Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Plášť: Edice Deluxe obsahuje sérii Plášť i její prequel Plášť 1969.

Plášť – Strhující temný příběh o moci, nenávisti, lásce a pomstě vznikl rozvedením povídky Joe Hilla ze sbírky Bobby Conroy vstává z mrtvých.

Plášť 1969 – V tomto příběhu vás zavedeme do vietnamské džungle, ve které střet černé magie a válečných hrůz zrodí brutální odplatu.

Zjistěte co se stane, když se vyplní dětský sen tomu nepravému.

Scénář
Jason Ciaramella, Joe Hill
Art
Nelson Daniel, Zach Howard
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Pavel Res, Zuzana Urbánková
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský
Žánry
horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-09-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
828 g
Stran
288
Cena
699 Kč
Originál
The Cape (Idea and Design Works (IDW))
  • Norri
    Norri mecenáš21.5. 23:38Plášť - edice deluxe
    "No do prdele!" Tohle jsem během čtení Pláště nevěřícně řekl několikrát. Jsou momenty, které vás šokují a vy to musíte nějak ventilovat. Plášť je takových nečekaných a zatraceně krvavých momentů plný. Vyprávění je zábavné a nikde nedrhne. Je to příběh o závislosti a šílenství. Umím si představit příběh, ve kterém by figurovalo něco něco jiného, co by spustilo podobné šílenství - třeba drogy nebo chlast - ale je zkrátka fakt, že s kouzelným pláštěm je všechno stokrát lepší a zábavnější. A nechápejte mě špatně, Joe Hill a Jason Ciaramella určitě nechtěli přinést žádné morální ponaučení o závislostech. Tam žádné ponaučení není. Oni nás zcela evidentně chtěli pobavit pořádným masakrem a to se jim povedlo na jedničku.

    Výslednému dojmu hodně přidala kresba. Zach Howard kreslit umí! Jeho kresba je detailní a nazval bych ji i moderní. Ve stínech je použitý tečkovaný rastr, který mám hodně rád, a ten tomu prozměnu dává retro vzhled. Tahle kombinace moderního s retrem na mě dokonale funguje a kresbu jsem si hodně užíval.
  • MEGA
    MEGA17.3.2020 14:10Plášť - edice deluxe
    Nejlepší část je bezesporu samotná povídka na konci knihy. Má jednoduchý nápad, skvěle napsanou hlavní postavu a hlavně šokující závěr. Komiks tuto povídku adaptuje v prvním čísle hlavní série. To je fajn. Zbytek mě přišel jako vata. Postavy se nikam neposouvají, rádoby šokující scény vyšumí do ztracena, příběh se opakuje a celkově to působí strašně prázdně. Plášť 1969 je v tomto ohledu o něco lepší, protože se to tak neopírá o hlavní povídku a autor zde může budovat svůj vlastní příběh. Vadil mě tam ale ten vietnamský čaroděj a že celkový válečný konflikt je prezentován opravdu primitvně. Z kresby jsem na větvi taky nebyl.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.1.2020 07:13Plášť - edice deluxe
    Neodolal jsem a po několika pozitivních referencích od mých přátel jsem se nakonec do tohoto komiksu pustil. Bohužel mě to ale nijak zvlášť neoslovilo. Holt oba Kingové nejsou pro mě. Komiks jako takový mi nijak zvlášť nevadil, kresba byla dobrá a srozumitelná, ale celkově mě celé to dějství prostě nedokázalo tak vtáhnout. Hodně věcí je nedotažených a v podstatě nerozvinutých. Obě části jsou zkratkovité a díky tomu nedochází k budování si vztahu k postavám. No tak tam je kluk co má problémy a nedává to, takových je, z ničeho nic masakruje lidi kolem sebe a pak umře. No a co. Totéž platí pro 1969 prequel. Tolik zajímavých podnětů a možností, kterými se lze ubírat a budovat celý svět, ale zase nic. Něco se nastíní, ale pak je tam skok a konec. Nedokázal jsem se vůbec ztotožnit s postavami a s celým příběhem. Přišlo mi to jako rychlé shrnutí filmu, abych si ho připomněl a mohl jít na další díl - takový recap. I když je to 1000x omíláné téma, tady je potenciál, ale je to nedotažené, zkratkovité a podle mě si řekli, že tak to stačí, "šokovat budeme tak jako tak". Tohle si zaslouží styl grafického románu a ne podle sešitů, resp. by to chtělo víc sešitů a postupně budovat svět. Ze začátku jsem se těšil, co se s tím klukem stane, a kdyby každý sešit postupně nabízel jeho pády do temnoty, určitě by to bylo víc psycho a hlavně uvěřitelné. Díky tomuto stylu mi Plášť připadal jako nezrealizovaný superhrdinský koncept, který Marvel nebo DC nechtějí a pak si řekl, že jiné vydavatelství pod jinou taktovkou to vydá. Povídka, bonusy a provedení CC jsou jako vždy na výbornou a jsem rád, že nic nevynechávají. Povídka paradoxně splnila mé očekávání, dostal jsem to, co jsem měl a tak jak to bylo, mi to sedlo, i když jsem žánrově jinak zaměřen.
