Koupit
Triumvirát (Původně vycházelo od června do listopadu 2003)
Megalomanský ekoterorista Ra's al Ghul realizuje svůj šílený plán - chce předělat svět k obrazu svému. Po jeho boku stojí Supermanův demoliční klon známý jako Bizarro a smrtelně nebezpečná odpadlická Amazonka. Společně tato hrůzostrašná trojka vrhne temný stín na budoucnost celého lidstva.
Staňte se svědky zrodu legendárního spojenectví Batmana, Supermana a Wonder Woman, kteří musí spojit síly, aby ochránili Zemi před apokalyptickým nepřítelem.

World's Finest #71 (Původně vyšlo v červenci 1954)
Batman a Superman si ve svém prvním společném dobrodružství vymění totožnosti.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Batman/Superman/Wonder Woman: Trinity (Vol. 1) #1-3 a World's Finest (Vol. 1) #71


Scénář
Alvin Schwartz, Matt Wagner
Art
Curt Swan, Matt Wagner
Ink
Stan Kaye
Barvy
Dave Stewart
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-980-1 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-980-1 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
633 g
Stran
224
Cena
229 Kč
Originál
Trinity (DC Comics)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš11.8.2022 07:43DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    „Život není rakovina.“ – „Ale civilizace ano.“ Ľahký nadpriemer, ale 4* tomu nedám (lebo nudná Artemis a nezáživný Bizarro). Triumvirát pojednáva o historicky prvom stretnutí Supermana, Wonder Woman a Batmana alias „najlepšieho tímu sveta“. Práve chémia medzi nimi je najväčšou devízou komiksovej knihy. Sú tak rozdielni, až to vytvára nielen napätie, ale i humorné okamihy. Ra´s al Ghula mám rád, ale tu je divný. Naopak, skvelá je kresba Matta Wagnera (Batman 8: Chladné dny), zároveň scenáristu Triumvirátu. Wagnerovi s farbami pomohol slávny Dave Stewart (Baltimore, DC: Nová hranice). Wagner si užíva, že mu komiks umožnil predstaviť nielen rôznorodé postavy (mystický Ra´s, temný Batman, optimistický Superman), ale tiež prostredia, ktoré už azda viac odlišnejšie byť nemohli (Metropolis, Gotham, Themyscira). Mattova kresba je veľmi príjemná a sympatická. Lahodí oku, je čistá a hladká. Nenachádza sa v nej nič navyše, ale nie je odlfáknutá, skôr naopak; osobne som si ju veľmi vychutnal. Scenár je pochopiteľný a priamočiary. Treba pri ňom dávať pozor, ale na jeho pochopene nepotrebujete mať načítané dve tony starých materiálov, ako u niektorých iných vecí od DC. Napriek tomu nie je žiadny zázrak. Zápletka ma nebavila; možno by som pri historicky prvom stretnutí troch osobností uvítal paradoxne čosi komornejšie a nie „len“ ďalší koniec sveta. Ak by to poňali ako komédiu stavajúcu na rozdielnosti tria, asi by som šiel na 4*. Žiaľ, nestalo sa a tieto (fakt vtipné a vynaliezavé) momenty sú zadupané do zeme klasickým superhrdinským klišé. Túto moju domnienku potvrdzuje finále, ktoré je veľkolepé a akčné, ale paradoxne to nie je ono, kebyže postavy sedia v reštaurácii a rozprávajú sa, bavilo ma to viac. Na strane druhej, istý okultno-mystický nádych sa mi páčil, pripomenul mi Batmana Mikea Mignoly alebo Prázdný toulec Green Arrowa. Proste, ak sa aj objavil nejaký plus, a ten sa dozaista objavil, prakticky okamžite prišlo rozčarovanie napr. v podobe, že komiks občas pôsobí dojmom, ako keby chýbalo pár panelov, alebo rovno strán (WW je spútaná, Batman nedostupný, na WW strieľa týpek zo samopalu a na ďalšom paneli po týpkovi ani stopa a Netopier oslobodzuje WW).
