Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Epické finále historického thrilleru!

Svitek padl do rukou nepřátel a hrdinové jsou uvěznění v pevnosti Stornwall. Temné proroctví se začíná pomalu naplňovat a všeho schopní protivníci mají už tajemný artefakt téměř na dosah. Podaří se hrdinům utéct a zastavit brutální soupeře?

Obsahuje původní dvě alba série Le Troisiéme Testament, vydané nakladatelstvím Glénat:
Třetí zákon #03: Kniha 3: Lukáš aneb Dech býka (Le Troisiéme Testament #03: Livre III: Luc ou Le Souffle du taureau, 2000)
Třetí zákon #04: Kniha 4: Jan aneb Den havrana (Le Troisiéme Testament #04: Livre IV: Jean ou Le Jour du corbeau, 2003)


Scénář
Alex Alice, Xavier Dorison
Art
Alex Alice
Barvy
Alex Alice
Lettering
Zuzana Málková
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
detektivka, dobrodružný, fantasy, historický, náboženský
ISBN/ISSN
978-80-7449-476-5 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
420 g
Stran
136
Cena
249 Kč
Originál
Le Troisiéme Testament #03: Livre III: Luc ou Le Souffle du taureau, Le Troisiéme Testament #04: Livre IV: Jean ou Le Jour du corbeau (Glénat, 2000, 2003)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš28.9.2023 09:03Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Zakončenie úchvatne nakresleného historického dobrodružného mystického trileru. Síce na prvý pohľad môže pripomínať Jednorožca (tiež vyšlo v Modré CREW), ale vtedy hrala dvojka Gabella/Jean výraznejšie na nadprirodzenú (miestami až fantasy) strunu, kým dvojica Xavier Dorison (Dlouhý John Silver) a Alex Alice (Siegfried) predsa len stavili na väčšiu mieru reality. Je to každopádne temný, dospelý komiks, do ktorého útrob Alice vkreslil viacero pozoruhodných architektonických periel. Niektoré monumentálne zábery (dobývanie Jeruzalemu) vyrážajú dych. Škoda, že si ich nemôžeme vychutnať vo veľkolepejšom formáte, ale zas radšej takýto, ako žiadny. Hlboké lesy a v nich prastaré kláštory (nevraviac o parádne nakreslenej Prahe a Paríži), to je proste nádhera. Páčila sa mi aj taká tá, ehm, kláštorno-mníšsko-templársko-kresťanská atmosféra, azda na spôsob Mena ruže? Druhou stranou mince je, že postavy ma nezaujímali a neprirástli mi k srdcu a scenár mi nepripadal ktovieako zaujímavý a miestami ma nudil. Pretože áno, komiks je samozrejme najmä vizuálne médium, ale pravdaže rovnako dôležitý je i scenár a ten Dorisonov ma proste príliš neoslovil (a rozhodne ma neoslnil).
  • sedw
    Zábavný historický komiks z období, které mě vždy velmi zajímalo a bavilo. Krásně temná atmosféra, příjemný spád, moc hezká kresba. K plnému hodnocení chybělo více napětí, ale rád si přečtu znovu. Druhý díl byl mírně slabší, než první, ale pořád paráda.
  • Lobok257
    Výtvarné provedení super. Inspirace Jménem růže nezpochybnitelná. Hlavní postava je Sean Connery jak vyšitej. Však děj velice zmatený, nemohu si pomoc, ale nečetlo se to dobře. Chybělo jakési kouzlo, které by vtáhlo do děje. Oproti Třetímu zákonu je např. Eymerikův hněv, s nejošklivější obálkou všech dob, naprostá pecka...
  • brkowycz
    Hodnotím oba dva díly podprůměrně. S tímhle komiksem mám hned několik problémů. Za prvé do žánru nepřináší nic nového, opakuje jinými autory zavedená klišé "šokujících odhalení" z dob Krista nebo prvních apoštolů. Okolnosti těchto odhalení pak uměle konstruuje, nestaví je na žádných základech. Říkejte si o Danu Brownovi co chcete, ten člověk má aspoň tu snahu si místa, o kterých píše, projít, a navléct své vyprávění na autorsky vytvořenou interpretaci již existujících uměleckých děl. Tady pátráme po jistém třetím zákoně, který by měl spustit apokalypsu... dát jeho držeteli neomezenou moc... nebo spustit apokalypsu skrze to, že je někomu dána neomezená moc. Autor asi ale vůbec nepochytil význam slova zákon (smlouva mezi člověkem a Bohem). Zákon je zde prezentován spíše jako magická zbraň, jejímž získáním člověk bude vládnout nad ostatními, což v rovinně smlouvy Boha s člověkem nedává moc smysl. Tím chci říct, že se autor nenamáhal použít aspoň křesťanskou nebo židovskou legendu pořádně, jako to dělá třeba Carey v Luciferovi. Spíše to působilo, že si přečetl pár článků ve francouzské variantě Epochy, a na základě kusých představ slátal tenhle příběh.