  • karl173
    karl173 mecenáš6.1.2019 16:52Plášť - edice deluxe
    Tak jak jsem měl problém číst hlubokomyslný dialog Lexe Luthora a nedokázal se vžít do jeho pocitů. Tak mě až děsivě zarazilo jak daleko snazší bylo, vžít se do pocitů jiného sociopata, který se svou zlobou zašel ještě o kus dál. A přitom i zde je příběh zaměřený přímo na zlou postavu, kterou čtenář zkrátka nemůže mít rád. Tohohle parchanta fakt ne. Co mě ale na tom bavilo víc je to, jak je to podáno. Žádné zbytečné hluboké myšlenky, nýbrž surový děj, který je podávaný pěkně zostra. A to nesmím zapomínat na příběh z Vietnamu, který je na tom podobně. Ano jsou zde jisté nelogičnosti a příběh někdy krapet ztrácí pointu. Ale faktem zůstává, že to nejlepší je svižnost jakým se komiks čte. A to především díky kresbě, která se opravdu povedla. Dle mého názoru je tohle skvělá jednohubka, která i přes větší počet stran se přečte velmi rychle, byť je třeba zmínit, že se zde nachází i velké množství bonusů. Za mě velmi slušný komiks. 80%
  • Sharick
    Sharick27.5.2018 10:00Plášť - edice deluxe
    Asi jako ostatní jsem po Zámku a Klíči čekal pecku. Kniha je rozdělena na dva příběhy. První se odehrává ve Vietnamu a je zábavná a otec hlavního hrdiny, který zde hraje první housle, mi byl sympatický US voják. Příběh bavil až mě mrzelo, že tak rychle skončil. Druhý příběh o synkovy kterému hráblo a využil super schopnosti k vlastním nekalým cílům byl průměrný a popravdě jsem se těšil, až ten spratek umře. Tady platí dvakrát, že s velkou silou přichází velká zodpovědnost. Kniha je kvalitně vyrobena, stránky jsou odolné proti otiskům prstů a nášivka od Comicscentra byla příjemným dárkem.
  • perak
    perak11.1.2018 21:51Plášť - edice deluxe
    Tak jsem měl po sérii Zámek a klíč asi příliš velká očekávání. První povídka mne neoslovila - pár válečných klišé a do toho zamícháno trocha nevysvětleného magična. Zakončeno velkým finálem zřejmě dobra se zlem, ale autor příliš zjevně čtenáři podsouvá, kde je dobro a kde zlo. No jo, americký válečný syndrom zase jednou na scéně. Druhá povídka byla lepší, příběh zajímavější, postavy propracovanější, ale přesto jsem se s nimi nějak nedokázal sžít. Takže nejvíce mne zaujala závěrečná psaná povídka. Přišlo mi zajímavé, jak se povídka a komiks liší a jak z celé povídky autor "vyzobával" nápady. Jen díky tomu a obsáhlé krásné galerii nakonec 4 hvězdy.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš26.12.2017 17:38Plášť - edice deluxe
    Spokojnosť. Veľmi pekne kreslený komiks, ktorý má krásne farby. Príbeh je síce jednoduchý, ale obsahuje dobré nápady a zaujímavé pohľady. Bavil som sa a zhltol som to veľmi rýchlo. Až na tú jednoduchosť príbehu nemám žiadne väčšie výhrady.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin29.11.2017 20:51Plášť - edice deluxe
    Chutná jednohubka.
    Komiks je o dost lepší než původní povídka. Rychle, stručně, bez nějakých psychologických sračiček okolo to na čtenáře vyblejeme a ať si s tím poradí jak umí.
