Ukázka
Ukázka
vložený list strana A

+ 1 další ukázka

Mezi nejméně známé a nejméně dostupné práce Káji Saudka patří jeho komiksy, které v 70. letech vytvořil pro slovenské Technické noviny. Ačkoli tento týdeník vycházel v dobách společného soustátí, v české části federace se dal sehnat jen velice obtížně. Saudkova díla z Technických novin přitom představují velmi významnou součást jeho tvorby – navzdory nepříznivé době v nich totiž mohl překvapivě svobodně rozvíjet své oblíbené motivy. Protože byla pražská cenzura daleko, nepřerušila žádný z těchto příběhů v půli, což jinak v době normalizace v českých časopisech pravidelně činila. Slovenští čtenáři si tak mohli užít Saudkovu produkci v její krystalické podobě – plnou dynamiky, oslavy ženské krásy i pobaveného nadhledu. Zásluhou mnohaleté badatelské a restaurátorské práce si nyní mohou totéž konečně užít i čtenáři čeští – v původním slovenském znění vychází dokonale zrestaurovaný a úplný soubor všech prací, které Kája Saudek pro Technické noviny nakreslil.

Obsah komiksu je ve slovenském jazyce.
Vyšlo i 200 exemplářů s vloženým listem - jedna strana text, druhá komiks (viz ukázka vloženého listu).


Scénář
Kája Saudek
Art
Kája Saudek
Obálka
Kája Saudek
Redakce
Filip Konečný, Lubomír Kuba
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-2590-774-0 (Plus (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
300 x 160 mm
Tisk
černobílý
Váha
635 g
Stran
116
Cena
499 Kč
  • james89
    Nejdřív bych dodal, že kvůli formátu se kniha blbě četla v posteli :-D Příběhy fajn, dějově něco známe jako Tajemství zlatého koně a Trať se ztrácí ve tmě. Zaujal mě příběh Zkáza balonu Kysibelka, kde vlastně celou dobu letěli balonem, ale přitom byl děj plný zvratů. Kresba klasika od K. Saudka. Líbí se mi jeho detaily, dokreslené hlášky, vtípky a popisky... Jasně, že Arnal, Muriel nebo Lips Tullian mě zaujali asi víc, ale i toto je super.
  • louza
    Tady celkem není co řešit. Muriel je sice Muriel, ale tohle je esenciální Saudek. Ne žádný načančančaný opus mangum, ale čistokrevný zábavný pulp. Ačkoli jde o velmi málo známé příběhy, působí všechny povídky jako příjemný návrat domů pro ctitele Lipse a jeskynních příběhů. Oceňuji je všechny včetně závěrečného příběhu o plechových mincích, jehož první strana se už před lety objevila i v českých sešitech, ale dočíst si ho kompletní včetně poslední nevydané strany je možné až zde. Filip Konečný odvedl při rekonstrukci výbornou práci a dal vzniknout publikaci, která má opravdu smysl. Těžko uvěřit, že jde ze starých novin vydestilovat takový klenot. Bravo.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš3.8.2018 15:18SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Upřímně bych dal spíše nižší hodnocení, protože příběhy jako takové, resp. scénáře, nejsou nijak úchvatné a a nemůžu říct, že bych se zrovna jimi výrazněji bavil. Mistrova kresba je ale úchvatná a vydání nádherné, velmi zasloužilý počin. Pročež protekčních pět za knihu jako takovou.