Koupit
Staňte se svědky prvních dobrodružství desítky neuvěřitelných marvelovských hrdinů a zažijte z první ruky senzační atmosféru sedmdesátých let. Ať už jde o průkopnický zásah do žánru s bojovníkem Lukem Cagem nebo o vědeckofantastické zázraky s Novou, připravte se na sbírku dramatických nástupů, která nemá obdoby.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 110. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity sérií Hero for Hire #1, Marvel Premiere #1 a #15-16, Incredible Hulk #161, Captain Britain Weekly #1-2, Marvel Spotlight #5 a #32, Nova #1 a She-Hulk #1


Scénář
Chris Claremont, Steve Englehart, Gary Friedrich, Archie Goodwin, Stan Lee, Roy Thomas, Len Wein, Marv Wolfman
Art
Sal Buscema, John Buscema, Larry Hama, Gil Kane, Jim Mooney, Michael George Ploog, John Romita Sr., Joe Sinnott, Charles Stone (Chic), Herb Trimpe, George Tuska
Ink
Dan L. Adkins, Dick Giordano, Billy Graham, Klaus Janson, Fred Kida, Jim Mooney, Michael George Ploog, John Romita Sr., Joe Sinnott, Charles Stone (Chic), Sal Trapani
Barvy
Janice Cohen, George Roussos (Bell), Marie Severin, Glynis Wein Oliverová (Wein), Michele Wolfman
Lettering
KEPLER Sl
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
725 g
Stran
224
Cena
249 Kč
Originál
Marvel Origins: The 70s (Marvel)
  • ludek.n
    S tím jak se rozrůstal marvelovský vesmír vyvstala v 70. létech i potřeba nových neohrožených hrdinů. Rostli jako houby po dešti, a tento ultimátní výběr představuje skutečné začátky (nebo chcete-li zrození) několika z nich: Luka Cageho, Ghost Ridera, Iron Fista, Novy, Captaina Britaina a ženských odnoží slavných mužských protějšků Spider-Woman a She-Hulk. Vedle nich se připomene novým dobrodružstvím Warlock a Hulk společně s Wolverinem. Co sešit to jiný scénárista, jiný přístup, jiný námět, jiné grafické zpracování… přesto jedna základní a unikátní „marvelovská“ superhrdinská filozofie. Oproti předchozí dekádě je nicméně vidět posun ve vnímání okolního světa a začleňování jeho stavebních prvků do jednotlivých příběhů. Už to není to naivní a rozevláté opojení tvůrčími možnostmi, ale postupné a cílené budování rozsáhlého univerza, jež žije z odkazu slavné minulosti a nahlíží do oslnivé budoucnosti, v níž nic není nemožné. Jednotlivá vyprávění už mají myšlenkovou hloubku a prozkoumávají nové terény životních zkušeností lidí v extrémních situacích. Snad jediným mínusem tohoto souboru je skutečnost, že k rozuzlení mnoha příběhů dojde až v navazujících sešitech a my jsme tak ochuzeni o pointu.
  • JackOneil
    Luke Cage a Iron Fist super, ale u zbytku hrdinů jsem měl problém alespoň trochu projevit sympatie k jejich činům a osobnosti.
  • VanTom
    Uspěchané a ne zrovna dvakrát nápadité originy druhořadých marvelovských postav příliš nepředpovídají, že je některé čekají velké věci (a ne rychlé zapadnutí). Navíc takhle za sebou a na prostoru jediného sešitu si nelze nevšimnout, jak si jsou vlastně podobné (pouze variovaný "mustr") a jednoduché. Výjimku představovali akorát Luke Cage a Iron Fist, dobře se mi četli i další, ale v nich dobová naivní hloupost dosahovala vyšších úrovní (Ghost Rider). PS: Cyklus NHM sešity z této knihy už přetiskl všechny s výjimkou dvou: Luke Cage - Hero for Hire a druhé části Iron Fista.
