Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

"Znát tento příběh znamená znát Japonsko."

Stan Sakai nekreslí jen Usagiho Yojimbo. A nekreslí jen zvířata. V této knize se chopil nejslavnější japonské legendy o 47 róninech a převedl ji do úžasné komiksové podoby! Příběh tragédie, pomsty a nepředstavitelných obětí je příběhem Japonska v kostce.

Japonská národní legenda se stává komiksem! Tvůrci Mike Richardson (Star Wars: Crimson Empire) a Stan Sakai (Usagi Yojimbo) přivádějí k životu největší příběh o pomstě, a to pod zasvěceným redakčním vedením Kazua Koikeho, slavného autora série Lone Wolf and Cub. Epické poslání věrných japonských válečníků odhodlaných pomstít svého ukřivděného pána se stává ztělesněním samurajského kodexu cti. Je to příběh o povinnosti a odhodlání v té nejdivočejší vznešenosti. Nádherně ilustrovaný grafický román opřený o pečlivé studium historických podkladů začíná tragickým incidentem, jenž zpečetí osud mladého pana Asana, a následně sleduje strasti oddané skupiny jeho vazalů, kteří neochvějně vyrazí na cestu krvavé pomsty.

Obsahuje sešity série 47 Ronin #1-5

Scénář
Mike Richardson
Art
Stan Sakai
Barvy
Lovern Kindzierski
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Filip Gotfrid, Kazuo Koike, Anna Křivánková (hotate)
Žánry
akční, historický
ISBN/ISSN
978-80-7449-479-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 235 mm
Tisk
barevný
Váha
480 g
Stran
152
Cena
479 Kč
Originál
47 Ronin (Dark Horse Comics, 2014)
  • puml
    puml11.12.2019 17:1647 Róninů
    Dobře zpracovaná komiks a parádní počtení. Chápu, že jde o legendu a tak jde psychologie stranou, ale to leckdy hodně zkratkovité, akční a tezovité zpracování mi k tomu úplně nesedělo. Myslím, že je to v lecčems krajní demonstrace kodexu bušidó a dalších samurajských principů. Myslím, že ve skutečnosti by se našlo spousta nejasností, ale to už by byl kaz na kráse tohoto legendami opředeného příběhu. Ostatně dobře to říká v závěrečném rozhovoru sám Stan Sakai. V této podobě to působí bezmála jako agitka o takzvaně dokonalých samurajích. Ale je to jedna z možných verzí legendy. Myslím, že hlavní strůjce pomsty Jošio Óiši je prototypem charismatického a na první pohled sympatického psychopata, který vše provádí až s nelidsky chladnou důsledností, a je to to vlastně on, kdo roztáčí spirálu smrti. Chybí mi tam nějaká pochybnost, všichni ti róninové, až na Jošia, působí jen jako stroje na vykonání pomsty. Je to ale zajímavý pohled na jinou mentalitu. Ne nadarmo se někdy o Japonsku říká, že je to "země za zrcadlem". Ještě bych vyzdvihl kresbu Stana Sakaie, která je výtečná. Doporučuji.
  • sedw
    sedw15.9.2019 22:5247 Róninů
    Tak tady jsem nepokrytě nadšen. Parádní příběh, skvělé tempu, geniální kresba a coloring. Plný počet a všem maximálně doporučuji.
  • Liborius
    Liborius31.5.2019 09:1347 Róninů
    47 róninů je neuvěřitelně čtivá záležitost, která strhne především díky síle příběhu, který vypráví. Přesto bez nosného scénáře a zajímavé kresby by se ani tato nadčasová pověst nedostala na tak vysokou úroveň, jaké komiks Mikea Richardsona a Stana Sakaie dosahuje. V jejich péči ale dosáhla skutečné výjimečnosti. Více na Multiverzum.sk - http://multiverzum.sk/47-roninu/
  • trudoš
    trudoš editor31.3.2019 05:3847 Róninů
    „Znát tento příběh znamená znát Japonsko.“
    U mě dobrý. Je v tom východní poetika i potřeba apelovat na válečnické hodnoty, stejně jako dojemná pointa, kdy finální rozhodnutí róninů završuje jejich naplánovanou pomstu. Zároveň vyprávění nepostrádá akční plynulost, díky čemuž příběh nezaniká pod nánosem nehybných scén a skrytých metafor. Jistě, scénáře Mikea Richardsona se mohl chopit jiný výtvarník a udělat z toho krví prosáklý epos. Jenže nic naplat, Stan Sakai je jenom jeden, a pouze on tomu podle mě dokázal ponechat hrdinský patos a současně celou tu historickou epizodu věrně přiblížit i náctiletému čtenáři. Navíc všechny ty pro Japonce důležité pojmy jako čest, rodina, morálka umí na papíře rozehrát tak, že je chápu a obdivuji.
