Multiverzum je v obležení tajemné síly natolik mocné, že dokáže zahubit miliardy. Paralelní světy jeden po druhém mizí ve vlně antihmoty. Hrdinové ze Země 1 a 2 spojili síly dohromady, a teď bojují o vlastní existenci. Světy přežijí. Světy zaniknou. Celý vesmír to změní navždy.

Obsahuje sešity série Crisis on Infinite Earths #1-12

Scénář
Marv Wolfman
Art
George Pérez
Obálka
George Pérez
Překlad
Hana Vrábelová (Šimečková)
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-404-2 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-404-2 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
947 g
Stran
384
Cena
790 Kč
Originál
Crisis on Infinite Earths (DC Comics)
  • SomeOne
    Chvíli trvá, než se to pořádně rozjede, ale jakmile se tak stane, tak je to pořádná jízda. Bohužel je v tom hromada postav, které český čtenář asi vůbec nezná, ale nijak zásadně to ani nevadí. Hodně zajímavý je závěr příběhu, ve kterém se řeší následky krize.
    Příběhu by prospělo, kdyby byl tak o 2 až 3 sešity kratší. Ovšem je potřeba pochválit, že u nás toto zásadní dílo vyšlo, snad vyjdou i další krize.
  • tom173
    Konečně jsem si splnil rest a přečetl si Krizi, která mi dlouho ležela v knihovně a nějak se mi do ní nechtělo (přece jenom je to špalek a množství panelů a textů mě trochu odrazovaly). Je to ale kus historie a DC fanoušek by tohle prostě měl znát. Z počátku je to hodně vlažný a v množství postav a dějových linek je trošku bordel. Jde ale pouze o prvotní rozmístění figurek na šachovnici a a zhruba od druhé třetiny jde děj krásně dopředu. Konečně se dozvídáme kdo je to vlastně Monitor a Antimonitor a tedy i bitky mají smysl když víme proti komu hrdinové vlastně bojují. Antimonitor je fajn záporák (nebo spíše entita zla, temnoty), stínoví démoni už byli o dost slabší a strašně nevýrazní. Líbilo by se mi kdyby měl k ruce nějaký team ultimate antihrdinů, kteří by mu asistovali - možná bychom ale spadli do dalších klišé, přeci jenom tohle už tu bylo mnohokrát. Příběh se zaměřuje hlavně na Supermany ze zemí 1 a 2 a je zajímavé, že to celé funguje i jako jejich komorní drama o ztrátě. Postav tu nezemře mnoho, ale části kde zemřou mají i poletech překvapivou sílu a čtenáři to v ten moment rozhodně není jedno. Hlavně vyústění linky Flash/Psycho Pirate/ kid Flash je hodně uspokojivá a je s podivem že je ve stejném komiksu jako plytké hlášky Uncle Sama (wtf?). Celkově to stále stojí za přečtení a na konci je to takové uspokojivé a odměňující radostí, že jste to dočetli :), ale také pocitem že to byla prostě jízda a že máte ten DC svět rádi, protože doufejme snad nikdy neskončí.
  • Spike
    Tak jsem si zopakoval i toto veledílo (bez nadsázky) DC comicsu, a bavilo mě možná ještě víc. Tohle je prostě legenda, klasika, přelomová událost, a to platí nehledě na to jaký vztah k tomuhle komiksu kdo má. Jeho důležitost mu už nikdy nikdo neodpáře a ještě dlouho se k němu autoři budou vracet a vycházet z něj. A to je Krize na Nekonečnu Zemí už prosím krásných 35 let stará. Jen tahle skutečnost z ní ale samozřejmě automaticky nedělá dobrý komiks. Co tedy ano?

