Koupit
Komiks Mickey na Dunaji představuje příběh českých turistů v přímořském středisku Mamaia v srpnu 1968 během invaze Československa členskými státy Varšavské smlouvy v čele se Sovětskou armádou, které se však nezúčastnilo Rumunsko. Scénář inspirovaný skutečným příběhem české rodiny napsal režisér a všestranný umělec Alexandru Berceanu.

Scénář
Alexandru Berceanu
Art
Cristian Dârstar
Překlad
Jiří Našinec
Redakce
Romana Jarolínová, Pavel Kolín, Magdaléna Lindaurová
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-4617-6 (Mladá fronta)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
155 x 235 mm
Tisk
šedobílý
Váha
310 g
Stran
64
Cena
229 Kč
Originál
Mickey pe Dunăre (Asociaţia Jumătatea Plină, 2014)
  • Lenny
    Lenny mecenáš23.2.2019 00:10Mickey na Dunaji
    Tak v LK už je to za 29 Kč.
    2 český rodiny jedou v létě 1968 do Rumunska, aby je přepadly srpnový události.
    Scénář je někde na úrovni fanzinu, vůbec neví, co chce vyprávět. Postavy jsou strašně jednoduché, druhá rodina má minimum prostoru a děj je až příliš zkratkovitý, aby něco sdělil. 64 stran o ničem, druhá hvězda za docela zajímavou kresbu.
  • Doppelganger
    Doppelganger8.7.2018 11:40Mickey na Dunaji
    koupeno v Levných knihách za 69 Kč.
    Moc nechápu, proč tento komiks vůbec existuje a proč se ho někdo rozhodl vydat. Nevím, pro koho je komiks určen - pro děti je příliš nudný a nesrozumitelný, pro dospělého čtenáře zase triviální. Není to ani "učebnice dějepisu", protože je to moc stručné a zkratkovité, není to ani "lidský příběh", protože postavy jsou ploché, jejich dialogy příslovečně šustí papírem, a nic se o nich nedozvíme (a navíc jsem měl celkem problémy určit, kdo je kdo a jaké jsou mezi nimi vztahy). Chvilku jsem si myslel, že figurku Mickeyho použijí autoři jako symbol ztracené svobody, nebo nedosažitelného západu, ale ani toto nebylo nijak zužitkováno - anebo ano? Upřímně jsem moc nepochopil autorský záměr a význam toho časového skoku na konci.
    Tahle rodinná historka měla zůstat rodinnou historkou a když už se ji někdo rozhodl zpracovat, tak ji měli dát jako příspěvek do nějakého sborníku, případně jako doplňkový materiál nějaké výstavy o česko-rumunském přátelství, ne to vydávat za plnou cenu a pak se divit, že to hromadně odvezou do LK.
    A abych jenom nehanil, kresba je celkem zajímavá.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.12.2017 15:45Mickey na Dunaji
    Téma je to bezesporu zajímavé, český závažný moment viděný skrze rumunské autory, ale nemohu se zbavit dojmu, že je celý komiks a pointa vystavená kolem jedné roztomilé anekdoty s Mickey Mousem. A to je dost málo. Celkové vyprávění je takové neuspořádané, nenapínavé, hovory o faktografii zní strašně neautenticky... což o to, celkově je to celkem milý komiks, ale trochu nudný.

    Celkový dojem: 40%
2131