Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Poslední díl jedné z nejlepších fantasy sérií současnosti! Boj o nebeský trůn skončil a z popela se pomalu rodí nový řád. Luciferův osud je ale stále ještě ve hvězdách. Nezbývá mu, než si dát do pořádku své záležitosti... a pak se střetnou se svým posledním, nejnebezpečnějším, protivníkem.

Obsahuje sešity série Lucifer #70-75 (leden 2006 - červen 2006) a Lucifer: Nirvana (srpen 2002)

Scénář
Mike Carey
Art
Zander Cannon, Peter Gross, John J. Muth, Dean Ormston
Ink
Big Time Attic, Aaron Alexovich, Zander Cannon, Ryan Kelly, John J. Muth, Dean Ormston
Barvy
Guy Major, John J. Muth, Fiona Stephenson, Daniel Vozzo
Obálka
Christopher Moeller (CMOELLER)
Lettering
Karel Petřík
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-409-3 (CREW)
978-80-87044-98-8 (Netopejr)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
172 x 259 mm
Tisk
barevný
Váha
781 g
Stran
216
Cena
649 Kč
Originál
Lucifer #11: Evensong (Vertigo (DC Comics), 2007)
  • martin28
    martin287.2.2023 17:27Lucifer #11: Večerní modlitba
    Vše jednou skončí, i tahle výjimečná a zásadní komiksová série. Přes veškerou hořkou pachuť odloučení jsem rád, že už je konec. Kvalita scénáře byla nejsilnější v první polovině vyprávění, později měla (naštěstí lehce) sestupnou tendenci. Přesto je obdivuhodné, kolik linií Carey rozjel a jak se s nimi vypořádal. Dle mého názoru to udělal přímo nadpozemsky, je to Pan Scénárista. Propojení náboženství a různých mytologií s (nejen) naší realitou dopadlo skvěle. Sérii hodnotím 90%, poslední knihu 80%.
  • Norri
    Norri mecenáš9.4.2022 16:04Lucifer #11: Večerní modlitba
    Je to škrábání na dně. Jogurt, včetně všech kousků ovoce, byl dojeden v minulé knize a tady se už jenom škrtá lžičkou po dně plastového kelímku. Je totiž pravda, že na některé postavy v minulé knize nedošlo. Třeba na kluka, co ho vychoval pavouk spřádající emoce. Nebo na japonskou vládkyni pekla Izanami. Lucifer končí a on za sebou nenechává žádné otevřené konce.

    Je to loučení. Luciferův životní boj ztratil smysl. Už nemá proti čemu nebo za co bojovat. Jsoucnu už nevládnou pravidla, se kterými se nemohl smířit. Takže už zbývá jen zhasnout a odejít. Pro nového čtenáře tato kniha nemá smysl. Tohle jsou bonusy pro fanoušky. Poslední vtipná výprava padlého cherubína Gaudia a jeho ségry, nakreslená skvělým Deanem Ormstonem. Poslední dámská jízda všech ženských hrdinek série. Skvělé odvyprávění Luciferovy první vzpoury i připomenutí jeho skvělé argumentace Morfeovi, zatímco zamyká prázdné peklo. Zkrátka skvělý fanouškovský servis a já jako fanoušek jsem byl spokojený.

