Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Říši Arhas vládne královna Diosamante. Proslula nejen nemilosrdností a krutostí, ale také bájnou krásou. Jen proto se mocní válečníci z celého světa odvažují účastnit bojů na smrt v naději na jedinou noc lásky s ní… všechny je ale o zimním slunovratu čeká smrt právě z její ruky. Tak to aspoň chodí dlouho… než hrdost mladé královny narazí na vůli krále Urbala ze Sarabby. Přestože o něm se ví, že je moudrý a jeho lid jej miluje, stane se nemožné: ač jsou tak rozdílní, zběsile se do sebe zamilují…

Vyšlo jako 8. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Jean-Claude Gal
Barvy
Jean-Claude Gal
Obálka
Jean-Claude Gal
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Erik Lukavský
Žánry
akční, fantasy, mytologický, romantický
ISBN/ISSN
978-80-257-2608-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
228 x 320 mm
Tisk
barevný
Váha
806 g
Stran
104
Cena
448 Kč
Originál
Diosamante (Les Humanoïdes Associés, 1992)
  • VanTom
    VanTom6.4.2022 12:26Diosamante
    Spiritualisticko-dobrodružný scénář o metafyzické pouti pyšné princezny za sebezdokonalením sebe sama za hranice ducha i hmoty (kvůli lásce) je prostě zcela typický Jodo, přes velikášské, odtažité a absurdní činy, emoce či řeči stejně zaháčkující, takže po chvíli jsem se spolehlivě vezl s ním. Čím se opět neskutečně trefil (a pojistil), to byl um výtvarníka – nad maniakální propracovaností Galových kompozic přeplněných detaily, ornamenty, zdobnostmi jsem doslova otvíral ústa (zvlášť ve velkém formátu na celostránkách). Jinak první svazek působí víceméně uzavřeně, hotová kapitola z druhého a zbylé skici tak představují především hodnotný bonus.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš20.7.2021 17:30Diosamante
    Asi poprvé jsem z nějakého komiksu od Joda ne snad vyloženě zklamán, ale rozhodně ani nijak zvlášť nadšen. Diosamante má některé silné momenty a myšlenky, ale pokud toho člověk od mistra četl více, zde už se neubrání jistému dojmu repetice. Co se týče kresby, budu asi patřit k menšině, ale Galova kresba ve mně zanechává pocity již shora uvedené, zde navíc ještě více než v případě Dobyvačných armád. Jeho styl je nepochybně osobitý a neuvěřitelná pracnost z toho úplně čiší, ale některé výjevy a zvláště postavy na mě působí statickým a poněkud neživotným dojmem a úchvatné panely střídají, alespoň z mého ryze subjektivního pocitu, ty průměrné. I přes uvedené, ale Diosamante považuji za velmi dobrý komiks a jsem moc rád, že jsme si ho v češtině mohli přečíst, navíc v krásném vydání, jen s ohledem na zúčastněné cítím potřebu být v hodnocení trochu přísnější.
