Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
GOTHAM OVLÁDL CHAOS
Sloužit u sboru v Netopýrově městě vážně není hračka.

Nejenže se musíte vypořádat s násilím a korupcí ve městě, které je světově nejproslulejším semeništěm zločinu a domovem nejšílenějších a nejvražednějších kriminálníků – ještě se na každém kroku potýkáte s následky činnosti samozvaného strážce spravedlnosti hrajícího výhradně dle svých pravidel.

A aby bylo ještě hůř, právě na Vánoce se město rozhodl terorizovat Joker – náhodně popravuje oběti odstřelovací puškou a nikdo od starosty až po obyčejné občany před ním není v bezpečí! Rozbíhá se zoufalý lov a policisté se ze všech sil pokouší Gotham ochránit… a pak nevěří svým očím, když se Joker jen tak vzdá. Co skutečně zamýšlí? A dokáže na to GCPD přijít, než se mu to povede?

Dočkáte se i dalších příběhů včetně vyprávění dívky, která má na starosti zapínání Batsignálu, série vražd, jež vzbudí pozornost nesmiřitelné Huntress, a starého případu, který kdysi nedokázal uzavřít zneuctěný detektiv Harvey Bullock!

Obsahuje sešity série Gotham Central #11-22 (září 2003 - srpen 2004)

Scénář
Ed Brubaker, Greg Rucka
Art
Brian Hurtt, Michael Lark, Greg Scott
Ink
Stefano Gaudiano, Brian Hurtt, Michael Lark, Greg Scott
Barvy
Lee Loughridge
Obálka
Michael Lark
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, detektivka, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7507-745-5 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
730 g
Stran
288
Cena
649 Kč
Originál
Gotham Central Book Two: Jokers and Madmen (DC Comics, 2009)
  • Saint of Killers
    Saint of Killers13.7.2023 11:23Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Co jako tohle mělo být? Tohle jako má být komiks, který vzdává poctu gothamské policii? Vždyť z toho vychází jako banda absolutně neschopných trotlů, která si nechá utéct spoutaného Jokera z výslechovky a ačkoliv na případ nasadí celé oddělení, nakonec ho stejně rozlouskne Batman a situaci na konci naprosto překvapivě opět zachrání Batman.

    Kdybych stál o komiks, v němž Batman po dvěstěpadesáté zachraňuje Gotham, tak bych si kurva koupil něco, co má ve svém názvu Batman. Tohle je pro mě jedno z největších komiksových zklamání.
  • Sagikkun
    Jedním slovem výborné. Jednička byla úžasná, tady mi ale všechno sedlo ještě o něco více a je to jednoznačně plný počet.
  • sedw
    Druhý díl už si zaslouží plný počet bodů. Líbily se mi všechny příběhy, ale nejvíc poslední. Krásně se začaly prokreslovat jednotlivé postavy a celý děj nabral trochu civilnější ráz. Velká spokojenost.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš11.12.2020 18:32Gotham Central #02: Šašci a blázni
    „Ohledně té věci s Petersenem pořád nic, hm? Jestli chcete, stačí říct jediný slovo a přeberu to.“ – „Jediné slovo, které mňa teď napadá, je ko*ot.“ Výborná záležitosť, kvalitná, vyrovnaná a veľmi atmosférická. Zároveň ale i dosť náročná na čítanie (trvalo mi niekoľko mesiacov, kým som to celé prelúskal) a občas som mal chaos v postavách (v tomto mi našťastie pomohla úvodná dvojstrana s „pavúkom“, ku ktorej som sa v priebehu čítania neustále vracal). Súhlasím s tým, že ako v prvej časti, tak v druhej sa vytvoril zvláštny paradox, kedy je Batman tou najmenej zaujímavou postavou. Síce sa na scéne objavuje skutočne len v cameo priestore, ale aj tak to vadí. Rovnako mi vadili aj jeho slávni nepriatelia (Joker bol v minulosti stokrát diabolskejší), ale potešilo ma aspoň to, že scenáristi tentokrát siahli po nižších cylindrových týpkoch, čo je zaujímavé. Najlepšie sú každopádne tie prípady, ktoré príliš nesúvisia s nimi a ani s Batmanom a detektívi v nich riešia „obyčajné“ krvavé prípady s často nečakaným rozuzlením (ale aj v realite to veľakrát býva tak, že za vraždou stojí osoba, do ktorej by ste to povedali najmenej).
