Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Bývalý vojenský lékař John Watson se vrací z Afghánistánu do Londýna a vzhledem k nepříliš uspokojivé výši své penze nutně potřebuje spolubydlícího. Toho shodou okolností shání i Sherlock Holmes, detektivní poradce – jediný na světě, alespoň to sám tvrdí! – a veskrze podivuhodný člověk, který při přemýšlení hraje na housle, někdy celé dny nepromluví ani slovo a jeho dedukční schopnosti pravidelně zachraňují reputaci Scotland Yardu. Jejich setkáním pak začíná nejen jedno z nejslavnějších přátelství v dějinách literatury, ale též vynikající japonská adaptace neméně vynikajícího britského seriálu „Sherlock“.

Scénář
Mark Gatiss, Steven Moffat
Art
Jay.
Obálka
Jay.
Lettering
Jana Jansová, Jakub Škraban, Alena Veselá
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr
Žánry
adaptace, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-7449-649-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
146 x 215 mm
Tisk
černobílý
Váha
325 g
Stran
216
Cena
249 Kč
Originál
Sherlock #01: A Study In Pink (Kadokawa Corporation, 2013)
  • Spacecore
    Spacecore15.10.2021 05:14Sherlock #01: Studie v růžové
    Sherlocka jsem nikdy nečetl, neviděl film ani seriál. Chystám se na to, je to klasická postava, o které povědomí mám. Mangu jsem si pořídil jen díky příloze v Pevnosti a nadšený z toho nejsem. Na mě to bylo příliš "moderní". Samé pípání telefonů, nic moc humor a Sherlock je navíc přiteplený (ne že by to vadilo, ale tady se to vnucuje až moc okatě a otravně). Zkrátka nic pro mě.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2020 22:14Sherlock #01: Studie v růžové
    Já asi vážně nebudu nejlepší seriálový divák, protože mně se Studie v růžové líbila mnohem víc v komiksu, než na televizní obrazovce. Což je dost zvláštní, vzhledem k tomu, že jde prakticky o doslovný přepis (nebo spíš překres) scénáře. Nicméně, má to vtip, nápad a hezky rozehrané charaktery, snad jen že John Watson tu vystupuje jako divně nevýrazná podržtaška. Děj mě ale skutečně bavil, u hlášek jsem se smál nahlas a moderní stylizace mi přišla povedená po všech stránkách. Sám Sherlock pak sice není žádným rváčem a mistrem převleků, ovšem městský sociopat je to naprosto brilantní. Akorát závěr tvůrci mohli trošku pozměnit, protože působí až příliš okatě jako předehra pro příští partii, což mi u filmové epizody tolik nevadilo, tady to však vyznívá krajně rušivě. Za mě jinak báječně strávená hodinka, přičemž musím s povděkem kvitovat, že znalost předlohy sira A. C. Doyla není nutností, páč manga funguje i bez ní. Jen člověk nesmí moc šťourat do nelogického chování jednotlivých obětí.
  • Johny87
    Johny8712.12.2019 20:10Sherlock #01: Studie v růžové
    Za mě pohoda. Doporučuji přečíst, než začnete se dívat na seriál. Já tedy mangu moc nemusím, ale je to Sherlock a to je fajn😀😀😀.
  • perak
    Ono to není špatné, čte se to dobře a má to celkem spád, ale je to bez jakékoliv větši invence přepis seriálu. Kopie podoby postav by asi nevadila, ale doslovný přepis dialogů by být nemusel - samozřejmě vše zkráceno, čímž oproti seriálu dochází k vynechání detailů, drobných vtípků a ukázky důvtipu Sherlocka. Tak nevím, zda dám další díl nebo se raději nepodívám přímo na seriál.
