Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Vítejte na Klíčově, tajemné usedlosti v Nové Anglii, s mnoha dveřmi, které změní každého, kdo se do nich odváží vstoupit. A kde přebývá bytost plná nenávisti a zloby, která nebude mít pokoj, dokud se jí nepodaří otevřít ty nejstrašlivější dveře ze všech.

Seznamte se s rodinou Zámkových, jimž je osudem předurčeno stát se strážci tajuplných zázračných klíčů. Nina, Tyler, Kinsey, Bóďa a Duncan se musejí každý zvlášť postavit svým strachům, zastavit šíleného vraha i plíživé zlo, skryté ve studni.

Obsahuje sešity série Locke & Key: Welcome to Lovecraft #1-6
Upravený překlad v kontextu celé série


Scénář
Joe Hill
Art
Gabriel Rodriguez
Obálka
Gabriel Rodriguez
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský, Martin Trojan
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-10-1 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
575 g
Stran
176
Cena
599 Kč
Originál
Locke & Key #01: Welcome to Lovecraft (Idea and Design Works (IDW))
Varianty
Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (3. vydání) (2020)
Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (2. vydání) (2016)
Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (2011)
Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (paperback) (2011)
  • NextOne
    O této komiksové sérii jsem se dozvěděl až díky seriálu, který mě vyloženě bavil. Ihned mě to donutilo se o tomto dozvědět víc. Dozvěděl jsem se, že ti co první četli komiks a pak viděli seriál, byli dosti zklamaní a nedivím se jim. Koupil jsem si první díl a dost věcí se lišilo. Každopádně jsem rád, že jsem první viděl seriál, protože jsem si ho fakt užil. Následně jsem si užil i komiks, který je víc drsnější a neskutečně mě baví.
  • MEGA
    Tohle je dost možná nejlepší úvod do série, jaký jsem kdy četl. Příběh je napínavý, plný záhad a po dočtení se mně chce hned vrhnout na dvojku. Dynamika mezi jednotlivými členy rodiny funguje perfektně a hned jsem si hlavní aktéry zamiloval. Kresba precizně vykresluje detaily a zároveň si udržuje osobitý styl, což je ta nejlepší kombinace. Tady není nad čím váhat, 5*!
  • Norri
    Norri mecenáš25.1.2020 13:09Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Výborný rozjezd série. Karty jsou rozdány a vůbec není jasné, co bude dál. Je to krvavé i mysteriózní zároveň. Přesně tak to mám rád.
  • Kadin
    Kadin mecenáš28.9.2019 15:03Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Zámek a klíč je perfektním příkladem jak má vypadat horor. Příběh je plný tajemství, záhad a napětí. Příběh, ve kterém mají postavy přednost. Na všech třech hlavních postavách (Tyler, Keinsey, Bode) vám záleží a bojíte se o ně. Příběh není typické kliše jako v klasických amerických hororech, kde jsou trapné lekačky či bezmyšlenkovité zabíjení. Příběh je promyšlený, atmosférický a svým způsobem originální. Kresba a temnější coloring jen dodávají na atmosféře. A skladba panelů ? Prostě perfektní. Joe Hill zdědil po otci je to nejlepší. 8.5/10
  • Delphín
    Je vidět že u Kingů se psaní skvostů prostě dědí. Parádní kresbu doplňuje velmi dobrý příběh který začal celou sérii. Tuto knihu mohu jen a jen doporučit a jen doufá, že se brzy dostanu k pokračování
  • karl173
    Velmi slušný rozjezd, který se nebojí na to naplno šlápnout. Joe Hill stejně jako v Plášti ukazuje, jak moc ho baví psát zvrhlé a pošahané hajzly. Jeho příběh je zpočátku velmi drsný, ale postupně se v něm otevírá fantasy, které se točí kolem kouzelných klíčů. Nápad je to zajímavý a rozhodně mě zaujal. Na druhou stranu je tu něco, co mi tu stále chybí. Něco, co by mě dokázalo naprosto vtáhnout do děje. Přijde mi, že jsem zatím jen divák z povzdálí, který vyčkává až bude blíže dění.
    Nicméně kresba Gabriela Rodrigueze se mi líbí. Chvilku trvalo než si plně sedla, ale pak už mi v ničem nebránila. Občas trochu více statická, někdy zase krásně detailní. Nejlepší jsou ale obálky. Hned bych si nějakou zarámoval.
    První díl se tedy povedl, ale na plný počet to ještě u mě nemělo. Každopádně tak či onak, se mi tato série zalíbila.
  • Spacecore
    Mám rozporuplné pocity. První book funguje scénaristicky dobře, má to takový filmový střih a vcelku příjemnou atmosféru a asi lákavý námět, jenže po dokončení první knihy vůbec nevím, co je podstatou. Jasně, asi mě to má navnadit na další díly, kde se to všechno rozejde, ale momentálně netuším, která bije. Rád si otevřu další knihy, abych se to dozvěděl, ale momentálně mi to kazí dojem. Nevím, jak hodnotit příběh, když mi přijde, že se sotva odrazil.
  • Carnage
    Naivně jsem si myslel, že to bude mít něco společnýho s Lovecraftem a bohužel kromě jména města nic. Ale nakonec to vůbec nevadí protože komiks je to hodně dobrý, postavy celkem sympatický a všudypřítomná mysterie + brutalita a děs fungujou na jedničku. Pujdu do dalšího.
  • mearez
    Tento komiks jsem dostal jako dárek a upřímně řečeno, po přečtení spouty klasik, které se mi nelíbily i přes vysoké hodnocení zdejších uživatelů, jsem byl ohledně komiksu Zámek a Klíč hodně skeptický. Kresba na první pohled působila divně. A nepomohla tomu ani předmluva, která celý komiks vyzvedávala. No a o to víc mě tento komiks překvapil. Skvělá atmosféra, svěle napsaný postavy utápějící se v minulosti, a hlavně to objevování světa, ve kterém se komiks odehrává. Mlask! Tohle byla skvělá laskominka a naštěstí už mám i druhou knihu, protože ten konec... No, to si asi musíte přečíst sami.
    Kresba taky nebyla tak špatná. Po nějáké době si člověk zvykne a upřímně řečeno, ke konci se mi kresba už hodně zamlouvala.
    Skvělej, atmosférickej start série, která doufám že bude i nadále takhle úžasná, takhle zajímavá a takhle fantastická. Těšim se na další knihu. Jsem nadšen! Za mě 5*.
  • faster86
    Takhle by měl vypadat první book série, po dočtení prostě chcete další. I když v komiksu je to těžké tak tu jsou i hororové chvilky. Kresba a barvy jsou velice vydařené.
  • Blackhand47XD
    Perfektní hororový příběh o tajemném domě, kde děti nachází magické klíče. King Junior to vážně umí.
  • puolpm
    Veľmi zaujímavý štart série, u ktorej som už po dočítaní prvého dielu vedel, že ju chcem mať doma komplet. Joe Hill sa veru "potatil" a jeho hororový mix funguje výborne. Za čo môže i netypická (vzhľadom na žáner) až "rozprávková" kresba. Teším sa na jeho ďalšie diela.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš20.11.2017 13:11Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Dokonalý komiks.