  • Fry
    Gotham Central #02: Šašci a blázni - První kniha se mi líbila víc, nicméně to nic nemění na tom, že by tahle série opravdu neměla uniknout vaší pozornosti. Tohle je čistý noir ve kterém umírají vedle občanů Gothamu i samotní policisté a autoři se přesto dokáží tvářit, že jim to je více méně jedno. Navíc celá série má jen čtyři knihy, tak neváhejte a běžte do toho ... Za mě 4*!
  • karl173
    karl173 mecenáš9.4.2020 20:46Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Tak tohle byla pecka. Tady už mi to sedlo. Sice mám stále problém s rozeznáváním postav, protože jich tam je prostě moc a někteří jsou si až moc podobní, ale co by jste taky chtěli, jsou to všichni poldové. Nicméně jejich rozhovory jsou skvělý a vypadají opravdově. Celkově reálnost je jedno velké plus, protože to člověka dokáže doslova vtáhnout, což se v minulé knize tolik nedařilo, teď mě to ale vtáhlo už od samého začátku a nepustilo dokud jsem nebyl na samém konci. Ohledně případů, tak ty byli velmi zajímavé, plné zvratů a napínavých událostí. Joker byl fajn, ale upřímně se mi nejvíce líbil až ten poslední. Přišel mi takový nejvíce propracovaný a nejzajímavější a naprosto všechny postavy si mě získali. Celkově hodnotím za 5*
  • puolpm
    puolpm mecenáš15.1.2020 16:52Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Séria si stále drží vysokú úroveň prvej knihy, len tu už chýba taky "kulervoucí" príbeh ako bol Half a Life v jednotke. A súhlasím s názorom, že postáv detektívov je až príliš a občas sa v nich človek ťažšie orientuje. Tak 9/10.
  • Palebras
    Ještě lepší než první díl. Už při vydání jedničky jsem věděl, že tohle je něco, co mě bude neskutečně bavit.. A nemýlil jsem se .. Jak to u sérií bývá, člověk se něčím nadchne a poté už kvalita kolísá, nebo má dokonce sestupnou tendenci.. Což v tomhle případě nehrozí.. Druhý díl je ve všech případech temnější, větší, rozmáchlejší. Hodně se mi líbí, že jde více do hloubky jak postav, tak vlastně celého oddělení. Čtenář má tak pocit, jakoby byl sám součástí téhle party. Jednotlivé příběhy jsou jedním slovem skvělé a fantasticky napsané. Myslím, že si zde najde každý to svoje. Tohle zaručeně patří mezi to nejlepší co u nás v noirovém žánru vyšlo.. Jasných 5*
  • puml
    Dobré, velmi dobré, ale když všude čtete, jak je to úžasné a pak konečně otevřete a čtete dobré, řemeslně dobře odvyprávěné noirové příběhy, ovšem bez toho, aniž bych si byť jedinkrát řekl: jo, tohle jsem ještě nečetl, tohle je skutečně něco úžasného. Ne, je to prostě dobrý komiksový noir s lehce fantaskním pozadím Gothamu, kde občas správnej policajt doplatí na osobní rozbroje mezi superhrdiny a superpadouchy. Ale jelikož je dobrých vcelku realistických noirů v komiksu pomálu, tak chápu to vysoké hodnocení. Ale kdyby kolem toho nebyl takový humbuk, tak si myslím, že se jedná o nadprůměrně dobrý, nikoliv však převratný počin. I tak ale: Doporučuji.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.11.2019 18:31Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Jede to na stejné vlně jako kniha 1 s tím rozdílem, že mi příběhy v 1 přišly vyvážené, ale tady jsou dva slabší a dva velmi silné. První "oneshotek" měl krásný nostalgický nádech a četl se parádně. Pak mi hodně sednul Neuzavřený. Nevýhodou této série je, že se sice tváří, jak je lidská a míří na obyčejného gothamita, ale pouze vyměnila Batmana za GCPD. Opravdu jsem čekal obyčejné příběhy zasazené do Gothamu (něco ve stylu Zázraky či DC Legacies), ale zase je tam ten superpadouch. S Jokerem jsem prošoupal gatě. Asi jsem na něj už vysazený, ale mě ty nové příběhy s ním prostě nebaví. Ve své nepředvídatelnosti je předvídatelný. Celkově je to dobře napsaná sbírka příběhů, je opravdu nadstandardní, ale není to můj šálek. Přinejlepším se to aspoň dobře četlo a Neuzavřený je pro mě vrchol zatím všech 3 knih.
