Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Green Lantern: Tajemství původu (Původně vycházelo od května do listopadu 2008)
Stanete se svědky zrození a tréninku toho nejodvážnějšího Green Lanterna, jaký kdy žil, protože vám bude odhaleno "tajemství původu" Hala Jordana.
Zjistíte, proč Hal dostal prsten moci, a dozvíte se víc o tajemné smrti Abina Sura. Odhalíte důvod, proč Jordanův učitel a mentor, Sinestro, propadl posedlosti proroctvím o apokalyptickém konci vesmíru, "Nejčernější noci".

Showcase #22 (Původně vyšlo v říjnu 1959)
Úplně první komiks s Halem Jordanem, Green Lanternem Stříbrného věku komiksů.
V "S.O.S. Green Lantern" odvážný zkušební pilot Hal Jordan získ od umírajícího mimozemšťana prsten s úžasnou mocí.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse

Obsahuje sešity sérií Green Lantern #29-35 a Showcase #22


Scénář
John Broome, Geoff Johns
Art
Gil Kane, Ivan Reis
Lettering
Pavel Mařata, Ludmila Nussbergerová
Překlad
Richard Klíčník, Hana Vrábelová (Šimečková)
Redakce
Jiří Pavlovský, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-682-4 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-682-4 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
535 g
Stran
176
Cena
229 Kč
Originál
Green Lantern: Secret Origin (DC Comics)
Varianty
DC komiksový komplet #003: Green Lantern: Tajemství původu (2017)
Green Lantern: Tajemství původu (2011)
  • Jonas Woodsman
    Komiks som prečítal dvakrát. Je to môj prvý green lantern komiks a myslím, že ako komiks pre začiatočníkov je dobrý, zoznámi vás s hlavnými postavami ale myslím, že ma nejak moc Green Lantern nenadchol. Normálny priemerný komiks možno ľahký nadpriemer. Dobrý komiks pre začiatočníkov
  • Norri
    Ta kresba není ničím výjimečná. Ale je to ten nejlepší mainstream, jaký můžete dostat. Propracovanost kresby, inking, práce s prostorem, barvy - prostě mě to baví. Zábavný je i scénář. Má osobní tragickou rovinu i humor a čte se vážně dobře. Filmové zpracování tohoto příběhu mám rád, takže to pro mě nebylo nové. Přesto jsem si to užil jako poprvé. Mám teď chuť si přečíst více Green Lanternů!
  • Ivan Kucera
    „Keď sa to, čo vás desí najviac, stane priamo pred vašimi očami, tak už podľa mňa neostáva nič, čoho sa ešte báť.“ S GL som sa prvý raz stretol až v r. 2011 a to bohužiaľ "vďaka" strašnému filmu s Reynoldsom. Nečudo, že mi stačilo. Univerzum so strážcami, sektormi, prsteňmi a lampášmi mi pripadalo absurdné a nemal som najmenšiu chuť skúmať ho aj v komiksoch. To ale bola chyba. Na jar 2017 som to riskol a siahol po komikse Tajemství původu. Zhltol som ho s veľkou chuťou, hlásim spokojnosť a teším sa na pokračovania. No a práve v tom môže byť istý problém: ak čitateľ bude (naivne?) očakávať ultimátne, ucelené dielo, skôr sa ho nedočká, než dočká. Tajemství původu je totiž v prvom rade jednak "len" klasický origin a jednak je v ňom naznačených asi tona vecí, ktorým sa bude Geoff Johns venovať až v ďalších knihách (Najčiernejšia noc, Atrocitus, Hector Hammond, William Hand). V jadre teda nejde o plnohodnotný príbeh, ale skôr o zoznámenie čitateľa s touto zvláštnou, ale nečakane kvalitnou postavou. Hal Jordan pôsobí na prvý pohľad ako nechutne sebavedomý blbec, ale ako to už chodí, klame telom. V skutočnosti je prepracovanou, komplexnou a nečakane tragickou postavou. Ďalším plusom je krásna zelená kresba (ak ste zvyknutý len na čiernu, sivú a čiernosivú batmanovskú, tak zostanete v nemom úžase). Dialógy a hlášky sú svieže (poteší running gag o nepreložiteľných nadávkach) a postavy kvalitné, pochopiteľne v čele so zábavne arogantným Sinestrom. Zvláštne je, že hoci to skutočne vyzerá (a aj je) ako ukážkový počiatok série, v skutočnosti to v origináli vyšlo až ako čísla 29 - 35 v rámci Johsovho runu.
  • Sajmon
    Ačkoliv jsme nikdy GL rád neměl, tak toto mě překvapivě hodně bavilo. Kresba je dost solidní a mě osobně opravdu sedla. Scénář není o nic horší a při čtení jsem se bavil.
    Za mě tedy 8/10
  • trudoš
    Jak mě první vydání z roku 2011 nebavilo, tak tohle jsem si docela užil. Přeci jen, po těch letech jsem už o postavě i sérii nasbíral nějaké informace a díky tomu se trochu lépe orientoval. Jen mě mrzí, že jde očividně o prolog k dalším událostem spektakulárního charakteru, o nichž si u nás naneštěstí nepřečtu ani ťuk, neodehraje-li se na trhu zázrak. Ale zpět ke komiksu. Tentokrát se nakladatel kupodivu obtěžoval uvést čtenáře do děje, takže i když Green Lanterna neznáte, hned se chytíte ohledně toho kdo, co a proč. A přestože mi postava samotná příliš sympatická není – čistě proto, že všechny tyhle kosmický klauny já nemám příliš rád – pro jednou jsem se skutečně bavil.
