Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
V románu českého spisovatele Stanislava Komárka Mandaríni se objevují ukázky z neznámého a v češtině nikdy nevydaného románu Karla Maye Ve stínu šumavských hvozdů. Stanislav Komárek z tohoto díla, unikátního jednak tím, že je u nás zcela neznámé, a jednak tím, že se toto dobrodružství Mayova alter ega Old Shatterhanda alias Kara ben Nemsího tentokrát odehrává v šumavském pohraničí, cituje pouze krátké fragmenty.

Scenáristé Džian Baban a Vojtěch Mašek z tvůrčí skupiny Monstrkabaret Freda Brunolda a výtvarník Jiří Grus neměli Mayův originál k dispozici, ale jejich záměrem bylo na základě těchto fragmentů na ploše komiksu děj celého románu zrekonstruovat. Výsledným tvarem je barevný dobrodružný obrázkový příběh.

Slavný Old Shatterhand zde tentokrát nečelí hordám po zuby ozbrojených lupičských tlup, nýbrž zdánlivě bezbranné, chladnokrevné, ledově krásné femme fatale Barboře. Vážení čtenáři a čtenářky si jistě dovedou živě představit, v jak strašném nebezpečí se tento nevinný a čestný muž tentokrát ocitá... Držme mu palce, aby z něj bez úhony vyvázl.

Scénář
Džian Baban, Vojtěch Mašek
Art
Jiří Grus
Obálka
Jiří Grus
Žánry
dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-905679-8-6 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
215 x 280 mm
Tisk
barevný
Váha
372 g
Stran
80
Cena
349 Kč
Varianty
Ve stínu šumavských hvozdů (2. vydání) (2018)
Ve stínu šumavských hvozdů (2012)
  • Norri
    Norri mecenáš16.2.2020 15:07Ve stínu šumavských hvozdů (2. vydání)
    Věděl jsem, že je to sranda a že je to dobré, ale koupi jsem pořád odkládal. Když jsem se dnes odmítl účastnit nákupů v shopping parku, tak jsem si to koupil v knihkupectví a šel si to číst do kavárny. A tam jsem se neustále pochechtával, čímž jsem přitahoval nechtěnou pozornost. Kdybych věděl, že je to taková pecka, tak jsem si to pořídil už dávno. Ubohý Old Shatterhand…
  • perak
    Při čtení jsem se ptal - je to parodie? je to hold románům Karla Maye?
    No když si vzpomenu na patos knih a především filmů s Old Shatterhandem, tak je to asi nakonec na hraně obého. Má to spoustu vtipných momentů i vtipných detailů v kresbě, takže celkem jsem se bavil, jen konec byl takový urychlený.
    A konečně mi přišla zajímavá i Babička:).
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš19.6.2018 18:31Ve stínu šumavských hvozdů (2. vydání)
    Nevím, co si mám o tom myslet. Je to májovka nebo není. Je to pravda, není to pravda. Je to urážka nebo pocta Karlu Mayovi... Kresba je výborná, ale musel jsem si trochu zvykat, jelikož jsem od Gruse nejlépe poznal jen jeho Draka. To je ale drobnost. Scénář je zajímavý a přemýšlel jsem, o co tomu komiksu vlastně jde. Co tím chtěl autor říct. Kam to vede, co tím kdo vlastně sleduje. Opravdu se tento komiks dá těžko uchopit, protože tam je tolik pocitů a vjemů, že první přečtení udělá maximálně tak jenom nějaký dojem, ale jakoby se bál udělat ho do hloubky. Jakoby čekal na to další přečtení. Místy jsem si říkal, to je májovka jak beton, pak zase, ne to parodie, a dál zase ne to je karikatura. Vždyť oni toho Shatterhanda zesměšňují. Nebo ne... Já nevím.Možná je fakt doba těch dobrodružství ta tam a doba je prostě jiná a je čas se posunout a dospět a odložit Karla Maye na noční stolek na neurčito. Třeba je ta doba fakt jiná. Nemám co dodat, prostš zajímavé a svým způsobem i úderné. Tak to má asi být. Jestli tohle mělo šokovat - mise splněna.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin17.6.2018 12:46Ve stínu šumavských hvozdů (2. vydání)
    Ještě lepší než to první!
  • karel
    karel mecenáš2.1.2014 12:16Ve stínu šumavských hvozdů
    originání vtipná scénaristická směsice v barevné kresbě Jiřího Gruse. pecka
  • vachudik007
    vachudik00712.8.2013 23:19Ve stínu šumavských hvozdů
    Čekal jsem od příběhu více humoru...
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš25.12.2012 11:15Ve stínu šumavských hvozdů
    Zezačátku jasnejch 5*. Fórečky, dvojsmysly a drobný vychytávečky. Olda Šetrnej cool jak hovado a když sem si k tomu pustil písničku z Winnetoua tak mi srdíčko plesalo. Pak ale přijde na řadu zápletku a Olda je na mě asi až moc cudnej, ale líbilo a hodně.
  • mára
    mára mecenáš1.10.2012 18:39Ve stínu šumavských hvozdů
    Ten komiks má zvláštní dvojí tvář - ztřeštěnou grotesku / poetickou smyslnou melancholii. A člověk má chuť tuhle mince jěště chvíli obracet (sorry za debilní příměr, prostě, tahle délka není uspokojivá). Byl by to dobrý pilotní díl dost čtivé série. Doufal bych ve víc porna. Tenhle díl bych si pamatoval už kvůli té výborné scéně s hospodskou mlátičkou (je skvělý, když se Jiří Grus ještě víc uvolní). Jinak, co jsem tak od nich četl, mi spolupráce těchto autorů připadá jako jedna z nejlepších věcí, co se v českém komiksu stala. Ani nevim komu za to poděkovat. Doufam, že ještě dlouho neumřou.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš20.6.2012 12:42Ve stínu šumavských hvozdů
    Taky si myslím, že komiks krásně odkazuje na klasickou školu české parodie reprezentovanou především Jiřím Brdečkou, z méně známých pak jednoznačně doporučuji sérii animáků od Václava Bedřicha Smrtící vůně (Poklad v pyramidě, Utopená ponorka atp.). Podobně jako zmiňované tak Hvozdy činí se znalostí předobrazu, stylově a s nepochybnou silnou náklonností k parodovanému. Na druhou stranu jsem asi čekal větší kadenci fórů či prostě něco víc, protože ve finále komiks vyzní jen jako krátká nevinná legrácka. Pletou se mi zpětně dost Mayovky filmové a literární, nicméně mě přeci jen zvolený leitmotiv trochu neseděl. Sprostá úprava babičky je dobře známa a Mayovky byť o chlapech pro kluky zas tak přílišným nedostatkem žen netrpí, aby se jejich domnělá bezpohlavnost takto vyzdvihovala. Nšoči, Ribanna, Apanači, spousta bílejch squaw a chlípnejch desperátů a nebo korpulentní Apačka, co zbožňovala Sama Hawkinse (ty můj myší olásku). Bílej a rudej bratr holky měli Vy posměváčci! Tomuhle tématu by spíš seděli Rychlé šípy, ale to by asi nebylo legální. Jinak Grus je prostě vynikající.
  • lukascus
    lukascus5.4.2012 00:58Ve stínu šumavských hvozdů
    Jsem hodně spokojený - myslím si, že Muriel pro letošní rok je jasná (teda pokud ještě někdo nepřekvapí nějakým esem z rukávu), protože nudistická Babička v podání Jirky Gruse, stejně tak jako její autorka - chladná Barbora alias Božena, jsou dokonalé. Styl kresby se mi zpočátku moc nezamlouval, ale asi tak po pár stranách jsem zjistil, že by se zde jiný druh kresby nehodil, tedy konečně, po delší době zde máme nejen dokonalou kresbu, ale i scénář, a to je v českých luzích a hájích co říct...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.4.2012 13:10Ve stínu šumavských hvozdů
    Moje oblíbené tvůrčí duo Baban-Mašek zase stvořilo další ztřeštěnost!:) Tentokrát se ale musím přiznat, že shatterhandovsko-šumavské téma mě přes všechny vtipné momenty zase tolik nebavilo a neoslovilo. Rozhodně nejvíce zaválel kreslíř Grus (nejen krásná Barbora vyčnívá). Je to ale přesně ten typ komiksu, kvůli kterému tomuto pro mnohé pokleslému žánru holduju, více takových!

