Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 8 dalších ukázek

Koupit
CESTA MUŽE ZAČÍNÁ ZKOUŠKOU CHLAPCE.

Svět Rolanda Deschaina - svět Temné věže - byl pro Stephena Kinga posedlostí, která trvala téměř třicet let. A nyní přináší King svou mistrovskou fantasy do Marvelu, a obohacuje tak svůj epický příběh o nové ohromující rozměry. Zrození pistolníka hladce propojilo bájný Středosvět a příběh jeho drsných hrdinů s nejlepší vypravěčskou tradicí vydavatelství Marvel Comics.

Práce výtvarníka Jae Leea a výtvarníka barev Richarda Isanova je objevná, a scénáře spisovatele Petera Davida ve spolupráci s Robin Furthovou, autorkou knihy Temná věž: Konkordance, představují autentické a živé provedení Kingovy tvůrčí vize. Sledujte zrození pistolníka a nadčasové epické dobrodružství, které právě začalo!

Dlouhé dny a příjemné noci, a kéž se vám daří dobře!

Příběh, který poprvé chronologicky vypráví o Pistolníkově minulosti, začíná krutě odvážným činem, jímž si Roland vysloužil své první pistole, načež je se svými přáteli Cuthbertem a Alainem vyslán jménem Společenství do Hambry. Společenství vzniklo na obranu proti ničivému vlivu "Dobrého muže", monstra jménem John Farson. Mise, původně považována za zcela bezpečnou, se stane Rolandovou první zkušeností se zlem, s jehož různými podobami se musí utkat. Když potká krásnou Susan Delgadovou, objeví také moc a bolest lásky. A především zjistí, kvůli čemu stojí za to zabíjet...

Obsahuje sešity série The Dark Tower: The Gunslinger Born #1-7 (únor 2007 - srpen 2007)

Scénář
Peter David, Robin Furth, Stephen King
Art
Jae Lee
Ink
Richard Isanove
Barvy
Richard Isanove
Obálka
Richard Isanove, Jae Lee
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Linda Bartošková
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-378-2 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
828 g
Stran
240
Cena
489 Kč
Originál
The Dark Tower #01: The Gunslinger Born (Marvel Comics, 2007)
  • instageek_cz
    instageek_cz23.10.2022 14:35Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Někdy kolem roku 2006 jsem s úžasem zíral na informaci o chystané komiksové adaptaci Temné věže od mého v té době absolutně nejoblíbenějšího spisovatele. Snad jsem na ni narazil na božím webu www.stephenking.kbx.cz , možná i v nějakém časopise. Hlavně kresba mě uchvátila. „Tohle u nás nikdy nevyjde...“ věštil jsem s pochmurnou jistotou. Jenže jsem netušil, jaký neskutečný komiksový boom nás čeká (žil jsem ve sladké představě, že budu sbírat VŠECHNY komiksové knihy s Batmanem:)) ). A jistě by mě nenapadlo ani to, že právě famózní kresba Jae Leeho bude tím, co mě od série nakonec odradí.

    Zrození pistolníka zachycuje události ze 4. dílu ságy, prequelu Čarodej a sklo, a dojde i na ikonický Rolandův souboj s Cortem, obávanou zkoušku dospělosti, na níž se vzpomíná v 1. dílu (Pistolník). Překlad komiksu obstarala Linda Bartošková, naše hlavní „kingovská“ překladatelka, takže si mistrovi fanoušci nemohou stěžovat, že by na ně a jejich čtenářské pohodlí nakladatelství Crew nemyslelo. Příběh je smutný, dramatický, romantický, akční. Má to všechno. Jen ta kresba...

    Přál jsem si, aby přede mnou Gilead i další místa ožily. Aby se tam člověk přenesl, viděl všechny detaily, cítil je, pomyslně se jich dotýkal. Jenže Leeho kresbě vždy dominuje jedna hlavní barva na pozadí, a zbytek dotváří stíny. Celé to pak sice působí tak nějak zasněně, temně, ale rozhodně ne jako reálné prostředí. A to mě štve. Proto jsem se přes nesporné kvality "Zrození" rozhodl v sérii nepokračovat. V mojí fantazii je zkrátka "svět, který se hnul", mnohem hezčí a živější, takže si vystačím s původními knihami.