    Především, jako jeden z prvních eventů svého druhu, to funguje. Ten obrovský crossover tuny známých i neznámých, důležitých i nedůležitých postav, je v jádru přehledný a má jasnou, až jednoduchou dějovou linku. Těch opravdu pro příběh důležitých postav tu může být tak cca jen tucet, ty ostatní (včetně takových jmen jako Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Aquaman…) jsou tu jen takové křoví. To je pozitivní v tom, že i když většinu postav neznáte, nijak zásadně vám to nesníží srozumitelnost. Ačkoli samozřejmě platí že čím víc se orientujete, máte načteno a vyznáte se v DC, tím víc odkazů pochytíte a budete mít radost vidět svou oblíbenou postavu třeba i jen na pár okénkách. Negativní na tom je, že to příběh zbytečně zdržuje. Vím že aby tenhle event který měl zahrnout opravdu všechno a všechny z DC univerza mohl splnit svou funkci, tak tam všechny nacpat musel. Neříkám že by tomu prospělo zkrácení (i když by prospělo) protože pak by rozmach a dopad Krize nemohl být a nebyl takový, absolutně chápu proč je to podáno tak jak je. Nicméně, faktem taky je, že první polovina knihy se díky tomu dost táhne. Různé postavy z různých verzí minulosti i budoucnosti, béčkoví a céčkoví hrdinové i padouši, všichni tam jsou aby tam aspoň na chvíli byli, ač význam pro děj mají pramalý až žádný. Postupně se dozvídáme o co jde, sledujeme boje na různých místech, zničení jedné Země za druhou… Ale protože příběh se moc nehýbe kupředu, musel jsem si mezi jednotlivými kapitolami dávat pauzy a neměl potřebu číst to na jeden zátah abych nahned musel vědět co se stane dál.

    Naštěstí, zhruba od poloviny knihy a prvního střetu s Antimonitorem a první zásadnější smrti to nabere tempo, už se tak moc nelítá z postavy na postavu a z místa na místo a příběh nabere přímočařejší a ucelenější charakter. Dozvíme se i vše o původu onoho zla co ničí vesmír za vesmírem i dalších klíčových postav, a už se to čte rychleji. Pro děj možná nepříliš důležitá, ale zábavná část je ta, kdy všichni padouši chtějí využít situace a zasadit oslabeným hrdinům ránu když mají zrovna starosti s něčím horším. Pak se musí všichni spojit, zasáhne Spectre, a když už se zdá že je konec a už jen zjišťujeme následky a nové skutečnosti a změny jež Krize nastolila, pak teprve přichází to pravé finále. Když to nabralo pořádné tempo, četlo se to úplně samo, v tom nejlepším duchu DCčkovských eventů.

    Celému dojmu rozhodně pomáhá kresba George Péreze, která nejen že vypadá dobře i dnes, ale je neskutečně detailní. Tohle není komiks kde by bylo spousta velkých panelů, naopak se jich na každou stranu snaží nacpat co nejvíc. Proto je obdivuhodné, jak je kresba po celou dobu přehledná a i když se zdálky díváte na všechny ty pidipostavičky na malém obrázku, vždy bez problémů poznáte kdo je kdo. Kreslit to někdo méně pečlivý, snadno se čtení změní v nepřehledný chaos, ale díky Pérezovi jsem se v tom jedinkrát neztratil, za což mu patří uznání. Pochválit musím i barvy, nevím jestli se časem koloring nějak modernizoval nebo ne, faktem je že barvy jsou hezky syté a ne vybledlé jako u mnohých starších komiksů. Taky oceňuji tu práci aby každá postavička na malém obrázku byla vybarvena správně, zní to jako samozřejmost, ale tady to muselo zabrat opravdu hodně času a jedinkrát se mi nestalo že bych si všiml chyby, což nemalou měrou přispělo k tomu že tenhle crossover se stovkami postav byl pořád v rámci možností přehledný, což je malý zázrak a bez schopných a pečlivých výtvarníků by to jednoduše nešlo.

    Tady není o čem mluvit, pokud to s DC myslíte byť jen trochu vážně, tohle je povinnost. Možná se místy budete ztrácet, okének je hodně, do toho spoustu textu, a zkrátka tohle JE osmdesátkový komiks, to nezapře. Ale i přes svou dobovost je příběh (hlavně druhá polovina) čtivý superhrdinský mainstream který do velké míry určil pravidla pro to jak tenhle žánr vypadá dnes. Já se bavil, užíval si to, občas vyskočila i nějaká ta emoce a ten kdo ví, na jakých principech superhrdinský žánr funguje (tedy neočekává od toho něco co to být ani nemá), ten v podstatě nemá moc co kritizovat. Ten pomalejší rozjezd a pro děj "zbytečné" odbočky (pokud neznáte kontext proč tam jsou) jsem už zmínil, jinak jsem nadmíru spokojen. Pokud čtete i ty novější DC komiksy ve kterých se stále odkazuje k této Krizi, aspoň po přečtení získáte lepší pocit znalostí kontinuity. Tohle prostě je něco co by fanoušek měl mít doma.