    Mimo jiné oceňuji, že v doslovu se autoři přiznávají k přizpůsobení si doložitelných faktů, zachovávajíce tak tradici ústního předávání legendy, která se za ta staletí mnohokrát proměnila, přestože základ zůstal vždy stejný - 47 róninů na cestě za pomstou.
  • koudy
    koudy mecenáš9.4.2018 11:0747 Róninů
    Tech 5* je možná trochu zbožňováním Stana Sakaie (čeho se dotkne, to má šanci stát se skvělým), možná tím, že žeru Japonskou historii a kulturu a možná proto, že jsem příběh znal, ale takhle odvyprávěný mi ještě něco přidal.
    Příběh je opravdu síla a kolikrát máte chuť vzít určité haj..zlé lidi v příběhu a zakroutit jim krkem.
    Vypráví o takových tech věcech, kterým bychom dnes nerozuměly ;) , jako je úplatkářství, zvýhodňování lidí díky úplatkům a co se stane když do takového prostředí přijde člověk s morálními hodnotami a když má následovníky, kteří si ho váží a jsou mu oddáni.
    Lidé jsou stále stejní, jak pravý klasik "tech hodných i tech zlých je, až líto" je v každé historické době v průměru stejný počet. (já vím, že to Mistr Shakespear [doufám, že jsem se nespletl autorstvím, u tohoto pána by mě to mrzelo] myslel trochu jinak, ale tady se to hodí ;) )
  • mearez
    mearez25.3.2018 14:1547 Róninů
    Ze začátku jsem se toho bál, protože to bylo neskutečně ukecaný a nudný, ale od seppuky pana Asany kvalita tohoto kumiksu vyletěla do závratných výšin. Ani si to neuvědomíte, ale celý příběh si v průběhu všech událostí vybuduje úžasnou atmosféru, která o sobě dá vědět na konci booku, kdy cítíte se všemi róniny. Já mám Dark Horse hodněrád, tohle ve mě akorát vztah k Dark Horse upevnilo. Pro lidi, jako je André můžou přijít různé zvraty nelogické, ale jak se říká, jiný kraj, jiný mrav, a Japonsko má hodně odlišné zvyky a obecně lidi smýšlej jinak.
    Zpracovéní knihy je velice příjemné, rozhovory a poznámky, medailonky a obálky byly fakt super zakončení knihy.
    Za mě 5 hvězd.
  • perak
    perak4.3.2018 11:4047 Róninů
    Autorům se podařilo v poměrně útlé knize vystihnout hlavní linii známého historického příběhu a především výborně vyzdvihnout samurajský morální kodex, odrážející se ve věrnosti, odhodlání a sebeobětování samurajů. Ocenil bych i moc pěkný obal knihy.
  • Alfi
    Alfi26.1.2018 20:4047 Róninů
    Skvelé spracovanie klasického príbehu. Niektorým (viď, André :-) ) môžu prísť niektoré dejové obraty nelogické, ale vyplývajú z toho, že sa príbeh odohráva v Japonsku, prosto sa to takto naozaj stalo.

  • rajot
    rajot26.1.2018 13:1047 Róninů
    Dlouho, vlastně už od oznámení, jsem zvažoval jestli do tohodle půjdu nebo ne, nakonec jsem si 47R pořídil a jsem fakt mile překvapenej. Nutno zmínit, že příběh jsem znal opravdu okrajově (samurajové mstěj svýho pána a to je všechno), ale způsob vyprávění mě zaujal a četlo se fakt dobře. I ta kresba, který jsem se obával (Usagiho nečtu) mě ve finále sedla, stejně jako tvrdší papír i pevná vazba bez přebalu, která ve finále vypadá víc než bratelně. Děj má spád, neni zbytečně rozvlečenej, dýlka je tak akorát. Plus příjemný bonusy jako reálie příběhu nebo rozhovor s autorem a další info, galerie obálek je už tak trochu standart, ale taky plus. A na tu japonskou mentalitu člověk týhle kultuře nezvyklej fakt fascinovaně zírá, ikdyž jsou ty konkrétní detaily spíš konstruovaný, věřim, že to takhle fakt měli (obecně). A to je mazec.
  • mcleek
    mcleek9.1.2018 07:2947 Róninů
    Stana Sakaie jsem zatím míjel, tohle se mi ale celkem líbilo. Příběh jsem znal rámcově, grafické zpracování je pěkné. Kniha je na kvalitním papíře, má pěknou vazbu a bonusy jsou super, uvítal bych ještě záložku. Příběh samotný není úplně složitý - tak na jeden zimní podvečer... 80%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.12.2017 15:2047 Róninů
    Tož tohle je slavný příběh! Pointa tkví v tom, že já ho dosud příliš neznal:)) Tudíž jsem si rád přečetl toto převyprávění z pera - nebo spíše štětce - oblíbeného autora Sakaie. Richardsona kdovíjak neznám, na fotkách je zajímavě podivnej. Nicméně to odbočuju - příběh je takový ten klasický o pomstě, a to mám povětšinou rád. A ačkoli se zde jde relativně (relativně! ta "opilecká" lest je docela hezká) přímočaře za pomstou, čte se to docela hezky. Japonská mentalita je úplně jinde, a to je právě to zajímavé.