    Hodnocení: 8/10
  • faster86
    Milé překvapení, způsob jak děj podává vypravěč je hodně podařené, normálně to rád nemám, ale tady je to moc pěkné. Kresba ve které není většinou prokreslené pozadí k příběhu sedí, stejně jako barvy. Samotný děj je takový průměrný průměr.
  • sedw
    Pro někoho, kdo celou Temnou věž přečetl dvakrát, v tomto komiksu není nic nového, ale to ani nebyl účel. Celou dobu jsem byl překvapený, jak se poměrně rozsáhlou knihu podařilo "smrsknout" do šesti čísel komiksu, ale vše bylo srozumitelné a kdybych neznal předlohu, tak mi vlastně asi nic nechybí. Parádní práce.
  • Matthew
    Znám předlohu a zbožňujuji, takže jsem byl zvědav na komiksové zpracování. Knihy totiž do filmů nenacpete a seriál by podle mě nebyl úplně pro každého. Je zajímavé vidět postavy v předloze jen naznačené, tal jak si je představil někdo jiný a vůbec nemám pocit, že by byla moje fantasie někým omezena.
    Kresba je dost tmavá, což skvěle pomáhá příběhu, protože tohle není žádný pozitivní příběh, ale dost hustá esence depky. Příběh je oproti knize dost zrychlený, což ve výsledku nevadí. To nejdůležitější je vykresleno skvěle a potencionálně může pokračovat v druhém díle. Roland je ještě mládě a hora mrtvých teprve klade své základy. Velmi pevné základy!

  • Spacecore
    Nemůžu dát víc než tři. Než jsem otevřel komiks, netušil jsem o předloze nic a celou dobu mi to přišlo jako handicap, on je to ale handicap toho komiksu, ne můj. Místy je to opravdu skvělé, některé scény jsou famózní, ale celkově jsem se moc nechytal o co tam jde a přišlo mi to sice jako taková zajímavá temná variace na Pána prstenů, ale rozhodně není snadné se orientovat v celým ději a to je průser, nezlobte se na mě. Kresba je špatná. Samotná tužka nejspíš ne, ale ink a barvy jsou fakt hrozný, jak popisoval willis níže. Jakoby je to dost dobrý na to, abych byl zvědavý co dál, ale je to snad poprvý, co skutečně uvažuju zda si přečíst další knihu, nebo to pustit k ledu.
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.5.2018 14:12Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Trochu jsem se ztrácel ale to jen na začátku. Jsem hrozně rád za tuto sérii, vyprávění je celkem barevné a takové poetické a to vše podrthuje naprostá epopejská kresba, kvůli ktere už jen stojí komiks za koupi. Spokojenost, těším se na další vyprávění.
  • puolpm
    puolpm mecenáš2.5.2018 15:42Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Znalci knižnej predlohy majú z môjho pohľadu oveľa väčší zážitok. Osobne považujem 4. diel Kingovej ságy, ktorý slúžil ako predloha, za jeden z najlepších. Zaujímavá je aj voľba vydávať komiksy chronologicky, na rozdiel od kníh. Za mňa spokojnosť.
  • brkowycz
    Temná Věž se mi dostala do rukou úplnou náhodou a já si řekl "Ok," a vrhl se na Kingovu předlohu, aby mi ji zbytečně komiks nevyspoileroval. Nikde jsem neměl moc šanci se k tomu vyjádřit, tak to udělám teď.

