Tři komiksové příběhy podle skutečných událostí. Tři příběhy žen, které se nikdy nesetkaly, a přece jejich životy spojuje podobná zkušenost – pracovní lágr. Franciska se během nuceného nasazení narodila. Její polská matka a český otec se do sebe zamilovali na tom nejpodivnějším místě — v továrně na munici, kde byli oba nuceně nasazeni. Jarmila se chtěla otrocké práci pro nacistickou říši vyhnout, ale nakonec do Německa odjela, aby se v táboře Sackisch skryla před gestapem. Spolupracovala totiž jako spojka s odbojovou skupinou, kterou nacisté odhalili. A Helena musela na otrocké práce nastoupit poté, co ji s rodiči, sourozenci a babičkou uvěznili v židovském ghettu ve volyňském Ostrožci. Z rodiny přežila jediná.

Kniha ale nevypráví jen o ubíjejících dnech, které tyto ženy a jejich rodiny trávily v továrnách, na polích pod dohledem strážných. Vypráví i o tom, co jim válka vzala, s jakými vzpomínkami a s jakou bolestí je vrhla zpět do světa. A spolu s nimi zhruba dalších 400 až 450 tisíc Čechů, českých Židů a Romů, kteří museli odjet do nacistické říše jako levná pracovní síla a jako vězni zajateckých a koncentračních táborů.

Scénář
Tomáš Hodan, Ondřej Nezbeda, Petra Soukupová
Art
Helena Esterkesová, Franciska Hocková, Tomáš Kučerovský, Karel Osoha (K-Os), Jarmila Pláteníková, Blanka Nezbeda Rosecká, Petra Josefína Stibitzová, Lukáš Žentel
Obálka
Petra Josefína Stibitzová
Lettering
Petr Šabach
Redakce
Alfons Adam, Ondřej Nezbeda, Petr Šabach, Jitka Šmídová
Žánry
historický, válečný, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2260-2 (Argo)
978-80-257-2260-2 (Post Bellum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
214 x 304 mm
Tisk
barevný
Váha
755 g
Stran
120
Cena
498 Kč
  • perak
    perak21.1. 08:16Totální nasazení
    Je dobře, že vycházejí takovéto knihy, které na reálných příbězích připomínají temné kousky naší histrie. Ač rozsahem kniha útlá, přesto obsahuje tři životní osudy, které se vám hluboko zaryjí do paměti.
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš14.6.2022 12:55Totální nasazení
    Jedná se o velice depresivní komiks, který člověka opravdu zasáhne. Styl vyprávění a kresby se k sobě pěkně hodí. Kdyby byly jednotlivé části více rozvedené, tak bych dal plný počet, ale i takhle se jedná o velmi vydařené dílo.
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars11.8.2018 12:37Totální nasazení
    Komiks obsahoval 3povídky a jak napsal George Walker Bush:čtenáře to zasáhlo do srdce kresba se k tomu podle mě hodila 2/5 (na to že to není superhrdinský komiks tak je to dobrý)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.10.2017 12:34Totální nasazení
    Trochu přemýšlím, co k tomuto komiksu napsat. Rozhodně to, že jde o velmi depresivní čtení. První povídka je takovou ukázkou toho, o čem píše ve své knize Krvavé země Timothy Snyder - země mezi Třetí říší a Sovětským svazem se staly jatkami Evropy a nepřestává mi z toho běhat mráz po zádech. Druhá povídka, o kterou se výtvarně postaral můj oblíbenec Kučerovský, vypráví zase o tom (což je patrné i z prvního příběhu), kterak si hnědý a rudý režim měly blízko. Třetí příběh, ač zasazen do turbulentní postválečné doby, se odpoutává více od politiky a připomíná spíše osudy ze série Nejisté domovy. Obecný rámec je však společný - životní anabáze nešťastných jedinců na pozadí děsivé poloviny 20. století jsou brutální a nezáviděníhodné. Ukazují, jací umí být lidé svině, lhostejno, zdali se jedná o nacisty, bolševiky, banderovce, či "obyčejné" lidi. Scénáře podle skutečných událostí nejsou kdovíjak vybroušené a kresba není kdovíjak dechberoucí, všechny tři povídky ale čtenářsky zasáhnou přímo do srdce.

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.10.2017 23:52Totální nasazení
    Silne pribehy totalne nasazenych zen (a jejich deti). Nezbyva nez doufat, ze kniha bude mit uspech a snad i nekoho privede ke studiu historie. Krome archivu Pameti naroda, bych zajemcum doporucil knihu Nucene prace pod hakovym krizem od Marka Spoerera. Pokud se nepletu, tak se jeste porad da sehnat i kdyz vysla uz pred vice nez deseti lety.
    Z komiksoveho hlediska vlastne nemam co vytknout. Sila pribehu prebiji i obcasne nedostatky.
    Vic takovych projektu.
    100%
6811