  • Multiverzum
    Multiverzum15.7.2019 08:54Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Prestížna a výborná séria, ktorá sa nemaže s postavami. Najkrvavejšie zločiny sa dejú kvôli prachom. A z lásky.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/gotham-central-2-sasci-a-blazni/
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko5.6.2019 09:28Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Když si jeden, k těm postavám (a že jich je) vytvoří vztah, tak mu v tom mezidobí -do vydání dalšího dílu- nechybí jen ony, ale i prostředí, které zabydlují. Teď, na rozdíl od svého předchůdce, je mnohem noirovější (příchod Jokera) a ikoničtější (Bullock) ..inu, poctivá procedurální kriminálka a hard-boiled noir v jednom
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.5.2019 10:26Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Tohle je naprosto neskutečně výborná série a já mám nesmírnou radost, že letos vyjde trojka. Celý ten koncept je nesmírně zajímavý a baví mě. Chudáci detektivové ve městě totálních šílenců a netopýřího narcise, který to tam šéfuje. Psychologický rozměr v podobě životů jednotlivých poldů je skvěle vykreslen, kriminální zápletky jsou napínavé, kresba je fajn.

    Celkový dojem: 90%
  • Mleako
    Mleako mecenáš23.4.2019 09:06Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Jedním slovem pecka!
  • Fimi
    Fimi mecenáš16.10.2018 08:53Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Absolutně výborné, tohle prostě musí sedět každému. To je tak když dají hlavy dohromady mistři oboru jako Brubaker a Rucka. Neuvěřitelně lidský a realistický příběhy ze života detektivů v do morku prohnilém Gothamu, nám ukazuje každodenní rutinu a osobní životy policistů, ve kterých, aby se prase vyznalo, jelikož jich je jak psů. O samotnou detektivní činnost ani tak nejde, jelikož na jedné straně je někdo mrtvý a na druhé je případ téměř vyřešený, řečeno zjednodušeně. Ne, tady jde opravdu o postavy, jejich psychologii a hlavně jejich motivace a chemii mezi nimi... výborné a jsem rád, že do případů dvojice vnáší i Batmanovi nemesis jako Joker nebo Madhatter.... doufám že další knihy budou, tohle je nejlepší Dc série u nás tak to nepokažte
  • louza
    Totálně boží pokračování první knihy, kde superhrdinové jsou to nejméně zajímavé, "jejich" padouši jsou už zajímavější a úplně nejzajímavější jsou příběhy lidí pohybujících se kolem kriminálky v Gothamu. Nechápu proč český čtenář na tohle musel čekat 15 let, zatímco byl podarováván desetikilly všemožných omnibludů jedna až dvacetčtyři. I s relativně dlouhým odstupem absolutně perfektní věc, která unese srovnání s Brubakerovými soudobými peckami, která snad ukáže notorickým příznivcům superhrdinského komiksu, že existují i jiné báječné cesty než je ta jejich. Thank you Ed.
  • faster86
    Tohle se něco co mi sedlo naprosto perfektně. Brubaker a Rucka se vyhráli tak, že vás to vtáhne do děje a nechce vás to pustit ani se vychcat.
  • trudoš
    trudoš editor25.6.2018 16:50Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Ed Brubaker v životní formě. Temné, depresivní, lidské, realistické. Jednotlivé příběhy se přitom soustředí na zachycení životů obyčejných lidí v Gothamu, kteří se dennodenně musejí vyrovnávat s humbukem, jaký superzločinci a superhrdinové nadělají. A kdo jiný než policejní oddělení vražd by nás podobným chaosem mohl provést zasvěceněji?
    Druhé album přináší čtveřici ucelenějších povídek, opět zcela oproštěných od pláštěnkářského patosu a hollywoodského kýče. Člověku až přijde, že si autoři užívají každou vteřinu, kterou mohou své hrdiny svévolně potrápit. Navazují na to nejlepší z tvorby Eda McBaina, kdy vyprávění nestojí na překombinované zápletce, ale lidských emocích a sympatických postavách. Akce je tu tak paradoxně na obtíž, člověk si nejvíc užívá ty chvíle, kdy se parťáci prostě jen baví mezi sebou. Všechny ty Kriminálky Miami, New York či Las Vegas, ať si pěkně trhnou nohou, Gotham Centralu nesahají ani po kotníky. V kombinaci s klasickým batmanovským kánonem čirá dokonalost.
