Koupit
Green Arrow: Prázdný toulec, kniha první (Původně vycházelo od dubna do srpna 2001)
Oliver Queen, původní Green Arrow, je zpátky, ale jak přežil svou údajnou smrt při výbuchu letadla, na jehož palubě se snažil zneškodnit bombu? A proč si nepamatuje novější události? Jeho přátelé chtějí vědět víc, stejně jako jeho spojenci v Lize spravedlnosti.

The Brave and the Bold #85 (Původně vyšlo v září 1969)
Když v Gothamu někdo postřelí nového senátora, vloží se do toho Bruce Wayne a nahradí ho, zatímco jeho superhrdinské alter ego Batman spojí síly s Green Arrowem, aby střelce přivedli před soud.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Green Arrow (Vol. 3) #1-5 a The Brave and the Bold (Vol. 1) #85


Scénář
Robert G. (Bob) Haney, Kevin Smith
Art
Neal Adams, Phil Hester
Ink
Dick Giordano, Ande Parks
Barvy
Guy Major
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Hana Vrábelová (Šimečková)
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-433-2 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-433-2 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
462 g
Stran
144
Cena
249 Kč
Originál
Green Arrow: Quiver Part 1 (DC Comics)
  • Ivan Kucera
    Je to strašne ukecané. Poviete si: jasné, Kevin Smith. Ale je to NUDNE ukecané. Keď sa chopil Daredevila, vytvoril jeden z jeho najlepších príbehov (Ďábel strážný). Pravda, chopenie sa Spider-Mana už až tak oslňujúco nedopadlo (priemerné Zlo v lidských srdcích), napriek tomu som od Prázdného toulca vkladal nemalé nádeje. Vravel som si, že to môže byť čierny kôň, ktorý príjemne prekvapí. Ale nie je. Raz za čas spoza rohu vykukne TEN podvraťácky Kevin Smith (Aquamanove oranžové tričko, homosexuálny rozhovor v kuchyni, pedofilná linka, vraždy detí alebo moment, v ktorom Arrow nechápe, ako mohli odhaliť jeho identitu, veď predsa nosí škrabošku). Takisto dynamika s Temným rytierom je fajn. Prázdný toulec 1 pojednáva o nečakanom návrate pôvodného Green Arrowa alias Olivera Queena do sveta živých po tom, čo pred desaťročím dokázateľne zomrel pri bombovom lietadlovom útoku. V komiksoch ale žiadna smrť nie je 100%-ná. Na rozuzlenie toho, či je Queen naozaj Queen alebo niekto (niečo) úplne iný, si budeme musieť počkať do dvojky. Najväčšou chybou jednotky je divoká, neprehľadná a chaotická prvá polovica, kedy čitateľ nevie, koľká bije. Vyzerá to skôr ako odborná príručka do minulosti inkriminovanej postavy, než normálny komiks s dejom (odkazovanie na Babylonskú vežu, spomínanie na staré Arrowove zranenia). Našťastie, postupne dej dostáva spád a zmysel. Zázrak to ale stále nie je. A zázrak to (aspoň v mojich očiach) nie je ani po prečítaní dvojky. Ale to je iný príbeh. A iný komentár.
  • Spike
    Když už jsem si v relativně krátkém časovém horizontu přečetl Green Arrowa ze Znovuzrození/Rebirthu i Rok jedna a Krušné časy hrdinství, řekl jsem si že je čas i na tohohle. Kevina Smithe zbožňuji díky jeho filmům jako Ckerks, Mallrats, Chasing Amy, Dogma nebo Jay & Silent Bob Strikes Back, ale s jeho komiksovou tvorbou jsem dosud neměl tu čest. Každopádně tohle jméno ve mě vzbuzovalo důvěru, že tohle by mohl být jeden z těch lepších GA co tu vyšli. A nemohl jsem být blíže pravdě.

