Ukázka
Ukázka
Ukázka
Ucelené vydání komiksových příběhů pro časopis Ohníček, na kterých v letech 1971–1977 spolupracovali Ivo Pechar a Theodor Pištěk.

Komiksový příběh 10 000 mil na vzdorujících strojích, který doprovázejí dobové fotografie, líčí závod z Pekingu do Paříže v roce 1907. Profesor Dugan, Pavouk Nephila se právem řadí k českým kultovním komiksům, které formovaly další směr české tvorby v této oblasti.

Kniha je doplněna několika povídkami Ivo Pechara s ilustracemi Theodora Pištěka, což čtenářům přibližuje spolupráci této autorské dvojice i mimo rámec kresleného seriálu. Knihu uzavírá bohatý doslov.

Úvodní slovo Ivo Pechar
Doslov Milan Krejčí

Vyšlo jako 4. svazek edice Galerie českého komiksu

Všechny tři komiksy Ivo Pechara a Theodora Pištěka byly reprintovány v publikaci Velká kniha komiksů z časopisu Ohníček (BB/art,2002). Nicméně seriál 10 000 mil na vzdorujících strojích byl otištěn jen v rozsahu své druhé části (č. 1-19, roč. 23).

150 výtisků, jenž byly prodejné přes stránky vydavatele, obsahuje PAMĚTNÍ LIST, který je signován autory.


Scénář
Ivo Pechar
Art
Theodor Pištěk
Publicistika
Milan Krejčí
Žánry
dobrodružný, sborník
ISBN/ISSN
978-80-88098-14-0 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 320 mm
Tisk
barevný
Váha
1148 g
Stran
168
Cena
499 Kč
  • kaylin
    kaylin4.11.2019 20:12Kultovní komiksy
    Kniha "Kultovní komiksy" je krásnou ukázkou toho, jací umělci se u nás na komiksu také podíleli a že po sobě rozhodně zanechali zajímavou stopu. Theodor Pištěk nakreslil komiksy, kdy se minimálně u prvního nezdálo tolik, že by byl jako komiks zajímavě podán, ale následně se ve dvojici s Ivem Pechar více s médiem sžili a v případě komiksů "Profesor Dugan" a "Pavouk Nephila" už je možné mluvit o pochopení média a jeho odlišení od ilustrovaného příběhu. Je škoda, že se skončilo u tří komiksů, protože ten čtvrtý už by skutečně mohl být špičkou, jak se oba tvůrci zdokonalovali, ať už v technice, přístupu anebo snaze vyprávět příběh, který bude dávat smysl a bude zábavný i logický, ale především srozumitelný. I když se mi komiks "10 000 mil na vzdorujících strojích" tolik nezamlouval, další dva – snad i svým žánrovým zařazením – mi zážitek vynahradily. Několik krátkých povídek Iva Pechara jsou pak jen takovým milým bonusem, kdy více dá čtenáři, který se o komiks zajímá, medailonek autorů a menší nahlédnutí do toho, jak jejich spolupráce vlastně vznikala.
  • louza
    louza10.12.2018 12:30Kultovní komiksy
    Tři klasické komiksy z nichž úvodní automobilový vychází v této knize kompletní poprvé a kdyby nevyšel vůbec, nic moc by se nestalo. Evoluce autorů je v knize jasně patrná. 10 000 mil je vyloženě začátečnická práce navíc poznamená dobou vzniku a jako taková už dnes takřka nečitelná. Potěší snad jen historiky a archivátory. Profesor Dugan je velký skok tím správným kvalitativním směrem. Kresba je více méně v pohodě, jen scénář občas hapruje a řeší se věci, které nejsou pro příběh až tak důležité, čímž místy nudí. Pro autory nicméně důležitý milník jejich ekvilibristiky. Závěrečný Pavouk nephila je velmi povedeným dílem po všech stránkách snesoucí srovnání i se zahraniční konkurencí. Příběh, který je zábavný a čtivý i dnes. Byť s lehkým retro podtónem. Vybíral má hodně zkušeností díky své práci na verneovkách, takže umí dělat opravdu pěkné knihy. I jeho Klutovní komiksy jsou po technické stránce kousek oku lahodící.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.12.2017 21:51Kultovní komiksy
    Když jsem náhodou brouzdal po obchodech a sháněl něco nového, co ještě nemám, narazil jsem na tento klenot. V mládí mě Ohníček docela minul, jenom pár jsem jich měl doma a že tam byly komiksy bylo pro mě neznámé téma. První prolistování mě nenadchlo, začít sbírku komiksem co nevypadá jako komiks, ale jako špatná brožura není podle mě ideální pro prodej. Po nějaké době jsem ale tento klenot držel pořád v hlavě a při bližším prolistování jsem zjistil, že je to vlastně super sbírka vynikajících českých komiksů. I ten první mi jaksi přirostl k srdci, i když mi pořád jaksi nesedí, ale Profesor Dugan a Pavouk Nephila jsou skvosty i na světový rozměr. Úchvatná kresba, skvělý příběh. Měl jsem pocit, že koukám na klasické Universal horory nebo Verneovku od Disneyho (konkrétně, Tarantule 1955 a 20.000 mil pod mořem 1954). Čím to je, že mě to tak chytlo... Nebudu rozebírat cenu, vydání atd. Prošvihl jsem před lety i Velké knihy komiksů 1-4 a plakat už nad tím nebudu, navíc to vychází znovu a v jiných kolekcích, tak proč ne. Tady a teď je důležité a kdo má rád komiksy, zejména české, měl by urychleně koupit tuto sbírku a rovnou si jít i pro dvojku. Ty krátké příběhy bych tam dle mého názoru nedával, ale zase jsou tam kresby od pana Pištěka, tak proč ne. Uvítal bych víc jeho kreseb, jakési portoflio na závěr, ale jak říkám, i tak jak je tato edice poskládaná mi vyhovuje. Pavouk Nephila doporučuji a okamžitě přečíst. Tak vynikající příběh a kresba. těžko uvěřit, že toto dílko vzniklo v době normalizace! Umíme tvořit komiksy, tak už je jen ukázat světu. Přeložte je někdo a řekněte těm tam v dálavách, co se u nás dělo a děje. Doporučuji převelice!
  • filozof
    filozof20.11.2016 21:07Kultovní komiksy
    Velká kniha komiksů z časopisu Ohníček stojí stejně a je v ní dvakrát tolik obsahu. Nemohu doporučit.
25
  • james89
    james8928.11.2016 23:08Kultovní komiksy
    Filozof: Velká kniha komiksů z časopisu Ohníček možná stála stejně v době vydání. Dneska je trochu jinde. A taky v ní nebyl komiks 10tis. mil celej. Tady je :-) Každá z knih má ale něco do sebe.
  • vachudik007
    vachudik00723.11.2016 11:32Kultovní komiksy
    Krásné v limitce jenom 150 ks mám skladem..
  • invape
    invape mecenáš21.11.2016 15:03Kultovní komiksy
    ale má poloviční formát a vyšla před 14 lety...