  • perak
    Takové obyčejné historky vyprávějící o každodenním životě policejní jednotky v Gothamu, kdy mnohdy ani tak nejde o to, kdo je pachatel, ale přesto velmi silné a čtivé vyprávění. Autoři si spíše než postavy (i když i ty se tam občas mihnou) z Gothamu berou atmosféru a do ní umně vplétají příběhy policistů, a to nejen ty pracovní, ale i ty osobního rázu, které však samozřejmě ty pracovní ovlivňují a mohou mít vliv na způsob vyšetřování. Sice to kvalit Criminalu nedosahuje, ale přesto Brubaker opět ukázal svou extratřídu. jediné mínus pro mne bylo, že v tom velkém počtu postav jsem měl občas problém se orientovat v postavách, ale díky přehledu na začátku knihy to lze zvládnout.
  • choze
    Mám s tím stejný problém jako s předchozí knihou - námět výborný, kresebně dobré, ale chybí mi výraznější postavy (postav je tu jak na orloji a trochu se v nich ztrácím) i dynamičtější děj, kde by bylo míň policajtského žvanění a procedurálních věcí. Takhle byly sice oba případy - šílený střelec i odložený případ Harvey Bullocka - napínavé, ale místy jsem se jimi musel prokousávat.
  • 3DD!3
    Další porce kvalitní kriminálky z Gothamu, tentokrát se srandujícím Jokerem, pomáhajícím Kloboučníkem a vyděšeným Tučňákem (přijde i Harvey Bullock). Driver stále zůstává řidičem celé série, ale více prostoru dostávají i ostatní členové sboru. Drsné vtípky, kruté smrti, všeobjímající životní pravdy oživené stylovou kresbou Larka a Gaudianiho. Mohlo by vycházet v častější kadenci než jednou ročně.
  • Norri
    Norri mecenáš6.5.2018 13:10Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Tohle je ten typ příběhů, kdy cesta je cíl. Vyřešení jednotlivých případů není to nejdůležitější a často není ani zajímavé. Důležitá je každodenní policejní práce, psychologie policajtů, pocity které zažívají a morální dilemata, které musí řešit. Kniha je sice rozdělená na několik příběhů, ale ve skutečnosti je tam všechno spojené a provázané. Je to všechno provázané už s událostmi z první první knihy, ale její znalost není podmínkou ke čtení tohoto druhého dílu. Případy nikdy nekončí zatčením pachatele a jiným případem. Fakt, že se to všechno odehrává v Gothamu, je jen výborným a silným kořením. Jediné, co mi vadilo, že jsem se v policejním sboru trošku ztrácel. Kdo je čí parťák, kdo to s kým táhne a kdo z nich je zrovna teď na obrázku. Ale jinak je to výborné čtení. Škoda, že to nevyšlo v pevné vazbě, ale i jako brož se to četlo dobře.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:20Gotham Central #02: Šašci a blázni
    „Zajímalo vás někdy, jaké to je být obyčejným policistou ve městě, kde ustavičně porušuje zákon vyšinutý magor se zeleným přelivem, mafián s fyziognomií tučňáka nebo okresní prokurátor s půlkou ksichtu? Tak právě pro vás je tato série.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2012/10/gotham-central.html
  • Thurin
    Takové The Wire, řízlé beznadějí z noiru a správnou špetkou Batmana. (A tohle všechno já rád.)
  • Darker
    Darker mecenáš27.2.2018 23:41Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Výborný detektivní komiks, jaký umí asi jen Brubaker a Rucka. Sice jsem se občas ztrácel v množství postav, ale přehled na začátku mi docela pomáhal. Co mě ale vadilo, tak byly nadávky nahrazené &*%$.... asi kvůli větším prodejům mezi mládeží. Sice o tom pochybuju, že mladší čtenáři budou číst toto, ale díky za každého nedomrdlého teenegera, který to fakt čte... čest výjimkám. Aspoň jsem si vždycky mohl tipovat, co za nadávku by tam pasovalo, takový puzzle-komiks, můj první :D
  • mcleek
    Stručně geniální! Série se mi hodně líbí. Ačkoliv rozhodně nejsem čtenářem detektivních románů, tenhle typ detektivních komiksů si mě získal. Více Brubakera (a Rucky)!!!
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.2.2018 01:03Gotham Central #02: Šašci a blázni
    Paradni pokracovani zajimave serie. Co mi vyslovene vadilo byl Batmanuv zasah, ale i tak se tesim na dalsi dil.
