Patience a Jack čekají, až se zabarví těhotenský test. Dvě čárky – miminko je tedy na cestě. Radost se mísí s úzkostí a strachem, zda jsou na rodičovství vůbec připraveni. Netuší ale, že jejich životy brzy naberou naprosto nečekaný směr a změní se v existenciální horor, v němž se vraždí i cestuje časem. Přežije tuto psychedelickou odyseu alespoň jeden z nich?

Dívka jménem Patience je propracovaným komiksovým románem, v němž se stírá hranice mezi realitou, fantazií a šílenstvím. Mnohovrstevnaté vyprávění se odehrává na několika časových rovinách a v polohách, které jsou nejen vizuálně extravagantní, ale také nečekaně emocionální. Dívka jménem Patience je se svými 180 stranami autorovým doposud největším a nejambicióznějším dílem, na kterém pracoval celých pět let.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/2532/divka-jmenem-patience

Scénář
Daniel Clowes
Art
Daniel Clowes
Barvy
Daniel Clowes
Obálka
Daniel Clowes
Překlad
Martin FunkFu Svoboda
Žánry
detektivka, sci-fi, underground
ISBN/ISSN
978-80-906058-1-7 (Trystero)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
190 x 248 mm
Tisk
barevný
Váha
872 g
Stran
180
Cena
699 Kč
Originál
Patience (Fantagraphics Books)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.8.2021 20:52Dívka jménem Patience
    Míchat scifi a vztahovky obecně moc nemusím, nicméně když se na to podívám z jiného úhlu, nemohu jinak než hodnotit kladně. Příběh nepůsobí hloupě, postavy a jejich pohnutky dávají smysl. Vše do sebe zapadá a hraje to. Opravdu je to napínavé a netrpělivě čekáte, co bude, protože nic není evidentní ani předvídatelné. Mohlo to prakticky skončit jakkoliv. Kresba se dá, na můj vkus je to moc oldschoolové a zde je evidentní, že to je Clowesův rukopis a takhle prostě on dotváří své příběhy. Navíc je to celé jaksi hipsterské a psychedelické, takže proč ne. Barvy to skvělé dotváří a čtenářovi se dostane solidní amalgám pocitového a příběhově vyváženého příběhů, který se dobře čte, potěší, obohatí, i posune a přitom všem zanechá ve vás příjemný dojem, i když je ten konec jaksi specifický. Za mě opravdu dobrá práce.
  • Fry
    Fry admin17.7.2021 14:10Dívka jménem Patience
    Dívka jménem Patience - 'Nakonec mě přestane bavit, jak se bavíme furt o hovnu a nadhodím nějakej přiblblej vtípek o stroji času.' Tak tak nějak by se dal popsat příběh opravdové lásky, kterou nezastaví ani smrt. Clowes je v podstatě mistrem monologu, vše co je důležité dává smysl a to nepodstatné dotváří metafyzično a cestování v čase. Více takových knih Trystero (!), pls ... Za mě 5*!
  • puml
    puml11.12.2019 17:27Dívka jménem Patience
    Výborný sci-fi komix s kriminální zápletkou a takovým oldschoolovým psychedelic feelingem, tak jak to umí jen Daniel Clowes. Doporučuji.
  • trudoš
    trudoš editor22.11.2019 22:11Dívka jménem Patience
    Příjemné undergroundové scífko o cestování časem. Pár dějových nelogičností by se sice našlo, ale nic, co by člověku vyloženě kazilo požitek ze čtení. To spíš averze vůči hlavnímu protagonistovi bylo něco, co mě permanentně nadzvihovalo. Nemám problém, když se z lúzra stane hrdina, mám problém, když se dotyčný chová jako hrdina pouze v okamžicích, kdy to potřebuje scénář, jinak je to lúzr až do morku kostí.