    A pro toho kdo má rád Supermana, když si přečte Krizi a hned potom Mooreovo Co se stalo s mužem zítřka?, je to takhle jako komplet krásné rozloučení s touhle postavou předtím, než si hned poté prošla restartem. Asi by pro neznalého bylo matoucí když napíšu, že zde se rozloučíme se starým Supermanem ze Zlatého věku/Golden Age, a Moore se loučí s tím ze Stříbrného věku/Silver Age. Nicméně co se týče událostí se Supergirl, Moore odkazuje právě ke zdejšímu ději, takže jako taková rozlučka se starou verzí/verzemi této postavy je to skvělá kombinace.

    Eaglemoss bohužel další speciály, další Krize a velké DC eventy nevydá. Prý že tenhle neměl takový úspěch aby se jim to vyplatilo. Upřímně, vzhledem k ceně, ne že bych se divil. Kniha sice tlustá je, ale vzhledem ke zpracování stejně tradičnímu jako u všech ostatních čísel DCKK, kolem pětistovky by cena byla optimální. Za 790 Kč už bych si přeci jen představoval buď o dost tlustší bichli, nebo nějak luxusněji zpracovanou. Neříkám, já byl ohromně rád že to tu vychází takže za možnost mít tuhle knihu konečně v češtině jsem nelitoval ani koruny. Nicméně, pro cílovku co si DCKK kupuje kvůli poměru cena/obsah+ucházející zpracování, co není tak zanícená jako já, chápu že místo tradičních 250 dát za speciál najednou 800, to bylo trochu odrazující. Doufám tedy že další významné eventy, nejlépe v nějakých omnibusech, komplet a včetně všech tie-inů, tu někdy vydá Crew či BB Art. Z toho co tu vychází, vždy nám z bohaté historie DC bude něco unikat. Ale tyhle velké eventy jsou takové záchytné body, kde se odehraje značná část důležitých událostí ke kterým se pak odkazuje a co mají dopad i do budoucna. Takže kdyby se tu postupně vydaly ty, přehlednosti v DC univerzu pro českého čtenáře by to neskutečně prospělo. 8/10
  • Spacecore
    Poprvý jsem to četl asi před pěti lety v neoficiálním překladu a teď jsem dával re-reading formou čtení na záchodě. :-) Takže jsem několik měsíců četl pár stránek denně :-) Každopádně když se oprostím od toho, že jde o velezásadní legendární event, tak i tak má své neduhy, ale hlavně kvality a hodnocení 4 hvězd si zaslouží! Při prvním čtení bylo samozřejmě náročné prodírat se množstvím (v té době pro mě neznámých) postav, přehršelí bublin a textů. Obecně je tady kresba velice nadčasová a baví mě i dnes, ale scénář se hrozně zabrdzil v old school době, kdy už to takle dneska díky bohu nefunguje. Takže jo, je to velice náročný špalek co se týče orientace v postavách a zastaralostí scénáře, jinak je to ale super. Při druhém re-readingu jsem zkušenější a vím přesně kdo je kdo a jaké jsou mezi nimi vztahy. Orientuju se i v různých Zemích, takže mám celkem radost, když se na stránce objeví někdo, kdo není až tak populární, ale má svojí maličkou roličku. Ono asi proto i ta Krize vznikla, je to snad poprvý, co se v jednom komiksu objevili snad VŠICHNI z DC stáje a to je úlet! Tady vzniká ta soudružnost celého vesmíru a pocit skutečného propojení a nevím, jestli další Krize tohle dokázali tak čistě. On ten koncept tomu napomohl, že se stránku co stránku střídaly scény s různými postavami. Na jednu stranu to chvílema byla úmorná nuda, na druhou je to takový překrásný katalog celého univerza a to je cool! Takže jako DC fandu mě to při druhém čtení bavilo víc a to je rozhodně parametr kvalitního komiksu, že funguje na více čtení a pokaždé v něm můžete objevit něco jiného, s tím jak Vaše znalosti stoupají.