    Závěrečný bonus ve formě prvního sešitu bohužel nepřinese nic moc zajímavého, jen dvoustránkovou sekvenci, v níž Hal Jordan ke svému prstenu přijde. Zas ovšem hezky vynikne, jak Geoff Johns původní kánon moderně upravil, aniž by jej přitom nějak radikálně překopával. Úcta k práci předchozích tvůrců jej rozhodně ctí.
  • tom173
    pěkný úvod do světa green lanterna, který představí hlavní postavy a krásně odsípá. Vhodný pro začínající čtenáře, ale podle mě se musí líbit i těm co už mají něco z DC světa načteno. Líbilo se mi taky, že se komiks hodně věnuje civilní lince ať už vztahům v Halově rodině, nebo na Farris Airport.
  • PeNNy
    Podľa mňa skvelé predstavenie sveta Green Lanternov. Príbeh nenudí, číta sa dobre. Kresba je perfektná. Za mňa spokojnosť.
  • Negan
    Tento komiks na mě působil jako zrekapitulace špatného filmu,ale jsem k němu citově zavázán.
  • sedw
    Ale jo, toto mě bavilo. Velmi příjemná oddechovka od Johnse, která obstojí i sama o sobě a člověk tak nemusí číst žádného dalšího Lanterna, aby se bavil. Výborně napsaný origin.
  • RaggamuffinSVK
    Green Lantern bol pre mňa dlhodobo jeden z najnesympatickejších superhrdinov vôbec. Pravdepodobne za to môže aj celovečerný film, ale rovnako mi neulahodil ani animovaný Green Lantern: First Flight. Do Tajemství původu som preto išiel s určitou mierou skepse a s očakávaním, že tento diel preskočím. Spravil by som však obrovskú chybu. Podanie príbehu bolo chytľavé, zábavné a hlavne nie tak trápne a absurdné ako v spomínaných filmoch. Kresba je rovnako veľmi príjemná, všetko má ten správne zelený nádych a nechýba ani plno akcie. Za mňa veľké prekvapenie.
  • matty87
    Musím přiznat, že ohledně vesmíru Green Lantern mám poměrně přísná měřítka a když jsem poprvé viděl film Green Lantern s Reynoldsem, málem to se mnou seklo. To ale neplatí o tomto komiksu, který je jako origin Hala Jordana velmi dobrý, příjemně se čte a má hezkou kresbu. Krásné 4*.
  • perak
    Přistupoval jsme ke knize se skepsí, ale opravdu mile překvapila. Svěží a dobře čtivý sci-fi příběh, sice možná trochu jednoduchý, ale občas nevadí si dát něco takového.
  • 3DD!3
    Důvod proč Deadpool zastřelil Ryana Reynoldse se skrývá ve jméně autora Tajemství původu, protože ten veskrze průměrný film je s komiksem téměř totožný. Jen ten divný mrak nahradil zubatý mimozemšťan. Johnsovi prkenné dialogy zachraňuje pouze pěkná kresba a samotná idea zhmotnit cokoliv. Jinak více méně průměr. Chcete zajímavého Green Lantherna? Přečtěte si Rudou hvězdu.
  • Komiksum
    Na tuhle knížku jsem byl velmi zvědav, nejsem sice velký fanoušek Johnse jako scénáristy, ale tohle mě příjemně překvapilo. Příběh je velmi osobní se kterým jste se schopni ztotožnit. Je tu krásně zaznamenán vývoj Hala Jordana, občas to působí jako jihoamerická telenovela ale i tak se to krásně čte, Sinestra si nelze nezamilovat. Kresba Ivana Reise podle mě vypadá skvěle. Je to sice klasický příběh co vidíte i v televizi dnes a denně, přesto za 4*. Vřele doporučuji, jedná se o super origin Zelenýho Lampáše.
  • S4TW
    Tohle byl jeden z prvních komiksů, jaké jsem četl (pokud pominu Kačery a Čtyřlístek z dětství). Už je to víc jak 4.5 roku, co jsem ho četl a tak mě zajímalo, jak na mě bude působit s takovým odstupem času a světe div se, užil jsem si to víc, než tehdy (což je pro mě velké překvapení, čekal jsem opak). Ano, jedná se o klasický příklad konzumního komiksu pro masy, což není s podivem, když si vezmeme, že to píše Geoff Johns, který je tím proslulí a za posledních 10-15 let byl hlavní tváří DC. Nicméně on to prostě umí, psát takové komiksy. Sakra, to musíme pořád hledat hloubku v takovém žánru, jakým je superhrdinský komiks? To je samo o sobě absurdní. Tohle je ideální komiks do řady, jako je DC komiksový komplet. Parádně představuje postavu, dává nám moderní origin, který je stravitelný i pro zaryté odpůrce retro komiksů. Ba dokonce se mu daří nažhavit i na další dobrodružství této postavy. Scénář je spíš uvádějící a rozehrává několik her, které zdaleka nejsou po dočtení posledního sešitu dohrány. Navíc přináší origin, který je většině fanouškům DC (či supehrdinů) velmi dobře známý a tak nás nečekají nějaká závratná překvapení, ale to, jak to podává, je prostě velmi dobrá, zábavná a čtivá forma. Opět další super komiks na příjemný, akční večer, kdy chcete lehce vypnout a jen si užít kosmickou jízdu. Navíc mě dostala parádní kresba Ivana Reise, líbivá, se spousto jedno-dvojstran, které opět pomáhají s akčním a rychlým tempem. Retro sešit je jen příjemný bonus. To, co tento komiks dělá, dělá na výbornou a že nedělá něco jiného? Tak si přečtěte Jodorowského nebo jinou hypsteřinu… Navíc větší věci si v této knize Johns teprve připravuje.