  • Liborius
    Liborius31.5.2019 09:12Sherlock #01: Studie v růžové
    Studie v růžové představuje čtivou a povedenou mangu, která těží naplno ze skvělé předlohy, kterou věrně kopíruje. Scénář zůstává srozumitelný, vyprávění dynamické, charisma hlavních hrdinů ožívá i na stránkách v černobílé kresbě. Fanouškům seriálu připomene jeho kouzlo, které měl zvláště v prvních dílech, neznalým nabídne příjemné čtení se zajímavým příběhem, a ještě zajímavějším hrdinou. Více na Multiverzum.sk - http://multiverzum.sk/sherlock-studie-v-ruzove/
  • karl173
    karl173 mecenáš6.4.2019 14:47Sherlock #01: Studie v růžové
    Jak již zmínil Cyboy, je těžké hodnotit něco, co je vytvořené jako přesný přepis již stvořeného. A je tedy jasné, že tento počin nemůže být logicky hodnocen nejvyššími známkami už jen z důvodu, že se zkrátka nejedná o žádné originální dílo. Stále ovšem může být hodnocen velmi dobře za dobře odvedenou práci hlavně po kresebné stránce. Tudíž je zde daná jasná podmínka hned před začátkem čtení, a to ta, zda se vám líbí manga styl. Mě osobně problém nedělá, ale zároveň nejsem zatím ani fanoušek. Každopádně zde mi kresba přišla vcelku povedená a dobře se na ni dívalo. O něco hůř se mi to ale četlo. Rozvržení bublin je od samého začátku matoucí a často jsem se musel pozastavit nad tím, kdo zrovna mluví. Po chvíli se na to sice dá zvyknout a navíc se to dá vydedukovat ( hehe ), ale i přesto to musím brát jako zápor. No a pak je tu příběh. Já jsem tento díl už kdysi viděl, a i přesto, že jsem si ho už moc nepamatoval, tak se mi postupně navraceli vzpomínky, tudíž jsem nečekal, že by mě něco příliš překvapilo, a přesto se to povedlo. A tím je samotný hon na vraha. Jak je zde již zmíněno, tak objevit vraha pro čtenáře je velmi snadné. Člověk se pak musí pozastavit nad tím, jak je možné, že tak velkolepému detektivovi to naopak dojde až tak pozdě. Navíc i samotný závěr mě moc neuspokojil. Příběh má tedy pro mne pár zásadních chyb, ale nedá se mu upřít svižnost a zábavnost. Ukrývá také pár zajímavých nápadů a myslím, že dokáže i poněkud navnadit na další díl. Já jsem již další díly seriálu neviděl, takže si další díl mangy nejspíš pořídím. Budu ale doufat, že se to příběhově zlepší, jelikož tento díl bohužel moc nenadchl, ale spíše mírně zklamal.
  • Mitsuko
    Seriál jsem neviděla, tak tedy nemůžu v tomhle ohledu srovnávat. Z první kapitoly jsem neměla moc dobrý pocit, přišlo mi to takové moc uspěchané, rychlé, divné. Se seznámením dvou hlavních protagonistů by se podle mě dalo daleko lépe pracovat. Potom se zde každopádně začal odvíjet poměrně zajímavý případ se zajímavými motivy i rozřešením, bavilo mě to. Sherlockovy dedukční schopnosti vypadaly většinu času opravdu hustě. (SPOILER! I když teda to, že vrahem je taxikář, jsem věděla už od té hádanky „komu věříme natolik, že bez starosti nasedneme k němu do auta, přestože ho vůbec neznáme," a to rozhodně tak super dedukční schopnosti nemám, u toho jsem se trochu pozastavila, že na to Sherlock nepřišel hned. Konec spoileru.)

    Celkově byl tento manga počin určitě fajn a zaslouží si naši pozornost. Já osobně jsem velmi ráda za rozhodnutí použít japonský styl čtení (zprava doleva), i když se jedná o nejaponskou mangu. Za to určitě palec nahoru.
  • Lobok257
    Lobok2577.1.2019 08:53Sherlock #01: Studie v růžové
    Skvělé komiksové zpracování skvělé filmové série. Doporučuji raději číst s delším časovým odstupem od shlédnutí filmu.
  • cyboy
    cyboy mecenáš14.12.2018 16:14Sherlock #01: Studie v růžové
    Ciste prepis serialoveho dilu do komiksu, takze vlastne adaptace adaptace. Proc se do neceho takoveho poustet (krome snahy podojit fanousky) nevim.
    Prvni serie Sherlocka se mi obecne libila, kdezto tato "doslovna" adapatce moc ne, protoze neprinasi vubec nic noveho, takze se mi to dost tezce hodnoti. Nakonec ale za celkovou zbytecnost davam: 65%
114121