Koupit
Vydejte se s námi do nejvzdálenějších okrajů marvelovského vesmíru a prozkoumejte fantastické počátky Norrina Radda alias Silver Surfera! Přidejte se k vesmírnému strážci v jeho neskutečných dobrodružstvích, v nichž se střetne s mnoha ikonickými postavami Marvelu! Toto je příběh Silver Surfera a jeho tragického osudu.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 103. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Silver Surfer (vol. 1) #1-5


Scénář
Stan Lee
Art
John Buscema
Ink
Sal Buscema, Joe Sinnott
Barvy
Bill Everett
Obálka
John Buscema, Frank Giacoia, Joe Sinnott
Lettering
KEPLER Sl
Překlad
Pavel Švanda (Ninjer)
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
725 g
Stran
216
Cena
249 Kč
Originál
Silver Surfer: Origins (Marvel)
  • ludek.n
    Jak už sám název knihy napovídá, Stan Lee zde mapuje samotné začátky Norrina Radda alias vesmírného strážce Silver Surfera, který se poprvé objevil jako součást příběhů Fantastické čtyřky a teprve později se dočkal vlastní série. K pěti příběhům, uvedeným v této knize, je třeba přistupovat s vědomím, že vznikly už v roce 1968 a ono více než půlstoletí je na nich zcela pochopitelně znát. Scenárista Stan Lee chtěl do Marvelovské stáje přidat jednu bytostně čistou duši, což se mu možná povedlo až příliš. Apoštolská vznešenost jeho hrdiny je místy tak ostentativní, až je směšná. V dnešní globálně konzumní době vyznívá veškerý ten biblický patos nepřirozeně a přehnaně uměle. Člověk pak lehce nabude dojmu, že velký hrdina, bojující všemu navzdory za lidské uznání, je ve své podstatě hlupák, jehož kdekterý padouch opije rohlíkem a natlačí do role, kterou nechtěl nikdy hrát. Celkovou dynamiku také sráží jistá repetitivnost motivů, kdy se opakují jednotlivé prvky, záměry a dokonce i celé pasáže. John Buscema s Joem Sinnottem naproti tomu odvedli v kresbě výbornou práci a ukázali, že už na konci 60. let minulého století měla výtvarná stránka komiksů vizionářský potenciál.
  • MEGA
    Silver Surfer a jeho jedinečný šarm v podání Stana Leeho září nejjasněji. Zde si Stan psaní očividně užívá a nešetří s monology o podstatě lidstva. Surferova postupný růst nenávisti ke společnosti mě bavilo sledovat. Nejhorší sešit byl pak souboj s Thorem, na který jsem byl zvědavý nejvíc, ale nakonec byl velmi prázdný a příběh tam byl pouze pro to, aby se Thor a Surfer pomlátili a toť vše. Nejvíce se mi líbila část s prvním výskytem Mephista, který v podání Johna Buscemy působil opravdu zlověstně. Celkově je kresba špičková a na knihu je radost pohledět. Parádní old-schoolová jízda
  • VanTom
    Silver Surferovo osamocené dumání jako nepochopeného, odmítaného cizince, tragicky uvězněného na planetě nepřátelských, xenofobních lidí, zaujalo, vždyť je dnes možná aktuálnější než v 60. letech. Nezpochybnitelnou "coolovost" (designu) postavy pak ještě podtrhla výborná klasická, stránku od stránky se lepšící Buscemova kresba. Bohužel jeho omílané, vznešené "fňukání" se brzy trošku přejedlo, úroveň zápletek navíc nebyla zrovna valná a postupně šla spíše dolů, až do hloupoučké superhrdinské komedie (shánění práce). Abyste si nemysleli, dobová naivní prostota se z nich valila po hektolitrech od začátku a všechno vždycky vyřešily neomezené kosmické síly: "Zachránit ji může pouze vesmírný superpaprsek!" :-)
  • Darth Raelchi
    Jak je možné, že v F4 to nešlo a tady to jde. Stan Lee ze sebe vymáčkl fakt to nejlepší co mohl a je to znát. Není to až tak upovídané a kresba je úchvatná, vůbec bych neřekl, že to jsou pořád 60. léta. Docela i chápu tu Leeho slabost pro tuto postavu, protože si ji fakt vypiplal a tato minisérie dostala to nejlepší co mohla. Zajímavá introspekce do lidství a lidského pokolení. Norrin Radd nás skvěle zkoumá a ta kolize mezi jím a námi je u něj krásná a srozumitelná. Dobré ztvárnění nás lidí coby protějšek k tomu, co je tam venku, nebo spíš co je tam venku ne na jiné planetě, ale tady, na naší planetě! Obzvlášť krásné jsou i panely na stránkách, někde jsou větší než bývalo zvykem, ale vůbec to nevadí. Naopak lépe vynikají emoce. Ne, tohle se fakt povedlo.