    V části ve Vietnamu je jen jedna dobrá věc a to ten Čaroděj. Zbytek zachraňuje kresba.
    Hodí se při nepříliš úporné zácpě, bez kochanie by se tahle tlustobichle dala přelouskat i za půlhodinku.

    Čtyři čuráčci z pěti!

  • sedw
    sedw17.9.2017 11:38Plášť - edice deluxe
    Za mě celkem zklamání. První příběh jsem dočetl v podstatě z nutnosti. Druhý příběh už byl výrazně lepší (asi hlavně kvůli tomu, že již vycházel z Hillova díla), ale i tak se jednalo o čistý průměr. Nepříliš povedený příběh táhne nahoru kresba, která byla opravdu výborná. Komiks na jedno přečtení.
  • Key
    Key5.9.2017 08:56Plášť - edice deluxe
    Nelíbil se mi příběh, ani trochu.
  • TonyT
    TonyT5.9.2017 06:49Plášť - edice deluxe
    „No po dočtení komiksu mám rozporuplné pocity, na jednu stranu dobrá komiksová adaptace původní povídky Joe Hilla. Není to sice nic světoborného a zjevně ani nemělo být, přesto je v ní znat že Hill je synem svého otce :-). Výborná kresba celkovou atmosféru podtrhuje a je kladem komiksu. Záporem ovšem je, že hlavnímu příběhu který má cca nějakých sto stran, předchází nevýrazný příběh první, jenž se odehrává ve Vietnamu a poslední třetinu knihy zabírá galerie a původní povídka Joe Hilla, která je ovšem po přečtení komiksu už víceméně zbytečná. Myslím že tvůrci, když už se pustily do komiksové adaptace, si mohli dát záležet a původní příběh spíše rozšířit a propracovat než vymýšlet nový. Jinak kniha samotná je jako vždy parádně zpracovaná a ComicsCentrum mě již dlouhodobě přesvědčuje o tom, že je jednoznačně nejkvalitnější vydavatel komiksů na našem trhu. Škoda že ale tentokrát tvoří většinu třísetstránkové knihy zbytečná vata. Přesto komiksová adaptace původní povídky stojí za přečtení, otázka je jestli by bývalo nebylo lepší ji vydat samostatně, takhle má člověk z celého dílka pocit zklamání. Tři hvězdy za hlavní příběh, za výbornou kresbu a za to že je u nás stále tak málo hororově laděnych komiksů.“
  • Yuichiro
    Yuichiro15.12.2016 10:42Plášť - edice deluxe
    Tak nějak mi to nedá, abych se nepřímo nevyjádřil k některým poznámkám od kolegů níže.
    1.) Nevšiml jsem si toho, že by vietnamská válka byla popisována z nějakého globálního pohledu jako "američani ti dobří x žlutí ti zlí", je to jen a pouze zážitek a konec jednoho člověka. Ti lidé tam tehdy odcházeli mnohdy nedobrovolně, pořádně nevědějíc proti čemu doopravdu bojují a proč a byli stejnými obětmi, jako ti, proti kterým válčili. Překroucený pohled démonizující řadové vojáky je úplně zcestný, navíc v souvislosti s Pláštěm, je trochu mimo.
    2.) Hlavní postava je poměrně naturalisticky popsána jako duševně narušený člověk, obviňující svoje okolí za svůj zpackaný život. To je celé. Nevidím důvod proč v tom nutně hledat něco složitýho. Je to naopak mnohem přirozenější a logičtější, než si vymýšlet nesmyslné eposy a racionální omluvy pro chování zamindrákovanýho psychopata. Jasně, není to Marvel ani DC, kteří by do toho nejspíš zapojili něco o vyvraždění rodiny nebo zničení domovské planety... Tohle je mnohem víc ze života, troufám si říct.
    Jako celek je tahle kniha absolutní bomba. Obě na sebe navazující povídky, kresba, fantastické zpracování Comics Centra... A Joe Hill je opět v plné síle. Srovnávat tuto knihu se sérií Zámek a Klíč je prostě blbost, i když se to vzhledem k tomu, že to jsou jeho jediné komiksy (pokud vím, u nás vydané ale určitě) trochu nabízí. Plášť je mnohem syrovější a přímočařejší, je prostě jiný a to je dobře.