    Touto knihou jsem ukončil první čtení celého Sandmanovského universa. Strávil jsem se Sandmanem a Luciferem poslední tři měsíce a nedá mi to, abych obě série nesrovnal. Pro mě osobně ční Lucifer vysoko nad Sandmanem. Sandman měl své vrcholy, kdy byl dokonalý. Ale Lucifer byl dokonalý po celou dobu. Všeříkající je asi to, že za jeden z největších Sandmanových vrcholů považuji Luciferovo opouštění pekla.
  • faster86
    faster8630.8.2018 17:53Lucifer #11: Večerní modlitba
    U Sandmana byl závěrečný díl nemastný neslaný, za to tady je to velká pecka. Až teda na příběh Nirvána, který by vubec nemusel být. Když shrnu celou sérii tak je super a to říkám jako někdo, kdo fakt nemá rád fantasy.
  • Kabukiman
    Kabukiman17.5.2017 13:03Lucifer #11: Večerní modlitba
    Tak nějak jsem čekal od tohodle dílu víc... Dal jsem ted lucifera komplet a tenhle díl mi přišel spíš už takovej pomalej dojezd na volnoběh... Nevim, něco mi na tom moc nesedlo a neumim popsat co.
  • 3DD!3
    Konec, šmytec, šlus. Lucifer se v poslední knize loučí a není sám. Sbohem dáváme hlavně novému Bohu, který byl naším průvodcem po všechen ten čas. Formování nového posmrtného života, kde není pro nebe ani peklo místo se nese ve smířlivém duchu. Působivé jsou i vzpomínky na začátek. Poslední příběh Nirvána pak vizuálem vrací ke kořenům a Čínské reálie mu velmi sluší. Možná příjde i pán snů, možná příjdou dva...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.5.2017 21:58Lucifer #11: Večerní modlitba
    Tuto sérii miluju, ale tohle je už jen takový dovětek. Opět jsem se milerád zatoulal do světa Lucifera, ale celkově mi příběhy přišly slabší. Každopádně setkání se Sandmanem, že si Hospodin dává darjeeling s citronem, úchvatný výjev z andělské bitvy nebo kresba Nirvány mě velmi potešily.

    Celkový dojem: 80%
  • sedw
    Velmi příjemné zakončení série, v němž se uzavírají osudy jednotlivých postav. Hodnocení bohužel sráží první sešit, který mě příliš nebavil a hlavně mi nesedla kresba a především Nirvána, příběh, který mi přišel zbytečný a sérii ničím neobohatil. Pokud bych měl hodnotit sérii jako celek, jednoznačně musím dát 5*.
  • VanTom
    VanTom15.3.2017 12:50Lucifer #11: Večerní modlitba
    Kruciální bitva byla dobojována v minulém svazku, tady došlo opravdu pouze k povinnému svázání několika volných konců. Tak volných, že jsem si na některé jejich protagonisty ani nevzpomínal, tudíž mne zas tolik nezajímaly.
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.1.2017 08:58Lucifer #11: Večerní modlitba
    I když Carey píše furt stejně a níčím příliš nepřekvapí, poslední tři sešity loučení s postavami se povedly, zakončení je super a kreslíři jsou v plné síle.
    Škoda začátku knihy, který je hnusně nakreslený, brzdí tempo vyprávění a je zbytečně fíleroidní
    Recenze na: http://www.youtube.com/watch?v=KbkLGS22XlQ
  • kaylin
    Po dočtení komiksu "Lucifer 11: Večerní modlitba" nemáte pocit, že by něco chybělo, došli jste stavu naplnění a i ve vás trochu bobtná smutek z toho, že je tohle opravdu konec a že se s postavami loučíte. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/01/1342-lucifer-11-vecerni-modlitba-75.html
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.12.2016 14:13Lucifer #11: Večerní modlitba
    Zjevně došlo k gentlemanskému dovyprávění vedlejších dějových linek, ale protože toho mám rozčteno trošku víc, tak nevnímám celek. I přesto jsem přesvědčen, že Lucifer je jedna z mála sérií, která si drží vysoko nasazenou laťku v každém booku. A to mi přijde jako obdivuhodný výkon. Nezbývá, než vzít si týden dovolenou, nakoupit zásoby, odjet do českých luhů a hájů a dát si Sandmana a Lucifera komplet. Pro mne jedna z nejlepších sérií, jaké jsem kdy četl.

