Koupit
Tuleň Diego je mimořádně citlivý. Romantická dušička. Sotva tušil, co se s ním začne dít, když se vylodil v New Yorku nad Loirou, v tom městě potu a kovu, v metropoli, kde vše je krajností. Někteří si o něm myslí, že je vyvolený. Je snad opravdu bohem? Ach, jen jedno je o něm jisté: stane se z něj favorit na příští Nobelovu cenu lásky. Ale na to se ještě něco nadře. Konkurentů je hodně a cesta k ceně plná překážek. Tím víc, že Ďábel se svým kostkovaným bryndáčkem pod krkem ho moc rád nemá a chce mu všechno pokazit. A Ďábel, jak říká autor, to je vážná věc! Hodlá zaujmout místo profesora Lombaxe, který (nebo aspoň to málo, co z něj zbylo) je vypravěčem příběhu... Je těžké být chudým tuleněm v New Yorku nad Loirou...

Nebeský bibendum je velké dílo o šílenství všedního dne. Bravurně vykresluje potrhlý a někdy krutý svět, svět zasutých dětských nočních můr, ozvláštněný prapodivným humorem a poezií typickými pro celé mistrovské dílo autora, který již dlouhá léta patří mezi klasiky moderního světového komiksu.

Vydání integral - tři alba v jednom.
Podpořeno Francouzským kulturním institutem v Praze (Ministerstva zahraničních věcí Francie).