  • Darth Raelchi
    Zajímavé a příjemně nakreslené. Jinak nic moc extra. GL origin, co víc dodat. Nějaká snaha a pokus o přesah v něco vyššího, ale to se nijak výrazně nekoná. Oa je krásně zmáknutá od Ivana Reise. Čte se to docela dobře, odsýpá to, nenudí to, ale není to ani nějaké terno. Bonus je příjemný a neurazí. Rozhodně to lepší z té doby.
  • hroubek
    Komentář je zkopírovaný od klasického vydání Tajemství původu. Jen doplním, že na seznámení s Green Lanternem je to parádní komiks. A doplňující informace a původní komiks jsou super a je vidět, že si DC s Eaglemossem dávají opravdu moc záležet.

    Moje první setkání s Green Lanternem v papírové podobě. Osobně mám Green Lanterna hodně rád a jako postavu jsem si ho dost oblíbil. Líbil se mi jeho origin, který sice nejde úplně do hloubky, ale je hodně zábavný. Líbilo se mi jak je komiks barevný a jak se nebere zbytečně vážně. Na druhou stranu tento komiks rozhodně není pro všechny, jelikož je to hlavně sci-fi, které se odehrává napříč vesmírem. Nejvíce se mě, ale na komiksu líbilo vykreslení vztahů mezi Halem a jeho rodinnou, a následně vztah mezi ním a Sinesterem. Zakončím to přísahou Green Lanternů: V temnotě noci, v jasu dne, můj zrak vší zlobou prohlédne a do všech stran zlo rozžene mé jasné světlo zelené.
  • hroubek
    Moje první setkání s Green Lanternem v papírové podobě. Osobně mám Green Lanterna hodně rád a jako postavu jsem si ho dost oblíbil. Líbil se mi jeho origin, který sice nejde úplně do hloubky, ale je hodně zábavný. Líbilo se mi jak je komiks barevný a jak se nebere zbytečně vážně. Na druhou stranu tento komiks rozhodně není pro všechny, jelikož je to hlavně sci-fi, které se odehrává napříč vesmírem. Nejvíce se mě, ale na komiksu líbilo vykreslení vztahů mezi Halem a jeho rodinnou, a následně vztah mezi ním a Sinesterem. Zakončím to přísahou Green Lanternů: V temnotě noci, v jasu dne, můj zrak vší zlobou prohlédne a do všech stran zlo rozžene mé jasné světlo zelené.
  • salamandr
    Na to, že je to taková intergalaktická kravina se mi to hodně líbilo. Dobrý origin a seznámení se světem green lanternů
  • MickeyStuma
    Pro nové čtenáře, kteří o vzniku této postavy ještě nic nevědí, ideální kniha pro seznámení. Příběh je srozumitelný, udržuje si tempo a netlačí nijak na pilu v akci. Snad i v něčem odpoví na otázky. Pro zajímavost, postava Hala Jordana tady hodně připomíná snímek ´Top Gun´ a v něm pilota pod jménem Pete "Maverick" Mitchell, kterého ztvárnil Tom Cruise. Je to náhoda? A když si vezmu Carol... No nic.

  • plus-rovnáse
    Green Lanterna jsem znal jen z animovaného filmu První let a pak z hraného s Deadpoolem Reynoldsem, takže Tajemství původu jsem si přečet rád. Za mě je to fakt dobrej origin, ale trochu mě štve, že ještě před samotným komiksem v předmluvě mi řekli "Tohle je jen začátek, spousta toho, co tu bude je jen nakousnutí." Takže jsem po celou dobu čtení přemýšlel, která další část příběhu je jen nákus a pak jsem jen zalitoval, že nic dalšího nepřečtu...
    Ale zpět ke komiksu.
    Nevím proč někdo tvrdí, že film udělal chybu... Jasně prsten nemluví, ale jinak jsem to srovnával a ten film je skoro úplně stejnej... Nejspíš ho natočili podle tohohle komiksu.
    Sinestro se mi líbil a je hodně těžký si představit, jak se z něj pak stane padouch (nebo ne?) a byl lepší než ve filmu. Až na to vyzrazení budoucnosti už v předmluvě, za kterou by měl někdo dostat do nosu, je to pro mě fajn čtení a já musel dát 5*
  • luky.kuky10
    Tajemství původu je skvělý origin o Halu Jordanovi. Komiks má hlavu a patu a vyhovující tempo od začátku až do konce. Honba za galaktickým záporákem se dostane až na planetu zemi a Sinestro s novým Lanternem se musejí vypořádat nejen s ním, ale s nakaženým dr. Hammondem a hlavně i sami se sebou. Hodně mě baví strážci, to jsou takový vtipný loutky:) Více mých dojmů na: http://www.ctukomiks.cz/2017/03/dc-komiksovy-komplet-green-lantern.html#more
  • Walome
    Překvapivě né tak blbý, jak jsem čekal. Více v mém DiCKKu: http://www.youtube.com/watch?v=93boG51OAQ0
  • mttra
    Vzdy mi prisel GL uplne divnej,uz jen proto,ze lita nekde s nejakou ujetou lampou,a nikdy me nelakalo si o nem cokoliv precist. Nastesti zacal vychazet tento DC komplet,ja se k ke GL dostal,a...jsem uprimne nadmiru spokojen... :)
  • J.Connor
    Opět parádně vyvedená kniha, opět s průměrným obsahem. S GL jsem se nicméně seznámil rád, bylo to pro mě pole neorané a proslulost má dostatečnou, abych s ním alespoň jeden book do sbírky v rámci komplexnosti zařadil. Ani se moc nedivím, že ty filmový adaptace DC moc nešlapou, protože signifikantní znaky jejich mnoha hrdinů nelze příliš modernizovat / polidštit a se zeleným ponocným s lampou a šmukem od Arabely se asi pracuje pro segment neskalních fandů dost obtížně. Už se těším na Flashe a Wonder woman a tím asi svůj nezávazný flirt s DC ukončím.