    A to som si s jeho kúpou dával riadne na čas. Z ukážok na mňa pôsobila divne kresba, ale niečo vo mne bolo stále viac a viac zvedavé a tak som tomu šancu dal. Vyliezol z toho najlepší komiks aký som v poslednej dobe čítal! Perfektný, napínavý príbeh, veľmi sympatické postavy a sadla mi napokon aj kresba, ktorá je pekná a plná detailov. Už som si objednal ďalšie dve knihy a veľmi sa teším :)
  • Fry
    "Zámek a klíč #1: Vítejte v Lovecraftu" - Ono prakticky platí, u této první knihy, i po letech to stejné ... Je to teprve start, sice hodně drsný, krutý a i docela horrorový, ale možná by to chtělo od první knihy malinko víc ... Líbí se mi celá myšlenka točící se okolo klíčů, postavy nejsou úplně ploché a Joe Hill očividně ví co má dělat. Kresba k tomu sedne pořád stejně parádně a příběh se rozehrává velmi slušně, ale vím, že druhá kniha je na tom mnohem líp ... Za mě 4*!
  • brkowycz
    Mě osobně seríe Zámek a Klíč zajímala dlouhou dobu, ale kvůli přesycenosti trhu jsem si prostě vybíral jiné tituly a když se pak rozjela coby "edice na přání", nějak jsem prospal start a prostě to uteklo. Jsem rád, že se tahle série nakonec chytla natolik, že je teďka k dispozici v ochodech kompletně, takže se k ní můžu vrátit a zkusit jí, jelikož anotace i hodnocení zní dobře.

    Joe Hill ukradl nejrůznější nápady od různých autorů, trochu je přepracoval, aby budily dojem povrchní originality a zapracoval do své série. Chci říct, úplně se nabízí srovnání s tatíkem, shodou náhod si dávám zrovna Temnou Věž (abych se mohl pustit do komiksu) a ta je tématem různých dveří, které vedou do jiných realit nebo světů, přímo prošpikovaná (druhý díl ságy Temné věže je dokonce hlavně o dveřích). A ani King s tímhle nepřišel jako první. Joe Hill to vzal a důraz položil od dveří na klíč. Dále je tu ohrané, avšak atraktivní téma sériovéhov vraha, který je zde dost přehnaný podle mě. Hlavně jeho pasáže obsahují línou scénáristiku, kdy se autor nebotěžuje vysvětlit, jak zjizvený mladistvý delikvent uteče z vězení a jede přes několik států, aniž by si ho kdokoliv všiml.