  • 3DD!3
    3DD!321.11.2016 08:10Plášť - edice deluxe
    Výborný kus, který se dívá na superhrdinský mýtus zase trochu jinak. Hillova povídka je roztažena do plnohodnotného konfliktu, dobra a zla, kde zlo je až podezřele všední, obyčejné. Možná o to nebepečnější.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.10.2016 22:52Plášť - edice deluxe
    Motiv Vietnamu mě jako Kapise tolik netrápí, ale musím s ním naprosto souhlasit s plochostí postav a příběhu, který se - přiznávám - odráží i v plochosti a černobílosti vykreslení zmíněné vietnamské války. Hlavní průšvih je ale v celém zpracování. Levitující magoři versus helikoptéra respektive dopravní letadlo. Oh c'mon! Joe Hill a Plášť po Zámku a klíči, to je pro mě trochu podobné zklamání jako Jason Aaron a Muži hněvu po Skalpech.

    Celkový dojem: 50%

    ------
    Edit:
    Toto je moje tisícáté hodnocení na komiksové databázi! Já su oficiálně nerd! Holy shit...
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš13.9.2016 00:23Plášť - edice deluxe
    Nu, u mne též zklamání, ale myslím, že za to nemůže Joe Hill. Na konci knihy je část povídky, podle které byl comics napsán, a ta mne zaujala. V comicsu je vztah mezi bratry v porovnání s povídkou popsán příliš zkratkovitě. Motivaci evil bráchy k jeho big vengeance jsem z comicsu nepobral. Obecně mám rád charaktery, které svoji moc používají ke svým sobeckým cílům, ale autor mi musí předat, proč. Nemusí nutně jít o zneužívání v dětském věku či finančně náročný lékařský zákrok pro těžce nemocnou babičku, klidně může jít o potřebu vyvraždit zahradními nůžkami velryby jako druh, ale ta motivace je pro mne nutná. Prequel z Namu mne též neoslovil, tuhle prostředí pro vysvětlení "kde a kdy" beru od autora jako berličku a chybí mi opět vysvětleni "proč." A já jsem zvědavej. Na druhou stranu kresba se mi zamlouvá, kniha je jako tradičně od Comics Centra výborně připravena, parciální lak na obálce, který simuluje průhledné náplasti mne vzal za mé hravé srdéčko a nášivka je frajeřinka.
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.8.2016 09:35Plášť - edice deluxe
    Tak tohle je velký průser!!!! Sledujeme rodinné drama, které nemá žádnou příčinu ani důsledek, ploché postavy bez motivace si nějak jednají a příběh si tak proběhne (až moc) rychle před očima a nic z toho. A to byla ta lepší půlka knihy. K tomu zas to zoufalství s Vietnamem, které mě už spolehlivě odpuzuje. Jako jsem trochu schopen pochopit tu Americkou bolístku, kdy byli vojensky poraženi při rozpoutání největší chemické války v dějinách lidstva, kdy vyvraždili děsivým způsobem několik miliónů lidí ve třech státech a zanechali za sebou spoušť, kde se stále rodí poškozené děti, vydláždili cestu k moci Rudým Khmerům a nikdy se ani slůvkem neomluvili, že je to furt žere a jedinými oběťmi této nechutné kapitoly dějin jsou pouze nebozí traumatizovaní američtí vojáci a milióny mrtvých jsou jen pouze "žlutí zmrdi". Ale kurva proč mám tadytenhle dokola všude opakovaný, zvráceně pokroucený, pohled furt někde přežvýkávat? Kdybych to býval byl věděl, tak to nekupuju, má nadrženost na Hilla po přečtení Zámku a Klíče byla hrubě zneužita! Ale můžu si za to sám. Hlavně, že mám debil nášivku.
  • TomD87
    TomD8724.6.2016 12:06Plášť - edice deluxe
    Ako keby to bolo včera, keď som ako puk čumel na poslednú stránku Hillovej poviedky. Preto som si nemohol nechať újsť jeho komiksovú adaptáciu. Čo viac, dostal som k tomu prequel, a originál Hillovu poviedku. Potešilo. Po prečítaní musm povedať, že to rozvetvenie krásne pasuje ako riť na šerbeľ.
