Ukázka
Ukázka
Ukázka
Mladý mnich Stibor žije v klášteře obklopeném toxickou mlhou. Strávil tu celý svůj život a stejně jako všichni ostatní věří, že mlha pokrývá celý svět. Jeho dny sestávají z práce a modliteb, ale nyní se dostává do věku, kdy mu jednoduchý klášterní řád přestává stačit. Jednotvárnost dění a řada podivných předpisů v mnišském životě jej přinutí hledat odpovědi a snažit se o změnu zavedeného systému. Podaří se mu rozbít jednotvárnost všedních dnů a vyjít za obzor?

Kniha vznikla jako bakalářská práce na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni pod vedením MgA. Ing. Václava Šlajcha.

Scénář
Štěpánka Jislová
Art
Štěpánka Jislová
Obálka
Štěpánka Jislová
Redakce
Pavel Kořínek, Lucie Michlová, Marek Naglmüller, Ivana Pecháčková
Žánry
horor, postapokalyptický, sci-fi, studentský
ISBN/ISSN
978-80-7558-021-4 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 250 mm
Tisk
barevný
Stran
76
Cena
368 Kč
  • JohnyG
    Jako velmi nenáročná rychlovka asi dostatečné, ale hledat v tom nějakou pevnou logiku, velkou originalitu nebo zajímavý vývoj příběhové křivky je těžké. Spíš vidíme již známé motivy jako je teplomilný opat, tabu nebo toxická mlha. Raison d'etre celého kláštera je pak odbyt jedním slovem. Po vizuální stránce to celkem šlo a k obsahu mi seděla.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin4.11.2018 17:48Klášter Nejsvětějšího srdce
    Na začínajícího autora těžký nadprůměr, jen tak dál!
  • Skot
    Skot mecenáš21.9.2018 21:10Klášter Nejsvětějšího srdce
    Začínající komiksová autorka. Námět , který již byl několikrát zpracován , průměrná kolísavá kresba, potemnělé ne vždy optimálně zvolené barvy. Logika příběhu pokulhává a možná bylo dobré se nad příběhem více zamyslet . Zbývá častý pocit, že se zde pomíchalo několik témat a v závěru zbyla snaha z toho tak nějak vybruslit . Pro mě průměrný komiks , který si zasloužil více péče jak ve scénáři tak v kresbě.

  • flynander
    flynander31.3.2018 12:49Klášter Nejsvětějšího srdce
    Zajímavý příběh, který hezky pracuje s neznámem. Výtvarná stránka má někdy svoje slabé chvilky, ale některé panely jsou opravdu nádherné. Příjemná jednohubka.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš18.3.2018 00:05Klášter Nejsvětějšího srdce
    Štěpánčiny komiksy se mi zdají lepší, když jsou čistě autorského charakteru. Líbí se mi tu vystavěné prostředí, postavy, střídání záběrů, tónování uniformní barevnosti a prostorová vzdušnost. Co se týče příběhu, hned na úvodní stránce je vidno, že se děje něco špatného - viz. klášterní pravidlo 3: "Mnich bude mít vždy na paměti, že přikázání a přání opata je božskému rovno."
    Z křesťanského pohledu připomíná základní neduh dobře známé papežské církve, která pak vrhá na křesťany veskrze nešťastný rouhačský postoj, a je kvůli tomu mnohými vnímána jako církev falešného proroka. Žádný člověk ani nic jiného nemůže být zákonitě rovno Bohu.
    Ale zpět k příběhu. V klášteře hořelo a byly ztráty na životech. Stibor je jako nemluvně vybrán pro mnišskou službu, aby doplnil stavy modlících se mnichů, kteří svou vírou a prostým konáním drží pryč toxickou mlhu, zatímco jsou v klášteře nadosmrti uvězněni a venku přežívají jenom s plynovou maskou. Když ale Stibor dospěje do správného věku, hned začne být zvědavý a chce vytáhnout ven; zjistit, jak to vypadá ve světě za mlžným oparem. Jenže naráží na klášterní pravidla. A jak se časem ukáže, za udržení tajemství se platí víc, než by čekal...
    Těch cca 70 stran uteče jako voda, čtení mě bavilo. Jako bakalářka moc fajn. Jsem zvědav na diplomku.
    Cyboyova poznámka má tedy také něco do sebe... ještě mne napadá, zda by nepomohlo, kdyby se modlili taky "normální lidé." Ale co už.
    Z domácí tvorby doporučuji.
  • Walome
    Walome mecenáš2.3.2018 10:06Klášter Nejsvětějšího srdce
    Ten papír s přikázáními je hnus fialovej. Tak odfláknutej lettering aby člověk pohledal (přitom později, když Stibor projíždí složky členů řádu, jsou parádně psané rukou, tak nechápu, proč to nešlo i u pravidel kláštera). No ale to je naštěstí jediná negativní věc na celém díle.

    To, co píše Cyboy, je sice pravda, ale podle mě to pracovalo se čtenářem. Já osobně jsem očekával určité rozuzlení, které nakonec bylo jiné. A to je dobře, to chválím.

    Na český komiks je tam úžasná práce s panely. Celkově ta umělecká stránka (kompozice) je výborná, kresebně mi to sedlo jen částečně, ale nemám tomu co objektivně vytknout, spíš se jedná o použitý styl, který mi až tak nesedl, a "bělost" postav, ale nijak mě to nerušilo. V jeden moment bych přidal panel navíc (scéna s podříznutím), ale jinak paráda. Scénář naprosto ok. Na těch pár stránek dostatečný, trochu klišé, ale popřené v závěru, takže i tam spokojenost.

    Doufám, že autorce se někdy povede vydat komerčně úspěšný komiks ideálně u nějakého nakladatele.
  • kaylin
    kaylin20.11.2017 07:47Klášter Nejsvětějšího srdce
    Štěpánka Jislová převedla velmi dobrou práci a já jsem zvědavý, jak se jí bude dařit dál. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/11/1571-klaster-nejsvetejsiho-srdce-70.html
  • cyboy
    cyboy mecenáš3.11.2017 23:44Klášter Nejsvětějšího srdce
    Zvlastni vec. Trochu mi vadila nelogicnost toho, proc je potreba drzet tajemstvi pred cleny "radu". Nebyla by "obrana" lepsi kdyby vedeli cemu celi a proc? Jenze pak by zase hlavni hrdina nemohl projit tou katarzi...
    65%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.11.2017 12:53Klášter Nejsvětějšího srdce
    Bakalářská práce v takovém "luxusním" vydání! Slovy klasika a prasopsa Paroubka - kdo z vás to má? Nevím, jestli budu úplně objektivní, protože Štěpánka je skvělá autorka, moje oblíbenkyně a super baba (snad mě za tohle slovní spojení feministicky neukřižuje) v jednom, ale slovy jiného klasika Wachka - s*re pes.

    Už jsem to říkal asi na jiných místech, ale příběhy z klášterů, to je něco pro mě. Trochu mě sice zklamalo, že nejde o medievalistické prostředí, nýbrž o jakési post-apo, ale to nakonec vůbec nevadilo - atmosféra je stejně působivá, umocněná "sépiovým filtrem" kresby. Děj je po celou dobu velmi napínavý, nechává čtenáře napjatého a v důsledku končí možná podobně jako hororové povídky Emily Carrollové v jakési ne zcela vyslovené pointě. Ale je klidně možné, že jsem to třeba vůbec nepochopil.

    Celkový dojem: 70%
215141