  • Fimi
    Ale jo, na příběh GL jsem se těšil a dopadlo to dobře, jsem spokojen...Geoff není žádný světoborný scénárista, ale tohle není špatné
  • Lenny
    Do DC kompletu ideální knížka, svižné a čtivé seznámení s Lanternem.
    Více na http://bit.ly/2l4pa0B
  • Luigim
    Tento komiks je báječný pro úvod do vesmíru Green Lanterna. Nicméně další komiksy které jsou přeloženy do CZ s Green Lanternem tak těch moc není. Což je škoda protože tento komiks vás nastartuje ale pak nemáte dál nic...
  • petrsimcik
    Myslím že po Batmanech je tenhle Green Lantern dobrá volba. Dokáže zaujmout, není nikterak otevřený a osud Hala Jordana je v několika bodech podobný jako ten Bruce Wayna http://sarden.cz/2017-02-06-1601/dc-kk-geoff-johns-john-broome-green-lantern-tajemstvi-puvodu .
  • kaylin
    Tohle je kniha, která vás dovede na postavu Green Lanterna naladit. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/02/1365-dc-komiksovy-komplet-3-green.html
  • WildBear
    Starý GL mi vždycky přišel jako lehce přihřátý Multikultiman a rád jsem ho měl asi jako klasickou starou WonderWoman - tedy vůbec.

    Jediný příběh, který se mi s GL líbil, byl jeho epizodní výskyt v Hitmanovi (jo, myslím tu boží story, jak není schopen v knajpě otočit rundu.. :-))) .

    Tohle ale nemám problém číst, má to neurážející kresbu a vzhledem k tomu, že nemám potřebu hledat v každém komiksu hloubku a filozofický odkaz příštím generacím, beru to jako konzumní průměr, což je asi tak všechno, co od hošanů v počmáraném termoprádle s prstýnkem a baterkou v ruce očekávám.

    Pohodové, nepřevratné, proč ne.
  • cyboy
    Tak tady se sesly hned dve postavy, ktere nemusim - Geoff Johns a Green Lantern. S Johnsem se pravidelne rozchazim a Lantern mi vzdycky prisel trochu homo s tim prstynkem a lampickou. No kazdopadne tahle kniha se mi libila. Jsem z toho sam prekvapeny, ale je to tak. ;)
    80%
  • Luigim
    Luigim27.11.2016 20:17Green Lantern: Tajemství původu
    Moje prvni setkání bylo filmové až nyní jsem se dostal ke komiksové předloze. Kresba je opravdu příjemná a kvalitní. Příběh průměrný. Ale nejspíše kvůli rozjedu, seznamovačkám atd. Každopádně uvidím zda se mne Green Lanter v dalších knihách nezíská. Nicméně i mne chybělo nějaké úvodní intro o strážcích.
  • S4TW
    Green Lantern je moje oblíbená postava z DC. A tenhle příběh jsem viděl/četl už potřetí (kreslený film, film a teď komiks) a musím říct, že komiks určitě nebyl nejlepší. Nebyl špatný, ale zase se nejednalo o nic extra. Podle mě příběh nebyl tak silný, jak být mohl, nejzajímavější pasáže se odehrávají na OA (výcvik, soud GL strážci), naopak děj na Zemi mě skoro vůbec nebavil. Kresba je celkem pěkná. Opravdu se jedná o docela pomalý rozjezd, který může gradovat v ostatních knihách, ale toto byl průměr.
  • jh666
    Opravdu dobře převyprávěný origin. Je to zábavné, čtivé i akční. Všechno do sebe zapadá. A Reisova kresba je velmi dobrá. 80 %
  • Schramm
    Schramm26.8.2014 20:39Green Lantern: Tajemství původu
    Na origin solidní, bavilo mě to i když popravdě nejde o žádnou pecku (to je ale asi nesmysl od originu čekat). Rozhodně jsem navnaděný na další příhody Green Lanternů.
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 39312.4.2014 02:22Green Lantern: Tajemství původu
    Tenhle sympatický paperback je mým teprve čtvrtým přečteným komiksem a zanechal ve mně vcelku uspokojivý dojem. Měl jsem to přečtené zhruba během hodiny a půl čistého času což je na 176 stran hodně velký spád podle mě. Skoro jako bych to otevřel a bum, najednou byl konec. Je to přehledné a na čtenáře komiksů nenáročné. Vlastně bych řekl nenáročné po všech stránkách. Green Lantern jako takový je určitě jednou z nejzajíměvějších postav DC, ale na jeho charakteru mi přeci jen něco nesedí. Mnohem raději mám temnější pozadí příběhů s Batmanem. Nicméně tenhle komiks slouží opravdu jen k seznámení. Je to slušně udělaný origin s líbivou kresbou, který krásně hraje barvami. Někdo psal, že kresba Ivana Reise se v průběhu knihy závratně mění. Podle mě to tak není. Hodně zkreslují proměny barev a možná i oken, ale styl kresby je podle mě stejný od začátku do konce. Dvě negativa? Za prvé absence pevné vazby. Bude to jeden z těch kvalitněji slepených paperbacků, ale přesto se člověk tak nějak bojí to pořádně rozevřít aby se kniha nerozlepila. Za druhé - chybělo mi nějaké obsáhlé úvodní slovo nebo předmluva někoho fundovaného z DC o historii Green Lanterna. Bonusy mám u komiksů rád a tady není ani stránka navíc. Pokud vím, tento superhrdina má už také nějaký ten rok za sebou, takže by se něco určitě šiklo. Nevím jak je to u dalších českých vydání Green Lanterna - "Pomsta Green Lanternů" a "Žádný strach". Snad se něčeho dočkám.
  • J.T.honza
    J.T.honza25.10.2013 19:57Green Lantern: Tajemství původu
    Parádní! Skvělý a srozumitelný mainstream, který má hlavu a patu, začátek i dostatečně uspokojivý konec. Jsem nadšen a chci další díly!
