Koupit
Píše se školní rok 1984–1985 a Rijád nastupuje do školy. Zatímco v prvním díle (1978–1984) putoval malý hrdina se svou rodinou mezi Libyí, Bretaní a Sýrií, druhý díl je především o životě v Sýrii. Rijád se učí číst a psát arabsky, objevuje svou syrskou rodinu a nové kamarády, a přestože je stále blonďatý a stráví dvoutýdenní prázdniny v Bretani, chce se stát dokonalým Syřanem. Zaostalý a konzervativní syrský venkov, drsná škola v Ter Maalehu, nákupy na černém trhu v Homsu, nabubřelé večeře u bratrance, megalomanského prorežimního generála, procházky starobylou Palmýrou: v tomto díle se zanoříme hluboko do podivné každodennosti rodiny Satouffových ovlivněné životem v diktatuře Háfize al-Asada.

Scénář
Riad Sattouf
Art
Riad Sattouf
Lettering
Jan Čumlivski
Překlad
Jan Machonin
Redakce
Pierre Brissonnet, Štěpán Macháček, Julien Magnani, Olivier Marty, Riad Sattouf, Hana Zahradníčková
Žánry
autobiografie
ISBN/ISSN
978-80-7515-061-5 (Baobab)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
172 x 242 mm
Tisk
barevný
Váha
540 g
Stran
160
Cena
350 Kč
Originál
L'arabe du futur 2: Une jeunesse au Moyen-Orient (1984-1985) (Allary Éditions, 2015)
  • Fort
    Jelikož jsem stejně starý jako autor, přidám jednu historku, která se mi stala okolo roku 1984. Přišel jsem domu a říkám mámě, víš, že mám dva tatínky, máma se zděsila. Jo a koho? No přece soudruha Lenina. Pohled dítěte na kulturní nerovnováhu dvou světu, který mu moc nedává smysl. Pokračování, které navazuje na první díl. Běžně si při čtení budete říkat, že tohle snad ani není možný.
  • salamandr
    Kresba je specificky jednoduchá, ale prim zde hraje příběh. Násilné scény ze školy doplňují hrozný pocit přetrvávající z první knihy. Rádoby elitářství u prominentních občanů je děs. Postava otce se zde silně zhoršuje a z naivního trdla se stává blb. Scény ze všech trhů a nákupů ukazují zoufalost země, neustále přehlíženou otcem. Scény ze školního prostředí jsou vrcholem této knihy, samozřejmě odporným vrcholem ukazujicím, že Sýrie nemá budoucnost, neb vzdělání zde prakticky neexistuje a školství je zde na úrovni středověku.
  • Netorack
    Jakkoliv je to prostě "jen" příběh o vyrůstání malého chlapce, je to strhující právě v tom srovnání evropského a arabského myšlení, společnosti a zkrátka toho, jak se žilo. V té době se děly absurdity všude po světě (schválně by mě zajímalo, jak by nějaký takový Rijád viděl svýma očima Československo začátku 80. let, jistě by to bylo taky zajímavé čtení), ale některé v knize popsané zážitky jsou opravdu čiré wtf. A to jsou, jak je níže mockrát zmíněno, všechny příhody prostě předkládány čtenáři bez nějakého hodnocení nebo tendencí. A v tom je ta síla - tohle se prostě stalo, dělo a byla realita. Super počin, moc se těším na další díly. Pět hvězd.

    /// psáno po přečtení knih 1-3; stejný komentář pro všechny tři díly ///
  • George Walker Bush
    Nechci zde způsobit zase nějaký kapisovský rant, ale pouze povím toto - otec hlavního hrdiny je nesympatický idiot (i když z něj občas vypadne nějaké výchovné moudro, ale toho je jak šafránu; spíše je to idiot). Asadovská Sýrie je samozřejmě naprosto depresivní svět plný toho, co naznačuje níže cyboy, tj. antisemitismus a primitivismus, na druhou stranu naprosto nesouhlasím s tím, že je mi snad něco autorem cpáno pod nos či nedejbože propagováno. Takový názor musí vycházet z jakési neobjektivní vztahovačnosti vyplývající z určitého světonázoru nebo nevím. Je zajímavé, kterak se s cyboyem v hodnocení shodnu snad u 3/4 komiksů, ale tady to na nás působí úplně jinak. Ale od toho je komiksová databáze:)