  • kaylin
    kaylin24.6.2016 07:36Plášť - edice deluxe
    Do rukou se vám dostává příjemné komiksové překvapení, které v sobě má jeden dobrý komiks, jeden skvělý komiks a jednu dobrou povídku, navíc v tiskové kvalitě, která je tradičně vysoká. Uzavřený příběh, žádná další rostoucí série, která potěší fanoušky hororového a temnějšího fantastického žánru, ale nejen je. Dobré příběhy potěší každého. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1199-plast-edice-deluxe-80.html
  • Mrfko
    Mrfko19.6.2016 17:20Plášť - edice deluxe
    Skvelý atmosferický komiks. Úvodný Plášť 1969 pekne ladí s nasledujúcou a hlavnou časťou knihy. Jedine ten priskorý záver ma zaskočil a chcel som viac. Čo sa týka celkového dojmu tak som z Plášťa nadšený pretože aj napriek niekoľkým absurdným momentom si dokázal udržať vážnosť od začiatku do konca. u mňa 100% fakt nemám tejto knihe čo vytknúť...
  • kadas97
    kadas9716.6.2016 11:50Plášť - edice deluxe
    Tá prvá časť určite nie je čistokrvná "hillovka" príde mi to skôr ako od Ennisa. Kapitán Chase = lietajúci Frank Castle vo Vietname. Príbeh to bol dobrý, ale stále ma tam rušila tá podobnosť. Mea culpa! Pokračovanie o mladom Erikovi sa už nezaprie a beriem ako pozitívum, že som mal poviedku prečítanú už vopred (cca. pred 4 rokmi). Od druhej kapitoly sa ale príbeh poviedky končí a ja som si mohol užiť niečo nepoznané. Celkovo hodnotím Plášť ako veľmi hravý hororový thriller, alebo len hravý horor. Poviedku na konci som si prečítal ešte raz a spokojne som prelistoval celý komiks podľa jednotlivých poznámok k poviedke. 80%
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko14.6.2016 23:05Plášť - edice deluxe
    .. simple story o tom, co se může dít v hlavě po pádě ze stromu (!) stylová kresba -hlavně ty dvojstránky- maximální čtivost
  • Fimi
    Fimi mecenáš13.6.2016 15:14Plášť - edice deluxe
    Po Zámku a klíč přichází další skvělá hororová kniha, myslim že Joe Hill je muj další oblíbenec, super kresba, super příběh, nelituji ani jedné koruny.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš10.6.2016 19:38Plášť - edice deluxe
    Docela dobré čtení, i když velký dojem to na mě nezanechalo (respektive Zámek a klíč nasadil vysokou laťku).
    Dva příběhy o tom, jak člověku může rupnout v hlavě a dělat psí kusy. Zpracované je to ale poměrně dobře, přečte se to rychle, kresba se hodí a nenapadá mne, co bych vytkl.
    Pěkná nášivka.
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.6.2016 13:41Plášť - edice deluxe
    V podstate jednoduchy pribeh skladajici se ze dvou casti. Nicmene to, ze je jednoduchy neznamena ze je spatny. Opet jeden pribeh o pomste, i kdyz ona krivda je predevsim v hlave hlavniho "hrdiny". Mam Hilla vazne rad, takze jsem si cteni uzil. Kresba je fajn, i kdyz muze na prvni pohled muze pusobit hrube.
    Skutecna nasivka je sympaticky bonus.
    80%

2543258
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš21.12.2016 17:25Plášť - edice deluxe
  • Yuichiro
    Yuichiro21.12.2016 10:52Plášť - edice deluxe
    :( tak teď už tě nemůžu brát vážně. Do teď jsem si jen myslel, že jsi měl jen špatnou náladu, a proto se vyjadřuješ, tak jak se vyjadřuješ. Teď vidím, že máš evidentně dost problémů sám se sebou a mindráky si léčíš na anonymních internetových stránkách. Reagovat přímo na jakoukoliv rádoby urážku jsi napsal, by bylo hluboko pod mojí úroveň. Ahoj a pokud možno hezký svátky :(
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš20.12.2016 19:59Plášť - edice deluxe
    Stoupni si před zrcadlo a profackuj se. Svůj komentář ke komiksu jsi začal reakcí na přechozí hodnocení a teď vykřikuješ, že do diskuze jsme se pustili my:)? Všiml jsi si, že jsi na netu? Ne? Tak vítej nekňubo. Jednoduše, nevadí mi, když má kdokoliv odlišný názor, zajímá mne, zda ho dokáže podpořit argumenty, zná souvislosti a má pro mne dost načteno. Když projde, tak má pro mne jeho hodnocení váhu. Tak jsem si tě testnul a neprošel jsi, tvá hodnocení jsou pro mne bezcenná. Jestli jsi se už dofackoval, tak se sám před sebou nestyď, dobře jsi udělal, můžeš se zálibně zahledět na figurky z Daydream Collection.