  • Palebras
    Musím se přiznat, že jsem měl celkem hrůzu se do tohohle komiksu pustit ... I když doma vlastním poměrně velkou sbírku s Batmanem a postavami motajícími se kolem něj, tak co se týče ostatních postav, mám načteno poměrně málo .. Snad jen nějaké základy .. Ale neodolal jsem, knihu koupil když u nás vyšla v češtině a pustil se do ní ... A musím hned přiznat, že mě to chytlo a opravdu fakt hodně bavilo ... Co na tom, že o většině postav jsem v životě neslyšel .. Ono našinec absolutně nemá šanci znát všechny postavy, když tady u nás vychází komiksy s minimem postav .. Příběh je tak dobře vyprávěný, že prakticky nemusíte znát mnoho a v základu příběhu se orientujete a vůbec nevadí, že prostě absolutně nemůžete rozumět všem narážkám a odbočkám atd... Já jsem to možná i pojal jako takové nahlédnutí do světa postav DC a jen jsem koukal, co vůbec za stupidní postavy se dají například vymyslet..Někdy jsem se fakt zasmál a pobavil.. Jako jasně, ten příběh je jedna velká akce, všechno vybuchuje, všechno padá a lítá a já nevím co všechno, ale prostě i ta atmosféra osmdesátkového komiksu je tak skvělá že to člověka chytne a nepustí... Já tohle považuji za prostě skvělou věc a legendární komiks takže dávám plný počet ;)
  • Cinema Ranger
    Tak i já jsem se k tomuto komiksu dostal. Nejdříve bych chtěl poděkovat, že to i zde v našem středoevropském státě vyšlo. A teď, co se týče komiksu:
    No, na úvod bych chtěl hned říct, že pokud nejste žádnej znalec DC Univerza, tak se od tohodle držte dál.
    Já sice nejsem žádný velký znalec, to přiznám, ale i tak jsem se celkem vyznal.
    Celkem dlouho jsem se těšil, že si to přečtu teď jsem trošku zklamanej.
    I přesto, že toto je jedna z klasik, podobně jako Infinity Gauntlet u Marvelu, tak jsem čekal víc. 60%

  • matty87
    Tohle bylo taaak dloooouhý, taaak ubíjející....Fakt mi to nesedlo, nebavilo mě to. Je v tom hroznej madlajz, skáče se z místa na místo a prostě mi to přijde celé hrozně moc pitomé. Jako joooo, pár postav tam umře, nikdo si není až do konce jistej, jestli si pro něj nepřijde zubatá, to je sakra málo. A to jsem prosím pěkně zarytej DCčkář, ten vesmír mám načtený daleko víc než MARVEL a to vč. komiksů v angličtině, ale tohle mě prostě za srdce nechytlo. Moc tomu nepřidala ani kresba George Péreze, kterého já osobně moc nemusím. Korunu tomu nasadila dvojice Monitor a Antimonitor aneb sázka nýmandů z DC, kdo vymyslí blbější jméno. Na to, kolik jsem od toho čekal, jsem dost zklamaný.
  • hroubek
    Jsem velmi rád, že jsem si tento důležitý komiksový milník mohl přečíst. Dost mě překvapilo, jak moc je to těžké čtení, jelikož se zde objeví snad každá výraznější postava od DC. Od největších es až po méně známe hrdiny a padouchy. Je to obrovské a příběh je díky tomu dost nahuštěný a působí nepřehledně. Toto naštěstí vyvažuje kresba, která je krásná a snaží se abychom alespoň trochu dokázali orientovat v ději. Tento komiks má spoustu výborných momentů, ale taky spoustu stránek, kde jsem se totálně nechytal nebo jsem nechápal proč tam jsou, když se s nimi pak vůbec nepracuje. Tak jako tak, je Krize na nekonečnu zemí velmi dobrý event a zajímavý komiks pro všechny velké DC fanoušky.
