Koupit
Připravte se na smršť příběhů, ze kterých vám bude tuhnout krev v žilách a v nichž vystupují ti nejstrašidelnější hrdinové a padouši Marvelu, počínaje Satanovým synem a konče prokletou oživlou mumií. Odvážíte se vstoupit do monstrózního světa marvelovských hororů?

V české mutaci vyšel tento svazek jako 115. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity sérií Ghost Rider #1-2, Marvel Spotlight #2 a #12, Savage Tales #1, Tomb of Dracula #1, Monster of Frankenstein #1, Supernatural Thrillers #5, Strange Tales #169 a The Amazing Spider-Man #101


Scénář
Gerry Conway, Gary Friedrich, Stephen Ross Gerber (Steve), Roy Thomas, Jean Thomas, Len Wein
Předloha
Mary Shelley
Art
Rich Buckler (Ron Validar), Gene Colan, Gil Kane, Jim Mooney, Gray Morrow, Michael George Ploog, Tom Sutton, Herb Trimpe
Ink
Dan L. Adkins, Frank Chiaramonte, Gene Colan, Frank Giacoia, Gray Morrow, Michael George Ploog, Sydney Shores
Barvy
Linda Lessmann, George Roussos (Bell), Petra Scoteseová (Petra Goldbergová), Marie Severin, Glynis Wein Oliverová (Wein)
Obálka
Gil Kane, Joe Sinnott
Lettering
KEPLER Sl
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
738 g
Stran
216
Cena
249 Kč
Originál
Marvel Horror (Marvel)
  • ludek.n
    Ultimátní sbírka s názvem Marvel horory představuje malý výběr hrůzostrašných příběhů, které se objevovaly na pultech komiksových svatostánků v letech 1967-1973. Deset ukázek toho, čím se Amerika v 70. letech bavila poté, co se zmírnila pravidla samosprávného cenzurního orgánu Comics Code Authority. Autoři jako Gary Friedrich, Gerry Conway, Steve Gerber, Len Wein nebo Roy Thomas mohli ukázat, co ukrývá jejich tvůrčí mysl, když se musí obejít bez superhrdinů. Bohužel tento soubor nabízí skutečně jenom ukázky v plném smyslu toho slova, často se jedná o startovací sešity jednotlivých řad či hrdinů. Nejmarkantněji je to vidět na příběhu Spider-Mana (který mimochodem jako jediný není uveden v obsahu) jehož ustřihnutý konec doslova žaluje k nebesům. Podobu děsivým postavám jako je pekelný jezdec Ghost Rider, upír Morbius, bažináč Man-Thing, vlkodlak Jack Russell, hrabě Dracula, Frankensteinovo monstrum, oživlá mumie N´Kantu nebo bratr Vúdú Jericho Drum dali Tom Sutton, Herb Trimpe, Gray Morrow, Michael Ploog, Gene Colan, Rich Buckler, Jim Mooney a Gil Kane. Z řady nejvíce vybočuje černobílá práce Graye Morrowa ze série Savage Tales, která nádherně ukazuje, že to jde i bez barev. Kniha Marvel horory si nedělá ambice být světobornou přehlídkou marvelovského portfolia, ale jako pozoruhodná zajímavost obstojí.
  • louza
    Nemám podstatných námitek i když první tři sešity počítaje v to i toho Spider-Mana jsou opravdu učiněný horor. S příchodem Man Thinga, který je roztomile věrnou odpovědí na Bažináče, ale úroveň stoupá směrem do klasického šestákového pulpu, pro jehož fanoušky jsou tyhle přidružené série Marvelu určené především. Je to pořád pulp, takže žádná veledíla nečekejte. Přesto se mu daří docela pěkně stavět na základech klasických monster jako je Dracula, Frankenštajn, Vlkodlaci...tak i na dosud neprobádaných hřištích jako je starověký Egypt, nebo v exotických ostrovních královstvích. Kniha je vlastně teaserovým průřezem a ukázkou jedné ne úplně známé polohy marvelu za což jí zejména v češtině budiž věčný dík. Asi ne ve všech, ale v některých sériích bych klidně rád pokračoval ve čtení. Což mám asi smůlu.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.3.2021 14:08Ultimátní komiksový komplet #105: Marvel: Horory