    Výtvarná stránka je ovšem kapitola sama pro sebe. K existencionálním či abstraktním dílům jako jsou Mrtvej svět nebo Sametová rukavice se záměrně neumělá kresba Daniel Clowese hodí skvěle, u Dívky mě však bohužel častěji rušila, než fascinovala. Otázka vkusu. Taky jsem úplně nepochopil, proč je málem každá ženská postava v obličeji podobná Patience, ale tady počítám s nějakou druhoplánovou symbolikou, která mi zkrátka unikla. Každopádně myšlenka, že na každé maličkosti záleží, je fajn, jen to na závěr stoosmdesátistránkového komiksu není zas taková pecka, jakou jsem podvědomě čekal.
  • Norri
    Norri mecenáš16.7.2019 23:24Dívka jménem Patience
    Jsem nadšený! Jsem rád, že jsem si tu knihu nakonec pořídil, protože je skvělá. Clowese jsem si kdysi kvůli “Rukavici” zařadil mezi autory, od kterých už nikdy nic nechci číst. Potom jsem ale dal šanci “Mrtvému světu” a to mě přivedlo k Patience. Čekal jsem psychedelickou šílenost, ale dostal jsem promyšlený a kompaktní příběh o cestování v čase. Příběh s uvěřitelnými postavami a skvělým rozuzlením na konci. Příběh, který je přes to všechno pořád ještě dostatečně šílený. Líbila se mi dokonce i Clowesova kresba, kterou jsem dříve neměl rád, a užíval jsem si i barvy, na kterých si Trystero dalo záležet.
  • choze
    choze19.4.2018 17:17Dívka jménem Patience
    Osudová romance o záchraně životní lásky, jejíž hrdina kráčí za svou druhou šancí s až terminátorovskou umanutostí, chladnokrevností a věcností a s cynickými komentáři a nadávkami na rtech. Nijak zvlášť originální nebo složitý příběh, ale se sympatickými hrdiny i humorem a s dostatečně zajímavým dějem a výtvarnem.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš15.8.2017 18:54Dívka jménem Patience
    Velké těšení předchází pád. Vydání je to krásné, ale nezachrání, že příběh tentokrát až na pár střípků nepřichází s ničím zásadním, trpí neoriginalitou i podivnými momenty (přesně jak píše GWB, proč neskočil rovnou do dne vraždy?). Peněz nelituju a vydavateli fandím, ale za mě bohužel tentokrát průměr.
  • Slaine
    Slaine admin30.7.2017 16:52Dívka jménem Patience
    Patience mě bavila - LSD tripový vizuál, není to tak "divný" jako jinačí Clowesové. Spíš docela přímočarý příběh o cestování časem. Hodně mě bavily ty pasáže, kdy se hrdinovy začíná "rozpadat" osobnost kvůli přesunům v čase. Celkově je to i moc pěkná kniha, papír etc...
  • zd
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.11.2016 17:18Dívka jménem Patience
    Mně (ne "mě", milý flipflope - ať žijou grammar nazi!) se to zase tolik nelíbilo. Obecně bývám velmi skeptický k zápletkám založených na cestování v čase, protože je to látka velmi obtížná a ne každý se toho umí úplně zdařile zhostit. Buď se musí autor úplně vykašlat na nějaké časové paradoxy a jet si svou v novém prostředí, nebo se tím naopak zabývat musí a měl by to vypiplat. Clowes se samozřejmě pokusil o druhý případ, což je mu ku cti, ale celé je to takové trochu neoriginální. K tomu všemu je hlavní hrdina skutečně nesympatický pičus (mimochodem proč rovnou neskočil do dne vraždy, případně proč na ten den rovnou nepočkal?), který kleje jako dlaždič, a taková kresba se mi také nikterak nelíbí. Psychologické momenty točící se kolem Patience jsou ale na druhou stranu fajn, dialogy relativně také. Do koše bych komiks rozhodně neházel, ale čekal jsem asi více.

