-527-9 (Olympia)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
215 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
315 g
Stran
160
Cena
399 Kč
Originál
Ahoj Evropo: IKS Strážci času (Česká rada Pionýra)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.1.2019 20:31IKS: Strážci času
    AKTUALIZACE: Nedávno jsem si to přečetl znovu a už to tak hrozné nebylo, jako předtím. Ano, textu je tam mnoho a zasloužilo by si to markantně zkrátit. Tiskové podkaldy také nejsou sladěné, obálku jsem měl v době první koupě měkkou a při druhé koupi zase na tvrdém kartonu. Divné. Každopádně jsem se do toho víc začetl a časová osa velmi pomohla se v tom celém zorientovat. Není to blhví co, ale je to milé a příjemné. Měním ze 3 na 4 hvězdy.

    Tady jsem se hodně pozastavil. Jako kdybych dostal do ruky něco úplně jiného, než se na první pohled zdálo - Toman, Strážci, Kocián - vše by mělo zapadat, tak proč ne... Scenáristicky to není úplně marné a oceňuji historický přesah a jistá dávka naivity tomu nevadí, protože cílová skupina je mládež. Budiž. Co mě ale zarazilo je panelování v rámci čtení. Otřes a hrůza - co to Kociána napadlo. Bican ještě šel číst, ale kresba je taková nezapamatovatelná. Hlavně když byly někde dva menší panely pod sebou a vedle, buď vpravo nebo vlevo, byl vetší panel, tak se to tak blbě četlo až mi to nedávalo smysl. Odpoutávalo mě to od plynulosti četby. Kresba je Kocián a ujde to, na to už jsem si zvykl a spíš patří mezi ty dobré, narozdíl od Kruana a Služebníci zla. Úplně nejhorší ze všeho ale bylo celé vydání. Měkkou vazbu bych ještě přežil, to je věc vydavatele a můžeme být rádi, že to vyšlo vcelku (jen by to hezky vypadalo vedle Vybíralovy verze Strážců). Ale nedávám celou tu práci za tím. Nevím, jak jsou na tom originály a jak se přitom pracovalo, ale úplně bije do očí, jak jsou kraje u některých stran ufiklé, že chybí část bubliny, textu, nebo i obrázku / panelu. Dále bije do očí proměnlivá kvalita určitých stran - viz první strana poslední kapitoly - tam je to do očí bijící, ale bylo to víckrát. Ještě nechápu, že nikdo si nedal práci opravit gramatické chyby - Ztrážci, Iupiter, pak už Jupiter, nebo s tím Keckou, jak tam je to "Je jde..." atd. Věřím, že pan Toman za to nemůže, jeho část práce je v pořádku, ale kreslíř mohl mít jednotný lettering, hlavně ty popisky narozdíl od bublin jsou někdy takové a někdy makové. Text psal nejspíš také on, ale že si toho nevšimnul korektor, nota bene že si toho nevšiml někdo při znovu vydání, mě zaráží. I kdybych chtěl nechat autenticitu, tak stačí dát redakční poznámku, že se to tak nechává schválně kvůli dobovému kontextu vydání, anebo naopak opatřit to opravami a přiznat je, kdyby náhodou někdo viděl moc velký zásah do originálu. Docela si nejsem jist, zda-li byl u původních IKS Strážců modrý podklad - to ještě jde, ale nezapadá mi tam ta poznámka pod čarou ála rychle to udělat ve Wordu. Papír je měkkej, až mám strach to potrhat a za celou dobu co vnímám práci nakladatelství Olympie, jsem se nesetkal s tak "fušerskou prací". Naprosto odfláklé a přijde mi to nedůstojné pana Tomana. Opravdu váhám, jaké hodnocení dát, ale z úcty k panu Tomanovi dávám 3. Z celého komiksu moc nemám a blbě se mi to četlo. Nejlepší asi první 3 kapitoly, pak už mě to nebavilo a dávám to hlavně za vinu špatnému rozvržení panelů a kolísavé kvality jednotlivých stran. Plus je, že se to dá opravdu využít s jistou dávkou nadsázky i ve škole. Jsou tam věci, s kterými se dá dobře pracovat. Toman ANO, kreslíři OK, ale vydavatel NE!
31