    Kingova sága mě naprsoto uhranula prvním dílem, kde je strašně znát, že to psal jiný, dávný King. Mix westernu s fantasy s prvky křesťanství, apokalypsy a tarotu, byl pro mě něco zcela nového a neokoukaného, k zhltání čtivého. Nabudilo mě to a četl jsem i další díly, nikde se však Kingovi nepodařilo navázat atmosféru na původní díl, spíš se plácal odnikud nikam, bylo vidět, že sérii nemá vůbec promyšlenou (což sám přiznává). Snový postapokalyptický svět plný tajemství vystřídali různé další světy, méně tajemné, vmísení Ameriky dvacátého století do příběhu, nakonec mezi postavami začne vystupovat i sám Stephen King, což je podle mě nešťastné a nebavilo mě to. Dále mi hrozně vadila řada deus-ex-machina situací, kdy se King za scénáristické berličky (někdy tedy spíše invalidní vozíky, celé kolony scénáristických sanitek) vůbec nestydí, a ještě je v knize drze přiznává. Pro někoho to může být zajímavé, pro mě je to líná scénáristika, kterou nemám rád. Konec celého putování mě navíc nezaujal a opět bylo vidět, že King si prostě s celou sérií neví rady.

    Zde je podle mě šance komiksu. Bude se držet v šlépějích knih, nebo zkusí Rolandův svět aktualizovat a vychytat všechny ty věci, co se Kingovi nepovedli? Začíná to nadějně, neboť tato kniha hned na začátku představuje Karmínového Krále, tedy záporáka, kterého si King narychlo vymyslel jednu nebo dvě knížky před koncem, aby měl jeho hrdina čemu čelit. Působilo to na mě, jako kdyby Frodo šel do Mordoru a v knize "Návrat krále" napsal Toliken "Jo a v Mordoru je fakt zlej čaroděj, vlastně". Komiks staví Karmínového krále na začátek Rolandova putování, a dává scénáristům do budoucna možnost pracovat s postavou prastarého zla po celou dobu, čímž bude dílo nepochybně působit mnohem provázaněji, a ne jako sled "honem-hurá-nápadů".

    Komiksu se dále na nějakých 160 stranách obrázků podaří vylíčit celkem úspěšně asi 800 stran dlouhou knihu Čaroděj a Sklo. To nepovažuji za zvláštní výkon, protože v Čaroději a Sklu prostě Roland asi 500 stran souloží se Susan a nic jiného se tam neděje. Děj v komiksu působí trochu skočně, pravda, nejsem si jistý, jak dalece se podařilo vykreslit postavy (to se zase Kingovi podařilo dobře, a ještě aby ne, když se asi 500 stran akorát vykecávaj). Jelikož znám postavy z předlohy, bylo těžké posoudit, jak dostatečně jsou v komiksu představené. Co mě trochu zamrzelo je závěr, který si opravdu možná zasloužil lepší a delší propracování, nějaké budování napětí.

    Závěrem tedy musím říct, že mě to příjemně překvapilo. Nečekal bych, že po zklamání, kterým pro mě byla série Temná věž, bych se chtěl pouštět do dalšího dobrodružství s Rolandem a jeho Ka-tet, ale asi budu muset, protože mě to chytlo. Zajímavý svět, solidní kresba, příběh je lépe provázaný s mýtem o Věži než to bylo v Kingových knížkách, já si to užil a jdu do druhého dílu.
  • willis
    Přestože považuji díl Čaroděj a sklo za vrchol Temné věže, komiksové zpracování mně nesedlo. Tento způsob kresby se zdá býti nešťastný. Nulové vykreslení pozadí, místo toho rozlitá barva, obličeje nelze rozeznat jeden od druhého až příliš černých stínů. Příběh lásky a smrti je silný, ale nevyzní tak osudově jako v knížce. Celé tohle zpracování je takové nedotažené, ploché...
  • 3DD!3
    Čekal jsem bezmála deset let než u nás Zrození pistolníka vydali. Říkám CREW díky. Z Kingovy ságy Temná věž mě nejvíce uhranula prostřední pasáž popsaná v knize Čaroděj a sklo, vyprávějící o minulosti, kde se Roland Deschain z Gileadu setkal se Susan Delgádovou a poprvé se dověděl o i Temné věži. Kde byl zatracen. Příběh tehdy vyprávěl sám Pistolník svému ka-tet. Není o nic horší než byl tehdy. Jeho síla rezonuje v kostech, jen kresba korejce Jae Lee vede vaši mysl skrze konkrétnější, fantaskní obrazy. Už jsme zase na cestě k věži, uvidíme se brzy. Prozatím dlouhé dny a příjemné noci všem, kdo tu cestu půjdete znovu a nezapomenete při tom tvář svého otce.
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš26.6.2016 12:50Temná věž #01: Zrození pistolníka
    vizuál - 4/5 - pekný ale málo komiksový
    príbeh - 1/5 - hlavne od začiatku málo zrozumiteľný