    Jednotlivé panely byly často nepřehledné, musel jsem několikrát číst, abych se zorientoval, co se vůbec děje a kdo s kým mluví. Například tři hrdinové vstoupí do komnaty, kde vyruší strážného, který se dá na útěk. Dva hrdinové se spolu na dalších třeba deseti panelech vybavují a až potom otočíte stranu a vidíte třetího hrdinu, jak se pere se strážným. Najednou, z ničeho nic vlastně, sledujete souboj mimo původní komnatu, s nějakým no name strážným a vlastně nevíte, co se děje. Jak jste se tam dostali? "Nevynechal jsem stránky?" ptáte se sami sebe a zuřivě listujete, abyste si všimli, že na malinkém obrázku v pozadí asi o deset panelů dříve vidíte, jak třetí hrdina vybíhá za strážným, kterého vstupem do komnaty vyrušili. Jenže jejich souboj je znázorněn o tolik později. Je hrozně roztříštěná logika akce - přeci by dávalo smysl ji konstruovat takto: vlezli jsme - strážný nás běží nahlásit - pacifikace strážného - pak teprve se bavíme o tom, co jsme našli. Nedává smysl celou posloupnost děje dadaisticky obrátit.
    Finále byla učiněná hrůza, nepřehledná akce, odhalení k smíchu, vůbec doteď nevím, co dělali v historické fikci týpci ovládající havrany, no prostě děs a hrůza.
    Kresba je sice na první pohled líbivá, ale autor evidentně neměl snahu trochu si nastudovat o Praze, nebo o Čechách jako takových, přitom by se stačilo podívat na jeden dva dobové obrazy a víte. Na Českém venkově jsou hory a dlouhá údolí, v Praze zase není vykreslen jediný dobový monument (zatímco v Paříži autor divoce na každém druhém panelu rozkresluje Notter Dame). Mrzí mě, že takové super věci, jako je Rex Mundi tady prostor nedostali, ale vyšla tahle příšerná slátanina.
    Klady: Autorovi se docela daří udržet psychologii postav, jednotlivé charaktery se až na výjimky nechovají nějak nelogicky. Sem tam to působí jako příjemný roadtrip, a pokud autor zrovna nekreslí objekty, u kterých tušíte jak vypadají, je kresba opravdu hezká. To ale nestačí.

    Zkrátka a dobře, pokud nejste úplně ujetí na tom, abyste měli na svých Modrých Crwích všechna číslíčka od jedničky až po... nevím kolik, tak tohle vynechte. Já si to koupil jenom kvůli tomu, abych měl "všechny díly ve sbírce", ale ani zato to nestálo. Ztráta 500 Kč, ztráta asi 5 hodin času.

    PS: Proč se vůbec jednotlivé kapitoly jmenují po evangelistech? Protože jsou čtyři? Má to nějaký hlubší přesah? Odkazuje to nějak na ta evangelia? Tohle je přesně jedna z těch věcí, co mi na tom vadila: když mám čtyři kapitoly a pojmenuji je po čtyřech evangelistech, a myslím si, jaký nemám biblický wow efekt? Jenže bez přesahu je ten symbol prázdný jak velikonoční vyfouklé vajíčko. Kapitoly se mohli jmenovat klidně John, Paul, George a Ringo, taky byli čtyři. Dávalo by to asi stejný smysl.
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais8.7.2018 20:23Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Skvělá atmosféra, výborná kresba, lehce kostrbatý, ale zajímavý příběh akorát slabší překlad (hlavně reálie jako komtur, ne komandér, apod.)
  • karl173
    karl173 mecenáš4.7.2018 13:14Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Druhá kniha je lepší v tom že zodpovídá otázky a příběh konečně dávat více smysl a je mnohem více přímočařejší. Že bych ale z toho byl nějak učarovaný se ale říct stále nedá a tak se jedná jen o trochu lepší čtení, z důvodu že jsem se v tom tolik neztrácel. Pointa děje je ale nakonec dosti tuctová a celá ta práce se záhadou bych řekl, že postrádá smysl. Co se povedlo ale rozhodně lépe je dle mého názoru kresba, která díky snaze vybudovat epický konec ukazuje opravdu pěkné scenérie a nepůsobím takovým nudným dojmem jako tomu bylo v předchozí knize. Celkově tedy za mě o chloupek lepší než předchozí díl, ale stále jen lehce nadprůměrné. 65%
  • massilia
    Tady už to začíná jít trochu do kytek, jako by se autoři snažili natáhnout příběh, který se jim původně měl vejít do dvou sešitů, na dvojnásobek. Hrdinové cestují z bodu A do bodu B, poté do bodu C a tak dále. Mezitím se dostanou do úzkých, s obrovským štěstím na poslední chvíli z nesnází vyklouznou, a zase znovu. Já vím, takhle to funguje ve většině dobrodružných příběhů, ale tady mi to přišlo bez napětí a spádu, spíše únavné a utahané. Finále ve sněhu a mrazu pro mne bylo hotové utrpení, při scéně, kterou měla kniha vrcholit, jsem vyprsknul smíchy a několik minut jsem na ten obraz nevěřícně hleděl. Jinak ale kresba super, ale scénář ne a ne a ne...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.2.2018 11:14Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    [Hildegard von Bingen - Ave generosa] ♪♫