  • trudoš
    Nedá mi to a musím porovnávat s Tajnými válkami (1984-85), crossoverem podobných rozměrů konkurenčního Marvelu, z kteréhož to souboje mi Krize vychází jako vítěz. A to čistě proto, že megalomanská zápletka má nějaký smysl, jež se odráží na další historii DC. Je to trochu ozlomkrk, ale celá redakce mohla následně začít znovu a lépe, aniž by přitom rušila návaznost předchozích řad. Říkám to ovšem jako člověk, který tomu porozuměl přibližně tolik, co koza petrželi, páč množství postav je pro českého čtenáře naprosto nic neříkající. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, dějová osnova má alespoň konkrétní cíl, nespočívající pouze v tom, že jedni mydlí do druhých. Tady dochází k zásadním zvratům a úmrtím, jež jsou pro další fungování univerza poměrně důležitá. Stranou nechme, že je to extra ukecané, s množstvím odboček, které normální člověk nepochopí, protože nezná návaznosti. Zkrátka šílenost kosmických rozměrů, na kterou člověk musí být pořádný kus fanouška, aby se prokousal až do konce.
  • S4TW
    Tohle bylo… hrozně natahované a ubíjející. Ano, je pravda, že člověk, který se v DC moc neorientuje (já) se může v postavách hodně rychle ztratit, ale to mě nikdy nevadilo. Ale ta kniha skáče z místa na místo, je narvané absolutně zbytečnými postavami, kterých tam je tak 5x tolik, než by bylo záhodno a to jen proto, aby tam byly. Většina z nich jsou nějací céčkový nýmandi s absurdními schopnostmi, ale dobře, to je součást superhrdinského komiksu, ale to množství je neskutečně přehnané. Navíc ten komiks fakt skáče co dvě stránky někam jinam a to s tím, že dobrá polovina úseků je absolutně zbytečná, nudná a nečtivá. Kniha měla skončit asi 6x, ale vždy padouch padl, oživl, padl, oživl, padl, oživl… Délka měla být maximálně třetinová a zážitek by byl o něco lepší, intenzivnější, ale takhle jsem se musel hodně nutit do čtení, které samo o sobě je prostě klasický osmdesátková pytlovina (když to srovnám s kvalitou DD od Millera ze stejné doby, tak to je neskutečný rozdíl v kvalitě). Připravte se na kvantum nesmyslů, ale tak to měla i komiks Tajné války od Marvelu, ale to bylo prostě čtivější (ne tak nesmyslně překombinované), ač kvalitou stejné. Když nevíš jak dál, prostě do toho prašť, takhle se totiž řeší všechno v tomhle “veledíle“. Žádná postava nezaujala, jediné pozitivum vidím v tom, že se jedná o slušné ukončení již překombinovaného světa a dobrý začátek. Pak ještě ujde Pérezova kresba, ale ouplná pecička to taky není. Taky některé smrti známějších postav lehce zahrají na emoce, především ta první. Ale jinak obecně chování postav je klasicky hloupé, naivní a nesmyslné. Nebavilo, nebudu to už nikdy číst a rozhodně nedoporučuji někomu, kdo nemá nic načteno od DC (vlastně ani těm, co už mají načteno), zbytečně dlouhé, kdyby to mělo aspoň poloviční délku… ale to už se opakuji.
  • Darth Raelchi
    Konečně můžu na tento komiks něco napsat. První čtení nedopadlo totiž moc dobře a dost jsem se ztrácel. Napodruhé už to dopadlo lépe a musím říct, že to je fakt hodně dobře propracovaný komiks. Fakt to má strašnou hloubku a logiku. Ty skoky a přesahy najednou začaly dávat smysl a ústřední motiv je (s)tvoření. Čili žádný superhrdina nemá své prim, byť to tak občas vypadá. To se mi právě na tom líbí, že všichni kolem jsou v podstatě doprovod a pouze máme jakoby možnost nahlédnout, co se zrovna v daném vesmíru děje. Kresba pěkná a na tu dobu asi fakt veledílo, dnes už občas úsměvné, ale oceňují, že téma Studené války je pasé a soustředí se na jiné problémy. za mě povedená práce, ale jenom nechápu proč dvojnásobný počet stran má trojnásobnou cenu. Pardon, ale spousta vydavatelů má daleko lepší pevnou vazbu svých knih a rozhodně ta cena není taková. Přijde mi to jako poděl na fanoušky, ale to je jen můj osobní názor. na situaci to každopádně nic nemění, je to opus.