    Jsem rád, že Crew převzala po prvních třech knihách Lucifera od Netopejra a během pár let proběhla cílovou páskou. Asi bych byl smutný, že příběh Lucifera je dovyprávěn, ale Crew znovu boduje a od stejných autorů rozjela "MEzi řádky." Odchod Lucifera je méně bolestivý:).
  • brkowycz
    brkowycz22.12.2016 17:59Lucifer #11: Večerní modlitba
    Epilog k fantastické jízdě s Luciferem. Nemůžu si pomoct, ale prostě první půlka celé série, kdy Lucifer tvořil vlastní universum a bojoval s Basanons, se mi líbila výrazně víc než druhá půlka, která spěla k závěru, který přišel v minulé knize. Kol a kolem to prostě není špatný, ale člověk tak nějak čekal trochu víc. Poslední díl srážím prostě na čtyři hvězdy a jedním z důvodů je i Careyho doslov. Tématem celého Lucifera byl pro něj vztah otce a syna, stvořitele a tvořeného, společně s otázkou svobodné vůle. To se bohužel v příběhu odráželo jen velmi povrchně zejména proto, že Lucifer nikdy svůj postoj k Jahvemu nezměnil, nijak se během příběhu neproměnil. On na to sám trošku Carey naříká, že si prostě jeho postava dělala co chce a odmítala jakoukoliv proměnu. V tomhle případě jen v pár sešitech Gaiman Careyho přehrál, protože on svého Luficera proměnil dokonale.

    Další věc, která mě zamrzela, byla přímočarost, kterou postupovala druhá půlka. Nenašel se jediný opravdu charismatický a opravdu tuhý oponent pro Lucifera. Jasně, je druhý po Jahvem, tak kdo by mu tak mohl konkurovat, že? Bohužel nikdo. Fenris měl hodně blízko, ale i tak byl spíše bestiální silou ničení, živlem, než inteligentním oponentem. Nakonec si ani nejsem moc jistý, jestli to bylo dobře nebo špatně, jak to dopadlo. Nikoliv proto, že mám utkvělou potřebu to identifikovat, ale zkrátka nevím, jak se mám po tom celém konci cítit.

    Co u Careyho konci zase naopak vítám, je odpovězení všech otázek a uzavření, poctivé, všech dějových linek. Prostě takhle to má vypadat! Takhle se dělají závěry sérií! Neil Giaman zcela trestuhodně nezodpověděl několik nejpalčivějších otázek na konci Sandmana a ani v Předehře. Jen naznačoval! "Přežije tajemství, a ne vysvětlení," vymlouval se v rozhovorech tajuplně, ale já si nemůžu pomoct, já ty autory, když něco nedovysvětlí, prostě podezírám, že to sami nevědí a jen mlží. Carey jede napřímo, všechno vysvětlí (nebo se o to aspoň pokusí), což beru jako výrazný klad.