  • davefa
    davefa25.4.2021 18:48Diosamante
    Naprosto dokonalá kresba, jestli kvůli něčemu tuto knihu číst, tak rozhodně právě kvůli ní. A větší formát knihy dává kresbám dostatečný prostor si je vychutnat. Wow. Příběh je trochu jednodušší, místy předvídatelný, ale nemůžu říct, že bych byl nějak extra zklamaný. Nečekal jsem F. L. Věka a taky jsem ho nedostal :-D. Určitě je škoda, že nemohl být příběh dokončený úplně, rozhodně si umím představit, že by trochu jednodušší rozjezd dostal jiný rozměr.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.12.2020 16:28Diosamante
    „Mír je možné udržet jedině válčením!“ Diosamante pôsobí presne tak, ako aká ostatne aj je - nedokončene. Jodorowsky mal podľa vlastných slov v pláne štyri diely, ale kvôli nečakanému predčasnému úmrtiu kresliča Gala sa mu to nikdy nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca (v knihe, ktorú vydalo Argo v roku 2018, môžete na konci nájsť bonus v podobe niekoľkých nedokončených Galových stránok k inkriminovaným pokračovaniam). Zvláštne na mňa pôsobili textové predely informujúce o tom, čo sa stalo medzi koncom jednej „kapitoly“ a začiatkom druhej; to mi pripadalo ako značne lacné riešenie. Vlastne dosť dobre nerozumiem, čo to malo znamenať: či to takto malo od začiatku byť alebo to malo byť nakreslené, ale z nejakého dôvodu nebolo a tak to Jodorowsky vyriešil takto. Scenár ma nenadchol, pripadal mi priemerný, prekvapivo slabý a divným spôsobom zrýchlený (Diosamante je strašne líčená ako mimoriadne krutá a pyšná princezná, ale všetko je to narýchlo odbavené behom bleskového úvodu a potom de facto získa úplne odlišný charakter). Jodorowského ako scenáristu môžem pochváliť aspoň za pár dobrých nápadov, ako je scéna s X rokov meditujúcimi mníchmi alebo bizarná chuťovka „oplodnená Opičím mužom“ (ehm wtf!). Čiže scenár nič moc, prečo teda až 4*? Vážení...tá kresba. KRESBA! Je neuveriteľná, niektoré stránky sú neskutočnou pastvou pre oči a niektoré sú natoľko bombastické, že som nimi kochal a kochal (a kochal) a nevedel som z nich spustiť zrak.
  • Spacecore
    Spacecore6.9.2020 15:46Diosamante
    Je to klasický Jodorowsky a ne ten nejlepší. Vykrádá různé své tradiční motivy a míchá je se svými vlastními vykradenými nápady. Trefilo se mi to ale do nálady, protože jsem chtěl něco fakt jednoduchýho (na čtení do práce) a tohle je taková přímočará klasická Jodovina… Kresba je ale úplně jiný kafe, to je fakt extrémně dobrý! I ve srovnání s různými dalšími evropskými klasiky má tohle v sobě něco extra, vyzařuje z toho komplexní um a možná je tak dobře, že příběh ustupuje na vedlejší kolej. Taky si myslím, že kdyby to pokračovalo, rozjelo by se to do úplně jiných scenáristických rovin. Škoda.
  • Lojza
    Lojza mecenáš15.4.2020 12:21Diosamante
    Scénář se zdá být takový narychlo spíchnutý. Jakoby se jen vyprávěla nějaká synopse. Chybí kloudné dialogy, prokreslení postav... Člověk se cítí až lehce zahlcený z epických obrazů, zatímco příběh a zábava tak nějak unikají ("to muselo dát práce, a přitom taková blbost, že jo"). Nemluvě o časové lince, která je lehce diskutabilní (kolik uběhne roků mezi jednotlivými částmi příběhu - a hle, Diosamante je pořád mladá kočka!), Kresba je detailní a velkolepá, v neutrálním smyslu ohromující, ale naprosto postrádá nějakou lehkost a zkratku. Pokud vám vyloženě nevadí těžce symbolický, meditačně-biblicko-mytologický příběh vyvedený v kresbě, která na příběh sedá jak těžké starobylé závěsy, běžte do toho. Osobně mi nepřijde nijak líto, že komiks zůstal nedokončený.
  • lukascus
    lukascus15.3.2020 14:58Diosamante
    Kresba skvělá, zejména rozsáhlé kompozice dokreslující atmosféru dějiště. Co se týče scénáře, není to dobrý. Chaos, linie se neustále mění, příliš hodně deus ex machíny, neuvěřitelné, nechtěně vtipné.... Jodorowsky velmi velmi slabý.... Ale kvůli té kresbě do toho jděte!