    Všechna tahle negativa ovšem Hill vyvažuje dobrou prací s postavama, kterou bych vyzdvihl zejména. Umí vykreslit jejich vnitřní boje a strachy, na pár panelech snadno rozprostře před čtenáře tragédii rodiny, umí si naplánovat "baf" momenty na okamžik, když otočíte stránku (tedy opravdu nečekáte, co tam bude), takže i když vás komiks nevystraší, jako televize, hutně zde funguje "wow" efekt. Celé se to navíc čte samo, ať už k tomu máte jakékoliv výtky, děj má spád a já tu knížku doopravdy zhltal, jak mě zajímalo, co bude dál.

    Kresba jako taková je oku líbivá, velmi detailní, Rodriguez rozhodně panely nefláká a práci si neulehčuje. Jediná výtka je směrem k obličejům jeho postav, které jsou praktick +/- stejné. Nechci říct, že by kreslil jako Steven Dillon, protože právě smysl pro detail Rodrigueze od Dillona výrazně odlišuje, ale oba mají problém s obličeji, které jsou si strašně podobné.

    Ve zkratce mě první díl hodně navnadil na pokračování, což je dobře, protože jsem si koupil rovnou i druhý díl, takže by mě dost naštvalo, pokud by jednička zklamala. Musím uznat, že tentokrát s kupováním nebudu otálet, aby mi to zase neuteklo a zkusím to do konce roku zkompletovat.
  • kadas97
    S Joem Hillom som mal tú česť už pred týmto komiksom a Z&K1 bol vlastne môj úplne prvý komiks v zbierke (Joe Hill+ Lovecraft v názve = must have). Hill a Rodriguez utvorili skvelo sa dopĺňajúci dvojzáprah. Trochu "disneyovská" kresba otvorene zobrazujúca brutalitu a surovosť v životoch rodiny Zámkových sa len tak nevidí. Zápletka sa javí celkom jednoducho kým nevylezie na scénu prvý kľúč a tu sa začne to pravé orechové. Človek nevníma jednotlivé postavy ako plochých z písmen zložených hýbateľov deja, ale ako živé bytosti, kde má každá postava dokonale vykreslený charakter. Z niektorých strán sa mi doslova valila temnota do izby. Pri druhom čítaní a nespočetnom listovaní pozorný čitateľ môže naraziť na rôzne vtipne nastražené narážky na diela H.P.Lovecrafta a iných kníh a filmov, ktoré Hilla dosť ovplyvnili. Ak to zhrniem tak Z&K1 geniálne rozohráva hru o kľúče a núti čitateľa čo najskôr siahnuť na pokračovanie. Ja osobne som ešte v ten deň, keď som knihu dočítal objednal Z&K2 v limitovanej edícii.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš30.4.2016 22:25Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Po přečtení všech dílů mohu říct, že je to velice osvěžující série. Jsem rád, že jsem jí dal šanci a ačkoliv mi poprvé úplně nesedla kresba, příběh mě pomalu vtahoval do děje a brzy jsem si na vše zvykl, může za to i propracované detailní prostředí. Teď už bych si Záměk a klíč asi nedovedl představit s jiným vizuálem. Bezva počtení, několik neotřelých nápadů a pomalu se odkrývající temná tajemství - prostě to, co máme rádi.
  • Kapis
    Kapis mecenáš29.4.2016 19:37Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Vzpomínám, že tohle, jak vyšlo, bylo koncipováno snad rovnou do Levných knih a hned to tam taky leželo. Díval jsem se podezřívavě, ale koupil jsem to radši v pevné, přečetl a některé šokující úchylné pekelné scény jsem si pamatoval i po těch letech. Tehdá mě to plně nezaujalo asi jen proto, že jsem nevěřil v pokračování, ale když mám doma celou sérku a načal to znova, vidím to jinak. Ta snaha šokovat je možná až moc silná, aby nalákala čtenáře, ale funguje to skvěle. Krev a rádoby tupá brutalita, jež není tím, čím se zdá zkraje býti, jen pomalu rozhaluje krvavé vnitřnosti a komlikovaně provázaný příběh, lehké náznaky a vodítka nejsou složitě skryty, ale pozornost je držet třeba a zkrátka hltá se to samo. Já to tedy zhltal. Nebo jsem byl zhltán? Rozžvýkán a vyplivnut? Asi tak něco. Kresba precizní a jak on ten Rodriguez umí panečku kreslit stromy!! A kolik musel mít práce s tím furt kreslit ten barák ze všech stran. Okamžitě otvírám další díl.
  • S4TW
    Napínavý příběh od začátku až dokonce. Je pravda, že u tohoto komiksu táhne především skvěle vymyšlený příběh s prvky fantasy, hororu i detektivky. Také bych vyzdvihl to, že se autor s ničím nepáře a vše nám servíruje pěkně syrově. Co bych tomuto komiksu vytkl je trochu slabší kresba, která mě moc nezaujala a přijde mi jako průměr a úplně se mi nehodila na styl psaní. Ale ve finále se jedná o klasickou hltovku (příběh, co musíte přečíst hned) a proto se nemohu dočkat pokračování.
  • trudoš
    Joe Hill si mě získal již perfektními romány Černá krabice a Rohy. Bylo tedy jasné, že komiks v jeho režii prostě musím mít. A zklamání nepřišlo. Kvalitní příběh, který doplňuje dokonalá kresba má vše, co od hororu člověk může chtít - sadistického psychopata, monstrózní Zlo a nevinné hrdiny zkoušené osudem. To vše podbarveno druhotnou dějovou linií, která slibuje zajímavý vývoj do budoucna. Jen doufejme, že se všech dílů jednou dočkáme.
  • luky.kuky10
    Ikdyz jsem si tento comics puvodne kupovat nechtel, uz bych se znovu nerozmyslel. Je to uplne neco jineho, nez na co muzete v CZ vydanych comicsech narazit. Scenar je neskutecne propracovany a kresba se k pribehu skvele hodi. Okamzite jsem se dostal do deje a velice dobre udelane je propojeni minulosti a soucasnosti. Je to opravdu jako koukat na film. Zas tak hororove (abych se z toho po... strachy) to na me nepusobilo. Ale atmosfera je zde urcite velka. Kdyz uz jsem se dostal na konec knihy, zamrzelo me, ze druhy dil asi nikde nesezenu (v AJ zatim nectu) a ze je to prectene celkem hned - coz ale urcite neni na skodu. Pokud chcete comics, ktery vas vtahne do deje, ma temnejsi atmosferu a od cteni se odtrhnete jen tim kdyz se doctete az na konec, je pro vas zamek a klic skvela volba!:-)
  • baatcha
    Nejlepší. Horor. Ever. (alespoň tedy v komiksu, sice slovy klasika to chce vychytat nějaký blechy, ale podle ohlasů na další díly se to celé jen zlepšuje. Uvidím po výplatě, už jsem tak přecpaný ukk mainstreamem, že potřebuju něco takovéhodle, kór teď na podzim.)
  • louza
    Hororový thriller o tajemném domě s ještě tajemnějšími klíči dávající v úvodu ochutnat pouze část toho co může čtenář čekat. Úvodní kniha by mohla působit i jako samostatný román, ale autorovy plány jsou mnohem ambicioznější. Hill je machr totálního kalibru, který Vám hned na prvních panelech prozradí pointu celého svého eposu bez toho abyste měli sebemenší šanci jí pochopit. Ale všechny ty drobné detaily se časem začnou skládat do neskutečně promyšleného celku nad jehož scénáristickým výsledkem zůstává rozum stát... Jedno ze zásadních děl moderního komixu a vůbec celé literární tvorby.