  • Spike
    Triumvirát vypráví o prvním setkání Batmana a Supermana s Wonder Woman, a zformování této Trojice, hlavním pilíři Ligy Spravedlnosti. Takže se vlastně vyplatí přečíst si tohle před knihami JLA: Rok jedna které naopak mapují vznik zbytku Ligy, bez hlavní Trojice. Takhle v celku to pak je kompletní origin JLA a působí v podstatě sevřeně a dobře.

    Všechny tři hlavní postavy mají v podstatě vyváženě stejně prostoru, takže ať už jste fanda kohokoli, přijdete si na své. Máme tu i tři padouchy, za každého hrdinu jednoho. Ra's Al Ghul, Bizarro a odpadlická Amazonka Artemis. Je to vcelku vyvážená týmovka, s pár zajímavými zvraty a vcelku fungující chemií. Ačkoli postavy jsou tu po většinu času napsány dobře, vždy po čase přijde nějaký Wtf moment kdy si říkám jestli autor chtěl překvapit, být vtipný, nebo jenom nevěděl co či koho píše. Pro příklad - Superman schválně coby Clark Kent pravidelně nestíhající vlak je super nápad, jak si postava uměle udržuje svou ňoumovitost v civilu a já si říkal že tyhle dílčí detaily, to je něco co mě baví a autor svým charakterům asi rozumí. Ale pak za pár stránek přijde moment kdy Superman chytá padající vlak a stěžuje si "Uch, je to těžké jako kráva!" Takové věci, i když jde o detaily, to občas docela shazují. To platí i o Batmanovi a Wonder Woman, kteří jsou napsáni taky dobře, odpovídajíc svým charakterům, ale pak přijdou scény jako hádka na střeše, která je psána jako v dobách komiksů z 50. let. Občas ty dialogy hodně zaskřípou… Nebo scéna koupající se Diany, k níž se Batman připlíží a prostě jí políbí, načež dostane právem ránu. Aniž by se vztah mezi nimi jakkoli změnil, o pár stránek později mu pak zase Diana slibuje, že už ho nehodí…Proč? I plány Ra'se jakoby se měnily jak se to zrovna hodí. Řekněme že ve scénáři je pár děr co se nepodařilo tak úplně vychytat. Třeba i to, že postava Artemis je tu ve výsledku celkem navíc, nebo problém s myšlenkovými rámečky jednotlivých postav, které od sebe nejsou nijak vizuálně odlišeny a občas se mi stalo že mi chvíli úplně nedošlo ke komu který panel zrovna patří.

    Vyvažuje to ale spousta kladných věcí. Někdy jsou dialogy a monology vskutku sedící a povedené, 'vztah' Ra'se a Bizarra též. Potěší též kratičké cameo Aquamana. Akční scény též nejsou zlé a je fajn že si hrdinové občas 'vymění' protivníky a nebojuje každý jen proti tomu svému. I vzájemné interakce postav jsou povedené a čtenář i věří že takhle by nějak první setkání a spolupráce Trojice mohla vypadat… dokud tedy autor nepřijde s nějakou blbinou, kterou to zase shodí. Matt Wagner dělal zároveň i kresbu. Ta je velmi jednoduchá, na druhou stranu i přehledná. Přímo můj šálek kávy to není, ale nic proti. Jen obličeje a mimika by občas chtěly vylepšit. Barvy Davea Stewarta jsou ovšem skvělé, prostředí Metropolis, Gothamu i Themisciry díky nim mají každé své vlastní ladění i atmosféru.

    Závěrečný retro sešit už je jen taková třešnička, mě to bavilo. Superman a Batman si opět musí vyměnit role v kostýmu, aby setřásli podezření Lois ohledně svých tajných identit. Dnes je to velmi úsměvné, ale vzhledem k tomu že v těch dobách byly tyto komiksy určeny primárně pro děti, já jako malý bych z toho byl nadšen. I dnes mě to baví.