  • perak
    perak3.3.2020 17:27Diosamante
    Kresba super, to byla pastva pro oči, ale příběh je ze strany Joda v jiných aranžích opakování vlastních témat z jiných jeho knih. Asi pokud by to byla pro mne první, druhá kniha od Joda, tak bych k tomu neměl připomínek a byl bych s příběhem hodně spokojen, ale takto mi to trochu vadilo. škoda, že příběh není dokončen, z náčrtů to vypadá, že pokračování mohlo být hodně pěkné.
  • davidek
    davidek2.7.2019 18:23Diosamante
    Takový lehce podprůměrný spirituální Jodo, bohužel nedokončený, takže těžko říct, jestli se to mělo celkovým rámováním nějak výrazněji posunout. Jsem každopádně rád, že jsem se rozhodl tohle jen půjčit z knihovny. Dát za to pětikilo, tak budu asi dost zklamanej. 2,5*
  • Murphy722
    Murphy7222.7.2019 08:28Diosamante
    No těžký průměr... Nechce se mi říkat, že podprůměr, ale nějaká ta snaha tam byla. Gal má fantasticky rozmáchlou a bohatou kresbu na detaily, ale chybí tomu vyhraněnost, u které bych si i po letech řekl: "...Jo! To je Galova kresba!". Je to takové povšechné a smrdí to až moc akademickým vyjádřením bez jakéhokoliv osobního vkladu do celé věci. A jak připomenula Draco, ty jeho ženské to je křeč jak blázen. Ani sama Diosamante nebyla nějakým TOP sexsymbolem. A samotné naskenování některých stránek je taky příšerné, ale to má Argo tak nějak jako jejich osobitý firemní folklor.
  • zlejzmrd
    zlejzmrd6.2.2019 18:19Diosamante
    Feministky všech zemí spojte se. Ano, taková slova mě napadla, když jsem daný komiks začal číst a nemohl si nevšimnou, že komiks vypráví o pekelně silné, bojovně odhodlané hrdince, která by Conana strčila do kapsy. Aby si někdo nedělal špatné závěry. Já rozhodně nemám nic proti rovnoprávnosti mužů a žen, stejně jako o povinnosti druhého pohlaví zvedat prkénko, když odejde ze záchodu, stejně jako já ho musím dávat dolů, když odejdu. Co rozhodně nezapomenu je kresba. Dlouho jsem se tolik nezahleděl do propracovanosti fantasy světa, který mě opravdu pohladil po duši. Každou chvilku jsem čekal, že tam vyskočí Conan nebo Slaine a rozsekají vše, co tam žije. Jediná škoda, že komiks není dokončen. Myslím si, že tam bylo ještě co vyprávět. Jedná se tedy za mě o rychlou jednohubku, kterou si celou přečtete a na delší dobu odložíte Pokud studujete kresbu, tak je to povinné dílo. Doufám, že ARGO bude pokračovat v takových komiksech a zkusí třeba i polské komiksy jako Zaklínače, Ekspedycja nebo Funky Kovala od Bogusław Polch. (M.K.)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin15.12.2018 22:05Diosamante
    Takový fantasy průměr. A překvapivě mě ani kresba moc nenadchla, myslím, že Galovi víc sluší černobílá. Navíc má ta holka fakt brutálně úzký boky! A všichni mají tak strašlivě hubený nohy (i když to i v Asterixovi a Obelixovi, že)!
  • Gmork
    Gmork27.10.2018 14:08Diosamante
    Tak jsem si po letech Diosamante znovu přečetl v češtině a mám z ní stejné pocity jako kdysi. Komiks stojí především na nádherné Galově kresbě. Je moc dobře, že vyšel právě u Arga a ne v MDEKu. Příběhem bohužel nedosahuje kvalit jiných fantasy sérií jako Servitude, Mortepierre nebo Wollodrin, ty jsou mnohem zajímavější a zábavnější. Ale u Jodorowského to člověk tak nějak bere, je to svéráz autor, který píše spíš pro sebe a většinový čtenář je mu buřt. Dřív bych hodnotil výš, ale v současné fantasy konkurenci je Diosamante spíš průměr.