  • Drekorian
    Drekorian mecenáš14.3.2015 20:57Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Tak tohle já můžu. Kresba mi hodně sedla, snad jenom ta maminka tří dětí vypadá snad až příliš sexy, i když podle původních náčtrků měla mít pruh šedin ve vlasech. Dobře napsané postavy, z nichž se každá vyrovnává s rodinnou tragédií jinak. Pomalu, plíživě se rozvíjející horror, který chytne a nepustí. Věkové doporučení na obálce říká, že je kniha vhodná pro čtenáře od patnácti let, což je, podle mého soudu, dobrá nepodkročitelná mez, ale jinak je komiks určen pro všechny kategorie dospívajících a dospělých.

    Co mi trochu kazí radost, je fakt, že mi Comics Centrum poslalo výtisk, který evidentně někdo v tiskárně pěkně pomlátil a pak strčil do fungl nového přebalu. Na první pohled vypadá kniha bezvadně, ale když jsem ji zhruba po roce od zakoupení konečně otevřel, koukám, že mám pozohýbané rohy a rohy přední i zadní obálky pěkně na kaši.
  • koudy
    Kdybych to bral pouze jako horor, tak dobrý, ale jak je v názvu "Lovecraft" tak musím srovnávat s příběhy od H.P., kde mě mrazilo téměř na každé stránce. (knihy/příběhy, na žádný komix s touto tématikou jsem zatím nenarazil/nepřečtel)
    Zde je to spíš takový "fuj", "a sakra" a "co že to" než bojim, BOJIM a Aaaaaa!