  • TomD87
    Ako fanúšik Kingovej ságy, jedine palec hore. Výborné spracovanie, o kresbe ani nehovorím. Už aby tu bol ďalší diel .
  • kaylin
    Nezbývá než s nadšením očekávat další díl. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1190-temna-vez-1-zrozeni-pistolnika-70.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.5.2016 15:16Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Předlohu asi jen tak číst nebudu, tak jsem se do toho pustil... kresba zvláštní, ale stejně jako námět i vyprávění dost atmosférická. Je to parádně temné, trochu mi vadí možná až místy strojená mluva a narativ (někdy i scénář - nemůžu se rozhodnout jetli takový ten "lineární mexican standoff" je výborná nebo poněkud ulítlá scéna), ačkoliv tu stylizaci chápu a beru. Velezajímavý fantasy-western, což o to.

    Celkový dojem: 80%
  • erik
    Nečítal som knižnú predlohu, Kinga v komikse odrovnal bezradný štek v Americkom upírovi, nuž som od tohto diela nečakal vôbec nič.

    O to pozitívnejšie som bol prekvapený. Mix westernu a fantasy funguje na jednotku. Naratívne literárne popisy dodávajú deju zdanie niečoho veľkolepého, dej je vcelku skočný, no a kresba, tá je atmosférická. Hádam, že výtvarní učitelia budú mať výhrady k niektorým proporciám, ale mne osobne sa tento majestátny mainstream pozdáva. To platí najmä v kombinácii s koloringom. Na dielo sa dobre pozerá a rovnako dobre sa číta.