  • luky.kuky10
    luky.kuky107.8.2013 17:48Green Lantern: Tajemství původu
    První díl Green Lanterna dokáže dost dobře zujmout a nakopnout k přečtení dalších dílů. Mě tento comics bavil hodně a líbila se mi kresba i děj. Odpočinkové a nenáročné čtení. Kam se s prstenem hrabe Arabela... Na první knihu dávám 3 hvězdičky a uvidíme jak se budou vyvíjet další zpracování.
  • kaylin
    "Green Lantern: Tajemství původu" překvapí i poměrně temnou atmosférou, která je dána tím, že se tu vyskytují bytosti, které jako kdyby vystoupily rovnou z pekla. V jejich případě ještě můžeme očekávat, co všechno provedou. A člověk s obrovskou zvětšující se hlavou, to také není zrovna něco, co by se vidělo v "krásném" mainstreamovém komiksu často. Za mě rozhodně jeden z nejlepších superhrdinských komiksů, co v roce 2011 vyšel. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/72-green-lantern-tajemstvi-puvodu-80.html
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš18.11.2012 14:56Green Lantern: Tajemství původu
    Vzhledem ke zdejším komentářům jsem čekal průměr průměrnej jak smažak s hranolkama, ale skoro sem dostal tataráček. Neni to zrovna strhující, ale mě se vesmír Green Lantern dost líbí. Je to dobrej zrod. Nevim co by tam mělo bejt víc. Podle mě to plní svůj účel. Všude je hromada pěkný zelený a skoro se divim, že pod nánosama barvy není ten papír zkrabacenej .o) Další díl koupím brzy. Na pět to neni, ale poctivý čtyři hvězdy...
  • Absinther
    Absinther17.6.2012 12:05Green Lantern: Tajemství původu
    Asi začnu nejdříve lehkou kritikou. Tajemství původu je další variací na téma"Kterak Halovi prsten do klína spadl", to znamená, že čtenář, který už má ve světě GL něco načteno nebude jakkoliv výrazněji překvapen-Navíc kniha není uzavřená a končí (víceméně)otevřeně/nakopnutím do dalšího děje, který se už ale evidentně nekoná("Žádný strach" už je někde jinde). Poslední malou výtku bych měl k někerým překladatelským kotrmelcům-např.přísaha GL je tu pro (asi nutkavou)potřebu dodržení verše přeložena hodně volně a z úderného textu se stala taková slabší rýmovačka(osobně bych byl pro doslovnější překlad i za cenu narušení verše)..........Když ale přehlédu těch pár nedostatků-Je to dost povedená kniha s hodně propracovanou kresbou(a to já mám prosím radši undergroundovější styly).Rozhodně jsem se nenudil a nějákou rozvleklost jsem nezaznamenal.Halův zelený zrod je uchopen moderně/dospěle ale stále si drží tu-pro lanterny typickou-naivní hravost.Samotné-fyzické-podobě knihy nemám co vytknout.Kvalitní papír,syté barvy(..no proste BB-Art stadart ;) )...Snad jen ten formát by mohl být větší(ale to je taková věčná, obsesivní touha žroutů komiksů)...........................Nakonec lehké OT=Animák "Green Lantern Animated Series" se opravdu povedl a komu nevadí kompjůtrové CGI stylizace, ten bude jistě nadšen.
  • Indy
    Green Lanterna je v tuhle chvíli jeden z mých nejoblíbenejších superhrdinů ze stáje DC a jeho první počeštěný příběh z pera Geoffa Johnse je celkem fajnovou originovkou a já už se těším na díly další. (snad se tu objeví i Blackest Night a Brightest Day, to jsou teprve kousky, po kterých jsem si tohohle hrdinu zamiloval)
  • vachudik007
    vachudik00725.8.2011 17:44Green Lantern: Tajemství původu
    Zase trochu z jiného soudku.Kresba není špatná.Dějově to zrovna není strhující,ale špatné to není...
  • Bury
    Já jako velkej fanda TBBT jsem věděl něco málo o Green Lanthernu (Prsten a lucerna) ,ale to bylo tak vše ... Tato kniha vám ukáže vše co zatím potřebujete k pochopení vesmíru Green Lanterna .Mě asi nejvíc překvapilo že Green Lanternů je víc a že jejich schopnosti jsou na houby proti žluté barvě .
    Ke knize -Příběh je celkem tuctový ,ale k pochopení dalších příběhů ze světa GL celkem důležítý .Dozvíme se jak Hal Jordan dostal svůj prsten moci . Podíváme se jak vypadá tréning GL .Pak je tady jeden záporák (spíš dva) a jedna holka .
    Kresba nikoho nenadchne ,ale ani neurazí -já každopádně jsem spokojený a další pokračováni ze světa GL budu kupovat .
  • dracula
    dracula31.7.2011 16:17Green Lantern: Tajemství původu
    Green Lanterna som úprimne povedané moc nepoznal, avšak tento komix mi ho naozaj pútavo predstavil. Akcie mohlo byť viac, avšak beriem to ako úvod. Dúfam, že sa čoskoro dočkáme pokračovania.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš9.6.2011 19:25Green Lantern: Tajemství původu
    Nevim, nevim, 176 stran ma tato kniha a pritom by bohate stacil jeden sesit na "zrod" a potom by se uz mohl rozjet nejaky ten pribeh. Natahovane jak makaron. Uprimne jsem se nudil, scenar se da rici 5-6 vetami, kresba prumer. Kdybych Green Lanterna minul, tak jedine dobre, alespon bych po vecerech cetl neco kvalitnejsiho.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.6.2011 08:58Green Lantern: Tajemství původu
    Já jsem se hrozně těšil, až se tomuto komiksu hezky vysměju, ale on mě nakonec docela mile překvapil. Jasně, ta omáčka je typicky stupidní: supermega prsteny, které se dobíjí zelenou lucernou, a jsou to nejničivější zbraní ve vesmíru; drsňácké dlouhé hláškování uprostřed akčních scén a rvaček, totální suverenita hlavního hrdiny, jenž ztratil rodiče a je to prostě totální hustofrajer... ale scénář celkově není úplně špatně napsaný, děj skvěle plyne a Lanternův vesmír je minimálně zajímavý.