    Proč to oddalovvat, tohle mě ohromně bavilo. Green Arrow který se doslova vrátí z jiné doby a kontrastuje tak se současností (tehdejší) je skvělý, zachovává si vše co ho dělá tím kým je, ale všechny ty levičáccké a politické postoje tu jsou proto že k němu patří nebo jsou vkusně využity k humorným scénám, takže nějakou výchovnou agitku tentokrát opravdu nečekejte. Celý příběh je pečlivě vystavěný, společně s postavami tápeme a sbíráme střípky záhady "jak to že Oliver žije" a je to zajímavé a napínavé. Vůbec scénář je skvělý. Žádná postava (i ty co mi jinde nesedí) mi tu nevadí, vše působí že tu má své místo. Ač textových bublin je tu hodně, všechny dialogy jsou napsány čtivě a dobře, nic netahá za uši/oči a působí svižně, svěže a přirozeně. Což mě ani moc nepřekvapuje, Smith je mistr zábavných dialogů. A některé z nich, včetně hlášek, vskutku pobaví a já se opravdu od srdce zasmál, tohle je ten zlatý střed kdy se komiks nebere přehnaně vážně ale ani nesklouzává do sebeparodie. Rád bych uvedl příklady, ale nechci nikoho ochudit o zážitek.

    Jediné co někomu může překážet, je že se občas odkazuje k událostem které český čtenář nemusí znát. Něco tu vyšlo, něco ne, když má člověk trochu přehled je to jistě plus, ale naštěstí Smith není Morrison aby se bez těchto znalosti komiks nedal číst. Z toho co tu česky vyšlo mám načtenou JLA z devadesátek od právě Morrisona a Marka Waida, a určitě je super znát i Krušné časy hrdinství, ale není to nutnost.
    Ke kresbě... Jsou to takové ty rozevláté, někdy až cartoonové devadesátky, tedy méně detailní kresba se silnější linkou. Ale ač to není úplně můj šálek kávy, určitě to neruší a větší panely jsou super. Navíc to pomáhá rychlejšímu čtení a tudíž svižnějšímu tempu, takže účel plní.

    Retro sešit má na druhou stranu i dnes výbornou kresbu Neala Adamse, a na to že to jsou šedesátky (i když už pozdní) není to vůbec zlé. Ano, je to na dnešní dobu strašně naivní a to odhalování identit a především pak poslední panel jsou dost pitomé, ale v kontextu toho retra co se k nám dostává to patří k těm lepším. Jako bonus super.