    Vynikajúca fantasy záležitosť, v našich končinách priam nevídaná. Výpravná pevná väzba sa mi k tomu hodila, vzhľadom na rozsah by sa hodila aj všitá záložka.
  • cyboy
    cyboy mecenáš7.5.2016 00:13Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Na tenhle komiks jsem vazne tesil. Podoba knihy "a la Lucifer" je paradni a obsah si ji zaslouzi. Kniha je pocatkem pribehu Rolanda a pro neznale knizni verze to muze byt chvilemi matouci, resp. muze vam trvat nez si na Kinguv svet zvyknete. Je to rozjezd, takze tezko hodnotit jinak nez pocitove - a je to vazne dobre, i kdyz si nejsem jisty jak budou moje nadseni sdilet ti knihami nepolibeni.
    Pro bezneho komiksaka je to za: **** s nadejnym vyhledem do budoucnosti. Pro ctenare Temne veze je to za: ***** a taky je to prakticky povinnost.
    Abych ale porad jen nechvalil, tak misty je to zbytecne ukecane a mnozstvi postav pomerne komplikuje cteni, ale nebojte do priste si spoustu z nich pamatovat nemusite ;). Taky korektury by to chtelo delat poctiveji a pri prekladu vic premyslet o tom, ktera bublina navazuje na kterou a jaky ma byt smysl sdeleni. Ale takovych chyb neni mnoho, spis me prekvapuje ze jsou.
    Abych byl poctivy, tak do celkoveho hodnoceni nebudu tahat ovlivneni knizni radou a dam 80%
27341221
  • trudoš
    trudoš editor16.5.2016 23:53Temná věž #01: Zrození pistolníka
    cyboy: Zásadně se snažím číst nejdřív původní dílo a pak teprve sleduju adaptace, právě proto, že mi „zkrácená“ forma zpravidla prozradí pointu a dílo samotné už mě pak tolik nebaví. Proto mi šlo o to, nakolik je tenhle komiks svébytný či naopak a případně v jaké posloupnosti to číst. Ještě jednou díky za info.
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.5.2016 22:33Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Mozna jsem zkrivenej, staromodni a desne konzervativni, ale ja mam vzdycky na prvnim miste knizni predlohy. Adaptace jsou vzdy jen adaptovanim puvodniho dila a zalezi na adaptujicim jak moc to bude dobry nebo ne, obecne jsem ale vzdycky velmi skeptickej, protoze jak chces dostat hloubku napr. Zlocinu a trestu do dvou, trihodinovyho predstaveni v divadle. Nijak, udelas vycuc, ale to uz je skoro totez jako precist si synopsi nekde na googlu a tvarit se chytre. Ve skutecnosti ale o tom dile nevis prakticky nic. Adaptace te jen uci nepouzivat vlastni mozek a usudek a nuti se na dilo/problem/... divat cizima ocima, pokrivenejma cizim usudkem.
    Strasne nerad se nechavam pripravit o zazitek z objevovani pribehu tim, ze bych si nejdriv precetl adaptaci, kde mi bud to zasadni prozradej dopredu nebo mi to totalne zprasej a ja budu k originalu pristupovat s despektem.
    Takze za me - precti si knihy, protoze to je skutecne jedna z nejlepsich Kingovych praci a stoji to za to a pak si precti komiks. Bude to vychazet jednou za pul roku, takze ti nic neutece, nez doctes knihy a pak si alespon budes moct precist dva nebo tri dily naraz. A kdovi, treba do te doby prijdeme na to, ze to neni zadne terno (i kdyz bych se divil, Pavlovsky a spol. vybiraji pomerne poctive).
  • trudoš
    trudoš editor15.5.2016 18:09Temná věž #01: Zrození pistolníka
    cyboy: Zupa, díky moc za info. Druhý dotaz, zda lze tedy číst komiksy a knihy kombinovaně padá, když už první tahá motivy z různorodých dílů. Takže pro lepší orientaci nejdřív přečíst knižní řadu (když už jsem do ní investoval) a pak komiksovou, nepletu-li se?
  • M_M
    Gustik5: Čaroděj a sklo je jediná Kingovka, kterou jsem četl vícekrát...a to třikrát. Užij si to!
  • Gustik5
    Jojo, z toho co jsem zatím listoval se to točí hlavně okolo Rolandova mládí a událostí v Hambry, takže si to rozhodně nejvíc bere z knihy čtvrté; Čaroděj a sklo. Tu mám zrovna rozečtenou, takže můžu s komiksovou adaptací porovnávat. Baže... :)
  • cyboy
    cyboy mecenáš9.5.2016 21:01Temná věž #01: Zrození pistolníka
    trudos: Tezko soudit zbytek serie, v originale jsem ji necetl, ale v prvnich sesitech se objevuji veci zname z knizni rady. Urcite z prvniho dilu a myslim ze ze ctvrteho (mozna ze tretiho, nejsem si uplne jisty), ale jinak jde o pribeh novy i kdyz s nejvetsi pravdepodobnosti smeruje ke kniznimu deji. Byt Roland superhrdina, tak reknu ze je to origin. Na me to pusobi tak, ze to bude chronologictejsi nez je knizni rada a nejspis i s novymi vedlejsimi, doplnujicimi pribehy. Cekat uplne novy velky pribeh by asi bylo prilis blahove. Tim spis kdyz King jenom "dozoruje".
