Koupit
Píše se rok 1985 a vzorný školák Rijád se v každodenních poměrech zbídačelé Sýrie Háfize al-Asada cítí jako doma. A to i přesto, že se svými blonďatými loknami zůstane vždy trochu exotický. Ostře přitom začíná vnímat hranici, která dělí muslimskou společnost s jejími archaickými a stále formálněji dodržovanými duchovními tradicemi a Západ zažívající vrcholné období bezstarostného konzumu.

Nevyřčený konflikt mezi Rijádovým otcem a konzervativním arabským příbuzenstvem, okouzlení americkými akčními filmy, zážitek ze školy ve Francii, styky s prominenty Asadova režimu a vášnivá potřeba kreslit... Vnitřní rozpolcenost malého hrdiny i napětí uvnitř rodiny graduje, když je Rijád, tak trochu proti své vůli, podroben traumatickému obřadu tradiční obřízky.

Scénář
Riad Sattouf
Art
Riad Sattouf
Lettering
Jan Čumlivski
Překlad
Jan Machonin
Redakce
Štěpán Macháček, Hana Zahradníčková
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7515-090-5 (Baobab)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
172 x 242 mm
Tisk
barevný
Váha
510 g
Stran
152
Cena
350 Kč
Originál
L'arabe du futur 3: Une jeunesse au Moyen-Orient (1985-1987) (Allary Éditions, 2016)
  • Fort
    Stejně dobré jako předchozí díly, tady není co vytknout. Mírný šok jsem měl z 13 kapitoly, kterou jakoby někdo zcenzuroval, jinak si nedovedu vysvětlit její délku.
  • Netorack
    Jakkoliv je to prostě "jen" příběh o vyrůstání malého chlapce, je to strhující právě v tom srovnání evropského a arabského myšlení, společnosti a zkrátka toho, jak se žilo. V té době se děly absurdity všude po světě (schválně by mě zajímalo, jak by nějaký takový Rijád viděl svýma očima Československo začátku 80. let, jistě by to bylo taky zajímavé čtení), ale některé v knize popsané zážitky jsou opravdu čiré wtf. A to jsou, jak je níže mockrát zmíněno, všechny příhody prostě předkládány čtenáři bez nějakého hodnocení nebo tendencí. A v tom je ta síla - tohle se prostě stalo, dělo a byla realita. Super počin, moc se těším na další díly. Pět hvězd.

    /// psáno po přečtení knih 1-3; stejný komentář pro všechny tři díly ///
  • George Walker Bush
    "Lidi nesnášej, když je někdo lepší než oni. Nikdy na to nezapomínej. (...) ostatní jsou možná neschopní pitomci, ale je jich víc. Spojí se a domluví se proti tobě. Říká se tomu triumf neschopnosti."

    Ten bláznivý arabský otec má i někdy pravdu. Jinak co k třetímu dílu říct? Začal bych tím, že tohle je (podle malého - a přesto dobrého - počtu hodnocení na comicsdb) zatraceně hodně podceňovaná série a Baobabu bych přál, aby se prodávala. Protože je opravdu dobrá, kvalitně vydaná. Třetí díl se skutečně nevymyká, drží se svých nastavených standardů - je to všechno zábavné i kruté, ale zároveň nesmírně poučné. Je fascinující, kterak autor ve své autobiografii popisuje dané události, které jsou na první pohled děsné a pro člověka ze střední Evropy mnohdy i nepředstavitelné, s takovým odstupem a nadhledem, téměř chladně, ba dokonce někdy z toho udělá i vtip. Na druhou stranu, vyprávění z Bretaně o umlacování koťat a střílení do psů připomene, že barbarství se vyskytuje nezávisle na kontinentech.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    Vypada to, ze pokracuje trend nastaveny druhym dilem. Zbyle dva dily asi koupim a pak to zhodnotim jako celek.
12611