  • Darth Raelchi
    Taky povedená sbírka, akorát jsme si na ni museli dlouho počkat. Přesto nejsem zklamán, ba naopak. Výběr je povedený a příběhy na ochutnávky jsou docela příjemné počteníčko. Do toho je to zajímavé portfolio umělců tehdejší doby. Od začátku do konce je to slušná jízda.

    Warlock mě vskutku nadchnul a jsem rád, že dostal více prostoru v NHM (obecně). Zajímavý příběh o lidstvu, do toho ten kosmický přesah v duchu space opery zde vítám. Gil Kane mě štve jen ve Spider-manovi. Jinak ho docela uznávám.
    Luke Cage je například ten případ dobré využití kvalit Archieho Goodwina a George Tusky. Tohle je daleko čitelnější a nenudilo mě to.
    Ghost Rider je také fajn, ale příběh je nechutně tuctový, který vyzdvihuje jenom kresba a k tomu v NHM, jak jsem už kdysi psal, má rozdíl v použití modré barvy, která v NHM není. Tady ta modrá Ghost Riderovi moc nesvědčí a působí to víc gangově, na rozdíl v NHM to působí pekelněji. Vcelku dobré a slušné, ale jen kresba za něco stojí.
    Iron FIst jede na vlně Luka Cage, akorát rozdíl je v akčních scénách, kterých je zde více. Luke Cage působí jako Blaxploitation gangsterka, kdežto Iron Fist je kung fu film jak vyšije. Oceňuji, že tvůrci to zohlednili a není to vlastně totéž přes kopírák. Každý k svému, že. Záhadou mu jen zůstává, jak se ti dva mohli dát dohromady, přesto jsem za to rád. Obě postavy jsou moc fajn a skýtají mnoho zajímavého.
    Wolverine je zde úsměvný a pozitivní je, že prostě přišel a díky tomu vlastně existuje. Jinak je kresba hrozná a Wolverine působí dojmem "sakra, tohle není maškarní?"
    Nova je Spider-man ve vesmírném hábitu a s remasterovanou kresbou. Nevím, proč tomu tak tady je, ale není to až tak nevkusné. John Buscema je pořád skvělý a Marv Wolfman prostě umí psát skvělé příběhy, i když tenhle je pravda trochu vyčpělý. Viz srovnání se Spideym.
    Captain Britain je asi to nejlepší spolu s Warlockem v této antologii. Krásná kresba, přitom to kreslil Hulkovec! Claremontův vypravěčský styl se nezapře a je to znát. Holt kvalita a poslední B&W strana je k popukání. I takto by mi tento komiks nevadil. Jistá rozmazanost při koloringu navíc působí o to epičtěji, jako by to bylo stvořeno pro Artušovskou legendu 20. století.
    Spider-woman má skvělý nápad a myšlenku, ale provedení a kresba už to trošičku kazí. Velmi zvláštní pokus o špionážní thriller. Nicku co tam zase děláš, vypadni a nekaž nám to! Jak říkám, dá se to, ale něco tomu chybí.
    She-Hulk už je zase příjemnější změna a na rozdíl od Sala Buscemy zde máme Johna Buscemu (opět) a konečně. Tento příběh je v podstatě parodie na Hulka a tak trochu i superhrdinský žánr, ale přitom si to na nic nehraje a bere to. Jo, je to komedie a Shulkie je v podání páně Buscemy fakt sexy.

    Suma sumárum, toto je povedenější sbírka než Počátky 60. let, ale je to dáno dobovým kontextem. Tohle se mi zkrátka lépe četlo a i kresebně je to pro mě přijatelnější. Srovnání je tím v podstatě symbolické a ryze subjektivní. Objektivně je úroveň a kvalita na stejném.