    Celkový dojem: 80%
  • p3tris
    p3tris8.12.2017 07:3547 Róninů
    Jeden ze zásadních příběhů japonské historie o věrnosti až za hrob a kodexu Bušidó přepsaný Američanem? A proč vlastně ne. Navíc, když se o ilustraci postaral Stan Sakai. Jeho kresby mohou na první dojem působit jednoduchým, až dětským dojmem. Jsou ale plné historicky přesných detailů a je vidět dlouholetá zkušenost se samurajským tématem v sérii Usagi Yojimbo. Pro milovníky východních kultur téměř povinnost.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš7.12.2017 16:2147 Róninů
    Řemeslně skvělá práce, doprovodných textů v knize habaděj, DTPko a knihařina super. Co komiksu u mne láme vaz je obsah. Legendu o 47 róninech, kterou komiks zkratkovitě, ale věrně převypráví znám už léta. Žádný gigantický robot, žádné znásilňování chobotnicí, se nekoná. Tenhle komiks se bere vážně.

    Jsem rád, že komiks vznikl a u nás vyšel, s vlažným zájmem jsem přečetl a založil do knihovny.
  • kaylin
    kaylin7.12.2017 06:1047 Róninů
    Spolupráce Mike Richardsona a Stana Sakaie zafungovala, i když jsem si říkal, že kdyby to Stan dělal sám, bude to možná ještě lepší. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/12/1584-47-roninu-90.html
  • VasaX
    VasaX4.12.2017 20:5347 Róninů
    Toušku jsem se bál známého tématu 47 Rónin od Richardsona/Sakaie ale musím uznat, že je to super. Legenda založená na historické události, jeden ze zásadních příběhů ilustrující "srdce Japonska", je zde zpracován moc hezky, je vidět, že jeto pro Richardsona srdcovka. Obsahově jde o přístup spíš idealizovaný, než historický, amplifikovaná černo-bílost zla a dobra, zjednodušené na nezbytný obsah s potřebným kontextem. Sakaiova kresba je kolorizovaná, a oproti většině Usagi děl je více "komplexnější", hlavně ve scenériích/pozadích. Každopádně silný příběh s velmi dobrým zpracováním jak autorským, tak uměleckým, stojí za to.
  • Ter
    Ter27.11.2017 20:0747 Róninů
    Spracovanie knihy je super, a vzhľadom na Sakaiov štýl kresby mi ani nevadí malý formát - skoro to pôsobí, akoby komiks kreslil 1:1 (hoci si to reálne neviem ani predstaviť - sám kreslím komiksy zásadne na formát A3 a tlačím len na A4). Videl som film, ten ma vôbec nebavil. Naproti nemu som tento päťdielny komiks zhltol na jeden záťah! Chválim aj štýl vyfarbovania, ktorý mi k Sakaiovej kresbe sedí ako riť na šerbel (na rozdiel od Usagiho).
  • andre
    andre mecenáš16.11.2017 12:1347 Róninů
    I když mám s knihou pár problémů, jako je množství jmen a postav (které se špatně od sebe odlišují), nebo (snad nebudu spoilerovat) nechápu proč si vzal "hlavní hrdina" s sebou na smrt syna, tak musím uznat, že je kniha velice dobře čtivá. Dostal jsem to co jsem očekával a nebyl jsem zklamán. Takže tak.
  • Scaleo1
    Scaleo112.11.2017 21:1947 Róninů