    Pokračování určitě pořídím, abych viděl kam se to vyvine (takže ano, trochu to zaujalo) a třeba se vrátím přidat bodík, ale už jen ta kresba mi prostě k hororu vůbec nesedí.
    UPDATE: Pořídil jsem digitální verzi ve slevě v angličtině (na www.humblebundle.com ) a už teď vím, že book pořizovat nebudu - tenhle typ hororu mi prostě nesedí a nemůžu se do něj začíst. Nemůžu říct, že to není příběhově zajímavé, ale nějak mě nepřesvědčili jak postavy, tak některé "efekty".
  • jirin
    Co je opravdu brilantní a musím vyzvednout hned na začátku - opravdu luxusní kresba. Co se týče děje, ne že bych byl zklamán, ale měl jsem asi přílišná očekávání a nebyl jsem tudíž tak nadšen jako ostatní. Zápletky jsou samozřejmě super i vyvrcholení (i když je takové až skoro otevřené). No a co tam podle mě vůbec nebylo bylo hororové napětí, že bch se něčeho bál či podobně to opravdu ne. Podařený thriller ano, ale horor?
  • Houbař
    Když jsem četl na obálce "autor je druhým bratrancem dobrého kamaráda synovce známého spisovatele" tak jsem si tento kus v duchu založil do škatulky "snaží se nahrabat popularitu použitím známého jména". Po letech jsem se teda dobrým hodnocením nechal zlomit a pořídil si to. A nelituji.
    Kvalitně podaný rozjezd série, který nejenom nabídne standardní úvod do charakterů, ale nakrmí i krvelačné čtenářské bestie. Jen jak bylo zmíněno, kresba je příliš všední - pro tuto horrorovou atmosféru by to chtělo něco temnějšího.
  • choze
    Scenáristicky silný rozjezd série a i na tu kresbu, která se k hororu dvakrát nehodí, jsem si rychle zvykl. Hned na prvních pár stránkách Joe Hill dokazuje, jak málo mu stačí, aby vyvolal zamrazení v zádech, a na těch zbývajících zase, že mu jdou nejen drsňárny, ale i psychologie (Sam je výborná postava, dobře napsaná i nakreslená) a o nápady nemá nouzi, byť některé motivy působí vypůjčené od Kinga staršího (např. zasazení děje do Nové Anglie nebo Zlo, které si přivolá na pomoc vyšinutého mladíka z blázince, které upomene na Mistrův opus magnum To). Přeložení jména titulní rodiny a názvu jejich sídla mě tahalo za uši/bulvy, ale to je detail. Jsem zvědav na dvojku.
  • mart.in
    mart.in mecenáš5.4.2014 12:55Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Když CC konečně vydalo pokračování, a tím mi dalo naději, že tahle série u nás není mrtvá, prodal jsem paperback a koupil tuhle verzi. Když jsem si to přečetl po letech, naštěstí jsem si všechno nepamatoval, takže se opět dostavilo totální nadšení. Nedá se to dávkovat, člověk to prostě musí přečíst hned:o). Snad se nebude na další díly čekat tak dlouho, a jestli je někdo, kdo má rád comicsy, a tohle si ještě nekoupil, tak ať to okamžitě napraví.
  • Schramm
    Tohle je bez debat jedna z nejlepších řad, co u nás vychází. Joe Hill mě lapil a už nepustil.
  • krvinka56
    Tak rozhodně povedená záležitost . Osobně bych srazil nějaký ten bod za posloupnost příběhu, ale to k tomu patří. Rozhodně co stojí za zmínku je autorova práce s postavami a tím, jak se každá s danou situací vyrovnává. Opravdu paráda a vše dokresluje neuvěřitelně propracovaná kresba, která dotváří perfektní celek s emocemi jež místy srší. Nejedná se o záležitost kterou máte za pár minut přečtenou. Musíte si dopřát klid a pohodu se tímto dílkem prokousat.
  • Final
    Zámek a klíč - vtáhnout mě do děje nebylo pro příběh tohoto komiksu vůbec těžké. Stejně jako u některých Kingových knih zde hrají v hlavní roli děti, avšak ke komiksu pro děti má toto dílo setsakra daleko. Stejně jako Kingovo To. Mohu doporučit všem, kteří slyší na hesla jako tajemství, napětí, horor. Patří bezesporu na špičku žánrové produkce, která u nás vyšla. Za příběhem nezaostává ani kresba. Celkově hodnotím 91%. P.S: Vzkaz Comics centru: Dva roky jsou pryč, a kde máte pokračování? Nebo jste rozjeli další (skvělou) sérii, ve které nehodláte pokračovat?

  • sedw
    Přemýšlel jsem mezi 4* a 5*, ale nakonec musím dát 5. Jedná se teprve o rozjezd, takže příběh ještě není tak napínavý, ale o rozjezd rozhodně velmi zajímavý. Velmi se mi líbila kresba, která, jak již mnozí uvedli, k tomuto komiksu prostě sedí. Scénář stojí na výborném nápadu a jen čekám, jak se ho podaří rozvinout. A ač se ještě nejedná úplně o horor, tak atmosféra je výborná, postavy dobře napsané a příběh nemá moc hluchých míst. Podtrženo sečteno, výborný začátek série, u které předpokládám, že bude ještě kvalitativně růst!
  • kaylin
    U „Zámku a klíče“ je naprosto zásadní kresba, která celý příběh posouvá někam jinam. Chvílemi se jedná o skoro pohádkovou, chce se říct dětskou kresbu, ale první dojem zde hodně klame. Kresba k příběhu prostě sedí. On je tak trochu pohádkový, ale zároveň je až děsivě realistický. Výrazy, pohledy, slova, která jsou pronášena, nic nás nenechá na pochybách, že tohle není čtení pro děti. Kdybyste ještě náhodou váhali, tak barvy, v kterých je komiks proveden, jsou místy tak šedavé, mlhavé a temné, že jste si naprosto jisti, že čtete horor. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/11-zamek-klic-vitejte-v-lovecraftu-85.html
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš16.4.2013 19:35Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Dost možná jedna z nejlepších horrorových comicsových sérií ever. Pokud se nemýlím, tak by každou chvilku měli vyjít poslední dva sešity šestého booku (Omega) a konec, zvonec, pohádky je konec. Velmi sympatické. Co už tak sympatické není, že u nás stále vyšel pouze první díl.