    Tak k tomuhle komiksu mám docela ambivalentní postoj. Jak jsem psal u prvního dílu, mysteriózní duchovní záležitosti ze středověku mě rozhodně berou. Docela nápaditý, byť divoký příběh, co se narouboval na skutečné události a postavy dějin (Vilém z Beaujeu, Konrád z Marburku, hrabě ze Saynu), se dá přežvýkat, ovšem místy to začínalo připomínat nějakou šílenost od Dana Browna... a ta lovestory tam vůbec být nemusela. Ale někdy je to opravdu napínavé. Někdy zase jsem se v nějaký dějových nuancích ztrácel. Kresba dobrá.

    Celkový dojem: 60%
  • Fry
    Modrá Crew #05 - Třetí zákon #3, 4 - Epické dobrodružství za zakázaným textem pokračuje ... Nepřítel je sice stále několik kroků popředu, nicméně ani Marburk s Elizabeth nezahálejí a začínají odkrývat tajemství umístění tohoto zakázaného textu. Na svých cestách tak zavítají na chvíli i do Čech, celou komplikovanou situaci následně ještě více zkomplikují Templáři, jenž se míní také angažovat a závěrečné bitva patří k vrcholům této série. To vše doplňuje stále nádherná malba Alexe Alice, která celý komiks posouvá ještě o úroveň výše ... Za mě 4*!
  • VanTom
    Vskutku "indianajonesovská" dobrodružná jízda po rozličných krajinách (nechybí Čechy s krátkou zastávkou v zaměnitelné Praze) za odhalením pradávného tajemství nalezením mocného božského artefaktu. Z "apokalyptického" vysvětlení se na zadek nejspíš neposadíte, ale mysteriózní příběh nepokazí. Naopak mi templářská výprava na zasněžený ostrov na konci světa přišla kresebně a skladbou panelů v bezeslovném vyprávění bezmála strhující.
  • 3DD!3
    Druhá půle Třetího zákona působí o poznání lépe. Je akčnější, čtenář se orientuje jak v postavách tak v ostatních reáliích. Velká část se také odehrává v Čechách (hostuje i Praha) i když vizuálně notně přibarvených. Finále v ledové pustině je působivé a neskutečně cool zvrat se slovem Božím mi vykouzlil úsměv na rtech. Kam se hrabe Dan Brown.
  • perak
    Slabší 3 *, a to jen díky kresbě, příběh mne moc neoslovil. Sice se autor pokusil hlavní dějovou linku vysvětlit, ale přesto zůstalo hodně otazníků. Důvody měnícího se jednání mnohých postav nejsou vůbec naznačena a některé události jsou popsány velmi zkratkovitě. Autor chtěl jednou ranou zabít příliš mnoho much a většina mu jich uletěla, což je škoda, potenciál tam byl.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.12.2017 21:50Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Za mě o dost horší než první kniha a ta utahaná poslední část, tu jsem doslova protrpěl. Přiznávám, četl jsem to pouze jednou a evidentně jsem to zcela nepochopil, protože to ve mně nezanechalo vůbec žádné stopy. Prostě jsem to nějak přetrpěl a hotovo. Psal jsem už komentář k první knize a tam jsem daleko pozitivnější, i když jenom o trošku. Tady to zachrání opět kresba a myšlenka. Hlavní postavy mám rád a líbí se mi ty archetypy - resp. prototypy archetypů postav. To je ale vše, bohužel 2 hvězdy. Ale prosím CREW, aby nepochopila můj komentář jako negativní ve stylu už NE, pokud bude aspoň pořád nějaká standardní kvalita, budu odebírat Modrou Crew.
  • Norri
    Norri mecenáš24.11.2017 11:49Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Třetí zákon ve své druhé půli nabírá spád a končí v epickém finále. Skvělý příběh a parádní kresba. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/druhy-treti-zakon-modre-crwe
  • Kapis
    Kapis mecenáš9.11.2017 15:23Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Tak nic, tohle mě nechytlo, ač kresba byla skvělá a papír voněl tajemnou záhadou.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.11.2017 09:18Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Sice je znát jistá inspirace, ale nehodlám srovnávat akční odpočinkový komiks s takovým kolosem jako je Jméno růže. Příjemná, čtivá a velmi svižná záležitost. Sice je to trochu zkratkovité, ne zcela dořečené, ale atmosféra středověku a zaprášených knihoven je obecně velmi lákavá, bohužel v poslední době znesvěcená Danem Brownem a jeho následovníky. Je to nicméně rodokaps a jako takový na dost vysoké úrovni.
  • kaylin
    Evropský komiks má rozhodně co nabídnout, minimálně ve skvělé kresbě, která komiksu "Třetí zákon" dokonale sedla. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/11/1560-modra-crew-5-treti-zakon-70.html
  • Darker
    Darker mecenáš25.10.2017 22:52Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Po dočtení musím říct, že to není, co jsem od "středověké detektivky" čekal. Tam, kde se Jméno růže drží reality a snaží se temnotu víry prosvítit světlem rozumu, se Třetí Zákon ubírá z reality do náboženských fantasmagorií až ke středověkému Armagedonu. Do půli knihy, kdy se děj první knihy rozplétal a rozjasňoval, jsem čekal konečný střet podobný Indiana Johnsovy a Arše Úmluvy, prostě dvě vojska a tajemství chráněné, aby nikdy nespatřilo světlo světa. Ale konečný střet mě donutil srazit hodnocení dolů. Dorison psát umí, ale tohle nebyl prostě můj šálek víry. Snad bude Dlouhý John lepší, víc se držet při zemi, jinak mám obavy, že Dorisona už nechci víc.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš19.10.2017 21:38Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Veľmi dobre nakreslený komiks so zaujímavým príbehom a s kvalitným akčným vyvrcholením. Páčilo sa mi to viac ako prvá polovica Tretieho zákona (1 a 2 kniha), kde to bolo občas až priveľmi ukecané a neprehľadné.