  • mearez
    Jedinej beďar tohohle UKK je Captain Britain. Tohle není převratný suerhrdina, v dalších padesáti letech se ve filmech neobjevý a ve finále jeho origin je nehorázná sračka. Chápu, je to dělaný pro britské čtenáře, ale i tak příběh obou čísel je strašné klišé. Nepřineslo to nic nového pro vesmír Marvelu a tak zase, po dvou letech kroutím hlavou, co tam dělají. Nejdříve nedají origin Dr. Strange a teď tohle. Kdyby to nahradili třeba tim Ant-manem nebo Night Nurse nebo Champions, tak by udělali líp. Úplně to dodělala omalovánka Captaina Britaina, to mě asi nasralo nejvíc. Luke Cage se mi asi líbil nejvíc, tesně za ním Adam Warlock a potom Ghost Rider a Iron Fist. UKK Mavel Počátky 60. léta je mnohem lepší, ale i tak jako fanda Marvelu doporučuju.
  • S4TW
    Ano, není to tak dobré jako šedesátky, respektive už tam není takové to kouzlo, ale pořád jsem si většinu originů dokázal parádně užít. Ke kresbě bych se moc nevyjadřoval, každý sešit úplně jiný styl, ve finále se jedná o slabší průměr, jediný Gil Kane vyloženě exceluje. Příběhově je zdaleka nejlepší Luke Cage, který je na tu dobu hodně dospělé a chytré dílo, kde samotné superhrdinství, jak ho u Marvelu známe, takovou roli vlastně nehraje. Mezi velmi dobré bych ještě zařadil Iron Fista (především úžasná kresba), Warlocka (což je parádní sci-fi plné záhad) a ještě bych tam vtěsnal poměrně zajímavého Ghost Ridera (jo, okultismus, ten vždycky funguje). Wolverine je dobrý jen díky souboji s Hulkem, jinak je to slátanina na entou. Captain Britain je spíš jen pro zajímavost. Nova je slabší brácha Lanterna, navíc ho sráží kvanta textů a snaha o humor ve stylu Spideyho, který moc nefunguje. Spider-Woman není špatné špionážní drama, ale She-Hulk už vyloženě působí jako snaha mít nové ženské superhrdinky... Když přičtu to kouzlo, jaké originy většinou mají + nějakou encyklopedickou hodnotu a hlavně výborného Luka Cage, tak se nejedná o vůbec špatnou knihu. Kdo měl rád šedesátkové originy, tak si určitě dokáže užít i ty sedmdesátkové...
  • Kabukiman
    Jsem staromilec, jsem zrodohrdinumilec, na tenhle UKK jsem se těšil od začátku a musim říct, že přes všechny moje kladné postoje k tomuhle booku, jsem celkem zklamaný. Dost postav mi přišlo nezajímavých- Warlock, Nova, Captain Britain, jiné na které jsem se docela těšil jako je Cage - zklamání, Ghost rider od kterého jsem čekal daleko víc-upné zklamání...Snad jen origin She-Hulk byl takovej, jak jsem očekával. Nu což...není každý den posvícení, jak se říká... Vzadu na konci knížky jsou obálky s dalšíma postavama a přiznám se,že některé bych hned prohodil třeba za uplně nezábavného Warlocka nebo další nudy..
  • baatcha
    Nejzábavnější je, jak se ty příběhy tváří hrozně dramaticky a velice realisticky, aby vás ve chvíli nepozornosti praštily po hlavě pískacím kladivem. Tumáš logiko! On je to Honzík velice hodný a obětavý kluk se srdcem na pravém místě, jenom má doma čistě náhodou nějaké KNÍŽKY O SATANOVI. Když jste mistr bojových umění, je každičká VTEŘINA v boji tenkou hranicí mezi ŽIVOTEM A SMRTÍ! Přesto zvládnete hodiny komentovat každý svůj pohyb, zatímco hlavou vám víří myšlenky na POT, stékající po tvrdých PRSOU a vypracovaném BŘIŠE dolů do těsného spandexu! Možná i proto je přitulení se k nepříteli mnohem účinnějším nástrojem smíru než starověké bojové chvaty OPIČÍHO OCASU a BERANÍHO PLIVNUTÍ! To potvrzuje i guest appearance VÁCLAVA HAVLA na obálce Ghost Ridera! Výkvět scénaristického umu v neomylném stylu Marvelu! WOW!

