Koupit
Josefíně Bakerové bylo dvacet let, když se objevila v Paříži. Během jedné noci se z americké tanečnice stal idol. Fascinovala Picassa, Cocteaua, Le Corbusiera i Simenona. Ve třicátých letech se z ní stala první černošská hvězda světového věhlasu, od Buenos Aires po Vídeň, od Alexandrie po Londýn. Po válce, kdy se angažovala ve francouzském odboji, se rozhodla bojovat proti rasové segregaci. V padesátých letech adoptovala na svém zámečku v Milandes dvanáct sirotků různé pleti. O lásce a svobodě zpívala až do svého posledního vydechnutí. Catel Mullerová a José-Louis Bocquet vyprávějí skrze portrét Josefíny Bakerové příběh první poloviny dvacátého století od Broadwaye po Paříž Bláznivých let. Kniha líčí přijetí Černošské revue ve Francii, líčí angažovanost umělkyně během druhé světové války i po ní. Josefína Bakerová byla první velkou černošskou hvězdou, ale byla hlavně úžasnou ženou, velkou dámou a jedinečnou figurou, která se vepsala do historie. Od počátku dvacátého století až do smrti Josefíny Bakerové v roce 1975 sledujeme krok za krokem, téměř minutu po minutě dráhu té, jejíž život by každodenním bojem v uměleckém horečnatém a neklidném životě.

Scénář
José-Luis Bocquet
Art
Catel Muller
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Markéta Krušinová
Redakce
Soňa Čapková, Richard Klíčník, Pavel Mařata, Dana Packová, Richard Podaný, Alexandra Švolíková (Saša)
Žánry
životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2421-7 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 237 mm
Tisk
černobílý
Váha
1212 g
Stran
568
Cena
498 Kč
Originál
Joséphine Baker (SelfMadeHero, 2017)
  • faster86
    faster8618.3.2022 08:26Josephine Bakerová
    Vzhledem k životu Josephiny Baker není divu, že je komiks tak tlustý. Zažila toho strašně moc, zpěvačka, tanečnice, špionka, herečka a dalo by se pokračovat. Medailonky postav jsou hodně rozsáhle, ono taky když létáte po světě a potkáváte spoustu lidí tak se to dá čekat. Kresba a zpracování je ok, některé životní etapy mě bavili víc než jiné. Jako životopisné dílo je to fajn, donutilo mě to zapnout si na YT pár videí s Jo, jen škoda, že jsem nenašel banánový tanec určený pro evropské obecenstvo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.6.2018 11:15Josephine Bakerová
    Catel a Bocquet přináší v českém překladu další životopisný komiks odehrávající se v podobné době a podobném (mnohdy stejném) prostředí jako velmi zdařilý komiks o Kiki z Montparnassu. Není to četba na hodinku, což je dobře a člověk se může na nějakou chvíli ponořit opět do uměleckého světa prvních dvou třetin 20. století.

    Josephine - takto "vyprávěná" - působí podobně jako Kiki: z fotek a filmových záběrů nepříliš hezká, ale očividně měla kouzlo a "mrd v očích", které tak zamotávalo hlavu všem těm nadrženým a nafoukaným umělcům; čiší z ní naivnost a přihlouplost kombinovaná s vyčuraností, kdy skončí s každým v posteli, zvláště má-li dotyčný něco na kontě. A jak to mívají lidé, kteří pocházejí z nuzných poměrů a najednou si přičichnou k ohromným penězům - neumí je používat. Všechno toto se ale možná podobně jako u Kiki mění s postupujícím věkem, kdy člověk získává jakousi životní moudrost, protože prožil něco, k čemu se nikdy běžný smrtelník ani nepřiblíží. Stejně tak se ukazuje velké srdce Josephine, která tíhne ke svým zvířecím miláčkům a osvojí si takovou hromadu dětí. K tomu je nutno připočítat ohromnou odvahu a odhodlání, které projevila během druhé světové války a ve svém boji proti americkému rasismu. Že koketovala s myšlenkami zrůdného komunismu je věc druhá.

    Příběh je opět konvenčně chronologicky odvyprávěn, ale skvěle odsýpá. Ke konci jsem byl i dojatý. Medailonky na konci a nejrůznější historky v samotném komiksu řadí pro mě tento komiks opět do kategorie "wikipedia-by-my-side". Kvalitní počtení, za které jsem rád - tuto slavnou osobnost, kterou jsem nikdy pořádně neznal, jsem si nemohl lépe přiblížit.

    Celkový dojem: 80%
  • sala
    sala7.6.2018 15:11Josephine Bakerová
    J.B. byla bez pochyb velice vlivná žena ve své době, jak v kultuře tak i ve válce v odboji. Kniha se v určité části odehrává ve stejné době a na stejném místě jako Kiki, dokonce se i potkají. Kniha je velice dějově propracovaná a vše podstatné a známé ze života J.B. tam je popsáno.Dobře tam je vidět rozdíl mezi Amerikou a Evropou v té době. Kniha má úctihodných cca 570 stránek, poměrně dost stránek je věnován vedlejším osobám celého opusu. Výtvarnice používá poměrně velké panely, takže se to čte poměrně svižně. Před přečtením bych doporučil, kdo J.B. vůbec nezná třeba nějakej dokument nebo něco na wiki. Pro mne obě knížky / Kiki - J.B. / patří k sobě a vřele je doporučuji obě. Za mne jasnejch pět pacek.
  • cyboy
    cyboy mecenáš9.5.2018 15:17Josephine Bakerová
    Priznavam, ze o Josephine Bakerove jsem vedel velmi malo (krome toho, ze to byla tanecnice), takze jeji pribeh pro me byl jedno velke prekvapeni. Nelibilo se mi to tak moc jako Kiki, ale i tak se mi to libilo velmi. Pribeh jednoho snu, ktery se temer rozplynul. Jo a pokud k tomu pristupujete poctive, tak na cteni medailonu jednotlivych postav si tentokrat vyhradte nejakou tu hodinu, je jich asi sto stranek.
    85%
573