    Celkový dojem: 60%
  • flipflop
    flipflop30.10.2016 12:45Dívka jménem Patience
    Mě se to líbilo moc. Pohodové scifi počteníčko.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš26.10.2016 05:17Dívka jménem Patience
    „Kokot jeden zkurvenej...“

    Je to docela fajn sci-fi romance. Clowes si to pohlídal a dokázal odvyprávět funkční a smysluplný časový propletenec, ve kterém není nouze o zábavné momenty. Ale mám s tím příběhem jeden podstatný problém. Jeho mužský protagonista je naprostý píčus.

    Je to ten typ lidského cizopasníka, kterej celý život čeká, že se všechno nějak spraví samo od sebe, aniž by sám hnul prstem. Zoufalej hovnař, co spoléhá na to, že zas jednou bude líp. A když už se tenhle mamrd rozhoupe k nějakýmu činu, posere všechno, na co sáhne. Cokoliv tohle hovado v tý knize udělá, udělá ryze ze sobeckýho důvodu a je mu fuk, že tím zničí životy všem ostatním. Zkrátka kokot jeden zkurvenej.

    Pokud se vám tenhle komentář zdá zbytečně vulgární, tak Patience raději ani neotvírejte. Jalový vulgarismy z tý knihy doslova tečou. Sere mě, že Trystero nesáhlo raději po tom Ghost Worldu... tenhle smrtící kosmický chronotrip mu totiž nesahá ani po kotník.
  • Lenny
    Lenny mecenáš20.9.2016 12:18Dívka jménem Patience
    Nenechte se vyděsit texty o existencionálním hororu a dalších podivnostech. Dívka jménem Patience je příjemné a lidské sci-fi plné cestování v čase a příjemných dialogů.
    Recenze na: http://www.youtube.com/watch?v=iz5ZxZfLRHA
  • cyboy
    cyboy mecenáš14.9.2016 22:13Dívka jménem Patience
    Tak tohle se mi libilo velmi, i prestoze jsem se te knize chvili vyhybal kvuli oblace, ktera se mi proste nelibila (ok, nelibi se mi porad), nicmene obsah je opravdu pekna casovka (dokonce natolik dobra, ze jsem nad casovymi paradoxy mavnul rukou).
    Jako neni to zlomova udalost, ale je to dobry pribeh, ktery je pomerne pekne nakresleny a rozhodne stoji za pozornost.
    85%
  • kaylin
    kaylin9.9.2016 17:01Dívka jménem Patience
    Daniel Clowes mě přesvědčil, že bych na něj rozhodně neměl zanevřít a doufám, že ani Trystero na něj nezanevře. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1253-divka-jmenem-patience-90.html
23188
  • Kapis
    Kapis mecenáš26.10.2016 07:30Dívka jménem Patience
    Mně se, milý Kaluži, zdá tvůj koment naopak málo vulgární, když tě ten imaginární zmrd tak nasral;)
Četl/a (74)
123peta, Ashek, ben_bella, bierce, blackJag, Bronn, Cabal, calvin10, caroluxurians, choze, Covenant, Crazyliquid, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Deckard, DEmnoG, Django, Draco nobilis, emanek, farnhajt, flipflop, flynander, Fox01, Fry, Géba, Hawwwran, invape, J.Connor, jankie, jeanbaklajean, jindroush, jiskra, Kaaos, kallenved, Kaluž, kaylin, Keno, Khagrael, Kocour, Kouzelnik7, kubosos, Le Porello, Light, Lobok257, Mariohurbanek, massilia, Mr.Plysh, mywiel, NecRoman, Noci, Norri, Ozymandias, PAK, Paldini, pechna, petrSF, RadimNemec, robert.hladil, sala, Scaleo1, sercial, Slaine, start05, terrordemon, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Velkej šéf, VXP, wolfgang, yogi, zd, zgrywus
(107)
123peta, 2scha, Alfi, Ashek, bboorreekk, BeeSee, ben_bella, bierce, blackJag, burzum, Cabal, calvin10, Černá Krysa, Crazyliquid, CSE_AC/DC, cyboy, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, disclose, Django, doophy, Draco nobilis, dre, dr_benway, emanek, farnhajt, filemon, flipflop, Fox01, Fr3d_K, Fry, Géba, gongon44, Hawwwran, Hellaiser, hellblazer, hellw10, herrman, Hulik, invape, J.Connor, jankie, jeanbaklajean, jiskra, kallenved, Kaluž, Karel Sec, Kazumaki, Keno, Kjon, Kocour, kubosos, Le Porello, Lenny, Lobok257, M4rsellino, maara, Malachias, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, merhyx, misa, moris.cz, Moyek, Mr.Plysh, NecRoman, Neuro, Noci, Norri, Olesh, PAK, Paldini, pearlxjam, pechna, puml, RadimNemec, Ricarderon, Rinter, robert.hladil, RR, sala, Saran, Scaleo1, sercial, Skot, Slaine, sleepless, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tony TwoDee, Traum, trudoš, Velkej šéf, Vrenn, willis, wolfgang, Yaromil, yogi, zd, zgrywus
Chce (6)
Infarkt, jindroush, mart.in, monty.cl, Nightmare, tuzexchrist
Shání (1)
Nightmare