    Série jako taková je celkově vybavená pěknou kresbou a rozhodně jeden z nejkvalitnějších artiklů na trhu. Sandman, Bažináč a Lucifer jsou takové typově velmi podobné komiksy, takže jestli se vám líbilo jedno, doporučuju i ostatní. Teď teda asi konečně k tomu Unwritten, protože už víme, že Carey umí.
  • Yuichiro
    Yuichiro15.12.2016 10:24Lucifer #11: Večerní modlitba
    A tak dobrý, no. Příběh finišuje už poslední dvě knihy a ten závěr pro mě už prostě ztratil dech. Po tom všem jsem čekal něco trochu údernějšího, takhle jsem to dočetl a nic ve mně už nerezonovalo, čekal jsem mnohem víc. Ale co už, jinak je to zase dobrý a zajímavý srovnatelně jako všechny předchozí knihy. Budu si k tomu muset asi sednout a přečíst to znova celý v kuse, tahle série se asi jinak číst nedá.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.12.2016 10:45Lucifer #11: Večerní modlitba
    Mohu na závěr jen poděkovat Mikeu Careymu, že vytvořil tuto sérii a Crwi, že ji převzala od Netopejra a vydala ji až do konce. Moc mě potěšilo, že jeden sešit dostal ještě Dean Ormston, jehož kresba je rozhodně to nejlepší, co jsme měli možnost zde vidět. Opět musím ocenit teologicko-mytologickou erudovanost autora, kdy nestaví jen na tom křesťanském modelu pekla a nebe, ale využívá záhrobí, démony, postavy atd.. ze všech možných světových kultur. Všechny konce se nám uzavřely, nezbývá než zamáčknout slzu dojetí a asi jít utrácet za “Mezi řádky“.
  • cyboy
    cyboy mecenáš14.11.2016 20:39Lucifer #11: Večerní modlitba
    Velmi dustojne zakonceni perfektni serie. Carey se snazi nenechavat volne konce a neboji se ani pojmenovavat motivace postav. Konec samotneho Lucifera je asi jediny mozny, tak aby nepripoustel pokracovani. Cela serie je skvela a jeji zaver take.
    95%
  • louza
    louza14.11.2016 19:28Lucifer #11: Večerní modlitba
    Tradiční formát poslední knihy série. Rozlučka a formální uzavřní ságy. Možná trochu rozmáchlejší, než by bylo bývalo nutné. Autor tu uzavírá a epiloguje některé z hlavnějších postranních linek. Kniha je poměrně masivní, protože obsahuje i speciál Nirvána, který se příjemně čte, ale nic výrazného neřeší ani řešit nemůže.
303531
Četl/a (109)
3DD!3, Alikkk, anka, Baffman55, Bedou, Benny, binnmode, borknagar1, buscheer, calvin10, chcita, cyboy, dajik, Deckard, DEmnoG, Destiny666, desto, Doppelganger, Draco nobilis, Džoworka, erik, farnhajt, Fox01, Georgíno J., Glumal, Golem, Grrr, Hellaiser, hellblazer, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, kapicka, Kapis, kaylin, kinak, Lachvos, lantan1, Light, Mariohurbanek, Martinb, Marvin, massilia, Matthew, mgeralt, mineralk, miuanek, monte walsh, motycond, MP, mstefl, NecRoman, Norri, oleav, Olesh, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, petad, Petr, Petrisko911 , petrSF, Plechy, puolpm, raenius, razielus, Rezet, rockyt, rooty, RudyRod, Scaleo1, Schirru, sedw, Sir_Pete, Skot, Spacecore, Spike, start05, syon, taidana, tankgirl, the.kasztan, Thurin, Tiba, tricky, trudoš, Ukko, VanTom, vranakx, VXP, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(205)
adam.ra, Alfi, Alikkk, anka, Awakener, Azalin, Azbest, BadBoy, Baffman55, bananzluty, bboorreekk, Bedou, Benny, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, borknagar1, bourgeois, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, charvos, chcita, Corteg, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Daniel.rw, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, Destiny666, desto, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, erik, farnhajt, faster86, felis, filemon, filosh, Final, Fox01, Georgíno J., Glumal, Golem, Grrr, hanocri, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, house192, Hulik, hyba1991, hypermlok, ikshorm, IndyP, invape, Jabba, Jak, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, jmenujiseradekbouril, John Wick, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, kadas97, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, kinak, Knuckless, komik.sx, koudak89, kubosos, Lachvos, Lenny, Light, listr, Lojza, maara, Malachias, Mamut12, Mariohurbanek, markic, martin28, Martinb, Marvin, Matio, Matthew, Matthew, Maty48, mcleek, meffis, merhyx, mgeralt, mikado, mineralk, mirec, Mitak, miuanek, moiqpiom, MP, MP81, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Mysak92, mywiel, namdnas, NecRoman, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, Paldini, Palebras, pavel, pavlosson, pavouk, pearlxjam, pechna, perper, petad, Petr, Petrisko911 , petrSF, pk123x, porculan, Poseidon1978, puolpm, raenius, Ricarderon, Rich, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, sedw, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, songoku, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, syon, t0mas, tacmud, taidana, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, the_proph, Thurin, Tialster, Tiba, Tomate, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, Ukko, vallyslayer, VanTom, vishnar, Vítek, vranakx, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, Wiw, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (29)
Abe, Abstinent, Badgu.y1902, besikv, chmelus, delsemela, FatMonster, Fida, gumidekmedvidek, Horstik, Kiko, Kitykatyn, Lobok257, Miriyak, Mistak, MonsterGyre, monty.cl, Nightmare, nx, plaštěnkář, Ragnarog, RaptoR, Rezet, royan, segy, spot, Wakker, WMN, xflori01
Shání (10)
2scha, Černá Krysa, Daxik1988, FatMonster, KateM, Kitykatyn, Mistak, Nightmare, razielus, soulbringer