  • trudoš
    trudoš editor7.5.2016 16:01Temná věž #01: Zrození pistolníka
    Měl bych blbou otázku - nakolik jde o adaptaci románové série a nakolik o svébytné dílo? Z různých náznaků jsem pochopil, že Peter David na to jde ze široka a zachází i do detailů, které jsou v knize třeba jen mimoděk zmíněny. To mi ale ještě zcela neodpovídá, jestli ústřední dějová linie kopíruje tu románovou, byť třeba jen jinou cestou s turistickým komentářem a retrospektivami do minulosti.
    Děkuju za info, smiluje-li se někdo. V případě jakékoliv odpovědi, bych měl pak v záloze ještě jednu dvě neméně blbé otázečky, které se však odvíjejí od toho, co se případně dovím.
Četl/a (112)
123peta, 353638, 3DD!3, Aldo26, Alikkk, anka, Baffman55, bboorreekk, Bedou, Benny, besikv, binnmode, bob-premky, borknagar1, Bronn, calvin10, charvos, Covenant, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, davidek, dcpatr , Deckard, Devlin2, Doppelganger, erik, farnhajt, faster86, flipflop, Fox01, Franta z Čokolády, Georgíno J., Giskard, guseppe, Gustik5, hypermlok, instageek_cz, invape, Izmir Čupr, Jabba, Jak, James, jaspis, jindroush, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, kapicka, karl173, kaylin, kendor007, kinak, Kokuun, Lachvos, lacoste, Ladinek82, Librarian, LookAss, lucmartincova, Lukasitch, Martin.imr, Martinb, Matthew, MEGA, MonsterGyre, monte walsh, motycond, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Noci, NylKasbri, oleav, Olesh, pavlosson, petad, Petrisko911 , PKD, plaštěnkář, PrastenejCitron, punisher, puolpm, raenius, Rezet, rockyt, schefik, Schramm, sedw, Skot, Spacecore, spekktrum, Stlucius, taidana, tesilosaurus, the.kasztan, Tiba, tom173, tomaseek, Tommar, Tomzany, tricky, Ukko, Walome, Wasps, Yefery, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(212)
353638, 665+1, Abe, adam.ra, Aldo26, Alikkk, andik007, anka, Azbest, BadBoy, Baffman55, bboorreekk, Bedou, Benny, besikv, binnmode, blackJag, bmc75, bob-premky, bobo666_2005, borknagar1, bourgeois, brkowycz, burzum, calvin10, charvos, Corteg, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Darker, davidek, DAxik, dcpatr , Deckard, DegiCZ, DoctorWho, doophy, Doppelganger, dr_benway, dvoracekpetr1, Erich, erik, farnhajt, faster86, FatMonster, fel68, filemon, filosh, Fox01, Fr3d_K, Franta z Čokolády, Georgíno J., Glumal, Golem, guseppe, Gustik5, hahahoho, Hanule_bambule, herbert, hiro666, Honzin, Horstik, hugosnowden, Hulik, hyba1991, hypermlok, illy, Ilock, invape, Izmir Čupr, Jabba, JackOneil, James, jardoom, jerry67, jindroush, Johny87, Josh, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, kallenved, kapicka, Karel Sec, karl173, Kazumaki, kendor007, kinak, KINIMODUS, Kiwi1902, Kokuun, Kouzelnik7, kubanec13, Kunden, lacoste, Lamahe, Librarian, listr, Lobok257, LookAss, lopik, lucmartincova, Lumirius, maara, Mamut12, markic, Martin.imr, Martinb, Matthew, mcleek, meffis, MEGA, merhyx, Minc, mirror, Mitak, miuanek, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nightmare, Noci, noMster, NylKasbri, octobersa, Olesh, Paldini, pata, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, petad, Petrisko911 , PH79, pk123x, PKD, plaštěnkář, Poseidon1978, PrastenejCitron, punisher, puolpm, Radkos, raenius, Ragnarog, razielus, Ricarderon, Rich, rockyt, RodRoder, Rowan, Ruw, schefik, Schramm, sedw, semi41, Sick666, Sidi Santini, Skot, sleepless, spekktrum, Spider-man, StanleyHu, Stlucius, suricattaontheway, syon, tacmud, taidana, Tarka Daal, terrordemon, tesilosaurus, the.kasztan, Tiba, TIM.biker, timek, tom173, tomaseek, Tomasino79, Tommar, tomned, Tomzany, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Valis, vallyslayer, vishnar, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, Wasps, Wiruss, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zd, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (12)
deadpool, delsemela, gumidekmedvidek, husakpetr93, Kitykatyn, Maty48, Miriyak, mywiel, nx, robcornick, spot, vteco
Shání (3)
Al0f0k, Kitykatyn, nx
Nabízí (6)
353638, bourgeois, Josh, karl173, Librarian, Mildaha1