Koupit
Žádná jiná část lidského těla nevzbuzuje po staletí tolik vášní jako to, čemu se říká „ženský pohlavní orgán“. Co to vlastně je? A proč máme právě k němu tak extrémně problematický, vyhraněný, láskyplný i nenávistný vztah?

Švédská autorka dráždivých komiksů Liv Strömquistová přivádí na scénu ženy doby kamenné, staré Řeky, Sigmunda Freuda, Šípkovou Růženku, vynálezce kukuřičných lupínků, hinduistické bohyně, rappery, zdravovědné příručky i Kateřinu Janouchovou a vytváří ve svém naučném komiksu impozantní portrét orgánu, který malíř Gustave Coubert nazval Původem světa. Z této jediné učebnice biologie, kterou si skutečně musíte přečíst, se dozvíte nejen o tajemství ženského orgasmu a menstruačních mýtech, ale třeba také to, proč si Marie Bonapartová nechala operativně upravit klitoris nebo proč je na měděné destičce, kterou lidstvo vyslalo do vesmíru, ženské přirození cenzurováno.

Scénář
Liv Strömquist
Art
Liv Strömquist
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Marie Voslářová
Redakce
Martina Kašparová, Eva Nečasová, Jakub Sedláček, Vojta Sedláček, Radka Svobodová
Žánry
erotický, feministický, historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-7432-907-4 (Paseka)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 235 mm
Tisk
černobílý
Váha
382 g
Stran
144
Cena
289 Kč
Originál
Kunspakes frukt (Ordfront / Galago, 2014)
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 16:37Ovoce poznání
    Po stránce informační jde o bezesporu záslužné dílo, které lehkou formou hovoří o věcech, jež jsou pro mnoho lidí dodnes tabu, ačkoli jde o přirozenou součást života. Liv Strömquistá si nebere servítky a s dávkou humorného sarkasmu poukazuje na zahanbující skutečnosti naší historie, které se přelévají až do současnosti. Logicky jde o dílo zaujaté jedním směrem, vyvolávající dojem, že pouze ženské pohlavní orgány byly vždy tím, o čem se nemluvilo, zatímco mužské už od pradávna byly akademiky dopodrobna popisovány a chápány. Nic to ovšem nemění na faktu, že lidská hloupost nezná mezí, díky čemuž „holky těžší to maj“. Třeba se ale za pár tisíc let karta obrátí a pindíci budou z morálních důvodů na vesmírných obrázcích retušováni, čarodějníky jasně identifikuje ztopořený penis, jenž jim vyslouží legální upálení, a pak, až znovu nastane nová doba osvětová, přijdou nějací chytráci s tím, že je třeba exhumovat ostatky Miloše Zemana, aby se ověřilo, jestli on náhodou nebyl pseudohermafrodit.
  • Shirley
    Shirley25.9.2018 14:44Ovoce poznání
    Absolútna lahôdka, zaujímavá tématika so skvelým humorom. I keď nesúhlasím s Draco nobilis, Sexkomiks je podľa mňa rovnako vydarený :) Oboje patrí do každej domácej knižnice ;)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin14.6.2018 21:47Ovoce poznání
    Mnohem lepší než Sexkomiks: dějiny sexuality. Já ty Švédky prostě žeru. Muck.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.5.2018 17:56Ovoce poznání
    Škoda, že poměrně rušivý lettering, afektovanost autorky a dětinskost ala Terry Deary u mě mnohdy přebíjí celkem zajímavou tématiku, boření mýtů (byť často už zbořených, ale ne tak dávno) a jinak celkem v lecčems zásadní (a poctivě ocitované!) dílo.

    Celkový dojem: 60%
351