    Shrnuto, komiks se mi stále líbí, autor se mi zdá stále zcela (až přísně) neutrální, pouze dokumentuje a předkládá své vzpomínky. Nic víc. A ty vzpomínky jsou nesmírně zajímavé, vykreslení světa, byť nesympatického - ale dodávám i pro nás neuchopitelného - jiného vesmíru, svým způsobem půvabné a poučné. Jediné, co mi trochu vadí, je jakási rozvláčnost vyprávění, jistě by se to dalo někde zhustit.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    Uz od prvniho dilu premyslim o tom proc to tady Baobab vydava a jestli se posledni dil bude jmenovat Vsichni budete arabove. Prezentace arabske kultury pokracuje a poprve mam pocit, ze autor neni tak nezucastneny jako u prvniho dilu, ale tim jak dava duraz na nektere sceny citim jeho nesouhlas. A jsem za to rad, protoze jde zase o nechutnou prehlidku antisemitismu, sovinismu, neomalenosti a primitivnismu, ale jinak plati to co minule - remeslne je to zvladnute dobre a hodnotit to negativne kvuli prezentovane latce by vuci autorovi nebylo fer. Z opacneho uhlu pohledu to ale nemuzu hodnotit ani pozitivne. Takze opet bez hodnoceni.
16511
  • George Walker Bush
    Draco: :-D
  • Draco nobilis
    Vezme si Satrapiovou a odstěhujou se do Izraele.
  • George Walker Bush
    Kapis: Ani nevím, odkud to znám... asi z těch internetů:-))

    cyboy: Jsem zvědavý - pokud to dovyjde - jak ta celá pentalogie nakonec vyzní...
  • cyboy
    GWB - ja to s tebou mam podobne. Se serii Jednou budes Arab nemam problem, protoze by byla spatna z pohledu remesla (jak opakovane pisu) a asi bych s ni mel mensi problem, kdyby popisovala nejakou uzavrenou kapitolu dejin a slouzila jako memento, nicmene vzhledem k rigidnosti vetsiny arabskeho sveta se v tomto pripade vlastne jedna o popis skutecnosti (ktera je mnohdy hezci, nez je dnes) a tak pokazde kdyz Satloufa ctu citim pomerne silne emoce. Mozna kdyby kniha vysla v jine dobe, kdy minimalne evropska spolecnost jeste nebyla tak zhnedla a nevydavala zakony, ktere doslova popiraji holokaust, tak bych ty knihy i hodnotil, ale realitu nezmenim. Nemuzu o teto serii rict, ze se mi libi, protoze bych mel pocit jakoze komentuju umeleckou kvalitu fotek hromad mrtvol z koncentracnich taboru, nebo momentky ze stinani hlav v Nankingu. Mozna nejakou umeleckou hodnotu maji, to neumim posoudit, ale rikat o nich ze se mi libi, je proste pres caru. Jak uz jsem rikal vyse - kdyby slo o uzavrenou kapitolu dejin, tak bych dilo hodnotil, ale protoze bych v tomhle pripade hodnotil stavajici problem, navic chtic nechtic ovlivneny nesmyslnou verejnou debatou, tak hodnotit nebudu (protoze striktne vzato by moje hodnoceni bylo vzdycky pozitivni a to i v pripade jedne hvezdy).
    Kniha ma minimalne tri roviny a zadna z nich nezaslouzi pochvalu - prezentaci arabske kultury a manifestaci antisemitismu a sovinismu. Myslim, ze kdyby dnes nejaky cech vydal knihu s podobne prezentovanymi antisemitskymi a sovinistickymi nazory, tak by nejspis skoncil u soudu. I kdyz to jsem nejspis prilis velky optimista zastydly v dobe, kdy v parlamentu nemely vetsinu xenofobni, totalitni a oligarchicke strany.
    Zkratka v pripade Satloufa pro me vitezi obsah nad formou a prave proto nemuzu rict "to se mi libi".
    Abych nebyl spatne pochopen - tvoje hodnoceni respektuju a nemyslim si, ze zastavas vyse zminene nazory, spis naopak, jen vysvetluju proc mam ja v tomto pripade problem s hodnocenim a proc se v tomto pripade rozchazime.
  • Kapis
    Ty jsi tež rant, ty tvoje výrazy aby si člověk hledal v urban dictionary.