V roce 1863 se 83 obyvatel obce Stod u Plzně rozhodlo emigrovat na Nový Zéland. Jejich počáteční vize jasné, nové budoucnosti se změnila v boj o holý život v nespoutané přírodě a všudypřítomném bahně.

Fakulta Designu a Umění Ladislava Sutnara.

Scénář
Jan Novák
Art
Anna Dvořáčková (kinixuki), Mariana Francová, Josef Sedlák (Akrobad), Lenka Šimečková, Tereza Šmucrová, Tomáš Staněk (Obras)
Obálka
Lenka Šimečková
Redakce
Hana Novotná, Václav Šlajch
Žánry
historický, studentský
ISBN/ISSN
978-80-261-0655-5 (Západočeská Univerzita v Plzni (ZČU))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
175 x 245 mm
Tisk
barevný
Stran
95
Náklad
1000ks
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.3.2017 17:05Bahno, bída, bohémové
    Zaslechl jsem nějaké drby, že tvorba tohoto komiksu byla celkem anabáze, každopádně jde o sympatický projekt, který se věnuje velmi zajímavému příběhu, o kterém jsem neměl ani tušení. Problém ztotožnění se (srv. draco) s někým jsem neměl a nepociťoval. Spíše mě zajímal celkový osud celé výpravy, jejich adaptace v neznámém prostředí, potkávání cizího a budování úplně nové komunity a života. Jenže o tom se v samotném komiksu už téměř vůbec nedovíme (viz draco), jen pouhé náznaky. I doplňující text chybí (viz draco), a to je škoda veliká, protože předmluva je celkem o ničem, spíše takové PR pro fakultu.

    Po výtvarné stránce jsem spokojen (Šimečková mi hrozně připomínala Jislovou tentokrát), jen by kresba nemusela být někdy tak karikaturní (což se podle mě nehodí) a Tereza Šmucrová - která jinak kreslí náramně - by nemusela dějové pasáže ze 60. let 19. století doplňovat moderními mapami s německými dálnicemi a současnými africkými zeměmi. Ale to je jen taková poznámka pod čarou a třeba jde o účel, umělecký záměr, či co, to já nevím. Anna Dvořáčková a Mariana Francová mě taky zaujaly, vlastně všechny 4 autorky porazily podle mě na hlavu své dva mužské spoluautory. Komiksový feminismus tentokrát vyhrál na plné čáře, a tímto zdravím Laydeez do comics.

    Celkový dojem: 60%
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin24.3.2017 18:36Bahno, bída, bohémové
    Mno... Z komiksu mám rozpačité pocity. Líbí se mi, že je zpracovaný více výtvarníky, jejichž styly do sebe přecházejí a prolínají se a ti UMÍ, ale...

    To zatracené ALE! Pracovat s kolektivním hrdinou umí málokdo, Lope de Vega by mohl vyprávět. A tady to nefunguje. Hrdinou je v podstatě celá vesnice, se kterou se nedovedu ztotožnit. Příběhem nás nemá kdo vést, vše je jakési zaobalené, plytké, nejasné, v mlze, kontury chybí. Já osobně jsem opravdu hledala někoho, s kým se ztotožnit a jako nejvýraznější postava vychází ta zdánlivě nejvíce negativní a ani ta moc nekoná a nakonec vlastně ani negativní není. No a ten konec? To je co? Žádná pointa, nic se nedozvíme, umřeli všichni nebo budovali Nový Zéland až dodnes? Žádný textový dodatek či vysvětlivky, jen literoprázdno.

    A to nejhorší? Že mě to nezaujalo ani natolik, abych si osud Stodských zkusila vygooglit, což je to nejmenší k čemu má otevřený konec skutečného příběhu ponoukat.
24
  • baatcha
    baatcha28.2.2017 22:53Bahno, bída, bohémové
    Draco: Tak něco šlo studentům, něco do školního archivu, něco se prodalo na vernisáži a na vrátnici školy se komiks určitě dá sehnat... tak kdo by se s tím rozvážel po obchodech, že. Ale pravda je, že jsem čekal existenci školního e-shopu nebo něčeho podobného. Takže milá Draco, do Plzně taky budu psát, bo mám zájem.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin28.2.2017 22:00Bahno, bída, bohémové
    Náklad 1000 a nedá se to koupit?!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.2.2017 13:35Bahno, bída, bohémové
    Draco: Koupit se to nedá. Asi musíš napsat Václavovi Šlajchovi o nějakej ten výtisk, jestli má:)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin28.2.2017 12:22Bahno, bída, bohémové
    Kde se to dá koupit, nevíte někdo?