    Takže jak Triumvirát shrnout? Je to čtivý, svižný, nenudící mainstream s fajn akcí, postavami i příběhem. Na druhou stranu nic co by vás zvedlo ze židle a nějak dlouho jste si to pamatovali, taky se musí počítat s tím že při čtení občas hodně povytáhnete obočí nad určitými scénami. Ale třeba je to tak schválně a je to záměrná pocta těm starým komiksům… I když se mi to nezdá. Každopádně je to fajn záležitost a jako nenáročná jednohubka ideální. 7/10
  • trudoš
    trudoš editor15.4.2020 09:54DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Jiný přístup ke spolupráci Batmana se Supermanem, přičemž jejich vztah skvěle odlehčují poznámky Wonder Woman, která vedle velkých kluků působí stejně silně a neohroženě. Co mi ale na celé epizodě vadilo, byla role Ra's al Ghula, který tu působí jako šestákový zloduch, kující šílené plány na ovládnutí světa. Taky mi zůstala tajemstvím role Artemis - tedy ne, že bych nechápal, co tu dělala, spíš jsem vůbec netušil, o koho jde. Co bych pak příběhu vytkl po řemeslné stránce je fakt, že se odehrává podle předem stanoveného scénáře, takže zvratům chybí moment překvapení. Ovšem zas jde o uzavřené vyprávění, navíc docela dlouhé a v některých momentech skutečně zábavné. Úplně nejlepší jsou Supermanovy komentáře k Batmanovým mystickým trikům, které jsou pro zostřené smysly Muže z oceli naprosto průhledné. Ale přesto na hru přistupuje, aby přítele ve zbrani neurazil.
    Bonusový příběh geniální ve své hlouposti, až mám dojem, že se tehdejší tvůrci mezi sebou předháněli, kdo vymyslí větší absurditu.
  • Palebras
    Já jsem byl s tímto velmi spokojen. Příběh nebyl vůbec překombinovaný, svižně letěl kupředu a prostě nebyl čas se nudit .. Do toho postava Bizarra, která je bizár sama o sobě.. Kresba mi přišla v pohodě, ale určitě by se z toho dalo vytřískat více.. Každopádně hodnotím fakt pozitivně... Co se týče retra, tak tady jsem se pobavil opravdu královsky, protože nápad s výměnou totožností mezi Batmanem a Supermanem to je panečku něco .. Jako někdy u těchto příběhů přemýšlím na čem si autoři frčeli protože to jak Lois špekuluje kdo je vlastně ten SUPERMAN, jestli je to Clark??? Nebo snad Bruce??? A aby se povedl krycí manévr tak Bruce s Robinem po nocích honem vyrábějí papírový nábytek a papírovou dodávku jen aby Lois na nic nepřišla… Totální řacha prostě.
  • RaggamuffinSVK
    RaggamuffinSVK10.5.2019 12:12DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Tak od tohto komiksu by som podľa hodnotenia očakával oveľa viac. Hneď na úvod musím povedať, že kresba bola veľmi čudná. Niektoré scény fajn, iné ako z detských zošitoviek. Najhoršie na tom boli tváre a grimasy niektorých postáv. Hlavne ku koncu to bola zbierka pár fakt bizarných výrazov. Príbeh sám o sebe, respektíve nápad ako taký, nie je zlý. Prevedenie je už, žiaľ, na tom horšie. Postavy sa správajú veľmi nelogicky a dialógy sú častokrát úplná vata. Našťastie to celé ale rýchlo beží, tempo je nastavené tak akurát a nemôžem povedať, že by som sa nudil.
  • karl173
    karl173 mecenáš17.4.2019 19:53DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Za mě naprostá spokojenost. Komiks mi v několika bodech připomínal Novou hranici, byť zde nešlo o tak rozsáhlou věc. Příběh svým způsobem jednoduchý, ale podaný tím nejlepším způsobem. Kresba jednoduchá, ale tvořená s veškerou péčí a smyslem pro detail. Nejedná se v měřítku o nic velkolepého, ale někdy zkrátka stačí, aby vše náramně sedlo. Retro smáznu jedním slovem - blbost. PS: Retro bych z DCKK dal klidně pryč. Vím že se jedná jen o pár stran, ale přesto mám chuť ho vždy přeskočit, jelikož tam jsou pokaždé tak stupidní příběhy, že to snad není ani možné. V té době Marvel vytvářel mnohem lepší komiksy.
