Koupit
Domácímu zájemci o teorii komiksu se v českém jazyce dosud nabízelo jen nemnoho příležitostí k seznámení se s aktuálními otázkami i přetrvávajícími koncepty „myšlení o komiksu„. Kniha V panelech a bublinách. Kapitoly z teorie komiksu si klade za cíl přehledně pojednat a k dalšímu použití nabídnout rozličné koncepty i přístupy, jimiž lze komiksové texty (ať už konkrétní osamocené, nebo v nejrůzněji definovaných souborech) novými způsoby číst a interpretovat, zkoumat i analyzovat. Pozornost je věnována například vztahům komiksu k různým charakterizačně-stratifikačním systémům v kultuře (komiks jako médium, žánr, umění), tematizována je ale i komiksová vícekódovost (obraz v komiksu, text v komiksu) či způsoby, jimiž komiks vypráví (specifické formální prostředky, narace, serialita). Samostatné kapitoly jsou pak věnovány též tématům produkčně-prezentačních aspektů (publikační tvar) a participantům (autor, produkce, čtenář) komiksového kulturního pole. Závěrečná kapitola v základních souřadnicích zachycuje historii odborného zkoumání komiksu od jeho nesmělých počátků až k dnešnímu celosvětovému rozmachu tzv. comics studies. Svazek sestávající z dvanácti kapitol doplněných drobnějšími exkurzy nechce být kompilační „summou zjištěného“ ani netouží nabídnout původní a komplexní teorii komiksu. Pokouší se především o poučené zahájení diskuse a o vstupní úvodové popsání charakteristických rysů komiksu z nejrůznějších možných perspektiv.

Publikace doplněná o slovníček pojmů a komentované soupisy další doporučené literatury je určena všem zájemcům o teoretické popsání komiksu, odborníkům z příbuzných oblastí, studentům humanitních oborů i zainteresovaným laikům.
Rukopis vytvořený trojicí autorů z ÚČL AV ČR a FF UP byl podpořen grantovým projektem GA ČR.
Kniha vychází za podpory Ministerstva kultury ČR.

Publicistika
Martin Foret, Michal Jareš, Pavel Kořínek
Redakce
Martin Pecina
Žánry
publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7470-113-9 (Nakladatelství Akropolis s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
barevný / černobílý
Váha
900 g
Stran
456
Cena
369 Kč
  • cyboy
    Poustet se do rozboru techto studii by potrebovalo vyrazne vetsi prostor, takze se omezim pouze na konstatovani, ze jako celek je to dobre. Pro ty co to nikde nevideli - je to skutecne textova publikace, sem tam se nachazi par panelu z nejakeho komiksu, ale jen jako doprovodna demostrace probiraneho. Rozhodne se nejedna o typ "studie" jako je treba McCloudovo Jak rozumet komiksu (i kdyz se tam o nem mluvi a nutno poznamenat ze i velmi trefne).
    Co bych ocenil asi nejvic je styl, kterym je to napsano. Ackoliv autori zkraje kritizuji naduzivani cizich slov u jinych studii, tak do tehoz casto sami sklouzavaji, nicmene celkove je styl textu lehky a opravdu ocenuji trefne a mnohdy i usmevne poznamky.
    Skoda jen, ze bez grantu by podobna studie asi nevysla, ale uz jen to, ze na tento zamer nejaky urednik priklepl grant, je pomerne optimisticka skutecnost.