    Kniha 3: Lukáš aneb Dech býka - 4*
    Kniha 4: Jan aneb Den havrana - 4*

    Kto má rád vážne, historické a perfektne kreslené komiksy, ten jednoducho nemôže stúpiť s Tretím zákonom vedľa. Kvalitná séria a už nech je tu Dlhý John Silver :)

  • louza
    Začátku příběhu se dalo ještě mnohé odpustit s tím, že vše nakonec do sebe zapadne. Bohužel nezapadlo. Určitá linie i pokus o nápad i vysvětlení tam je, ale čtivé a čitelné to tedy moc není. Vyprávění je snad ještě kostrbatější než v prvních dvou knihách. Hlavní záporák vzniká ze vzduchu, používá nadlidské bojovníky o jejichž konceptu není ani zmínka. Přátelé se stávají nepřáteli a opačně téměř obratem ruky a takřka bez důvodu. A do toho ta příšerná zkratkovitost. Čtenář má drtivou většinu knihy pocit, že otáčí dvě stránky na jednou. Kresba je výtečná, ale grafické znázornění kláštera v čecháchm, nebo staré Prahy je hodně za hranou reality. Retrospektivou bráno první čtenářská volba v Modré Crwi nedopadla úplně slavně.
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.10.2017 20:32Modrá CREW #05 - Třetí zákon #3, 4
    Prvni pulka vypadala slibne a tak jsem se celkem tesil. Problem druhe pulky je v tom, ze nutne musi odkryvat karty a vysvetlit zapletku a tady to podle me kulha. Nemam prilis v oblibe veci a la Sifra mistra Leonarda, vcetne ji same a po docteni musi paralely videt i male dite. Pokud jste fanouskem Dana Browna, tak se vam to bude hadam hodne libit. Me tyhle skandalni odhaleni nejak neberou.
    Ale remeslne to zvladnute je, to zas jo.
    Nemuzu rict, ze je to spatne, jen to neni muj salek kavy.
    Chtel jsem dat min, ale pokusim se byt objektivni - 70%
73340171
Četl/a (160)
2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Alfred, BadBoy, Baffman55, Balů103, ben_bella, Blacklarch, Bronn, Bubákolog, buscheer, Cabal, calvin10, Cemino, charvos, cobe, Const.ex, cyboy, D.K.Logic, dajik, Dalistar, DanQ, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Davispear , Destiny666, Doppelganger, Dzoglik, erik, Filios dVekerec, Final, Fos4, foudy, Fox01, Fr3d_K, Fry, GeorgeeW, Georgíno J., gezic, Giskard, goldschmidchen, Grrr, guseppe, gwen666, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, Horstik, house192, hromotlk, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, James, jankie, Jay-jay, Jezbo, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, kapicka, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keno, Killingjoke, kinak, Kitykatyn, Kraken, Lachvos, lacoste, lantan1, Librarian, Light, Lobok257, Lord Baltimore, Lukasitch, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Marty_von_Shit, massilia, Mercurio, mgeralt, mineralk, Mleako, monte walsh, motycond, MP, mywiel, namdnas, NecRoman, Norri, NylKasbri, o2-waster, oleav, Paja78, Paldini, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, PeNNy, perak, petad, Petrisko911 , Pjenkus, Plechy, Poseidon1978, PrastenejCitron, punisher, radimisko, RadimNemec, raenius, rajot, RaptoR, rewkon, Rezet, Rinter, rooty, S313, Scaleo1, schefik, Schramm, sedw, Sir_Pete, Spacecore, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tomate, Tomket.Tom, trudoš, tukak, Ukko, Valdaufinka, VanTom, vita, vranakx, VXP, Wasps, xflori01, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(262)