    Zamlouvá se mi způsob vyprávění, kde není čtenáři vše podstatné servírováno na talíři až pod jeho ctění nosánek, ale spíš se někde dozvíme na první pohled drobnost, která je nakonec podstatná. Takže pozorně číst:). Nápad s kouzelným domem s klíči ke kouzelným dveřím, s rodinou která dům vlastní a jmenují se Zámkovi má takový milý pohádkový šmrnc, který příjemně funguje s horrorovou atmosférou. A právě budování atmosféry funguje parádně. S kresbou nemám problém, ale asi bych byl raději, kdyby nebyla kolorována. Ne že by byl coloring mizernej, ale podle mě by comicsy v ČB fungoval ješte líp.

    Jo, a zajímalo by mě, kde přesně se Bóďa dozví, že do baráčku ze studní má donést zrcadlo a nůžky. Nechybí nám v českém vydání dvě stránky:)?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2012 20:31Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Jeden dům, praštění rodiče... ne, to už tu bylo. I když, jedna čarodějnická mrcha ze studny tady je. Joe Hill (syn TOHO spisovatele - což se musí uvádět všude, aby vydavatel prodal o dva výtisky více, nějaký Joe Kopec nikoho netankuje) se rozhodl jít ve šlépějích svého otce (vidíte, už je to tady zas) a rozjel temný hororový thriller. A nutno uznat, jde mu to od ruky. Scénář je vynikající, skáče se ze současnosti do minulosti a zase zpět (dnešní TV seriály vlastně nejsou o ničem jiném), máme tam vyšinutého vraha, nějaké to mystično na pozadí, sympatické postavy (ty děti jsou napsány parádně) a originální nápady (zajímavá analogie s mrtvým tělem a prázdnou ponožkou). Ještě se mi nestalo, abych se u komiksu málem připosral leknutím tak jako u panelu, kdy ze studny vyleze 'Ozvěna' za nic netušícím Bóďou. Tyhle lekačky většinou fungují ve filmech, díky dobře napsané a vygradované scéně se to podařilo i v komiksu, což je nevídané. Po posledním panelu to navíc vypadá, že je zaděláno na "nekonečnou" sérii (kterou si asi budeme muset doobjednat v zahraničí, české internety o pokračování mlčí).
    Rodriguezova sladce cartoonová kresba není nic, nad čím bych se ukájel, tohle prostě není můj šálek cyankáli. Ale se zatnutím zubů a půlek se to dá vydržet.
    Jo a nečtěte předmluvu, je to mnohem větší snůška pitomin než bývá obvyklé.
  • Indy
    Skvělej rozjezd hodně působivého hororu. Joe Hill zdědil po tátovi opravdový talent:) Nezbývá než čekat na dvojku.
  • Ruw
    Rooty: Díky za info, už jsem se jim chystal psát. Hrom, aby je po poli honil. A Crew, aby je naučila vydávat komixové série....
  • mart.in
    mart.in mecenáš12.3.2012 19:34Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    rooty - díky za info, takže to bude chtít zase jednou pořádnou trpělivost... škoda
  • rooty
    Martin - Na FB lidi z CC psali, že stihnou snad letos, ale při jejich tempu vydávání to spíše vidím na rok příští...
  • mart.in
    mart.in mecenáš12.3.2012 16:24Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    nevíte někdo, jak to vůbec s pokračováním vypadá?
  • Odal
    Jedním dechem. Co mě, ale maximálně vytáčí je že musím čekat na pokračování ;-)

  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš14.10.2011 19:13Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (paperback)
    Líbí se mi vodové oči vraha a taky příběh, který skrývá zajímavé možnosti do budoucna. Uvidíme jestli budou využity, ale kresba mi úplně nesedí. Rozhodně je zajímavá, ale působí na mě dětským dojmem. K tomuhle příběhu bych si představoval něco temnějšího. Jinak synek se potatil. King tam je trošku cítit...
  • blackJag
    Hned jak jsem otevřel paperback, zarazila mne vnitřní strana obálky – neopracovaný karton. To jsem ještě neviděl :-) To jsou i ostatní paperbacky od CC tak... ehm, surové? Jinak ale cena za kompletní vydání 6. sešitů více jak dobrá. Samotný komiks se mi brutálně trefil do momentální žánrové nálady. Příběh je maximálně čtivý, nezahlcuje, nepůsobí nedotaženě, jednoduše mne hnal skrze stránky od začátku do konce. Než jsem otočil poslední stránku, říkal jsem si, že by z toho byl výborný seriál (kdyby se toho chytlo HBO nebo tvůrci Hrdinů, Ztracených... To by muselo být žrádlo!) a na druhé straně obálky si přečtu, že už je to ve vývoji :-) Haluz, ale ani za mák se nedivím, celé je to opravdu výborně vymyšlené (přitom žádné šílené konstrukce). Joe Hilla si budu muset zapamatovat a sehnat si jak ČERNOU KRABICI tak ROHY (mám pocit, že už jsem někde četl filmové ohlášky), protože mám pocit, že jeho literární styl mi bude sedět. Inu jablko se daleko od stromu nezakutálelo, jen co je pravda.