  • S4TW
    Jako jo, slušná superhrdinská záležitost. Superman/Batman/Wonder Woman je jasný tah na branku, v tomhle mi DC přijde mnohem méně variabilní a je docela zázrak v rámci DCKK narazit na komiks, kde aspoň jeden z nich není. Ale proč ne, postavy to jsou zajímavé, každá s úplně jiným přístupem, takže dohromady nám mohou přijít zajímavý střet přístupů. Příběh má klasický superhrdinský spád, spoustu bitek, velkohubého padoucha a celosvětový problém. Ze začátku mě to po příběhové stránce dost chytlo, celkem zajímavé nastíněný origin tohoto týmu, ke konci mi přišlo, že knize dochází lehce dech a závěr už nebyl tak dobrý, jako kdyby si autor ve třech čtvrtinách uvědomil, že je teprve v půlce vyprávění… S kresbou je to vskutku ošemetné, na jednu stranu jsem rád, že má svoji tvář a není to klasická tuctovka, na stranu druhou jsou fakt místa, kdy je vyloženě hnusná, ale celkově jsem si jí spíš užíval. Retro nepřekvapilo a byla to taková prázdná výplň, bez které bych se obešel, ale jako bonus na 12 stránkách se to dalo. Celkově hodně fajn kniha, především pro fanoušky žánru a těchto postav.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 22:08DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Kresba je fakt něco. Kdo zná Grendela od Dark Horse ví, o čem mluvím. Připomíná mi to ty staré kamery z 2. s.v., asi tak to na mě působí, nebo jako propagační film, který hrají v kině v době války. Trošku staromódně a retro to působí, ale to naopak ničemu nevadí. Příjemná změna od toho, co furt vycházelo. Příběh je zajímavý a je slušně propracovaný. Fakt to zasahuje do níce sfér, což považuji za známku kvality. Rozhodně to není přímočaré a o to lépe vynikají profily postav a to ještě v situacích, které nikdo nečekal, že kdy nastanou. Skvělý příběh, skvělá kresba - jeden autor, co víc si přát. tak s chutí do toho.
  • puolpm
    puolpm mecenáš31.1.2018 14:54DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Slušná superhrdinská týmovka s dôstojným zaporákom odohrávajúca sa v atraktívných lokalitách (Metropolis, Gotham, Themyscira). Kedže sa jedná o príbehovo prvé stretnutie Batman/Superman s Wonder Woman, tak vidno také to ich vzájomné „pnutie“, hlavne medzi Batmanom a WW. Príliš ma nanadchla jednoduchšia kresba, hlavne WW v tých divných šortkách občas pôsobila až nepatrične :-). Tak 7/10.
  • PKD
    S kresbou od takového,řekněme,Jima Leeho či Gary Franka,byla by to fakt bomba. Ale i tak 4 * za story.
  • Mleako
    Mleako mecenáš20.1.2018 23:37DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    První půlka dobrá a ani ta kresba mi nepřišla nijak hrozná. Pak se ale objevila shemale Wonder Woman na celou stránku s ramenama jako Arnold a do konce knihy jsem si říkal: "Kurňa, to je ale hnusná kresba," a celé to nějak ztratilo dech. Za mě lepší tři hvězdy.
  • pearlxjam
    odporná kresba, story SUPER
  • Ter
  • P.G.