  • willis
    no, tak to jsem asi špatný prorok.... na příští rok jsou ohlášeny hned dvě pokračování
  • willis
    Jeden z klasických hrdinů DC s kořeny až někdy ve 40. letech (měl bych asi psát 40. letech 20. století, aby to lidi až si to budou číst za dalších sto let nemátlo ;). Celkově solidní příběh i kresba, ale nic výrazného. Beru to jako seznámení a pozvánku na film, který má jít letos do kin. Zařadil bych k takovým jednorázovkám které tady vyšly u příležitosti natočení filmu (Ghost rider, Iron Man, Hory mají oči). Moc nevěřím, že se s tímhle hrdinou v dohledné době (jestli vůbec) znovu setkáme. Osobně toho ani litovat nebudu, protože raději bych tady viděl desítky jiných komiksů.
  • Kabukiman
    Kabukiman17.4.2011 19:48Green Lantern: Tajemství původu
    Na green Lanterna jsem byl zvědav, jednak ho jako postavu moc neznám a pak mi nikdy nepřišel zajímavej. Takže jsem se i docela na první komiks co s ním budu číst těšil. Prsten...asi mi ten prsten trošku připomíná Arabelu a Rumburaka:) Lucerna mi taky nepřišla cool... Lantern byl v poho,ale ty ostatní včetně tý partičky jejich prťavejch náčelníků mi přišli divný.... Příběh mi přišel taky divnej..:D Nebyl složitej a přesto jsem se v něm chvilkama neorientoval... Ale jsem rád,že jsem si přečetl nějakýho Lanterna,takže dobrý a možná si i nějakýho dalšího koupím... každopádně dávám jen 65%, na víc to vnitřně necejtim...
  • smazy
    První setkání s Green Lanterem a hned se mi pekelně zalíbil. Příběh byl dobrý a kresba byla přehledná a nemám jí co vytknout. Jediné co mi trochu vadí, je to, že už není co číst s tímhle superhrdinou.
  • vccn
    Slusnej mainstream...
  • erik
    Pozdržaný dej ani dĺžku príbehu som nezaznamenal, naopak, odsýpa rýchlo ho vystihuje.
  • Benuben
    Benuben31.3.2011 21:15Green Lantern: Tajemství původu
    Moc nerozumím problémům, které lidé uvedli níže.
    Jednoduchý příběh? To je sice tak trochu pravda, ale tohle není 100% uzavřený příběh, ale součástí pravidelně vycházející série, takže autor musí sem tam pozdržet děj, aby mohl přidat odkazy na další díly, aby vůbec mohl na něco pak navazovat. Navíc, cílem knihy bylo nám představit Hala Jordana jako postavu a to se daří skvěle. A v příběhu nejsou žádné věci, které by nějak popíraly jiné, nebo by nedávali smysl (ve smyslu vyprávění příběhu, ne vědecky nebo fyzikálně-a vůbec, kdo si sakra koupí komiks od DC, s chlápkem s "kouzelným" prstenem a lucernou na obálce a mimozemštany a pak čeká vědecky korektní, při zemi se držící příběh?) a nazývat ho patetickým, spiše přijde patetické mě.
    Mé stížnosti směřují spíše k překladu. Vůbec nechápu překlad "greatest" jako "nejskvělejší" a překlad slavné Green Lanternovi přísahy mi přijde dost slabý. Chápu, že ji nelze přeložit doslovně, ale podle mě to šlo udělat mnohem lépe, a bylo by možné zachovat i zmínku o "nejasnějším dni" a "nejčernější noci". Dále mi docela vadily dialogy, kde lidé, i v těch nejosobnějších a nejnarychlo mluvěných situacích mluví zcela spisovně, a vůbec jako by si připravovali co řeknou čtvrthodiny dopředu. Ale to může opět být vina překladu,,,,
    To dobré:Postava Hala Jordana si projde slušným vývojem a je to dost dobře udělaný, standartní, stotožnitelný mainstreamový hrdina. Sinestro je frajer, Atrocitus je sice dost přímočarým a pusobí jako dost jednorázový padouch, ale jako brutální šílená bestie funguje skvěle, Příběh je sice dlouhý, a není tu zas tak moc akce, hlavně né tolik, kolik by někdo čekal od chlápka co lítá po vesmíru a bojuje s mimozemskými příšerami, ale odsejpá dost rychle, a během čtení jsem se nenudil.
  • yojimbo
    yojimbo31.3.2011 18:31Green Lantern: Tajemství původu
    Což o to, je to kvalitně provedený mainstream, ale celé to působí tak trochu dětsky naivně. Prsten, lucerna, policejní sbor udržující pořádek ve vesmíru... Už dávno nepobíhám po pokoji s letadýlkem a nevydávám u toho srandovní zvuky - bohužel, protože jinak bych si tenhle komiks užil mnohem víc. Jako oddychovka to však posloužilo dobře a tak s přihlédnutím k nesporné kvalitě (v porovnání s jinými mainstreamovými záležitostmi) dávám, kolik dávám.