    Vidíš? Neměl jsi začít tím, že začneš dětinsky komolit můj nick, možná bych byl milejší.

    Jsem tuze zvědav, jak na tohle vydržíš nereagovat, protože jsi jasně napsal: "nebudu to tady spamovat." Good luck.
  • Yuichiro
    Yuichiro20.12.2016 17:26Plášť - edice deluxe
    DemnoG: čoveče, ty by sis mohl z klidu změnit nick na DEmagoG :)
    Do diskuze jste se tu pustili vy, já napsal svůj komentář a svoje osobní hodnocení, který se ti sice nemusí líbit, ale to je asi tak všechno. Ano, sepsal jsem několik věcí z jiného úhlu pohledu, protože mi to přišlo trochu zavádějící a jednostranné. Ty jsi tu prostě jen vytrhl z kontextu pár vět a začal se dohadovat o detailech, které s komiksem jako takovým ani nesouvisí a hádáš se tu úplně zbytečně kvůli blbině. Přečti si to ještě jednou - hodnotím pouze komiks, což si myslím, je i fér. Jestli jsi tam našel jednu větu naformulovanou jinak, než se ti zdá, asi bych to označil za honění e-penisu, navíc to tvoje krkolomné přirovnání to celé tak trochu podtrhuje. Za sebe končím tuhle diskuzi, nebudu to tady spamovat. (Navíc hádat se s mecenášema ještě nikdy nikde a nikomu nepřineslo nic dobrýho, hehe).
    Take it easy! ^^
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš20.12.2016 13:48Plášť - edice deluxe
    to Yuichiro: Mění, protože ty jsi v souvislosti s "The Cape 1696" napsal: "jen v tom prostě nevidím nějaký Hillův záměr, spíš kulisu k příběhu." Joe Hill "The Cape: 1969" nenapsal. Chronologicky druhá část "The Cape" je alespoň Ciaramellova adaptace Hillovi povídky:). A mne se nelíbí, když se kdokoliv vrhá do diskuzí a ví prd. Samosebou tvůj názor, že jde o naprosto boží comics ti neberu. Pro mne je zase nejlepším filmem minulého roku "SpongeBob SquarePants 2" a je bez šance, že mi to někdo vymluví.
  • Yuichiro
    Yuichiro16.12.2016 09:44Plášť - edice deluxe
    DEmnoG: nevím, jestli to mění něco na tom, co jsem napsal... Hodnotím tu pouze komiks, ne povídku, a to vysvětlení motivů, na které narážíš, jsem popsal níže. Narážel jsem jen a pouze na to.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš15.12.2016 19:57Plášť - edice deluxe
    tp Yuichiro: Četl jsi povídku Plášť? Nemluvím o comicsu, mluvím o originální povídce. Hill ke comicsu scénář nepsal, má na triku pochopitelně námět a dohled. Scénář ke comicsu napsal Ciaramella.
  • Yuichiro
    Yuichiro15.12.2016 12:56Plášť - edice deluxe
    Kapis: no, jak říkám, je to tam popsané z pohledu jejich otce, mariňáka. Démonizovaní byli vietnamci ústy jejich (USA) nadřízených, takže ty lidi k tomu tak přistupovali (navzdory tomu, že to tak úplně nebylo, jak říkáš, to je otázka propagandy, ale asi bych to zase s klidem úplně nezazlíval právě těm řadových vojákům). Spíš než z celkového pohledu agresor versus ti, kteří se brání, to beru z pohledu válečné fronty jako takové. Já ti rozumím, jak to myslíš, jen v tom prostě nevidím nějaký Hillův záměr, spíš kulisu k příběhu a tak to i hodnotím. Kdyby to byl vyloženě politický / válečný komiks, bral bych to asi podobně jako ty, ale to Plášť není.