    Ale nutno uznat, i když je to všechno jak podle jedné šablony, že příběhy těchhle céčkových a déčkových hrdinů jsou nádherně nakreslené a odhaluje se nám v nich pár klasických vyprávěcích postupů. Nejlíp dopadla She-Hulk, jejíž příběh jsem jediný četl s napětím, jak to bude dál. Zároveň je mi ale čím dál jasnější, proč se v 70. letech rozjela taková vlna komiksového undergroundu. Co se týče knížky samotné – absence rozsáhlejšího textu na konci zamrzí a práce českého grafika ukk mě DĚSÍ už delší dobu.

  • kaylin
    Kniha "Ultimátní komiksový komplet 102: Marvel počátky - 70. léta" funguje díky tomu, že se jedná o tak zajímavý mix jednotlivých postav, stejně jako mix autorů, kdy se ukazuje, že někteří psát uměli a někteří holt tolik ne. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/03/1392-ultimatni-komiksovy-komplet-102.html
  • petrsimcik
    Tak jsem nakonec neodolal a nevypadá to zas až na takové retro. Za mě fajn skoro všichni. Jo, třeba Warlock, Nova a další celoplanetární, či celovesmírní hrdinové mě moc neberou, mám rád tu uliční školu, ale to už je moje preference. Celkově jsem se překvapivě docela bavil.
  • Doncek4321
    za mě top Nova a Iron Fist. Nejhorší asi She-Hulk. Asi spíš lepší oldies UKK.
  • jh666
    Tentokrát už nepřevládá takové nadšení jako u Originů z 60. let. Tedy tu naivitu člověk omluvil spíš, protože to byli ty úplně nejstarší komiksu Marvelu a té klasiky ještě nebylo tolik. Přesto si myslím, že kniha tu má své místo představuje nám devět hrdinů Marvelu. Kvalita příběhů je proměnlivá. Nejlepší je rozhodně Iron Fist, tahle postava mě baví čím dál víc. Hodně se mi líbili ještě Nova, She-Hulk a Captain Britain. To kategorie průměru bych zařadil Ghost Ridera, Wolverina a Spider-Woman. Dva první sešity jsou ale katastrofa. Luke Cage ještě jakž takž, ale Warlock byla jen zdlouhavá nuda. 60 %
  • cyboy
    Nejen ze Marvel zase bagruje dno vlastni produkce, ale i recykluje (Wolverinuv/Hulkuv pribeh uz jsme cetli - nechapu proc tam nedali jiny sesit). Originy jsou obecne dost slabe (vysvetleni proc ma hrdina schopnosti vzdycky kulha), ale takhle zretezene je to na hranici unosnosti. Prakticky o zadnem z predstavenych sesitu nelze rict ze je dobry. Uchazejici je treba Luke Cage, ale ani to neni zadna slava.
    Jednim slovem zklamani.
    55%
616187
Četl/a (73)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, CJFlip, ConanVJ, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis1996, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, Elnie, erik, Fox01, Glumal, Gustik5, hromotlk, hypermlok, invape, JackOneil, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, kaylin, kinak, Koci, Librarian, LookAss, ludek.n, Mariomichal, mcezik, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, mstefl, NecRoman, Paldini, PatrikTheMighty, petrSF, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, seneke, Sir_Pete, Symbi, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, vrazdinek, xflori01, Zdendy, zlejzmrd
(206)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, adam.ra, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfred, Alikkk, asgardpepa, Azbest, batoo, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, crisoun, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, delta11, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Elnie, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fry, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Gustik5, Hades, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Keno, kinak, Knuckless, Koci, komiksák007, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Librarian, Lobok257, LookAss, Lukas366, maara, Mariomichal, markic, Marthy76, Matio, MB, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, morbn, MP, mstefl, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, nx, OldaB, Olesh, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, petrSF, petrsimcik, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, punisher, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, semi41, seneke, Sesta, Shin, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, suricattaontheway, Symbi, szajter, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, TheWrecker, Tialster, tom99, Tomasino79, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, willis, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (6)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Maty48, Venomslav12stars
Shání (1)
Mates17