  • mike731
    mike73122.10.2018 10:58Diosamante
    Diosamante pro mě dopadla podobně jako většina komiksové produkce od Arga - je to zajímavá kniha, ale vůbec mě nebaví ji číst. Kresba byla místy fajn, ale nikdy nedosáhla toho humbuku, který ji provází. Příběh je typický Jodorowsky blábol o spirituálnu, sexualitě a překonávání absurdních překážek na cestě za osvícením. Při přečtení druhé věty ze shrnutí nedokončeného druhého alba jsem musel dokonce knihu naštváním zaklapnout a vrátit se k ní až o týden později. Za sebe jsem tedy rád, že dílo zůstalo nedokončeno, díky čemuž jsme se dočkali vydání i Galových náčrtků a nedokončených stránek (za mě nejlepší část knihy), a já jsem byl ušetřen dalšího Jodova ujetého příběhu.
  • Fry
    Fry admin14.10.2018 10:14Diosamante
    Diosamante - Naprosto převratný komiks na našem trhu, alespoň co se kresby týče. Tak detailně zpracované panely, prokreslené pozadí, úchvatné perspektivy a nespočet zbytečných, avšak nádherných detailů nenajdete snad v žádném jiném evropském komiksu. Scénář sice vzhledem ke kresbě o třídu zaostává a přináší další klasické Jodorowského klišé v podobě cesty za hledáním sama sebe, nicméně na rozdíl od kolegů pode mnou mi to vůbec nevadilo. Nejvíce tak zamrzí fakt, že Gal nestihl nakreslit více a komiks zůstal nedokončeným ... Za mě 5*!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.9.2018 21:10Diosamante
    No, je to nedokončené. Tak co s tím? Kresba je zajímavá a krásná, ale v druhém díle mi přišla jaksi skromná, resp. jako kdyby Gal chtěl dát druhé části málo a bohužel máme jen střípky a už se nikdy nedozvíme, jak to bylo. Škoda, že to někdo nedokončil, ale chápu Jodorowského, že toto byla práce jich dvou a takhle to zůstane jen Galovi. První část je velmi zajímavá a v podstatě vás hodí přímo do zaběhlého světa, který už má nějaká pravidla a postupně odhalujeme, jak to vše bylo a jak to spolu souvisí a co vlastně jde. Budhistický přesah dokážu přežít, ale už se také dokážu bez něj obejít. Cesta najít sebe sama funguje a tady to i dobře hraje. Jenže je vidět, že první část má moc prvků a detailů, které si přímo říkají o rozšíření v dalších částech. Určitě ten vztah mezi Diosamante a Urbalem není vysvětlen dostatečně a určitě by se prohluboval a více "ezoterizoval" (divné slovo, ale nevím, jak to vystihnout - že by astralizoval?). Nebo, jak to je s tou Diosamante a tou její sexualitou, jejími dovednostmi, které tam prostě jsou už etablované. To vše tam je a mnohem více, ale bohužel, toto je jen ochutnávka a opravdu pro skalní komiksáky. Nedokážu fakt říct, kdo další a za jakým účelem by si toto pořídil a nemyslím to nijak hanlivě. Detaily kresby do toho vše podtrhují o to více, takhle nějak si představuji antiku a Řecko nebo Řím mixlý severní Afrikou a indickou Asií. Jsem rád a nadšen, že to mám. Jodorowsky mě baví a Francie rovněž, k dokonalosti ale něco chybí (a všichni vědí, co to je...)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.9.2018 16:44Diosamante
    Galova kresba mě místy i zaujala, ovšem Jodorowského příběh je úsměvný a nezajímavý. Snad první část třetí kapitoly a fragment vzbudil mou zvídavost a pozornost, jinak jde ale naivní dějová linka prošpikovaná pseudobudhistickými narativy mimo můj čtenářský dychtivý zájem.