  • PKD
    Excelentní dílo! Mám to v originále už 7 let a tohle cz vyd.rozhodně (jak jsem se dost obával),nezklamalo. Megalomansky narvaná sága,která přesto (dík Wolfmanově genialitě),drží pohromadě. Pro znalce a fanoušky hl.DC,absolutní! povinnost! Pro mě obzvláště osobní,neb tam umírá má nejoblíbenější postava v dějinách DC,Kara.
  • Horstik
    Tak tohle bylo zajímavé. Spousta lidí tu doporučuje, nebo nedoporučje těm a těm lidem a já se připojím mým dopoučením: Je to pro toho, kdo si vyloženě chce udělat nějaký přehled hrdinů z DC světa. Opravdu ale musíte chtít a mít chuť, jinak ta změť postav spíše otravuje a způsobuje to, že si k žádné postavě v tomto příběhu moc velký vztah nevytvoříte. Já chuť měl...asi tak ze 3/4 knihy. Celkově kniha dobrá, počtení náročné, ale kvalitní a opravdu je z toho cítit, že se jedná o zásadnější dílo, které celé univerzum někam posouvá.
  • Mleako
    Je to teda řádný fascikl a chvilku mi trvalo, než jsem se tím prokousal, ale jsem za to rád a těch osmi stovek nelituji. Prvních pár sešitů, kdy zanikaly jednotlivé vesmíry, mi přišlo trochu zbytečně natahovaných. Spousta stránek sloužila čistě k tomu, aby se ukázaly všechny postavy z DC universa a že ta krize teda opravdu zasáhla úplně všechny, ale děj to prakticky nikam neposouvalo a podle mě se tam našly stránky, který by šly vystříhat. Pak se to ale pěkně rozjelo a zastavilo až na konci. Textu je tu pravda spousta, ale ve většině případů to není vata ani přiblblé vnitřní monology. Spoustu méně známých postav jsem sice vůbec neznal, ale zase mi oproti zmiňovaným Avengers nepřišlo, že by to čtenáři nějak bránilo v pochopení děje, protože prim tady stejně hraje alfa tým DC komiksu a u méně známých postav si prostě řeknete: "Ok, je to ten a ten a umí tohle a tohle." a stačí to, případně člověk u některých nakoukne do wiki, aby byl v obraze. A kdybych to měl srovnat s Tajnými válkami od Marvelu, tak to je jako nebe a dudy. Krizi jsem četl s chutí, zatímco u Tajných válek jsem se od půlky už musel přemlouvat, abych to vůbec dočetl, protože tam nic nedávalo smysl. Takže až na trochu zbytečně natahovaný začátek za mě spokojenost.
  • Fry
    DC komiksový komplet Speciál #01: Krize na nekonečnu zemí - Nejzásadnější, největší, nejdelší a také nejepičtější dobrodružství nakladatelství DC Comics z minulého století se konečně dočkalo i svého vydání u nás a po několika dnech usilovného čtení mám konečně před sebou obraz toho, jak hodně se daný vesmír za tu dobu změnil. Na začátek je ale dobré poznamenat, že samotné čtení vyžaduje velkou pozornost čtenáře a ani tak vám nejspíš všechny linie úplně nezapadnou do sebe, jelikož mám dojem že i sám autor se místy docela ztrácel. Určitá inspirace "Tajnými válkami superhrdinů Marvelu" tady určitě je, avšak vzhledem k tomu že je mi celé DC sympatičtější, tak jsem si tohle užil ještě o trochu více ... Za mě 5*!
  • KdG
    Četl jsem to na několikrát, a pořád jsem se do toho nemohl začíst. Kresba je v pohodě, ale spousta postav, a jejich chování pro mě byla matoucí. Rozhodně nic pro začátečníky.
  • Luigim
    Tak jsem dnes dočetl. Na jeden zátah bych to nedal bylo to pro mne celkem komplikované čtení protože jsem se teprve s komisem seznámil. Některé pasáže jsem musel procitat znovu abych se neztratil. Zajímavá kniha to jistě je, ale asi ji nedokážu ocenit tak jako znalci.