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.5.2018 09:00SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Už dávno nemám ambice si dokoupit celého Saudka. Např. ta první vydání od speleologické společnosti, stačí mi pozdější vydání, nekupoval jsem ani novou Muriel, ale tohle jsem si musel pochopitelně pořídit hned jak to vyšlo. Restaurátorská práce Filipa Konečného opět na jedničku a je fajn, že tento komiks je už pro masy a má přijatelnou cenu. K Saudkově genialitě drobných detailů a narážek v kresbě se snad ani není třeba vyjadřovat, akorát jsem všechny ty příběhy už někde četl a viděl, ale to vůbec neva. Z doslovu jsem pochopil i proč "Trať se ztrácí ve tmě", kterou mám v jiné knize je tak předělaná. Takže celkově spokojenost, knihu mám v knihovně obrázkem ven, protože je to krása. Povinnost pro každého komiksového sběratele a vůbec se nebudu zlobit za nějaký nový Saudkův kousek, nejlépe takový, co neznám.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.5.2018 08:14SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Upřimně nevím, jak tuto hodnotit. Zda-li jako komiks, který vyšel v naší distribuci, nebo jako Káju Saudka. Bohužel, Saudek došel do fáze v naší Republice, že bereme vše, co vyjde. Zkrátka, protože v podstatě nic není a každou věc, co kdy vyšla si daný sběratel nebo majitel pečlivě střeží. Tím pádem roste a roste poptávka po čemkoliv, čemu mi říkáme Kája Saudek. To vše ale neznamená, že se musí vždy jednat o kvalitu v rámci komiksového média a i mě to nepřesvědčí hodnotit vše všemi deseti jenom proto, že je to Saudek. Tady bohužel tu kvalitu vyzvednout nemůžu, protože není v čem. Když pomineme kresbu, která je, jako vždy, úchvatná, dostává se nám do rukou komiks velmi průměrný svým scénářem. Slovenštině trochu hovím a sám jsem byl z ní naprosto zmatený, jakoby někdo přeložil doslovně nebo parafrázoval češtinu do slovenštiny. Strašně matoucí a odpoutávající od hlavního příběhu. Samotné příběhy jsou konstruovány účelově, ano vím, píše se to v příloze, že to musí nějak souviset s technikou, ale přesto se mi příběhy velmi špatně uchopovaly, projelo to mnou jako pájka máslem a nemám z toho NIČ. Asi nejlepší je opravdu ten nejdelší a to je Tieň na hranici času. Ten se asi povedl nejvíc, ale zbytek je opravdu strašný a přijde mi to jako změť obrázků propojená frází Pokačovanie na budúce. Saudek je Saudek, to víme a je etablovaný, nejen u nás, a můžeme být opravdu rádi, že něco vyšlo, zvlášť toto, což je i určitým Saudkologům méně známou kapitolou. Přesto všechno mi přijde, že se na Saudka zapomíná a místo toho, aby vyšlo něco smysluplného a Mistra vystihujícího v jeho nejlepší formě, tak dostaneme v podstatě ryze sběratelskou věc. Jak říkám, je to fajn a jsem opravdu rád, ale je škoda, že se absolutně neřeší to jediné, pro co to všechno má ve finále smysl - a to je předat odkaz dál. Neděláme to jen pro sebe. Čteme Saudka, protože nás baví a vyprávíme o něm nekomu. Pomineme-li onen sběratelský rámec, tak si myslím, že mládež o něm takřka nic neví. To je podle mě velká chyba. Je sice krásné vědět, že máme sběratelskou raritu u nás v ČR, ale uplyne pár let a Saudek bude na pomezí nějaké VŠ umělecké avantgardy, která ho ctí ve svém okruhu a nikoho jiného mezi sebe nepustí. Zůstane po něm maximálně jeden dva řádky v nějaké knížce. To si myslím, že je tou chybou vůči Saudkovi. Saudka je potřeba vydávat pořád a pořád. Jsme na něj hrdí, ale jsem zvědav, jak dlouho nám to vydrží. Nerad to říkám, touto sbírkou to bohužel nebude, resp. ANO ale ne nijak významně. K tomu všemu je formát knihy pro komiksáky málo uchopitelný, protože do knihovničky se to prostě blbě dává, ale za to vydavatel nemůže. Budiž.