    Celkový dojem: 40%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš26.9.2018 12:34Diosamante
    Nuž, čakal som viac. Pre mňa dosť rozporuplný komiks, v ktorom som sa tešil hlavne na kresbu legendárneho Gala. Ruiny, mestá, príroda, sochy, vlastne všetko je nakreslené vážne úchvatne. Ľudské postavy tak trochu vyčnievajú a na niektorých stranách strácajú na atraktivite oproti krásne nakreslenému okoliu. Scenár od Jodorowskeho to však celé veľmi kazí. Príbehom je to jednoducho nezáživná nuda.
  • louza
    louza24.9.2018 11:16Diosamante
    Krutá královna Diosamante se vydává na pouť za láskou a vykoupením. Lineárnější a na Jodorowskyho poměry vcelku normální scénář dá dobře vyniknout reáliím světa v němž se odehrává. S jiným malířem by to určitě tak nevyznělo, ale Gal je mistr. Pokud přehlédneme papundeklové postavy, pak v architektonickém detailu nemá absolutně konkurenci. Diosamante se pohybuje v dokonale prokresleném, téměř howardovském fantasy světě, který jinde neuvidíte. Autor hodně používá k vyprávění samostatnou textovou složku, což přispívá ke zvláštnímu tónu knihy. Sbírka obsahuje celé první album ze čtyř chystaných a jednu kapitolu z druhého. Zbytek Jodorowsky komentuje písmem a přidává k tomu Galovy nehotové stránky a náčrty, což knize dává odér podobně kultovní, jako má autorova nevzniklá Duna. Někdy jsou ty nejlepší věci vytvořeny jen ve čtenářově představivosti.

    Velký rozměr Diosamante rozhodně sedí, přesto se Argu nebo spíše tiskárně podařilo knihu zprasit. Barvy by v ideálním případě měly vypadat tak jako na ukázkách kolem, což minimálně v mém kusu knihy nevypadají. Vypadají podstatně vyblitěji a na rozdíl třeba od argovské Mechaniky nejsou stránky lakované. I zmenšené vydání Humanoids je na tom technicky lépe, než česká verze a tím spíše nebyla pokořena skvělá polská verze. Škoda. Zrovna tahle kniha si zvýšenou péči zasloužila. Jinak by to bylo za plný kotel.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš20.9.2018 10:12Diosamante
    Ten koncept námětu/příběhu a vlastně Jodorowsky sám mi už docela leze na nervy (cha, koukám, že podobnou věc jsem psal už u Šílené). Ne proto, že by mi připadal nezajímavý, ale proto, že už se hrozně opakuje. Myslel jsem, že scenárista tu není od toho, aby nám předkládal pořád to samé či vykrádal opakovaně sám sebe. Tak trochu jsem zvědav, s čím k nám ještě přijde, a doufám, že prokáže nějakou tematickou variabilitu. Diosamante není příběhově úplně špatná, beru to spíš jako pohádkovou podívanou, ale ty příběhové zvraty mi přišly dost děravé. Nebo možná naráží na můj odlišný subjektivní pocit zatím poznaného stavu věcí.
    Gal je ovšem mistr detailní kresby a navíc zobrazuje mně atraktivní prostředí (ruiny a trosky zapomenutých civilizací), v nichž se postavy pohybují a už kvůli němu stojí za to si tenhle komiks přečíst. Určitě se ještě někdy znovu mrknu a pokochám se.
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.9.2018 18:19Diosamante
    Zklamani. To je to, co mi zbylo po docteni. Kresba je uzasna, nesmirne detailni a kvuli ni se ke knize urcite vratim.
