V hlubokém lese včelař Ignát pečuje o včelí úly tak, jak se o ně starali jeho předci. I když Ignát žije daleko od lidí a jejich každodenních starostí, jejich problémy si ho stejně najdou. Nad pralesem se stahují černá mračna a poklidný život shodný s dávnou tradicí je ohrožen.

Povede se Ignátovi zachránit prales i legendární poklad, který se v něm ukrývá?

Scénář
Tomasz Samojlik
Art
Tomasz Samojlik
Překlad
Jan Jiřík
Redakce
Květoslava Hegerová, Michał Słomka
Žánry
dětský, dobrodružný, pohádka
ISBN/ISSN
978-83-63892-58-6 (Centrala)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
166 x 238 mm
Tisk
barevný
Stran
111
Cena
249 Kč
Originál
Bartnik Ignat i skarb puszczy (Centrala, 2014)
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.4.2019 09:29Včelař Ignát a poklad pralesa
    Velice pěkná, dalo by se říci staromilská kniha , která nenásilně učí něco z dějepravy, starých řemesel, ekologie i o nezměnitelném chamtivém lidském charakteru ale i o čisté lásce k přírodě. Jsem zastáncem toho, abychom navrátili přírodě co jak nejvíc prostoru, kde si bude panovat sama a my jí do toho nebudeme zasahovat. Nechápu, kde se v nás pořád bere ta dutá arogance, že to zvládneme lépe než příroda. Proto mě třeba kácení v Bělověžském pralese hodně rozesmutnilo. Stejně tak mě serou všichni, kteří by nejradši všechno vykáceli, na všem hospodařili (rozuměj káceli) a ještě mají tu drzost křičet cosi o tom, že za stávající kůrovcovou katastrofu mohou ekologičtí aktivisté. Šumava je dostatečným důkazem toho, že pokud necháme přírodu být, poradí si se vším nejlépe sama, i když někteří - ať už z hlouposti nebo z zištnosti - to nikdy nepřiznají.

    Opravdu pěkná, milá knížka, kterou zařazuji do dětské poličky v naší velké knihovně, ať si to můžou děti kdykoli vytáhnout a přečíst.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2018 13:19Včelař Ignát a poklad pralesa
    Nenáročný historicko-naučný komiks pro děti, seznamující čtenáře s poměrně neznámou lokací a její složitou situací v rámci dějinného kontextu. Tohle se v hodinách dějepisu rozhodně neprobírá.
    Kresba milá až hravá, přičemž scénář překvapivě nesklouzává k suchému zhodnocení faktů. Spíše připomíná pohádku, ve které je zlo potrestáno a dobro si prosadí své, navzdory bezcharakternímu jednání mocipánů. Jak je u poláků zvykem, úplně bez násilí se to neobejde, takže ve vygradovaném finále se umírá ostošest, ovšem nic při čem by tekly hektolitry krve. Celkově tedy hodnotím kladně - nejen pro příběh, ale hlavně pro poznámky pod čarou, jež srozumitelnou formou seznámí s praktikami méně známých řemesel. Atmosférou to přitom trochu připomíná skandinávskou Hildu, především kvůli bezelstné fantazii lesnického života, kdy bylo běžné mluvit se zvířaty nebo se obávat magie přírodních sil. Morální poselství neagresivní, nepůsobí dojmem prvoplánové ekologické agitky, čehož si u podobných děl cením nejvíce.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin4.11.2018 17:49Včelař Ignát a poklad pralesa
    Fajn komiks pro děti s ochranářskými prvky
  • cyboy
    cyboy mecenáš22.1.2018 13:43Včelař Ignát a poklad pralesa
    Je to takovy pokus o vzdelavaci komiks, ktery se snazi to vzdelavani maskovat. Vzhledem ke stavajicimu pristupu polske vlady k Belovezskemu pralesu, bych cekal nejakou aktualizaci (alespon v poznamkach). Pro deti asi fajn (pro ne jsem to take koupil), ale pro dospeleho je to takove neuspokojive.
    70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.1.2018 17:07Včelař Ignát a poklad pralesa
    Vzhledem k tomu, že jsem se svou polskou přítelkyní vloni v létě navštívil Bělověžský prales a aktivisty protestující proti kácení, vnímám tento komiks a četbu asi trochu jinak než normálně. Jsem asi subjektivní a historicko-ekologické exkurzy (a ekologické poselství) mě zkrátka bavily, ale i celkový příběh je - přestože je asi místy naivňoučký - zábavný a hlavně strašně přeroztomilý. Malý medvídek nejvíc. A komiks pro děti, který má poučení i ponaučení, je podle mě správný.

    Celkový dojem: 90%
1611