Ukázka č.1
Lili je patnáctiletá dívka, která studuje na gymnáziu a navštěvuje řadu kroužků, i když nejraději by byla déle venku. S činorodou mámou se občas pohádá, umí se ale také usmířit. Sem, do pěstounské rodiny, v níž se příběh odehrává, se Lili dostala z dětského domova ve svých deseti letech.

V komiksu se otevírají témata jako vytržení z původní rodiny, která svou péči o Lili zanedbávala, strádání v dětském domově nebo kontakt s rodiči.

Lili se ve vyprávění střídá se svou pěstounskou mámou. Zatímco Lili povídá hlavně o tom, co bezprostředně zažívá se svými kamarádkami, ve škole a na Facebooku, její máma hovoří hlavně o Lili a své zkušenosti s pěstounstvím. Vypráví o společných úspěších, úsměvných chvílích i o krizových momentech, kterými rodina prošla.

Je to příběh dvou silných moudrých žen, kterým se daří, byť někdy škobrtavě, jít společnou cestou. Je to také příběh o ceně újmy, jež vznikla odtržením dítěte od matky, a která musí být i při sebemoudřejší správě věcí placena.

Kniha vznikla v rámci projektu Hlasy ohrožených dětí, realizovaném spolkem Ašta šmé. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a grantem Velvyslanectví USA v Praze.

Scénář
Máša Bořkovcová, Lela Geislerová, Markéta Hajská
Art
Lela Geislerová
Lettering
Libor Hajský
Redakce
Helena Kaftanová, Daniela Kramerová
Žánry
ze života, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-906587-2-1 (Ašta šmé)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 250 mm
Tisk
barevný
Stran
78
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.2.2017 14:23Nejisté domovy: Lili a dvě mámy
    Seděla jsem u okna. A najednou jsem viděla takovou černou rychlou šmouhu. Myslela jsem, že je to pták. Pak řekli, že to byl Horák.

    Lelu Geislerovou mám hodně rád a její kresba hladí po duši, stejně jako dojemný úvod tohoto komiksu. Narozdíl od Nebuď jako gádžo! nepůsobí tak temně, a to nejen kvůli tomu, že je komiks barevný. Celou dobu tam někde prosvítá náznak naděje pro malou Lili, která je naprosto typickým případem toho, jak děti z nefungujících rodin jsou nějakým způsobem "damaged". Komiks umí být milý, a přitom dost vážný, melancholický, místy i děsivý - ať už jde o prostředí, ve kterém Lili musela vyrůstat, či o její imaginární kamarády z dětství připomínající duchy. A jak je silný úvod, je silný i konec, který skvěle podtrhává celé dilema a zmatek hlavní hrdinky.

    Jediné, co se snad dá vytknout, je podle mě trochu špatný ořez stránek, kdy se některé bubliny téměř ztrácí ve hřebetu knihy, což je škoda.

    Celkový dojem: 80%
  • jankie
    Pro mne příjemné překvapení. Kvalitní provedení a přišel jsem i k několika zajímavým myšlenkám, nad kterými bych jinak nepřemýšlel -> účel vzniku komiksu byl splněn.
    Další díly mi asi tak nesednou, kresbou ani tématem.
521