    Jinak dostavame celou prvni cast Bohunky a nedokoncenou (spis jen nakousnutou) druhou cast, kterou uz Gal nestihnul dokoncit. Netusim jak to mel Jodo s Bohunkou vymyslene dal, treba tomu pripravoval nejaky velkolepy konec, ktery by zaramoval cely pribeh s jeho dilcimi konci, ale ta prvni dokoncena cast je proste neuspokojiva. Jodo sice v predmluve mluvi o tom, jak je treba se vyvijet a ze v tomto duchu navazal i spolupraci s Galem od ktereho chtel barevnou kresbu, ale sam se bohuzel moc neposunul. Spis naopak. Opet tu mame svym zpusobem vyvoleneho (vyvolenou v tomto pripade) a jeho cestu za necim k cemu je vyvoleny. Ja bych to i bral, kdyby prvni dil nekoncil jako cistokrevna pohadka pro deti. Pokud mel Jodo vymysleny nejaky vetsi pribeh, ktery by to zaramoval, pak ja ho tam nevidim a uplne nerozumim tomu, proc cyklus nedokoncil s jinym kreslirem. Jediny duvod, ktery me napada, je ze proste strasne chtel neco udelat s Galem a vlastne mu prilis neslo o to co. A Gal zase strasne chtel spolupracovat s Jodorowskym. A tak se z jejich vzajemneho nekritickeho obdivu zrodilo cosi, co je grafickou orgii, ale rozhodne neni pribehem hodnym zapamatovani.
    Pribeh: 60%
    Kresba: 90%
    Zprumeruju to na ctyri hvezdy, ale mam s tim problem. Podle me je vzdy dulezitejsi co rikam, nez jak to rikam a tudiz bych mel za slaby pribeh dat spis jen tri hvezdy.
6251771
  • Darker
    Darker mecenáš2.7.2019 11:38Diosamante
    Murphy722: Jak se pozná špatně naskenovaná stránka?
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš17.9.2018 22:57Diosamante
    Tak už je to tu a teraz som veľmi zvedavý na názory :) ja si to plánujem objednať tak o mesiac.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš17.9.2018 22:38Diosamante
    Richard Podaný na Nyxu správně podotknul, že se jméno mělo přeložit do češtiny, protože Diosamante vlastně znamená Bohumila.:)
Četl/a (76)
2Hitman3, Alikkk, autokineton, ben_bella, Berry669, blackJag, Cabal, calvin10, charvos, cyboy, DanielT, Darker, Darth Raelchi, davefa, davidek, Draco nobilis, farnhajt, Final, Finvarra, flipflop, Fox01, Fry, Georgíno J., Giskard, Glumal, Goldfinch, Grrr, HellWeber, house192, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, J.Connor, jindroush, Kaaos, kallenved, kaylin, Killingjoke, kinak, lantan1, Light, Lojza, lukascus, Meier, monte walsh, Murphy722, NecRoman, Ozymandias, pechna, perak, RadimNemec, RaidcomH, Ricarderon, S313, Saran, Scaleo1, schefik, Schirru, seneke, sercial, SNUFKIN, Spacecore, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Ukko, VanTom, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, wolfgang, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(120)
Agiru, Alfi, Alikkk, autokineton, Azbest, bboorreekk, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, burzum, Cabal, calvin10, charvos, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, DanielT, Darker, Deckard, deefha, Dinik, disclose, DKoscik, Draco nobilis, farnhajt, filemon, flipflop, Flowtek, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, gongon44, Grrr, Hades, Hawwwran, hellw10, HellWeber, herrman, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, J.Connor, jankie, Kaaos, kallenved, kaylin, Kazumaki, kinak, kucik, Lenny, Lojza, lukascus, maara, Mamut12, Meier, merhyx, mgeralt, Mikei, MIKER65, Mitak, Mr.Plysh, mstefl, Murphy722, mywiel, NecRoman, Nightmare, Olesh, pavel, pechna, Philologus, Poseidon1978, RadimNemec, RaidcomH, RaptoR, Ricarderon, rockyt, S313, Saran, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, Šedo, sercial, Skot, sleepless, SNUFKIN, start05, Stlucius, suricattaontheway, syon, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, timek, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Ukko, VanTom, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, willis, wolfgang, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (8)
BadBoy, besikv, ComicBookGuy, ikshorm, James, monty.cl, Premek, Wasps
Shání (1)
Černá Krysa