    85%
89163
Četl/a (153)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Al0f0k, anka, Ash Pointak, BadBoy, Baffman55, Benny, ben_bella, binnmode, Blackhand47XD, Blockholm, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, charvos, CHester Turner, Const.ex, cyboy, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Denis, Doppelganger, Draco nobilis, duri, dvory, Elfo.here, erik, farnhajt, filosh, Final, flipflop, Fox01, Fr3d_K, Franta z Čokolády, Freckles, Fry, Garp, Géba, Georgíno J., Giskard, Glumal, Golem, hellblazer, Himlik, Hulik, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, James, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, kendor007, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, Kouzelnik7, kubosos, Lachvos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Libča, Librarian, LookAss, Lord Baltimore, Macek78, majer, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, Matthew, mearez, MEGA, Mercurio, Mleako, MonsterGyre, monte walsh, mstefl, namdnas, NecRoman, nejakdivne, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, Ozymandias, Paja78, Palebras, pearlxjam, pechna, perak, Petr, petrSF, Poseidon1978, puml, punisher, puolpm, RadimNemec, raenius, RaptoR, Rinter, rooty, RudyRod, Sagikkun, Saint of Killers, Schirru, sedw, Sikk, slavik38, SNUFKIN, Spike, start05, Symbi, t0mas, the.kasztan, Thurin, Tommar, trudoš, tukak, Unerr, utresyby, Valdaufinka, Velkej šéf, VvV, Walome, Wiw, wolfgang, xflori01, xmirek, yardaformi, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(242)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 665+1, adevr, Al0f0k, Alfi, Alfred, anka, ArmadOon, Ash Pointak, BadBoy, Baffman55, bboorreekk, Beng.D, Benny, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, bourgeois, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Caylen-Tor, charvos, CHester Turner, choze, cobe, Const.ex, Corteg, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, davidek, Deckard, delsemela, Denis, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, dre, duri, dvoracekpetr1, dvory, Elfo.here, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, filemon, Filip123, filosh, Final, flipflop, Flowtek, Fox01, Foxized, Fr3d_K, Franta z Čokolády, Fry, Garp, Georgíno J., Glumal, Golem, Hades, Hebled, hellblazer, herbert, herrman, Himlik, Honzin, Hulik, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, JackOneil, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, jjjirik, JORDY, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, Karel Sec, karl173, KarlosJB, kendor007, Killingjoke, kinak, Knuckless, komik.sx, koudak89, krupan, Krvavý Patejl, kubanec13, kubosos, kucik, Lachvos, lacoste, Lenny, Libča, Librarian, lifi, Light, listr, Lobok257, LookAss, LuckyLjuk, maara, Macek78, majer, malylada, Mamut12, maravenger, Mariohurbanek, markic, Marvin, Matthew, Maty48, mcleek, MEGA, Mercurio, merhyx, mikado, Mikei, mimo_provoz, mirec, mirror, Mitak, Mitthrawnuruodo, Mleako, MonsterGyre, monte walsh, moris.cz, MP, Mr. Bobeček, mstefl, namdnas, NecRoman, Norri, nx, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paja78, Paldini, Palebras, pearlxjam, pechna, perper, Petr, petrSF, Poseidon1978, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, RaptoR, regressiv, Ricarderon, Rich, RicHard. , Ricky Gervais, Rinter, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Sagikkun, Saint of Killers, sala, Schirru, Schramm, sedw, semi41, Sick666, Sidi Santini, Sikk, Skot, slavik38, sleepless, SNUFKIN, Spike, Staník, Stara.kryta, start05, Stlucius, strougy, suricattaontheway, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, TIM.biker, Tomasino79, Tommar, TommyBOYER, tomned, TonyT, trudoš, tulipstros, Tyfus, utresyby, Valdaufinka, Velkej šéf, Vojtěch 393, VvV, Wasps, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xflori01, xintax, xmirek, yardaformi, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (30)
Azik2586, Badgu.y1902, barthez, BreakingAway, ComicBookGuy, Corvus, deadpool, DracoAn, Fida, gezic, gumidekmedvidek, hahahoho, illy, Jáňa, Keenkeen, Komiksum, Marthy76, Matej-29, Mighty_Morphine, Mistak, monocyt, monty.cl, mywiel, Nightmare, oleav, royan, Sebastian the wise, Suši, Tiba, Tomski
Shání (4)
Corvus, gezic, Mistak, Nightmare
Nabízí (1)
bourgeois