    Marvel: Horory som dlho obchádzal, snáď polroka, kým som sa konečne odhodlal pustiť do nich. Obavy sa ukázali byť namieste. Nakoniec sa mi najviac páčili nie samotné komiksy, ale textové bonusy zasväcujúce čitateľa do (z historického hľadiska pre komiks zaujímavej) oblasti, akou komiksové horory sú. O svojho času kontroverznej téme (do ktorej mnohí bili a vinili ju zo zhubného vplyvu na mladých amerických čitateľov) pojednáva nielen úvodné slovo, ale aj dvojstranový text na konci. Treba to vnímať v kontexte doby. Dnes sa samozrejme javí byť úsmevná čo i len predstava, že by z tohto niekomu tuhla krv v žilách. Ale vtedy to bola iná káva. Bohužiaľ, jedná sa iba o narýchlo spráskanú ukážku rôznorodých hororov, kde síce chýba Blade, zato je prítomný Morbius, Dracula, neskutočne nudný Ghost Rider. K tomu divný (šesťruký!) Spider-Man (ktorého príbeh je drasticky useknutý uprostred akčnej scény), alebo Man-Thing. Práve marvelácky Bažináč je bez debaty tým najlepším, čo táto komiksová antológia ponúka; škoda, že sa v samostatnej knihe nikdy neprebojoval do kompletu (či už do tohto, alebo do NHM). Okrem Man-Thinga ma zabavili od Universalu prevzaté postavy Múmia, Vlkolak a Frankensteinovo monštrum, ale zázrak to nebol. Dobrou správou je, že komiksy sú krátke, takže ak vás niektorý začne nudiť (čo je veľká šanca), po pár stranách sa skončí a môžete sa začítať do nového, ktorý vás (možno) pobaví o kvapku krvi viac. Poteší sedemdesiatková kresba a exotická výprava (Egypt, Haiti, Arktída). Hoci teda niektoré komiksy neboli zlé (a Man-Thing bol dokonca skvelý), vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že som pri čítaní Marvel: Hororov značne trpel. Nevedel som sa dočkať konca.
  • JackOneil
    Velmi povedená sbírka. Některé z příběhů byly slabší (Living Mummy), ale jako celek stejně velmi dobré.
  • VanTom
    První sešity Ghost Riderovy vlastní řady (spolu s navazujícím Satanovým synem) sice ani s retro přimhouřenýma očima nevylezly nad průměr, ale nepředstavovaly zas takové peklo (ehm :-)). V porovnání s nimi lepší origin Morbia bohužel skončil vysloveně v půlce, naštěstí jsem ho nedávno dočetl v Comicsových legendách #23: Spider-Man #07. No a pak přišlo marvelovské převyprávění klasických hororů (vlkodlak, Drákula, Frankensteinovo monstrum, oživlá mumie), které celkem překvapilo, ten dobový komiksový styl k němu totiž sednul a oplýval i slušnou atmosférou. Také jsem jej nejspíš čekal výrazně horší. Jelikož i úvodní díly Man-Thinga (nádherná černobílá kresba) a Bratra Vúdú se daly, jedná se za mě o jedno z těch "hodnotnějších" UKKček.
  • Venomslav12stars
    Wau super příběhy zábavný šílený nejlepší mi přišel jak mé spider man 6 rukou 5-5
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 17:25Ultimátní komiksový komplet #105: Marvel: Horory
    Další antologie, třetí v pořadí, a také povedená. Antologie Marvelu zkrátka jdou. Jsou to hlavně 70. léta, ale něco je tam i ze 60. let. Název vystihuje složení antologie a jsou to fakt hororové příběhy, pravda, dnes působí trochu zastarale, ale přesto umí pobavit a jsou docela dobře nakreslené.

    Ghost Rider tu už byl v podání Mika Plooga a dalších a docela dobře to s ním rozjel. Nicméně, tady už máme samotné první číslo a to se povedlo snad ještě lépe. Do toho je to propojené se Son of Satan a ten je také obsažen ve sbírce. zajímavé je, že v obou sériích je jiné tvůrčí duo, ale do zelí si nelezou. Son of Satan se mi snad líbí o trošičku více. Obzvlášť velké plus vnímám ve využití známých pekelných prvků jiným směrem. Dobře využité.
    Pak tu máme Morbia. Postava sama o sobě je dost děsivá s kdo zná Spider-man TAS ví, o čem mluvím. Tam je snad ještě drsnější. Celkově je tato postava zajímavá a snad jediné minus je, že ve Spider-manovi #101 dostal opravdu jen ochutnávkový prostor, tady bych dal buď origin, nebo první Morbius sešit ale svůj. Gil Kane mi zde vadí, ale Morbia zvládl na výbornou.
    Man-Thing je TOP celé sbírky, škoda že je tak krátký. Krásná kresba, která doopravdy vystihuje název této sbírky. Díky tomuto originu mě tato postava začala zajímat a proto jsem neodolal a koupil si úplně nový příběh od R.L. Stinea a to i přesto, že je to v podstatě tuctové a dost podobných příběhů už tu byla ve filmech 40.-50. let. Přesto, vřele doporučuji se touto postavou dále zabývat. Kdo by to řekl, že už má za sebou Volume 5.