  • Tyfus
    Hodně jsem se v tom ztrácel. Vzhledem k tomu, že celý komplet chápu jako cestu k seznámení s DC universe, tak si nejsem úplně jistý, jestli bylo rozumné jí vydávat po pár vydaných číslech. Vždycky jsem četl Marvel a k DC jsem se orpavdu dostal až s tímto kompletem, takže jsem v podstatě nic než čísla vydaná před speciálem opravdu nečetl. A bylo to poznat. Bez google bych z toho moc neměl. Čím dál jsem byl, tím víc otázek jsem měl. Přiznám se, že do teď úplně nerozumím systému DC, kdy co pár let celý vesmír restartují, ale s tím že něco s předchozích vesmírů si vzali s sebou. Napůl jsem čekal, že tento komiks pro mě bude něco, jako Tajné Války pro Marvel, že prostě naskočím a pojedem, ale vůbec. Nicméně, to je pouze můj problém. Když se od toho oprostím, tak se mi to líbilo. Příběh slušný a kresba skvělá. Určitě se k tomu vrátím až budu mít DC více načteno.
  • kaylin
    Body jsou jen za George Péreze a jeho kresbu a také za skutečnost, že ta kniha u nás vůbec vyšla. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/07/1487-dc-komiksovy-komplet-krize-na.html
  • jh666
    Tohle rozhodně není kniha pro začátečníky v DC, protože v tom obrovském množství postav je skutečně těžké se orientovat. Jinak se to hodnotí poměrně těžko. Je to jeden z nejdůležitějších komiksů v historii DC a provedení na svou dobu je dost povedené, ale zase tomu ve druhé polovině knihy ubližuje jeden konec za druhým. Jinak už k tomu bez spoilerů nemám asi co napsat. 80 %
  • Carnage
    Do poloviny knihy mi to silně připomínalo Avengers na Věky Věků co vyšlo v UKK, kde bylo cestování do minulosti za jinými hrdiny atd. Ale je to moje chyba, že jsem ty Avengers četl jako první, protože tohle bylo dřív a rozhodně je to mnohem lepší. Už je to nějakej tejden co jsem to četl, takže se mi to rozleželo v hlavě a nějak nevim co k tomu víc napsat, snad jen že jsem konečně četl smrt jedné z postav která se vrátila až za hodně dlouho a že se těšim na další speciál.
  • Doppelganger
    Skvělý komiks, který rozhodně není pro každého. Není to úvod do DCU pro nováčky, protože se od čtenáře předpokládá, že má o DCU alespoň základní povědomí a vyzná se v těch desítkách postav a pojmů, které se zde vyskytují. Kdo se v DC vyzná, anebo kdo je ochoten překousnout, že občas nebude vědět, které postavy zrovna sleduje, si užije opravdu epický příběh a velkolepý souboj, který ve své době vskutku neměl obdoby a i dnes je ukázkově zvládnutým superhrdinským "eventem".

    Z dnešního pohledu je celkem zábavné, že Wolfmanova snaha o vyčištění kontinuity a uspořádání nesrovnalostí přišla víceméně vniveč, protože se to celé pak zase začalo zamotávat a nabalovat na sebe další nesrovnalosti, takže musela proběhnout další čistka, po které se to zase začalo zamotávat, takže byla nutná další čistka, po které se to opět komplikovalo, atd atd atd, a tak to DC dělá dodnes.