  • louza
    Hvězný strážce pořádku dostává vlastní sérii, kde v prvních sešitech bilancuje svojí dosavadní kariéru v rámci série Fantastic Four a následně se potýká s vlastním osudem na zemi. Scénaristicky je Mirkodušínovský surferův sebelitující přístup poněkud úmorný, ale v závěru knihy se přece jen deprese trochu rozmělní v nenáročné, ale šlapavé příběhy z těch končin Marvelu, kam se většina ostatních hrdinů dostane jen těžko. Dobré řemeslo stříbrného věku. Knihu hodně vytahuje skvělý Buscemův grafický projev.
  • karl173
    Tenhle komiks je tak trochu jako na houpačce. První sešit obsahující origin, hodnotím jako jeden z nejlepších originů co jsem zatím četl z té doby. A to už jen proto, že za prvé není na 5 stránkách a má tedy daleko větší prostor, který pro vznik hrdiny by být rozhodně měl. A za druhé, že není nějak zvlášť hloupý, ale je naopak velmi zajímavý. Druhý sešit je pak ještě také celkem dobrý. Bohužel pak pro mě přišel směr dolů. Příběh z Mephistem byl totiž hloupý až běda a dal tak hold všem klasicky naivním retrům. V příběhu s Lokim a Thorem se kvalita zase trochu zvedla, a já se opět bavil. Závěrečný sešit však knihu nakonec poslal k průměru, protože tento příběh byl skutečně nejslabším článkem knihy. Co se týče kresby, tak ta si po celou dobu držela stejnou kvalitu, která byla za mě poměrně dobrá. Za mě tedy nakonec bohužel průměrný komiks, který má ale fajn origin a díky tomu dostává ode mě 60%.
  • S4TW
    To je tak, když napíšete tři skvělé sešity a pak začnete až příliš fantazírovat a zabijete to dvěma posledními. Ale pěkně po pořádku. První dva sešity jsou skutečně skvělé, osvěžující díla šedesátkové klasiky s velmi zajímavou, neotřelou a tragickou postavou. Především nápad, jak se střetává s lidskou rasou, která je nevěřící, nesnášenlivá a žije ve strachu (což nápadně připomíná dnešní situaci) je výborný, do toho Surferův tragický osud, kdy je uvězněn na Zemi a jeho neustále filozofické rozjímání tomu dodává nápaditosti. Bohužel je to zabité tím, jak to Stan neustále všechno dokola připomíná a lidi nakonec až příliš démonizuje a vám to bude časem spíš lézt na nervy, což je škoda. Ale třetí sešit je vrchol této knihy, především díky Mephistovi a já po něm začal uvažovat o celém omnibusu (bohužel cena). Pak ovšem přijdou přeplácané poslední dva sešity, které to celé vrací do šedesátkového průměrů, to je tak, když se Leeho fantazie utrhne ze řetězu. Kresba je úplně opačná, ze začátku zcela neslaná a nemastná, chybí jí detaily, vesmírné scény nejsou dech beroucí a postavy jsou takové strnulé. Pak čtvrtý a pátý sešit si Buscema najde svůj styl a najednou se i kresba hodně zvedne (což dovysvětluje bonus). I tak se jedná o velmi zajímavé dílo a je s podivem, že tak výborná postava se v MU neprosadila víc.