    Werewolf By Night je další zajímavý směr, kam se může vydat Vlkodlak či Vlčí muž. Postavu mám rád a tady to nepůsobí jako pěst na oko a dokonce i Ploogova kresba mi zde přidje daleko lepší než v jeho Ghost Riderovi. Zvlášť strana 3 dole, záběr na slintajícího Wolfmana je boží. na ochutnávku se nám dostane slušné porce příběhu, kvalitní kresby a násilí.
    Tomb of Dracula je vyloženě lahůdka, která je nejen skvěle nakreslená, dokonce je i skvěle odvyprávěná a dokonce nám časem přinesla i Bladea. Gene Colan zde předvedl vrchol své kariéry. Plus ten jeho Predátor: Hell and Hot Water. Tomb of Dracula se skvěle veze na vlně Stokera, ale přitom je ctí a jde si svou cestou. Bere si to podstatné a umě to přetváří pro moderní příběh(y).
    Frankenstein je na tom dost podobně jak Dracula, ale už to nemá takové koule. Dobré ale, že laťka je poměrně vysoko i v tomto případu a Ploog zase válí.
    Na Living Mummy jsem se také těšil, coby milovník onoho žánru, ale tady jsem byl malinko zklamaný. Rich Buckler zde není v plné síle (narozdíl od Jungle Action s Black Pantherem a Deathlokem). Přesto je to pořád docela čtivé.
    Na závěr dostaneme Brother Voodooa a ten už je daleko zajímavější. Dost se veze na podobné vlně jako Man-Thing a Tomb of Dracula, však si také několikrát zkříží cesty. Gene Colan je zde dobrý, ale ne tak jak v Draculovi. Na rozdíl ale od něj má opravdu svůj vlastní si příběh a na voodoo prostě něco je a tady je to výborné a temné.

    Závěrem bych rád dodal, že Marvel docela slušně zrecykloval Universal Monsters a vdechl jim svůj život a svou vizi. Proč ne. Celkově je tato sbírka velmi povedená. Asi nejlepší z těch antologií. Velmi čtivé, drsnější a kresba je daleko dle mého gusta. Za mě plný počet.
  • Koci
    Tohle mi leželo na nočním stolku opravdu dlouho, než jsem se odhodlal to přelouskat. Je super, že se tu ukáže celkem podivuhodné Marvelovské období, ale nemůžu říct, že bych se u toho kdovíjak bavil. Dlouhá četba, kde se nic moc zajímavého neděje.
  • S4TW
    Těžko hodnotit komplexně výtah jednotlivých děl, která si liší kvalitou i autory a jejich styly. Navíc žádný příběh není úplně uzavřený, tudíž se skutečně jedná jen o jednotlivé ochutnávky. I tak jsem byl nadprůměrně spokojený, jednotlivé příběhy si užil a zase poznal Marvel trochu z jiné, méně obvyklé stránky. Scénáristicky se jedná o slušná díla, což není s podivem, když se podíváme na autory, kresba je taky ve většině případů fajn. Vyzdvihl bych především Man-Thing, který je o dvě třídy jinde a je to jediné dílo z této knihy, které by ve stejné formě působilo dobře i v dnešní době. Až jsem si po přečtení tohoto čísla říkal, že je škoda, že nevyšel Man-Thing v samostatné knize. Ale i ostatní díla jsou velmi dobrá a čtivá, především bych doplnil Spideyho, Frankensteina a Drákulu. Sice jsem nepociťoval nějakou hrůzu nahánějící atmosféru, ale to se mi nestalo ani u jiných komiksů. Jako ochutnávky fungují tato díla skvěle (možná až moc, jelikož pár z nich končí opravdu v tom nejlepším).