    Nevěřil bych tomu, ale v zásadě nemám co vytknout... Což se mi u Green Arrowa stalo poprvé. Tak nějak tu všechno funguje jak má a pokud i druhá část bude na podobné úrovni, můžu s čistým svědomím říct, že Prázdný Toulec je nejlepší Green Arrow co tu vyšel. Možná přeci jen trochu nadhodnocuji, ale když hodnotím čistě první díl, musím na skoro plný počet. Teď jen doufám že právem a že i druhý díl mé dojmy potvrdí. 9/10
  • RaggamuffinSVK
    Opäť som po dočítaní zostal milo prekvapený, ako zábavný tento komplet oproti mojim očakávaniam bol. Olivera Queena a jeho tajnú identitu som si za tie roky veľmi obľúbil a jeho oživenie v tomto komikse splnilo všetky predpoklady, aby som ho mal ešte radšej. Je neustále sarkastický, niekedy až cynický a všetkým vymýšľa skvelé prezývky, takže ani o trošku humoru nie je núdza. Príbeh odsýpa dobrým tempom a výborne balancuje medzi dialógmi a akciou. Začiatok je síce pomalší, no po stretnutí s Ligou spravodlivosti to už naberá obrátky. Prekvapila ma aj drsnosť a krvavosť niektorých stránok. Ku kresbe nemám žiadne výhrady a potešil aj retro kúsok na záver.
  • S4TW
    Nebylo to špatné, ale pro mě je to takové průměrně dobrá superhrdinská akce. Jedna věc tu je ovšem velmi fajn a to je sledovat to, jak se klasický hrdina zakomponuje do moderní éry superhrdinství. Díky tomu nastává pár vtipných okamžiků, nicméně Green Arrow tu na mě působil až přespříliš natvrdle. Akce a příběh samotný je výše zmíněny průměr, který mě nijak zvlášť neuchvátil. Kresba je taková… no, řekněme, že mi tenhle styl úplně nesedí a Darwyn Cooke to taky není. Na celé knize je nejvíc bonusový sešit, který je parádní (možná teda až na samotné finále, které sklouzlo ke klasickému šedesátkovému meh) a mě úžasnou kresbu, opravdu moc krásnou, ale je to Neal Adams, tak koho to překvapuje, že?
  • matty87
    Po průseru s knihou GA:Rok jedna jsem se třásl hrůzou, co si na mojí nervovou soustavu soudruzi z Eaglemossu zase vymysleli, když do kompletu zařadili další komiks s Green Arrowem. Aby to nebylo špatně pochopeno, já mám Arrowa rád a komiksy s ním mě baví, ale jak které. Ale kupodivu se tohle celkem dá, příběh odsýpá a je správně tajemný.
  • Ter
    Mohlo tam byť trochu menej textu, ale inak super!
  • JohnyG
    Celý příběh je vlastně jen vyprávění o návratu Olivera Queena, do nějž lehce vstupují minipříběhy včetně původu Mii Deardenové alias budoucí Speedy. To bohužel znamená, že většinu knihy se různí supráci z Ligy spravedlnosti pouze střídavě diví, jak to, že Green Arrow žije. Neustále dochází ke střídání sebeironie a nadsázky, akce a syrovosti. Výsledek tak sice nenudí, ale žádná atmosféra, ani vážná, ani odlehčená, nemůže být pořádně vybudována. Kladně nicméně hodnotím, že i přes množství odkazů k jiným postavám a událostem je děj pochopitelný i bez podrobných znalostí multivesmíru a vše je dostatečně vysvětleno. Škoda, že je to rozdělené do dvou tenkých knih místo jednoho standardního booku. Klasická komiksová kresba i barvy jsou překvapivě svěží a dobře se po tom klouže očima, což komiks zpřehledňuje a urychluje četbu. Celková známka je tak někde nad průměrem.
  • hroubek
    Hodně povedený komiks, který mě překvapil. Každý kdo zná filmovou a nebo komiksovou tvorbu Kevina Smithea, tak ví že je to velký fanoušek a vtipálek. A o to více jsem pak koukal, že komiks dokáže být v některých momentech hodně nepříjemný a drsný, tím co zobrazuje a popisuje. Smith se s námi nijak nemazlí a pokud nemáme načteno, tak se místy budeme tvářit nechápavě jako Ollie. Ale to nic nemění na tom, že se to čte velmi dobře, příběh nenudí ani chvilku a celé je to zajímavé a zábavné. Za mě tedy spokojenost a těším se na druhý díl, ve které se snad dozvíme více co se stalo. PS: Starý komiks se dost povedl.
  • cyboy
    Celkem uslo, uvidime co prinese druhy dil.
    70%
1025131
Četl/a (103)
159753258x, 2scha, Al0f0k, Alfred, AlmightyMates , Artin, Ash Pointak, BadBoy, Blockholm, Bubákolog, calvin10, Carnage, Craxx, cyboy, dajik, daon, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, Drozd, Džoworka, Er.Nest, erik, Fanda, fvalek1, Georgíno J., Gustik5, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, japes, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JohnyG, JORDY, kallenved, kaylin, KdG, Kiko, Kitykatyn, Knowho/Wullcann38, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, LookAss, Mariomichal, Mates17, Matthew, matty87, me, MEGA, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, opytz, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, Petr, petrik1710, petrSF, PH79, PumpingArrow, punisher, puolpm, raenius, RaggamuffinSVK, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Schirru, Schramm, Shpeckk, slavik38, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, tom173, Tony TwoDee, trudoš, TZcomics, utresyby, vita, VvV, w3cMarkus, xflori01, xxSIMIxx, zlejzmrd
(249)
159753258x, 2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Artin, Ash Pointak, Azbest, Babany, BadBoy, Badgu.y1902, Batman, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, CaptainMarty, Carnage, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Deži, disclose, DKoscik, Doctor_Sk, doophy, Doppelganger, DracoAn, Drozd, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Golem, hahahoho, Hebled, henrycruel, herrman, hlavathor, holubdema, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, Komiksum, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, LookAss, malylada, Mamut12, Mariomichal, markic, Marvin, Mates17, Matio, Matthew, matty87, Maty48, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, novass, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, Petr, petrSF, PH79, Piros0013, pk123x, plema, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, RaggamuffinSVK, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, S4TW, saja, Sajmon, Schirru, Schramm, semi41, Shpeckk, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tommar, TommyBOYER, tomned, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (8)
Azik2586, barthez, BreakingAway, deadpool, delsemela, gwen666, plaštěnkář, Sebastian the wise
Shání (1)
D.K.Logic
Nabízí (2)
Fr3d_K, karl173