    Celkový dojem: 80%
  • Le Porello
    Le Porello3.4.2012 11:53Ve stínu šumavských hvozdů
    Konečně se Jiří Grus potkal se scénářem, který má hlavu a patu! Opravdový dobrodružný příběh s mírným přesahem, bitkami, Old Shatterhandem, lstivýmy záporáky a krásnou (Bo)ženou. Podle mně se Mašek, Baban, Grus i Šiller, opovědný za grafickou úpravu, kongeniálně doplňují. Vodovkamy kolorovaná grusova kresba je dokonalá!
    Barbara/Božena je v jeho podání překrásná a sexy žena, její plán je správně ďábelsky ztřeštěný, jako z komedií od Lipského (Adéla ještě nevečeřela, Tajemný hrad v Karpatech), kterým se komiks svým vyzněním podobá.
    Za tu cenu (200,-Kč) není co řešit, jasná koupě!
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš2.4.2012 18:38Ve stínu šumavských hvozdů
    Je mi to sympatické svojí originalitou, ale přesto jsem čekal víc, než jen krásně nakreslenou "legrácku". Z ukázek jsem si vysnil asi něco trochu epičtějšího, proto to mírné zklamání. Hvozdy ale rozhodně stojí za koupi (byl jsem mile překvapený cenou) - Grus tu totiž (zase) předvádí parádní oku-lahodící komiksové kejkle.
20238