Identický dotisk v únoru 2020


Scénář
Nicolas de Crécy
Art
Nicolas de Crécy
Barvy
Nicolas de Crécy
Obálka
Nicolas de Crécy
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Pavel Kořínek, Kristýna Tučková
Žánry
fantasy, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7558-002-3 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 320 mm
Tisk
barevný
Váha
1226 g
Stran
200
Cena
698 Kč
Originál
Bibendum céleste (Les humanoïdes associés, 2013)
  • Alfi
    Alfi3.9.2022 23:48Nebeský bibendum
    WTF I just read? Neskutočne bizarný komiks, kde je super detailná karikatúrna kresba prebitá absurdným... dej to nie, to nie... prosto absurdnom. Niečo ako l'art pour l'art ale na tretiu. Toto bolo extrémne divné. Extrémne.
  • honzilee
    honzilee22.12.2021 08:45Nebeský bibendum
    Grafický román Nebeský bibendum patří k těm dílům, u kterých vás hnedka napadne, kolik stimulantů do sebe musel autor nacpat, aby vymyslel takovou šílenost. Takovou vtipnou ujetost a vizuální ztřeštěnost přece nemohl střízlivý člověk vymyslet. Tento opus magnum Nicolase de Crécy není lehké čtení a občas ani moc příjemné. Je také možné, že vám to bude připadat jako slátanina chorého mozku, kterou ani nedočtete do konce. Mně ale komiks zvláštním způsobem zahrál na tu správnou notu úchylnosti a určitě se do Crécyho zvláštního města, které není hezké, ale za to dvojnásob fascinující, rád ještě jednou podívám. Více v recenzi na https://nerdopolis.cz/2021/11/04/recenze-nebesky-bibendum-nicolas-de-crecy/
  • puml
    puml11.12.2019 17:20Nebeský bibendum
    Neskutečná šílenost, která mísí snad všechny žánry, od pohádky, přes romantiku, dobrodružný román, alegorii, sci-fi, fantasy, horor... prostě všechno možné dohromady vhozeno do jednoho kotle, který si říká New York nad Loirou. Žánry se navíc mění každou stránkou, každým oknem. Je to zkrátka taková hodně ztřeštěná férie s takřka archetypálním příběhem souboje dobra a zla, nebe a pekla. Jako kdyby se Milton na tripu rozhodl zpracovat Ztracený ráj do komiksové podoby. Ale ono to, i přes tu ztřeštěnost a bizarnost, nějakym zvláštním způsobem funguje. Myslím, že za to může především velkoformátová barevná kresba a pak podivně zvrácený smysl pro humor a ironii. Napadá mě, že něco jako tenhle komiks by vzniklo, když by se obrátil Medvídek Pú naruby:-)
  • trudoš
    trudoš editor28.7.2019 17:09Nebeský bibendum
    Duše moje konzumní dostala přes zobák. Po výtvarné stránce nelze vytknout nic, Nicolas de Crécy je fantastický karikaturista a jeho obrázky buď bezmezně milujete, nebo se od nich odvracíte s dojmem, že jde o něco, co přinesla kočka ze sousedovic zahrady. Ale s příběhem jsem byl tentokrát na štíru a to přitom vím, že autor umí servírovat hodně divoké kousky. Pochopil jsem cca třicet procent šílenství, dalších třicet šlo pro nezájem mimo mne a posledních čtyřicet zůstalo zkrátka tajemstvím. Něco je dost přímočaré (základ moderní kultury spočívá v psích hovnech), něco vtipně zaobalené (lidičky jako homosapiensglobin), ovšem v důsledku nic, z čeho bych si vysloveně sedl na zadek. Samotné rozdělení příběhu do tří alb pak zavání spontánním rozhodnutím, což se podepisuje především na závěru, který vlastně žádným závěrem není. Tohle je holt surrealismus v praxi, kdy výtvor geniálně funguje v detailech a s celkem už se každý musí poprat sám. Přiznám se, že tady bych si přál znát tvůrcův výklad.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.1.2018 07:40Nebeský bibendum
    Jak u Doby ledové, i tady mě baví ta jednoznačná nejednoznačnost v prolínání reality a snu. Některé pasáže tak na mě prostě působí a říkám si, to snad nikdo nemůže myslet vážně, takhle přitažené za vlasy až na hranici absurdnosti. Přesah je více sociální a autor nám chce asi brutálně zparodovat populismus a konzum. Docela se mu to daří a kniha je o to zajímavější nejen z komiksového hlediska. Kresba je výborná a jistá roztroušenost v tahu kresby (viz Salvatore) dodává na snovém dojmu o to více. Velký formát o to lépe působí důvěryhodněji. Snad jediná výtka je k délce samotného komiksu. Občas už jsem si říkal, že toho je moc a děj je jakoby statický, resp. stagnující na jednom bodě, který se jenom na dalších stránkách nakreslil a odialogoval jinak. Přesto zajímavý komiks z Evropy. Prostě Evropa je Evropa.
  • S4TW
    S4TW1.3.2017 22:24Nebeský bibendum
    Rozhodně nejdivnější a nejtěžší komiks, jaký jsem kdy četl. A kresba je na tom to nejméně zvláštní, ta mě vlastně zaujala ze všeho nejvíc a líbil se mi velký vliv impresionismu. Spousta narážek, satyra, střídání emocí, vlastně ani nevíte, jestli se smát či brečet - je to smutné, vtipné nebo jaké? Už jen ta tragicky vtipná postava tuleně Diega, který mě ze začátku neskutečně pobavil svým pohybem, ale pak mi ho bylo tak nějak líto. Vlastně všechny postavy jsou tu tragicky komické. Každý to pochopí jinak a na druhé čtení zase trochu jinak. Něco pochopíte až na druhé čtení, něco vůbec, ale určitě se budete nad každou stránkou, ne, panelem, zamýšlet a hledat, co autor vlastně chtěl říct. Jsem moc rád za takovouhle zkušenost a zajímavou změnu na poli česky vydávaného komiksu. Navíc ten formát, to je lahoda, už jen kvůli němu si najde toto dílo čestné místo v mé poličce...
  • PAK
    PAK mecenáš11.1.2017 20:53Nebeský bibendum
    "...je to prostě taková My Fair lady štrejchnutá reklamou na Michelin, Stopařovým průvodcem po galaxii, antikapitalistickou satirou, náboženskými dogmaty, alternativní, na hlavu postavenou historií, celé je to zakápnuté LSD a posypané koksem. A zabalené do decrécyovské estetiky..."