    jako sorry, ale tohle to nejhorší, co tady od Sakaie vyšlo. což zároveň vypovídá o jeho talentu, když tomu dávám stejně tři hvězdy. ve skutečnosti je to ale spíš dvě a půl. působí to na mě jako rychle převyprávěný známý příběh. něco jako ty komiksové adaptace klasických literárních děl od Grada Publishing. příběhů o samurajích, kteří jsou pro čest udělat cokoliv, je hromada. jistě, pro někoho, kdo nezná tyhle příběhy, to může působit exoticky a zajímavě. přeci jen to je úplně jiná kultura. jenže já jsem takových příběhů četl už dost v manze, komiksu a literatuře. je vidět, že Richardson si reálie a samotnou historickou událost dobře nastudoval. ale to je asi tak všechno, co s tím udělal. na rozdíl od Sakaie nepřinesl prakticky nic zajímavého do samurajského žánru. kdyby scénář dělal Sakai, bylo by to mnohem lepší. dal by do toho více emocí, což je něco, co tomuhle komiksu hrozně chybělo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.11.2017 20:0047 Róninů
    Stan Sakai? To je Usagi Yojimbo ne? Jo, vím, to je ten králík co byl kdysi v těch kreslenejch Želvách Ninja, ne? Takhle nějak u mě začal a skončil Stan Sakai. Kresba mi vždy připomínala Asterixe a jim podobné, akorát s rozdílem, že Asterixe miluji, ale Sakaie ne a ne, prostě. Nějak to nejde. Nicméně, i přes tento můj osobní nedostatek ocenit, resp. doznat kvality mistra Sakaie, mě neodradil si koupit a samozřejmě i přečíst grafický román 47 róninů. Vždy mě to zajímalo, jak to je, ale nikde nebylo vhodné medium, které by mi to srozumitelně zprostředkovalo. Film raději nebudu zmiňovat, ač mám Keeanu Reevese velmi rád, tenhle film, fakt NE. Komiks má výborný a jasně ucelený scénář. Je naprosto vidět, jak se scénárista spolu s konzultantem zabývali každým detailem. Vše musí odpovídat dobovým reáliím, a co nešlo, musí aspoň nějak dobově zapadat, viz ten zmíněný daimjó palác (viz bonusy v knížce). Ta preciznost z díla přímo číší a budí věrohodnost, i na úkor toho, že se může jednat o fabulaci nebo momentální přijatelnou verzi. Autoři sami uvádí, že dobové reálné postavy měli "pár much". Kresba mi na úkor příběhu vůbec nevadila a zapadala. Spíš jsem obdivoval znázorněné reálie v příběhu. Kresba není můj šálek, ale neurazila. Ta práce je vidět, a já ji uznávám. Příběh se mi moc líbí a rád bych takových komiksů víc. Pro mě je to jednoznačně sběratelská záležitost, ale rovněž má i filosofický ráz, který je mi velmi blízký. Japonská mentalita je v tomto komiksu rovněž dobře znázorněna. Doporučuji všem, ne jen komiksákům!
  • erik
    erik10.11.2017 13:0147 Róninů
    Už dávno som od komiksu, od ktorého som nič nečakal, neodchádzal tak spokojný. Nepredpokladám, že príbeh 47 roninov pozná úplne každý, ale šanca, že ho pozná drvivá väčšina ľudí, čo inak o Japonsku nemajú ani šajn, je veľká. Komiks má pomalé tempo, vyvíja sa pozvoľna a dlho sa vlastne nič extra nedeje. A až sa diať začne, nejde o nejaké akčné orgie, skôr ide o silu odhodlania. Nečakajte preto, čo ja viem, Keanu Reevesa, len hutnú dávku zásadovosti, ktorá je nad život jednotlivca. Kniha je pekne spracovaná, vizuálne skvelá, čomu napomáha aj koloring. Na záver máme aj niekoľko bonusových stránok, ktoré sa nesústredia len na pár alternatívnych čarbaníc, aby to viac stálo, čo kvitujem. Dýchla z toho na mňa rozvláčnosť a tvrdohlavosť japonských samurajských filmov a kníh, a preto nevidím jediný dôvod, prečo by som tejto knižke nemal priznať absolutórium.