    Ke kresbě, dokázal bych si přestavit lepší (prostředí je dobré, u obličejů je ale příliš věnovaná pozornost bradám, oči působí jako parodie na mangu a vůbec se těžko odhaduje věk postav), nic ale vyloženě nepřekonatelného.
  • Kabukiman
    Prvních pár stránek jsem se do děje nemohl vůbec dostat a litoval jsem koupě. Kresba mi taky neseděla a přišla mi k námětu příliš dětská. Po pár stránkách se ale vše otočilo a nemohl jsem se od komiksu odtrhnout. Takže 5% dávám dolu za prvních pár stránek a 10% za kresbu, která mohla být víc "dospělá" (např jako u Posledního pokušení,které mi tento komiks nějak trošku hoooodně vzdáleně připomínal). Jinak perfektní komiks a těšim se na další pokračování!!!
  • hromotlk
  • yojimbo
    Vždy jsem měl rád horory Stephena Kinga, jeho umění práce s postavami. Joe se viditelně potatil, protože jsem si při čtení nejednou na Kinga vzpomněl. Už dlouho se mi nestalo, abych něco četl se zatajeným dechem, napumpovaný andrenalinem, hltajíce každou další stránku! I ta kresba (přes počáteční odpor) k tomu sedí jak prdel na hrnec! Jenže jakmile ustane to prvotní nadšené "já chci ještě - kde je další díl???!", vyvstanou obavy a pochybnosti, jestli je vůbec možné, aby si pokračování udrželo takovýto drive a kvalitu. A také, jestli to není jen na jedno přečtení...
  • Fry
    Na první pohled velice skvělá kniha, ale na pohled druhý, tam neni tolik hororovych scen, jak pišou na zadni straně.
    Nic méně mě tahle kniha bavila takže nemám důvod dát 95% ale 100% jak je u mě zvykem protože, nic co jsem četl mě nebavilo (krom Kačer Donald 6/2010).
  • flipflop
    Moc se mi to líbilo. Hororový, nekompromisně drsný, příběh s tajemnou fantasy atmosférou. Parádní příjemná kresba. A hlavně strašná zvědavost, kam se bude zápletka dál zaplétat.. I já se už těším na pokračování.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.6.2011 19:05Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu (paperback)
    Velmi kvalitní hororová oddechovka, která zaujme originální kresbou, tajuplnou atmosférou a docela dobrým scénářem (včetně postav a dialogů). Musím se přiznat, že sem tam mi uniká nějaká menší nuance, ale o těch se snad více dozvím v dalším díle.
  • matrosh
    Výborný hororový kousek, s perfektními postavami, kvalitním scénářem a výbornou atmosférou, která vás chytne a nepustí. Kresba Gabriela Rodrigueze se mi zalíbila hned, hlavně pokud jde o pojetí prostředí, kde je krásně propracovaná a má velice výrazný vliv na už vzpomínanou atmosféru. doufám, že další kniha na sebe nenechá dlouho čekat, protože hororových komiksů v čechách moc nenajdete a když už je to takováhle pecka, ať vychází aspoň v pravidelně.
  • mart.in
    Při prolistování sem si řikal, sakra, má to být temný, a k tomu takováhle kresba? Ale jakmile sem začal číst, totálně mi to k sobě sedlo, naprosto mě to vtáhlo, a dost mě zamrzelo, když sem byl na konci. Dlouho se mi nestalo, aby mě něco hned od začátku tak bavilo, u některých pasáží sem si až v duchu řikal: no, tak ty ses tim teda neserou...bez keců mě párkrát i zamrazilo, a to se mi u comicsu už hodně dlouho netalo. Nejdřiv sem měl trochu problém se jménama, ale člověk si zvykne. Velká spokojenost, hodně se těšim na pokračování.
  • felis
    felis mecenáš27.5.2011 11:55Zámek a klíč #01: Vítejte v Lovecraftu
    Tohle mě moc příjemně překvapilo. Parádní kresbu, která k tomuhle příběhu sedí jsem si oblíbil hned na začátku. Kresba působí strašně pohodově, postavy mají výraznou mimiku, místy mi kresba přišla až roztomilá. Osobnosti jednotlivých postav, které se po nedávné tragédii zkoušejí vrátit do normálního života působí lidsky a civilně. Kresba v kombinaci s příběhem plným násilí a trochy mystična vytváří super mix.
    Nevím kam bych to žánrově zařadil, je to něci mezi smutnou pohádkou a slasherem. Každopádně parádní atmosféra. Rozhodně doporučuji a čekám na pokračování.
  • erik
    Ak niečo neznášam, tak je to reklamná oblbovačka založená na rodinkárstve (akoby to malo vážne nejaký súvis). Je tam toho, syn talentovaného grafomana. Komiks som si vôbec neplánoval kúpiť, ale text na zadnej strane obálky ma zaujal. Veď by to mohlo byť dobré.