2scha, 7eleven, 81splinter, adam.ra, adevr, afri, Alfi, Alfred, arnecht, Askalon, Azbest, Babany, BadBoy, Baffman55, Balů103, beanek, BeeSee, Benji, ben_bella, Berry669, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blacklarch, Blair, bmc75, Bob, bobo666_2005, borknagar1, brkowycz, Bronn, Bubákolog, burzum, buscheer, Cabal, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Caylen-Tor, Cemino, charvos, cobe, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dalistar, DanQ, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, Destiny666, desto, Dinik, disclose, doophy, Doppelganger, dvory, Dzoglik, erik, fel68, filemon, Filios dVekerec, Filip123, Final, Flowtek, Fos4, Fox01, Fr3d_K, Fry, Future-Death, Garp, Georgíno J., gezic, goldschmidchen, Golem, gongon44, Grrr, guseppe, hahahoho, Hanussen, Hawwwran, Hebled, herrman, holubdema, Horstik, house192, hromotlk, hugosnowden, hypermlok, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, ivo84, J.Connor, Jabba, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, jankie, jardoom, Jay-jay, jerry67, Jezbo, jh666, Jimbeam90, jjjirik, Joshua_T, kallenved, kapicka, Kapis, karel, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, Keenkeen, Keno, kinak, Kitykatyn, Kokuun, Kraken, kubosos, kucik, lacoste, Lamahe, Lenny, Librarian, lifi, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, LuckyLjuk, maara, maco, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Martinb, Marty_von_Shit, Matio, mcleek, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, MIKER65, mikina, mineralk, mirec, Miriyak, misa, Mitak, mkolar, Mleako, moiqpiom, MP, Mr.Plysh, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nightmare, Norri, NylKasbri, o2-waster, o2t2, OldaB, oleav, Olesh, Orbeek, Paja78, Paldini, paulmuaddib, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, perak, petad, Petrisko911 , Pjenkus, pk123x, Poseidon1978, PrastenejCitron, punisher, Radek Blacksad, radimisko, RadimNemec, Radkos, raenius, rajot, RaptoR, rewkon, Rezet, Ricarderon, Rinter, rockyt, rooty, Rowan, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, schefik, Schramm, sedw, Sir_Pete, Skot, sleepless, slothest, songoku, Spacecore, StanleyHu, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, Symbi, syon, t0mas, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, Tialster, timek, tomaseek, Tomate, Tomket.Tom, TommyBOYER, tomned, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, vallyslayer, valon, VanTom, Viking, vishnar, vita, Vojtěch 393, vranakx, Vrenn, VXP, Wakker, Wasps, xai, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (10)
barthez, deadpool, delsemela, Dezodoo, Draco nobilis, Finvarra, MonsterGyre, monty.cl, Ragnarog, vteco
Nabízí (2)
Ivan Kucera, oleav