Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Kniha je malý noční příběh 40letého chlapíka, který si v temné pražské garsonce před spaním uvědomuje osamělost a bezvýchodnost svojí životní situace. Jeho “přání” se už ráno neprobudit je vyslyšeno. Jeho snové tělo ve snovém světě prochází říšemi a prožívá nečekaná setkání napříč nocí. Jde o ilustrovaný introspektivní monolog hlavního hrdiny, který prožívá, pozoruje a komentuje svůj snový proces.

Vyšlo za podpory crowdfundingového serveru Hithit.

Další informace o komiksu k nalezení zde.


Scénář
Jakub Ryvola
Art
Jakub Ryvola
Obálka
Jakub Ryvola
Lettering
Jakub Ryvola
Vazba
lepená v měkkých deskách
Tisk
černobílý + modrá
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.4.2018 17:58SEN - Malý noční příběh
    Hoho, já jsem velmi citlivý na různé ezochujoviny, ale tam bych (snad kromě ne zcela povedeného a lehce blábolivého doslovu) toto dílo neřadil. Rozhodně tentokrát necupuju jako Draco, naopak. Umělecky zdařilá arteterapie? Jo, souhlasím. Deprese, rozumějte skutečná deprese, je svinstvo a já mívám s lidmi, kteří ji dokážou takto vydařeně popsat a mluvit o ní, značně soucitné sklony. A zároveň jsem rád, že jsem se nikdy takto hluboko nepropadl. S čím mám však lepší zkušenost, jsou právě sny, které hraničí s mystickým zážitkem (snění v 39 stupňových horečkách po řádné dávce thc a alkoholu, spánková obrna, apod.). To mě zajímá a baví. Komiks se mi celkem líbil.

    Celkový dojem: 70%
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin26.2.2018 21:31SEN - Malý noční příběh
    Typická ukázka díla, které si někdo kreslil do šuplíku, potažmo jako umělecky zdařilou arteterapii. Ale mohlo by to vyjít u u nějakého ezo nakladatelství, jako sešit.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš25.2.2018 10:15SEN - Malý noční příběh
    Tak se mi konečně podařilo komiks sehnat a i přečíst. Ten čas, ten čas... Musím nejprve konstatovat, že komiks už na první pohled působí velmi zajímavě a vkusně nakreslený. To byl jeden z důvodů, proč jsem si ho koupil - ALE, jak ho koupit? - buď napište přímo autorovi anebo v obchodě Page Fivě (Veverkova ulice) kousek od Strossmayerova náměstí. Sám autor je velmi příjemný a vstřícný člověk a za 250 kč jsem nemohl jinak než koupit.

    K samotnému komiksu, opravdu je vkusně a krásně nakreslený, je doprovázen různými citáty, hesly a textem, který ale není pojat v tradičním komiksovém stylu. Jelikož se jedná o sen, text je v podstatě umístěn v samotném panelu, což působí dojmem, aspoň na mě, že se jakoby text ozývá v celé situaci, jako echo apod. Vtipné přitom je, že samotná hlavní postava není nakreslená přesně nebo věrohodně, co se anatomie člověka týče, ale nějakým záhadným způsobem to na mě působí účelově přehnaně, ukázat možná křehkou stránku člověka. Sen daného člověka doprovází a myslím si, že asi hledá odpovědi na svou podstatu, kdo je a kam směřuje. Způsobem, jakým toho autor docílí je mu vlastní a nedá se nahradit ani interpretovat, to je možná na tom všem krásném, že je v komiksu strašně moc symbolů a vjemů a je jen na nás jak je interpretujeme. Otázka života a smrti, otázka naší mortality, jak corpu tak animae, otázka bytí a nebytí, a mnoho dalších. Doslov trochu věci jakoby uhladí (myšleno vysvětlí nebo uvede trochu na pravou míru), ale v podstatě se mi líbí, že je to takové hrubé - myšleno, že se neptá na názory ostatních a prostě to tam tak autor udělal a nakreslil a hotovo. Ber nech ležet systém.

    Pro mě ještě další plus, že to je jeden z mála komiksů, který mě doslova donutil číst obrázky, většinou beru obrázek jako doplněk textu, pokud se nejedná o vysoce stylistické komiksové dílko, kde opět čtu obé, resp. obrázek víc. Nevím, jak se k tomuto komiksu bude stavět veřejnost, ale jsem pevně přesvědčen, že čtenáři autora a SEN podpoří, hlavně aby tvořil dál a dál.

    Děkuji Vám ještě jednou pane Ryvolo. Udělal jste kus dobré práce. Doufejme, že toto není první a poslední Váš komiks nebo jakékoliv jiné dílo. Jste zajímavý kreslíř a vím min. o dalších 2 lidech, kteří Vaši práci ocenili.
241