    Už úvodná kapitola naznačila, že moje predstavy boli na míle vzdialené obsahu tohto príjemne nakresleného komiksu. Pomerne neprehľadná a chaotická úvodná scéna skladajúca sa z rôznych období ma vcelku znechutila. Avšak! S nástupom studne sa tento tínedžerský produkt dostal do ríše rozprávkovej, čo sa mi páčilo. Že sa musí hlavný strojca tragédie opäť nainštalovať do deja, mi prišlo zbytočné, ale zvykol som si. Finálny úlovok ma normálne nalákal na kúpu pokračovania.

    Nie zlá knižka.

  • matrosh
    Výborný hororový kousek, s perfektními postavami, kvalitním scénářem a výbornou atmosférou, která vás chytne a nepustí. Kresba Gabriela Rodrigueze se mi zalíbila hned, hlavně pokud jde o pojetí prostředí, kde je krásně propracovaná a má velice výrazný vliv na už vzpomínanou atmosféru. doufám, že další kniha na sebe nenechá dlouho čekat, protože hororových komiksů v čechách moc nenajdete a když už je to takováhle pecka, ať vychází aspoň v pravidelně.
  • SHORTY
    Tenhle komiks mě naprosto dostal...po delší době jsem přečetl komiks na jeden dech, příběh je napínavý, krásně napsaný, kdy jsem měl pocit, že sleduju suprově zrežírovaný film. S tím souvisí a taky se mi moc líbilo prolínaní minulosti se současností, kdy od začátku je jasné, že si rodina Zámkovic prošla pořádným masakrem...a samozřejmě se mi taky líbila nádherná kresba...prostě u mě za plnej počet.
19070151
Četl/a (72)
anka, batoo, Benny, Berry669, Blockholm, borknagar1, buscheer, charvos, choze, dvory, Dzoglik, Elfo.here, Filip123, foudy, Fr3d_K, Giskard, Glumal, Golem, HellWeber, Himlik, Honzyk, hypermlok, invape, jankie, japes, jindroush, karl173, Koci, Kokuun, Komediant1842, lacoste, Laik, lopik, lucmartincova, Macek78, MEGA, Mercurio, MonsterGyre, Mrtvejbazen, namdnas, Olesh, Ozymandias, Paja78, Paldini, petad, Plechy, puolpm, pxashes, RadimNemec, rajot, Saint of Killers, Scaleo1, schefik, Shake, SNUFKIN, Sole, Spacecore, spagr, Stlucius, syon, Tiba, Tomasino79, Tomket.Tom, Ukko, vranakx, VskPrzk, Walome, wittos, Wiw, Yefery, Zavulon, zd
(111)
353638, anka, Ashek, Babany, bananzluty, batoo, beanek, Benny, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, buscheer, charvos, chobotnička, Dali, DankoKonik, Deckard, Dinik, dvory, Dzoglik, filemon, Filip123, Fimi, firesnake, Glumal, Golem, Grim, grinder, hahahoho, Hebled, HellWeber, herrman, Himlik, hiro666, Honzin, Honzyk, hyba1991, hypermlok, invape, Jak, jankie, KadetJaina, karl173, Karolín78, Koci, Kokuun, Komediant1842, kubanec13, kucik, lacoste, Laik, Lamahe, lopik, Lumirius, Macek78, malejmates, mcleek, MEGA, Mercurio, Milo_Harwey, mirror, miuanek, MonsterGyre, Mrtvejbazen, namdnas, Nomad, Olesh, Paja78, Paldini, pavel, petad, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, Ragnarog, rajot, razielus, Ricky Gervais, Rumburaq, Saint of Killers, Scaleo1, schefik, Shake, Sidi Santini, Skot, Slaine, SmoothNCool, SNUFKIN, Sole, spagr, Stlucius, suricattaontheway, syon, Tialster, Tiba, Tomasino79, Tomket.Tom, TonyT, Ukko, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, vishnar, Vítek, vranakx, wittos, Wiw, Yefery, Zavulon
Chce (11)
arnecht, besikv, deadpool, FatMonster, lostkokots, lucmartincova, Mamut12, Maty48, Mighty_Morphine, Neuro, Tomate
Shání (2)
FatMonster, lucmartincova
Nabízí (1)
Abstinent