  • mart.in
    mart.in mecenáš30.3.2011 10:26Green Lantern: Tajemství původu
    První pořádné setkání s Green Lanternem dopadlo nad očekávání dobře. Moc se mi do toho nechtělo (o GL sem věděl jen že je to chlápek s prstenem a lucernou), ale nakonec mě to překvapivě bavilo. Kresba mi sedla, příběh příliš nenamáhal unavený mozek - prostě příjemný odpočinek po práci:o). A přesně to sem zrovna potřeboval. Takže pokud budou další, určitě koupím.
  • blackJag
    blackJag admin25.3.2011 18:18Green Lantern: Tajemství původu
    Proti elasťákám nic nemám (viz má nesoudná hodnocení v jiných případech příbuzného druhu), zelenoočko mne ale nijak zásadně nechytl. Neurážející kresba + jednoduchý příběh = velmi rychlé čtení. Docela se divím, že bylo vydavatelem sáhnuto zrovna po tomto hrdinovi...
  • felis
    felis mecenáš22.3.2011 09:30Green Lantern: Tajemství původu
    Ačkoliv nejsem tak úplně DCčkař, nechal jsem se ke koupi přemluvit prodavačem v obchodě. Nic extra jsem nečekal a přesně to jsem taky dostal. Kresba se mi asi líbila, příběh je jednoduchý až prostinký, místy dost patetický. Na druhou stranu, teď už konečně vím jak to s tím Green Lanternem vlastně tenkrát bylo. Další díl si možná taky koupím, ale rozhodně to nebude priorita. On ten comics ani není špatný, akorát se nepotkal s mým vkusem. Věřím že pravověrní superhrdinští fanoušci ho ocení určitě více než já.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš19.3.2011 15:16Green Lantern: Tajemství původu
    Mé první komiksové setkání s Green Lanternem. Musím říct, že mě příběh celkem bavil a rád jsem se dozvěděl něco o původu postavy, která šla až do teď celkem mimo mě. Green Lantern, ač vyveden nádhernou kresbou a s místy až melodramatickým dějem pro mě není až tak zajímavý. No prostě, abych se přiznal, nejlepší pasáží pro mě byly chvíle, kdy Hal vystupoval jako člověk a řešil své pozemské problémy. Ve chvíli kdy se do příběhu začaly vměšovat všichni ti Strážci vesmíru a jiné vesmírné obludy, začínal jsem se nudit z přemíry sci-fi. Ano, Green Lantern opravdu není Batman ani Daredevil, ktreré mám osobně nejraději, ale za přečtení rozhodně stojí.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.3.2011 11:32Green Lantern: Tajemství původu
    Typický DC mainstream s precizní, ale poněkud sterilní kresbou, a s příběhem, který se bere přiliš vážně a přitom působí občas velmi hloupoučky. Zejména celá ta záležitost se žlutou barvou a hlavně jedním americkým buranem, který je chytřejší než "miliardy let staří" střážcové vesmíru dohromady. Přesto hodnotím poměrně vysokým číslem, protože přes všechny chyby je to zábavné čtení. Jinak ale, co se týká amerického mainstreamu, zůstávám věrný Marvelu.
  • Big G
    Odpočinkový čtení.
  • doophy
    Nikdy jsem v originále Green Lanterna nečetl a tak jsem se na českou edici těšil, ale nic neočekával. Z knihy jsem příjemně překvapen - příběh který krásně rychle plyne, pohodová a přehledná kresba. Závěrem příjemný super-hrdinský comics
  • rooty
    Neurazí..nenadchne..další díly bych si ale taky koupil
  • svobyy
    Pro Green Lanterna mám slabost, snad vyjdou i další díly v češtině.
  • punisher
    punisher27.2.2011 22:01Green Lantern: Tajemství původu
    Jo a málem bych zapomněl je dvacet,(Píšu to v návaznosti na předchozí příspěvek.)
  • punisher
    punisher27.2.2011 21:57Green Lantern: Tajemství původu
    Výborný komiks,kterého jsem se zpočátku bál,ale naštěstí se mé obavy nenaplnily.Kniha má jedinou chybu a tou je to,že nemohu číst dál a proto dávám 80%, v opačném případě bych dal více.
    PS:Doufám,že se to bude prodávat a vyjde ještě nějaký Green Lantern.
  • erik
    DC produkcia sa ku mne v čase dospievania nedostala (s výnimkou Batmana a Supermana), takže som sa na tento titul tešil. A po prečítaní mám pocit, že v pätnástich by som bol nadšený. Príjemne mainstreamová kresba stojí za pochvalu, príbeh Hala Jordana, jeho tragický osud a osobné nevraživosti ma však veľmi nebrali. Podstata Green Lanterna (jedného z mnohých, to hádam môžem prezradiť) a schopnosti prsteňa, z ktorého by aj Sauron mal radosť, ma akosi minuli. Vesmírni ochrancovia, bla, bla, bla. Nevadí, čo na to príbeh? Vcelku nič. Je tu jedna ženská postava, jeden hlavný hrdina (ako to asi skončí?), jeden démon, jeden telepat a viacerí Green Lanternovia. Komiks je vcelku fixovaný na farby. Doslova. "Grínpísáci" môžu jasať, Číňania tiež, pretože na nich si zelení neprídu, emo-típci sa potešia, že všetci sa boja najčiernejšej noci a celá kniha je tak nevhodná pre farboslepých.

    Priamočiary komiks určený pre mládež, ktorá sa môže cítiť ako hlavný hrdina, ktorého nikto nemá rád a on sa stane niekým, tomu málokto odolá. Ja som však trošku sklamaný. Čakal som viac.