  • kaylin
    Stan Lee mě jen málo přesvědčuje o tom, že uměl opravdu dobře psát. Kniha "Ultimátní komiksový komplet 98: Silver Surfer - Zrození" to spíš vyvrací. Já vím, že to mohlo být i dobou, ale zároveň si říkám, že i před těmi 50 lety se našli spisovatelé, kteří uměli napsat rázný a dobrý dialog. Tady takové dialogy nejsou. Bohužel se na knize podepsaly i nějaké chyby v letteringu. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/01/1343-ultimatni-komiksovy-komplet-98.html
  • jh666
    Rozhodně jedna z těch lepších klasik. Scénář není tak těžkopádný jako jindy a občas má dokonce zajímavý nápad (Mephisto). Trochu problém vidím jen v šablonovitosti a Surferovo neustálé "fňukání", že ho Galactus zavřel na Zemi, mi hodně připomínalo fňukání Hulka, jak ho nikdo nenechá na pokoji (což není nejlepší). Buscemova kresba je pak velmi vydařená. 70 %
  • Azalin
    Ze začátku jsem byl nadšen, zejména z Buscemovy kresby (znáte z Conana) a z na svou dobu celkem moderně vyhlížejících panelů. I Stan Lee s zdá být ve formě, no a velmi příjemným potěšením byla i tloušťka knihy. Obsahuje sice jen 5 sešitů, ale všechny mají dvojnásobný rozsah, takže těch sešitů je vlastně deset. Postupem času sice kvalita zakolísá, přeci jen v té době bylo obyklé schéma co jeden sešit to jeden padouch a s tím se žádný velepříběh vykouzlit nedá, nicméně velmi příjemné počtení.
  • cyboy
    Tak nevim, sice jsou pribehy neskutecne schematicke a prakticky jsou od sebe k nerozeznani, ale cteni me nenudilo az tak, jak jsem si myslel ze bude. Rozhodne to neni zadna pecka, ale ani prusvih.
    Bohuzel se opet ukazuje jak to Hachette sije horkou jehlou na prvni dobrou. Misty tak neskutecne skripe preklad (treba hned prvni strana vpravo dole, kde prekladatel evidentne neudrzel osobu ve dvou navazujicich bublinach) a misty to pusobi necekane komicky, kdyz jsou napr. na strane 7 druheho sesitu prohozene bubliny s dovazenim vajicek a policejni brutalitou.
    Celkove je to nemastne, neslane, tristne schematicke a pritom v tom "neco" je.
    70%
6181652
Četl/a (82)
123peta, 2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Babany, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Chaolinek, CJFlip, ConanVJ, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, erik, Fox01, GavlaDan, Glumal, Gustik5, hromotlk, invape, JackOneil, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Keno, Knuckless, Koci, Kouzelnik7, lantan1, Librarian, ludek.n, Mariomichal, mcezik, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, mstefl, NecRoman, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, Peppa, Petrisko911 , petrSF, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, SekyCZ, Sir_Pete, Spike, Symbi, the.kasztan, Toi, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, vrazdinek, xflori01, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(209)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Azalin, Azbest, Babany, batoo, beanek, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Cemino, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fox01, Fry, GavlaDan, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Gustik5, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, James, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Knuckless, Koci, kolik111, komiksák007, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, Lenny, Librarian, Lobok257, Lukas366, Lukis89, maara, Mariomichal, markic, Marthy76, Matio, matohan, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, morbn, MP, mstefl, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, nx, OldaB, Olesh, opytz, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , petrSF, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, punisher, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, SekyCZ, semi41, seneke, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Spike, suricattaontheway, Symbi, szajter, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, tomned, tomntp, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Vítek, vranakx, vrazdinek, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
Azik2586, Badgu.y1902, BreakingAway, deadpool, delsemela, FatMonster, Maty48
Shání (2)
delta11, Mates17