    Pro zajímavost: v tomto komiksu je k vidění, jak do kontinuity DCU vstoupily postavy, které chtěl původně Alan Moore použít pro příběh Watchmen, aby si to pak rozmyslel a vymyslel postavy, které byly těmito původními superhrdiny inspirované (The Question = Rorschach, Blue Beetle = Nite Owl, Captain Atom = Doctor Manhattan, Thunderbolt = Ozymandias, Peacemaker = Comedian, Nightshade = Silk Spectre)
  • Fimi
    Tohle je asi největší klasika co kdy DC udělalo a rozhodně jeden z nejzásadnějších DC komiksů a kdo DC nečte nebo se o něj nezajímá tak se nejspíš nebude chytat v realitách a v tuně postav. Trochu mi to evokovalo od UKK Na věky věků s tím, že tady jsem měl větší přehled o dění a neztrácel jsem se. Jsem hrozně rád, že tohle u nás vyšlo a snad vyjdou i další speciály DCKK a Krize bude kompletní. Je tam plno textu a často se tam hodně něco vysvětluje, ale příběh jako takový je skvělý. 85%
  • cyboy
    Ubity Marvelovskymi klasikami jsem k teto knize pristupoval s obavami, ale nakonec jsem byl docela mile prekvapen. Je tam par mist, kde je skoro vic textu nez grafiky, ale ten docela umne balancuje nad propasti balastu. Tim nerikam, ze by se nedalo skrtat, ale ze to cteni neboli. U nekterych postav jsem se moc nechytal, protoze je tady nezname a cely ten koncept multiverza asi byl hodne zmatecny a jeho ukonceni timto projektem chapu. Celkove se mi to libilo vic nez jsem cekal, ale ke konci me docela stvalo to jak to porad nekonci, resp. ze po konci je dalsi konec a po nem jeste jeden, az vlastne nevim kolik jich bylo.
    75%
1631159
Četl/a (110)
2scha, 81splinter, Al0f0k, BadBoy, Bedou, borknagar1, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Chaolinek, Cinema Ranger, ConanVJ, čozek, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, Denis, disclose, DoctorHarpy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, Er.Nest, erik, Fanda, farnhajt, FilipNejdl , Fox01, Fry, fvalek1, GavlaDan, Georgíno J., GreyArrow, gwen666, hellblazer, henrycruel, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, invape, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, Kaaos, kallenved, kaylin, KdG, Khagrael, Kiko, Kitykatyn, Knowho/Wullcann38, Lachvos, lantan1, lopik, Majkl151, malylada, Mariomichal, Mates17, matty87, me, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, petrSF, Piros0013, PKD, polika36, punisher, puolpm, raenius, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, Schirru, seneke, Shpeckk, slavik38, Spacecore, Spike, Symbi, terrordemon, the.kasztan, tom173, Tomket.Tom, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, utresyby, vishnar, vrazdinek, VvV, w3cMarkus, xxSIMIxx, yogi, zlejzmrd
(243)
2scha, 81splinter, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, ArmadOon, BadBoy, batoo, beanek, Bedou, blackJag, Blair, bmc75, borknagar1, bronxik, Bubákolog, Buchtic, burzum, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Cemino, Chaolinek, Choky86, comicsland, ConanVJ, čozek, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, Denis, Devilek, Deži, disclose, DKoscik, DoctorHarpy, Doctor_Sk, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, dvoracekpetr1, Er.Nest, Erich, erik, farnhajt, fifas, filemon, Fimi, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, GavlaDan, Georgíno J., gezic, Goldfinch, Golem, GreyArrow, Grim, gwen666, Hades, hahahoho, Hebled, hellblazer, henrycruel, herrman, hlavathor, holubdema, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, Jak, jakub186, James, jardoom, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Karel Sec, karl173, kaylin, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, KINIMODUS, Kitykatyn, Knowho/Wullcann38, komik.sx, komiksák007, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, listr, Lobok257, lopik, Luigim, maara, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariomichal, markic, Mates17, Matio, matty87, Maty48, me, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, mywiel, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, Nyxxie, Olesh, Onkel 1928, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petrSF, petrsimcik, Piros0013, pk123x, PKD, polika36, Poseidon1978, PumpingArrow, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, raimi, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, Rowan, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, Saran, Schirru, semi41, seneke, Shpeckk, Sick666, Sidi Santini, Skot, sleepless, Spacecore, Spike, Stara.kryta, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, TheoDread, Thurin, tom173, Tomasino79, Tomket.Tom, Tommar, tomned, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, Václav Mikula, Valis, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, w3cMarkus, Wiruss, xintax, xxaannddeerr, xxSIMIxx, Yefery, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (12)
Azik2586, Badgu.y1902, barthez, delsemela, firesnake, Lukas366, NoStres, nx, plaštěnkář, predek, Sebastian the wise, Zajo original
Shání (1)
ma_fecko
Nabízí (6)
dajik, Fox01, karl173, lopik, Pán rostlin, suricattaontheway