  • Kabukiman
    Na tenhle boook jsem se těšil celou dobu,protože jsem byl zvědav na staré oldskůlové příběhy o upírech, vlkodlacích... Něco bylo dobrý, něco ne. Moc mi nebavil starej Ghost rider a na něj navazující syn satana, což znělo hodně dobře,ale tak nějak...do spoďárů jsem si neucvrnkl. Spiderman s Morbiusem jako fajn, ale do jiného UKK, tady mohl být místo spidermana nějakej další horor. Man thing dobrý. Vlkodlak za noci trošku líp znělo, než to nakonec dopadlo, ale dal bych si další tyhle příběhy. The tomb of Dracula byl takovej muj favorit a jo, to bych si dal v daleko větší míře, to já rád. Stejně tak Frankenstein, klasika kterou bych si dal ve větším množství. Oživlá mumie taky šla a bratr Vůdů, přes všechna očekávání tak nějak slabší... Každopádně v UKK toho vyšlo už hodně, ale tyhle klasický horáče jen v tomhle jednom booku a ty bych si dal, jako fanda klasickejch monster, rozhodně ve větším množství:)
  • kaylin
    Bohužel kniha "Ultimátní komiksový komplet 105: Marvel - Horory" ukazuje, že Marvel chtěl využít trendy, ale autoři skutečně hororové komiksy napsat neuměli. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/06/1449-ultimatni-komiksovy-komplet-105.html
  • Ter
    Za mňa úplná spokojnosť! :) Avšak škoda toho Spidermana, že je vytrhnuty z kontextu...obrazne povedané...
  • jh666
    Tohle je hodně zajímavá antologie, která nám představuje ne tak typické obyvatele Marvel Universe. Jistě Ghost Ridera netřeba představovat, ale většina postav v tomto století moc nevystupuje (pokud se nejedná o ujetost jako Drákulova výzva), byť Satanův syn a Bratr Vúdú měli určitý prostor v Bendisových New Avengers. Ale originy postav jako třeba vlkodlak za noci nebo živá mumie jsou vítaným spestřením UKK. Jen u představení Morbia zamrzí ten cliffhanger na konci. 80 %
  • petrsimcik
    Tohle retro má ode mě plný počet bodů. Každý příběh je svým způsobem dobrý nebo zvláštní. Padouši jsou sice klasičtí, ale šmrnclí komiksem, většinou se chovají i v rámci možností logicky, což potěší. Není to nijak ukecané, což je taky fajn a kresba je na hodně dobré úrovni. Zvlášť ženské jsou tu opravdu ženské :) Mnohdy se mi totiž u retra zdají odfláknuté, nebo deformované a tady fakt super :) Je tu i první a asi poslední černobílý sešit, ke kterému to maximálně sedí. Takže za mě mnohem větší spokojenost než jsem vlastně čekal a to i když jsem se těšil.

    Možná jen krátký povzdech nad Morbiem, který končí uprostřed akční scény.
  • cyboy
    Pred chvili jsem to po necelych trech hodinach docetl. Po prvnim prolistovani jsem byl celkem zvedavy a cekal jsem davku poctivych beckovych hororu o upirech a ozivlych mumiich. A ty tam jsou, ale v rezii Marvelu, takze je to skutecne horor a kategorie bude spis D nebo F, ale rozhodne ne B. Text je samozrejme i tam kde nema byt a jedina emoce, kterou to ve me vyvolalo je nastvani, ze jsem zase promarnil tri hodiny zivota. Shelleyova i Stoker se otaci v hrobech takovym zpusobem, ze pripojit k nim draty, tak jakapak energiewende.
    50%
91617101
Četl/a (86)
2scha, Abbott, Al0f0k, Aldo26, Alfred, Alikkk, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, CJFlip, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis1996, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, DracoAn, erik, Fox01, Glumal, GreyArrow, Gustik5, hromotlk, hypermlok, invape, Ivan Kucera, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, jiskra, Joshua_T, kallenved, kaylin, KdG, Knuckless, Koci, Librarian, LookAss, ludek.n, Mariomichal, mcezik, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, NecRoman, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, Peppa, petrSF, Pietro26, Pista, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, seneke, Sir_Pete, Spike, Symbi, t0mas, Tawax , terrordemon, the.kasztan, Toi, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, Venomslav12stars, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zdendy, zlejzmrd
(213)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, 81splinter, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Aldo26, Alfi, Alfred, Alikkk, Amati , Azbest, batoo, beanek, BeeSee, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Ejdý1, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fox01, Fry, gezic, Glumal, GreyArrow, Gustik5, hahahoho, Hebled, hellblazer, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hromotlk, hugosnowden, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jiskra, jjjirik, José, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Knuckless, Koci, komiksák007, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, lemon_zobak, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LookAss, Lukas366, maara, mAGiic, Mariomichal, markic, Marthy76, Masinfira, Matio, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mrlah, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, nx, obitus, OldaB, Olesh, opytz, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, petrSF, petrsimcik, Pietro26, Piros0013, Pista, pk123x, Poseidon1978, punisher, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, semi41, seneke, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Spike, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, Tawax , the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Valis, VanTom, Venomslav12stars, Vítek, vranakx, vrazdinek, VvV, xai, xflori01, xintax, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (5)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Maty48
Shání (1)
Mates17
Nabízí (1)
burzum