    De Crécy jak ho známe i jak ho neznáme. Více v článku.

    http://www.mdscomics.net/nebesky-esteticka-psychoza-povanocniho-ducha/#more-9536
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš26.12.2016 12:42Nebeský bibendum
    On je tlusťoušek takovej dada:). Nebeský je pro mne vtipný, s krásně ohnutými metaforami, které si asi každej může vyložit podle svých zkušeností. Bůh jsou kuřata, stojíme na hovnech, prázdné obaly, easy manipulace veřejným míněním, peklo není pro všechny a podstatné je, jak se poddá příběh. Pro mne svěží, zábavné a v úžasné kresbě. Rád bych silnější scénáristickou linii, která tři alba (1994, 1999 a 2002) udrží u sebe, ale možná by to s jasným sdělením nebylo ono. Čtyři hvězdy a jedna hvězda ze překlad a odvahu Meanderu.

    Teze, antiteze, mozek na protéze.
  • kaylin
    kaylin1.12.2016 05:32Nebeský bibendum
    "Nebeský bibendum" není komiks, který čtete každý den. Není to ani komiks, který se vám musí líbit. Nemusí. Vlastně se vám může stát, že se vám nebude líbit vůbec a třeba ho ani nedočtete. Pokud ale chcete dílo, u kterého budete přemýšlet, dílo, které je schopno vám nabídnout témata k úvaze, "Nebeský bibendum" je rozhodně tou správnou volbou. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/12/1319-nebesky-bibendum-65.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.11.2016 13:03Nebeský bibendum
    "Moje vědecká existence nebyla ještě dokázána! Chápeš, jak je mi z toho trapně? (...) Ďábel! Zatraceně herdek himl! Neříkám vám jasně, že jsem ďábel?!! Měli byste mě oslovovat zlomení v pase a se zděšeným pohledem! To je tradiční poloha těla, a vy ji nedodržujete! Píše se to ve všech knížkách. Kurva!"

    Nádherně nakreslené absurdně groteskní satirické dílo. Asi jsem též neprohlédl všechny metafory či alegorie, ale přes svou možná někdy účelovou nepochopitelnost a těžkou jinotajnost (stále lepší než Lynch), je to komiks krásně fantaskní a místy ohromně zábavný a vtipný (vtipně přeložený):

    "Emoce! To je první podmínka pro good story. Vzbouřené city, nemožná love story, nějaké ty drobné společenské a politické náměty... ale most important je slza! People hladoví po tragice! The slza! (...) Emoce! Když je, profesore, spojíme s několika dobře rostlými symboly, tak well played!"

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.10.2016 01:29Nebeský bibendum
    Muj prvni de Crecy a musim priznat ze jsem hloupe, tupe hovado, ktere neni schopno docenit mistrovy kvality. Prakticky naprosto me to minulo. Jako ano, je tam spousta podivnych napadu (a weird ja rad), ale prijdou mi samoucelne, nebo ony metafory asi nechapu. Je tam take spousta dobrych napadu a usmevnych mist, ale jako celek je ten pribeh hodne slaby. Mozna by byl dobry na sto stranach, ale na dvou stech je to rozvelke, nevyrazne a hlavni myslenka se opakovane ztraci (tedy alespon me).
    Meander se v poslednich dnech rozjel a jak jsem se po jedenacte zamiloval do Macanuda a uzil jsem si Fantomase, tak koupe bibenduma pomerne lituju.
    65%
311524
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš30.12.2016 12:42Nebeský bibendum
    to Kapis: To už před lety, ale jsem rád, že jsi si konečně všiml:). Já mám Crécyho rád, "Pan Ovocňák" i "Doba Ledová" mne bavila. Myslím, že že když bude mít navrch tvé klášterní intelektuální já, tak u Bibendum budeš spokojen vrnět. Proto příteli koukej objednat a přečíst.
  • Kapis
    Kapis mecenáš29.12.2016 10:48Nebeský bibendum
    Hmmm...DEGu, tak to jsi mě nakous...