    Bezchybná jednohubka.
  • louza
    louza9.11.2017 13:5947 Róninů
    Stan Sakai je tu podobný, jak ho z náme z Usagiho. Zpracovává tklivý příběh z japonského prostředí, který však bohužel ztrácí v porovnání s Usagim na neléhavosti, protože všechny postavičky jsou přirozeně jen lidé. Chybí tu výstižnost charakterů podle zvířecích předloh a co si budeme nalhávat...sám Sakai měl v Usagiho sérii některé příběhy skoro lepší než je tato letitá legenda. Příjemná jednorázovka pro fanoušky, ale žádný zázrak pro komiksovou obec. 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš9.11.2017 10:5847 Róninů
    Richardsonovo a Sakaiovo zpracovani ma jen jedinou chybu (ale za tu ani jeden z nich nemuze) - notorickou znamost pribehu 47 samuraju. I presto je radost to cist (i kdyz jsem porad cekal odkud vyskoci Usagi :)).
    85%
312311
  • Alfi
    Alfi26.1.2018 20:2447 Róninů
    To Andre: Hlavný hrdina si so sebou vzal svojho syna preto, lebo sa to stalo aj v reáli (prosto, Japonci).
  • erik
    erik10.11.2017 20:0347 Róninů
    Je vážny. Kresba reflektuje tvorbu japonského ilustrátora Gekkó Ogata, ale zachováva si Sakaiovu jedinečnosť (farby, ak je v bonusoch verná galéria, sú dosť podobné). Že Sakai dokáže svojou hravou kresbou zobraziť tie najvážnejšie emócie, dokázal na Usagim nespočetnekrát. Inými slovami, je za tým viac, než sa zdá z povrchného nahliadnutia, ale nie tak, aby to bolo okaté, že aha - som strašne zásadné umenie!
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš10.11.2017 14:3147 Róninů
    tento komiks je vážny? alebo je to odľahčené a plné vtípkov? Originálny príbeh poznám a viem, že to je vážna vec, ale keď si pozriem tie ukážky stránok tohoto komiksu, tak mi to príde ako nejaký Asterix a neviem si predstaviť, že by sa s takou kresbou odohrával vážny príbeh.
Četl/a (103)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Alfi, BadBoy, Berry669, binnmode, Bonpar, borknagar1, Bronn, calvin10, charvos, choze, Const.ex, cyboy, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Draco nobilis, dvory, erik, farnhajt, fel68, filemon, Final, Fox01, Franta z Čokolády, Garp, Georgíno J., gezic, Giskard, Glumal, gongon44, Grrr, gwen666, Hanussen, HellWeber, house192, hromotlk, hugosnowden, Ianus, IndyP, invape, James, jankie, Jay-jay, jiskra, John Wick, Kaaos, kallenved, kapicka, kaylin, Keno, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Lachvos, lacoste, Light, maco, Matthew, mearez, mindstormjak, mostlysilly, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, oleav, Olesh, Ozymandias, p3tris, pechna, PeNNy, perak, Petrisko911 , RadimNemec, raenius, rajot, RudyRod, Scaleo1, sedw, seneke, start05, tacmud, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, VasaX, vranakx, VXP, Wasps, WEAPONE, yardaformi, YARYNN, Yefery, yogi, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(153)
2Hitman3, 2scha, adam.ra, Alfi, Anton Whatever, arnecht, Artigas, Awakener, BadBoy, batoo, BeeSee, Berry669, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, borknagar1, burzum, Calvin Klein, calvin10, Černá Krysa, charvos, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Darker, davidek, Deckard, DEmnoG, Devilek, disclose, doophy, Draco nobilis, dvory, erik, farnhajt, faster86, fel68, filemon, Final, Franta z Čokolády, Georgíno J., gezic, Glumal, gongon44, Grrr, gwen666, Hades, Hanussen, Hartmann , HellWeber, herbert, HevyEli, house192, hromotlk, hugosnowden, hyba1991, IndyP, invape, Jak, James, jankie, Jay-jay, jerry67, jiskra, John Wick, kallenved, kapicka, kaylin, Kazumaki, Keno, Killingjoke, Kiwi1902, komik.sx, krvinka56, lacoste, Lenny, Light, listr, maara, maco, markic, Matej-29, Matio, max brod, mcleek, mgeralt, mindstormjak, monty.cl, mostlysilly, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, oleav, Olesh, p3tris, Paldini, pavel, pavouk, pechna, PeNNy, Petrisko911 , pk123x, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, Ragnarog, raimi, rajot, Ricarderon, Rich, Rowan, RudyRod, Scaleo1, Schramm, Šedo, sedw, seneke, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tiba, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ukko, VasaX, vranakx, Vrenn, VXP, Wasps, WEAPONE, Wiruss, Wodry, xai, xintax, yardaformi, Yaromil, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
Chce (15)
Badgu.y1902, barthez, Blacklarch, Corvus, delsemela, filosh, L4MIOzZ, malejmates, Nightmare, OldaB, Pista, plaštěnkář, Thorug, vteco, Wodry
Shání (2)
Corvus, Nightmare