    Za mě je toto průměrná až podprůměrná sbírka, kterou zachránila nadprůměrná kresba mistra a práce vydavatele a restaurátora - nic víc v tom nevidím. Vydavatelům a tvůrčímu týmu chci vyjádřit díky, protože si myslím, že i oni sami byli rádi, že můžou Saudka vůbec vydat a dělali vše co bylo v jejich silách, aby to u nás vyšlo v hojném počtu. Mám jisté výhrady, ale sám jsem sběratel, Saudka nevyjímaje. Kupovat jej budu, protože jeho odkaz chci šířit dál, i přes výše zmíněné výtky. Myslím si, že o tom to také je, nechci přijímat vše co mi kdo hodí, aniž bych se k tomu vyjádřil, přesto jsem hrdým majitelem této sbírky a rád si ji přečtu znovu. Díky PLUS a Albatros!
  • mike731
    Naprostá pecka.
    Obzvlášť bych chtěl vypíchnout 'Tieň na hranici času', který se na mém žebříčku komiksů Karola Sáudka zařadil na vrchol po bok Lipse Tulliana, mistr byl při tvorbě tohodle příběhu ve vrcholné formě. Na druhém konci (knihy i kvalitativní stupnice) je 'Príbeh plechového pokladu', který bohužel výsledný dojem z knihy trochu kazí, všechny předchozí části jsou ale pořád skvělé.
  • Karel Kanál
    Karel Kanál28.3.2018 14:00SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Tato publikace je naprosto skvělá. Konečně se dotáhla vize do zdárného konce. Filip Konečný dokázal, že je skvělý grafik a restaurátor. Nebýt jeho, nebylo by nic!! Filipe, takhle na dálku, přeji mnoho sil do dalších projektů. Doufám, že budete pokračovat. Stojí to za to!! Děkuji
  • MurinWolf
    MurinWolf27.3.2018 17:12SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Konečně jsem se dočkal, že tyhle komiksy pro Slovensko vyšly v knižní podobě. Zhlt jsem celou knihu na jeden zátah a pak se stránku po stránce kochal dynamickými kresbami, které z tohoto období považuji za Kájův nejlepší počin (ale všechna čest, od Káji mám rád vše, co kdy udělal). Komiks "Objav" (který jsem poprvé viděl v roce 1999 v magazínu CREW), může za to, že jsem se začal věnovat komiksové tvorbě, čili jsem zatraceně rád za tuto knihu a považuji ji za Bibli v mé komiksové sbírce. Je to krásně provedené a perfektně zrestaurované. Budu doufat, že se od Káji brzy objeví něco dalšího....
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.3.2018 23:06SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Tohle je samozrejme povinnost. Miluju Saudkovy mikrovtipy v jednotlivych panelech.
    85%
  • Fry
    Fry admin19.3.2018 11:42SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    SAUDEK: Technické noviny 1971-1977 - Graficky nádherně zpracovaná kniha mnohým doposud neznámých příběhů ... Spojovacím prvkem všech pěti krátkých komiksů je formát, zpracování, technické témata a hlavně slovenský jazyk. Odlišujícím prvkem je naopak složitost daného tématu či styl kresby. "Tieň na hranici času", ať nejzajímavější, se čte asi nejhůře, dvojice "Objav" a "Hor sa, do hlbín" mě osobně moc nezaujaly. Naopak "Skaza balóna Kysibelka" je zcela nejpovedenější a "Príbeh plechového pokladu" trpí nejslabší kresbou ... Za mě 4*!
  • Norri
    Norri mecenáš18.3.2018 14:25SAUDEK: Technické noviny 1971-1977
    Mám Káju Sadka hodně rád, ale bohům žel zdaleka od něj nemám přečteno všechno. Proto mě vydání této knihy velmi potěšilo. Dohromady je v knize pět příběhů a první tři z nich jsou naprosto luxusní. Jsou to příběhy s názvy "Tieň na hranici času", "Objav" a "Hor sa, do hlbín". Tady ta technická rovina Kájovi dokonale sedí. Je skvělé, jak je pro ty Technické noviny nakreslil tématicky - je to plné kót, šrafováných nákresů a jiných technických srandiček :-) Poslední dva příběhy jsou pořád zábavné, ale úrovně prvních tří nedosahují.
    Najde se i něco ke kritice, ale je to dost subjektivní. Kája tam do bublin střílel azbuku, němčinu, švabach, pseudo-japonštinu a já nevím co všechno. Bohužel ne vždycky jsem byl schopný to přečíst. Azbuku a ruštinu jsem už zapomněl a německy jsem neuměl nikdy. Jistě, to je moje mínus, ale alespoň v redakčních poznámkách mohl být doplněný překlad.
    Netradiční formát se knize moc vyčítat nedá. Bude se to špatně dávat do knihovny, ale je to dáno formátem stripů. Jsem stokrát radši za tento formát, než aby kniha byla sice standartnější, ale kresba by byla zmenšená.
    Nemůžu jinak než dát plný počet hvězdiček. Přál bych si, aby se stejnou péčí jako Technické noviny a Lips Tullian vyšly všechny komiksy Káji Saudka.
27431
Četl/a (56)
2Hitman3, Alfred, ben_bella, binnmode, borknagar1, cobe, ComicBookGuy, cyboy, Dalistar, Darth Raelchi, Draco nobilis, DracoAn, Fananek, farnhajt, fel68, Filios dVekerec, flipflop, Fry, hellblazer, house192, J.Connor, Jestrab2, jindroush, Kapis, kaylin, Khagrael, kinak, maco, majer, Mariohurbanek, Marty_von_Shit, mgeralt, Mitak, MurinWolf, Murphy722, NecRoman, Norri, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, RedButton, Schirru, seneke, SHORTY, SNUFKIN, spagr, start05, suricattaontheway, tacmud, Ukko, vranakx, VXP, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(141)
2Hitman3, 2scha, Alfi, Alfred, alois13, ArmadOon, Azbest, AZTeck, bboorreekk, Benji, ben_bella, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, burzum, buscheer, calvin10, cobe, ComicBookGuy, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dalistar, DEmnoG, Dinik, Draco nobilis, DracoAn, dvoracekpetr1, Fananek, farnhajt, fel68, filemon, Filios dVekerec, flipflop, Flowtek, Fox01, Fry, fubong, Glumal, gongon44, Greyman, Grrr, guseppe, hellblazer, herrman, holubdema, house192, hugosnowden, invape, J.Connor, jankie, Jestrab2, jindroush, Joshua_T, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, kinak, kubosos, Laik, Lobok257, Lojza, maara, maco, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Marthy76, Marty_von_Shit, Marvin, max brod, merhyx, mgeralt, mikado, mike731, MIKER65, Milda, misa, Mitak, monte walsh, monty.cl, MP, Mr.Plysh, MurinWolf, Murphy722, mywiel, NecRoman, NellUl, Nightmare, Norri, Olesh, Paldini, pavel, pechna, Philologus, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, Radkos, RedButton, Ricarderon, Saran, SASAN_KING, Schirru, Šedo, seneke, SHORTY, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, spagr, SpiderJerusalem, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, tomned, trudoš, tulipstros, Ukko, Viking, Vojtěch 393, vranakx, Vrenn, VXP, willis, xintax, Zajo original, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (4)
Corvus, deefha, picaccino, suchosch
Shání (2)
Corvus, deefha
Nabízí (9)
bmc75, burzum, Draco nobilis, flipflop, Lojza, merhyx, pavel, suricattaontheway, vranakx