  • Kapis
    Kapis mecenáš15.12.2016 12:28Plášť - edice deluxe
    Yuichiro: počítám, že ses "nepřímo" vyjadřoval k mému příspěvku. Nikde jsem nedémonizoval řadové vojáky - s tím, že to byli chudáci (jako ve všech válkách) ve více svých příspěvcích souzním, ale celková konotace v Plášti byla přesně taková, jak píšeš že nebyla: my chudáci američtí vojáci, v zemi žlutých zmrdů, kteří si nezaslouží nic jiného než smrt. A takhle je to přesně vnímáno američany a přesně tenhle způsob vnímání sypou hromadami filmů, knih i těch komiksových do celého světa. A na téhle vlně se veze i Plášť. Pohled z druhé strany jsem nikdy nikde nezaznamenal. Navíc nemohli být obětmi stejnými, protože se bránili, agresor bylo USA. poměr mrtvých cca 80 000 ku snad 3-4 miliónům také mnohé vypovídá. Nic ve zlém.
Četl/a (120)
2scha, 3DD!3, Aldo26, Benny, binnmode, Bronn, calvin10, charvos, ComicBookGuy, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, delsemela, DEmnoG, Dezodoo, disclose, Doncek4321, Draco nobilis, dvory, Elnie, farnhajt, figis, filmator, filosh, flipflop, foudy, Fox01, Fr3d_K, Garp, hellblazer, HellWeber, hromotlk, Infarkt, invape, Jabba, James, jankie, Jimbeam90, jindroush, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Kil-Khal, kinak, kindanerd, Knuckless, koudak89, Kubik.aa, Lachvos, lacoste, lantan1, Librarian, Light, LookAss, lucmartincova, Lukasitch, luky.kuky10, Mamut12, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, MEGA, MisaSutcliff, Monkey, mozzu, mstefl, namdnas, Noci, Norri, oleav, Olesh, opytz, Ozymandias, Paldini, pearlxjam, pechna, perak, perper, Petr, Petrisko911 , Poseidon1978, PrastenejCitron, RadimNemec, raenius, raimi, RaptoR, robertsedmik, rockyt, RudyRod, Scaleo1, sedw, Sharick, SHORTY, Sir_Pete, start05, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, tricky, trudoš, tukak, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Walome, wolfgang, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd
(203)
2scha, adam.ra, Aldo26, Alfi, andik007, bananzluty, barthez, batoo, bboorreekk, beanek, BeeSee, Beng.D, Benny, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, burzum, calvin10, Caylen-Tor, charvos, ComicBookGuy, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, DankoKonik, Darker, DAxik, Deckard, delsemela, DEmnoG, Dezodoo, Dinik, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, dvoracekpetr1, dvory, Elnie, farnhajt, faster86, fel68, figis, filemon, filosh, flipflop, Fox01, Fr3d_K, gongon44, grinder, hanocri, hellblazer, HellWeber, herbert, HevyEli, hiro666, hromotlk, Hulik, husakpetr93, Infarkt, invape, Jabba, JackOneil, James, jankie, Jimbeam90, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, kallenved, Kaluž, Karel Sec, karl173, Kazumaki, KdG, kinak, Knuckless, Kokuun, koudak89, Kouzelnik7, krvinka56, lacoste, Librarian, Light, Lobok257, LookAss, lucmartincova, luky.kuky10, maara, Malachias, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Marvin, MB, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, Milo_Harwey, Miriyak, misa, MisaSutcliff, Monkey, mozzu, MP, Mrfko, mrkirby, mrstffl, mstefl, mywiel, namdnas, Netorack, Neuro, Niaz, Nightmare, Noci, NOD82, Norri, o2t2, octobersa, Olesh, opytz, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, Pekario, PeNNy, perper, Petr, Petrisko911 , Poseidon1978, Premek, Qee, RadimNemec, Radkos, raenius, Raijin, raimi, RaptoR, Rety, Ricarderon, Rich, robertsedmik, rockyt, Rowan, RudyRod, Salien, Saran, Scaleo1, Schramm, Šedo, sedw, Sharick, SHORTY, Sir_Pete, Skot, sleepless, SmoothNCool, StanleyHu, Stara.kryta, start05, stepan.tichy, Stlucius, syon, tacmud, terrordemon, the.kasztan, TIM.biker, timek, tomastrejbal, Tony TwoDee, TonyT, Traum, Trevelyan, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, vteco, Wiruss, wolfgang, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (12)
BreakingAway, Fida, illy, Keno, Macek78, Maty48, MonsterGyre, monty.cl, nx, SickNail, spot, z-e-d
Shání (1)
SickNail
Nabízí (4)
Abstinent, flipflop, MB, tukak