541405292
Četl/a (232)
123peta, 159753258x, 2scha, 3DD!3, 81splinter, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , amaniakl, Ash Pointak, Azik2586, Babany, BadBoy, Badgu.y1902, bat62bum, Bedou, borknagar1, BreakingAway, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Cemino, Chaolinek, Choky86, Cinema Ranger, čozek, Craxx, Crics, cyboy, dajik, daon, Darth Raelchi, davidek, dcpatr , deadpool, DegiCZ, Denis, DoctorHarpy, Doctor_Sk, Doly, DracoAn, duri, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, Fanda, fifas, filosh, Fives, Flowtek, Fox01, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Golem, GreyArrow, guseppe, Gustik5, gwen666, Hannibal, Harlequeen, hellblazer, henrycruel, HK-47, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, inosuke, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, Jack, JackOneil, James, james dixon, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, Johny87, Joker189, JORDY, kadas97, Kadin, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kiko, Kil-Khal, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, Koci, Komiksum, konva2, koudak89, Kouzelnik7, Kubix, kuzz, Lachvos, lantan1, Lavk, Leo159, Librarian, Lijem24, Loks19, LookAss, Lord Baltimore, lox, Lukas366, Lukis89, luky.kuky10, Madao, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Mariomichal, Mart74, Martin.imr, Mates17, Mato, Matthew, matty87, Maty48, me, mearez, MEGA, Mercurio, mewt, mgeralt, Michal Ebert, MickeyStuma, mindstormjak, mineralk, mira1239, misa, Mitthrawnuruodo, Mleako, MonsterGyre, Mr. Baboon, mstefl, namdnas, NecRoman, Negan, Norri, NoStres, Olesh, ondra kenway, Onkel 1928, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, Peeta, PeNNy, perak, petrik1710, petrSF, PH79, Piros0013, Pizza Guy, PlayQuant, PumpingArrow, punisher, puolpm, RadimNemec, raenius, RaggamuffinSVK, Raul, RedButton, regressiv, rewkon, Rezet, Rinter, roswelll, S313, S4TW, Sagikkun, Sajmon, sala, samuelo12, SASAN_KING, Schirru, Sebastian the wise, sedw, seneke, Shpeckk, slavik38, Spacecore, spekktrum, Spike, štěpin_8, SteveCZ, Stlucius, the.kasztan, TheLavk, the_proph, tom173, Tomket.Tom, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, Ursus, utresyby, Václav Mikula, vishnar, vita, VvV, Vyjebanec17, w3cMarkus, Walome, wesi96, xflori01, xxSIMIxx, Yefery, Zdendy, zlejzmrd
(390)
159753258x, 2scha, 81splinter, Abbott, Abe, absolute.000, adam.ra, afri, akrijus, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfray, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , amaniakl, Amati , ArmadOon, Ash Pointak, Azbest, Azik2586, Babany, BadBoy, Badgu.y1902, barthez, bat62bum, Batman, batoo, Bedou, Beng.D, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, borknagar1, BreakingAway, bronxik, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Cemino, Chaolinek, Choky86, comicsland, ConanVJ, Corvus, čozek, Craxx, Crics, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, Dani El, daon, davidek, Davidkkk, dcpatr , deadpool, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Devilek, Deži, Dinik, disclose, DKoscik, DoctorHarpy, doophy, DracoAn, duri, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Ejdý, Ejdý1, Er.Nest, Erich, fifas, filemon, Filip123, filosh, firesnake, Fives, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Golem, gongon44, GreyArrow, gumidekmedvidek, guseppe, Gustik5, gwen666, hahahoho, Hannibal, Hebled, hellblazer, henrycruel, Hephaestion, herrman, hiro666, HK-47, hlavathor, holubdema, Honza R., Horstik, Hrdina3333, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, ikshorm, Infarkt, inosuke, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, Jack, Jack043, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, jjjirik, Johny87, Joker189, Jonas Woodsman , Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, keNNoslaw, Kiko, KINIMODUS, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, Koci, komiksák007, Komiksum, konva2, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, Kubix, kubosos, kucik, Lavk, LegendOfLore, Lenny, libormatejka, Librarian, Lijem24, Lobok257, Loks19, LookAss, Lookass33, Lord Baltimore, lox, Luigim, Lukis89, luky.kuky10, Madao, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Mariomichal, markic, Mart74, Martin.imr, Masinfira, Mates17, Matio, Mato, Matthew, matty87, Maty48, Maweron, ma_fecko, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, Michal Ebert, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mindstormjak, mineralk, mira1239, Miriyak, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, morbn, MP, Mr. Baboon, Mr. Bobeček, Mr.Ward, mstefl, mttra, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, NoStres, novass, nx, Nyxxie, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Orbeek, Paldini, parado, PatrikTheMighty, paulhunter, paulmuaddib, pavel, pavouk, pechna, PeNNy, perak, perper, petrSF, petrsimcik, PH79, Piros0013, Pizza Guy, Pjenkus, pk123x, Placi11, PlayQuant, plema, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Qee, RadimNemec, Radkos, raenius, RaggamuffinSVK, razielus, RedButton, regressiv, rewkon, Rezet, Ricarderon, RicHard. , Rinter, rockyt, roswelll, Rowan, Roxigor, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, sala, Sammael, samuelo12, SASAN_KING, Schirru, sedw, semi41, seneke, Sesta, Shpeckk, Sidi Santini, SiWeX, Skot, SlavaBurlac, slavik38, Spacecore, spekktrum, Spike, Staník, štěpin_8, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, Symbi, szajter, T3ss, tacmud, Tarka Daal, Ter, the.kasztan, TheLavk, TheoDread, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tomket.Tom, Tommar, TommyBOYER, tomned, tomntp, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, Václav Mikula, Valis, vishnar, vita, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, w3cMarkus, wesi96, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, xxSIMIxx, Yefery, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdenur, zikaa, zlejzmrd
Chce (3)
delsemela, plaštěnkář, RaptoR
Shání (1)
tresida99
Nabízí (6)
BreakingAway, Fox01, Fr3d_K, gumidekmedvidek, karl173, Librarian