    P.G. mecenáš31.12.2017 16:19DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Výborná akční jednoaktovka na pozdní odpoledne. Příběh pěkně odsýpá, padouch prudí a občas překvapí, hlavní hrdinové si tu a tam vjedou do vlasů (a nebo i dají po ústech) a postupně se rodí budoucí parta S+B+WW. Jedinou výtku mám k závěru, který je na můj vkus hodně uspěchaný a tu a tam skřípe logika (v pár případech opravdu hodně). Na kresbu jsem si musela chvíli zvykat, ale nakonec jsem se s ní sžila. Líbí se mi, jak je v některých panelech strohá a v jiných naopak detailní. Retro příběh o spolupráci S+B je nápadem docela zajímavý, ale i tady logika skřípe a to neustálé vysvětlování všeho mi opravdu šlo na nervy.
  • Tyfus
    Pohodový čtení. Ze začátku mi nejedlá kresba, ale zvyknul jsem si. Nejde o nic hlubokého, ale bavil jsem se.
  • cyboy
    cyboy mecenáš20.12.2017 23:33DC komiksový komplet #026: Triumvirát
    Celkem sympaticke. Ke konci to misty trochu zaskripe, ale kdyby takhle vypadaly i dalsi dily DCKK, tak se zlobit nebudu.
    75%
105281
Četl/a (127)
159753258x, 2scha, Al0f0k, Alfred, AlmightyMates , Ash Pointak, BadBoy, borknagar1, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, cyboy, dajik, daon, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, Fanda, Fox01, fvalek1, Georgíno J., Goldfinch, Gustik5, gwen666, Hannibal, hellblazer, henrycruel, Horstik, hromotlk, Hugin, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, japes, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, kadas97, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Kiko, Kitykatyn, Kiwi1902, Koci, Lachvos, lantan1, LookAss, Majkl151, malylada, Mariomichal, Mates17, Mato, Matthew, matty87, me, MEGA, Mercurio, mineralk, misa, Mleako, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Negan, Paldini, Palebras, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, petrik1710, petrSF, PH79, PKD, polika36, PumpingArrow, punisher, puolpm, raenius, RaggamuffinSVK, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, SASAN_KING, Schirru, seneke, Shpeckk, simonator, slavik38, Spacecore, spekktrum, Spike, Strejdaking, Symbi, the.kasztan, tom173, Tomski, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, utresyby, Václav Mikula, vita, VvV, w3cMarkus, Walome, xflori01, xxSIMIxx, Yefery, zlejzmrd
(297)
159753258x, 2scha, Abe, adam.ra, akrijus, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , ArmadOon, Ash Pointak, Azbest, Babany, BadBoy, Badgu.y1902, Batman, batoo, bboorreekk, beanek, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, borknagar1, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, Choky86, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daon, Davidkkk, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Devilek, Deži, Dinik, disclose, DKoscik, Doctor_Sk, Doncek4321, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, Erich, erik, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Goldfinch, Golem, gwen666, hahahoho, Hannibal, Hebled, hellblazer, henrycruel, herrman, hlavathor, holub1727, holubdema, Horstik, hromotlk, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, Ivan Kucera, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, Johny87, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, KINIMODUS, Kitykatyn, Kiwi1902, Koci, komik.sx, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, listr, Lobok257, LookAss, Luigim, Majinek, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariomichal, markic, Mates17, Matio, Mato, Matthew, matty87, Maty48, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mewt, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, mirror, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr.Ward, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, novass, Nyxxie, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paldini, Palebras, PatrikTheMighty, paulhunter, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, petrSF, PH79, Piros0013, pk123x, PKD, plaštěnkář, PlayQuant, plema, polika36, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, RaggamuffinSVK, raimi, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, rockyt, roswelll, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, Salien, SASAN_KING, Schirru, Schramm, semi41, seneke, Shpeckk, Sidi Santini, simonator, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, spekktrum, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, t0mas, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tomket.Tom, Tommar, TommyBOYER, tomned, Tomski, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, Václav Mikula, Valis, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, w3cMarkus, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (9)
Azik2586, barthez, BreakingAway, deadpool, delsemela, Draco nobilis, NoStres, nx, Sebastian the wise
Nabízí (4)
Fox01, Fr3d_K, Ivan Kucera, karl173