Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Petr Jareš se přestěhoval do Staré čtvrti a při pronásledování partou místních chuligánů našel shodou okolností nové kamarády a cestu do turistického oddílu. S jeho členy pak prožívá nespočet dobrodružství, jež pro ně připravil vedoucí Karel, nebo která si je našla sama. Chodby a sklepení opuštěného kláštera, uličky, zapadlé plácky a zákoutí Staré čtvrti, loděnice, opuštěná chata na ostrově uprostřed řeky, krajina letních táborů na břehu rybníka, srub v horách – to jsou jen některé z kulis a prostředí, v nichž se Třináctka pohybuje a setkává se zde s podivínskými lidmi, s nadšenými pořadateli zimních i letních sportovních akcí, s darebáky i poctivci, s dívčím turistickým oddílem i archeologickým kroužkem. Pátrají po mnohých věcech, jež je zavedou až do dávné historie II. světové války, pomáhají starým lidem a dělají radost dětem, musí se i vypořádat s hrozícím rozpadem oddílu.

S komiksovými příběhy Třináctky ze Staré čtvrti jsme se mohli setkávat v letech 1981–84 na zadních stranách Sedmičky pionýrů, kde se objevilo celkem 156 pokračování. Ačkoliv autorům se v komiksu podařilo nastínit obraz doby, příběh samotný se neubrání srovnání s legendárními Rychlými Šípy. Spolu s řečenými Rychlými Šípy, dále se Strážci s Modrou Pětkou, avšak také s Mimozemštany tvoří Třináctka ze Staré čtvrti to nejlepší, co v našich zemích pro mládež vzniklo.

Kniha slibuje výtečný výtvarný zážitek vzhledem k tomu, že díky péči kreslíře Jiřího Petráčka se originální strany komiksu Třináctky dochovaly v kompletu, proto mohou být s laskavým svolením autora reprodukovány přímo z nich a neprávem opomíjený příběh tak může být poprvé vydán knižně.

Vyšlo jako 2. svazek edice Galerie českého komiksu

Scénář
Pavel Toufar
Art
Jiří Petráček (Oskar)
Obálka
Jiří Petráček (Oskar)
Žánry
klubácký
ISBN/ISSN
978-80-88098-01-0 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
945 g
Stran
164
Cena
499 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš14.9.2023 16:0213 ze Staré čtvrti
    Musím říct, že tady mě to vážně všechno bavilo a sedlo mi to. Občas na Oskara nadávám, že mi buď nesedl, nebo se mi to blbě četlo, ale tady ne.Kresba mi přišla velmi propracovaná, hlavně yt detail vpozadí a mix barev, že to nebylo příliš kontrastní. prostě jako obraz - co panel. Vážně skvělá práce. Občas jsem měl problém se scénáři, že jsem se buď ztrácel, nebo šlo poznat o umělé navázání na předchozí pokračování. Za mě vedly ty sci-fi povídky a příběhy z 2. světové. Co mě zamrzelo, nebylo moc evidentní, že uplynuly tři roky. Na konci to působilo jako zjevení z čista jasna. Ale jinak se tato sbírka povedla.
  • Kabukiman
    Kabukiman15.7.2017 14:0113 ze Staré čtvrti
    J.Connor- škoda,že nejde "lajkovat", dal bych ti lajk :D
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš14.7.2017 16:4313 ze Staré čtvrti
    Nebudeš ;) Sedmičku mi rodiče nikdy nekupovali, takže mě ke Třináctce neváže žádný sentiment. Opačně je to ale obecně u Jiřího Petráčka, o jehož rozsáhlé dílo jsem si chtěl doplnit sbírku. Jak se již autor scénáře doznává v úvodu, skutečně už je po Rychlých šípech asi poněkud problematické na poli klubáckého komiksu vymyslet příliš nových zápletek, nicméně jsem přesvědčen, že to přesto lze. Tady mi Šípáci až příliš často vystrkovali růžky, nejen zápletkami ale i typy postav. S postavami je další problém, je jich strašně moc a žádná vlastně nedostane příliš prostoru k tomu, aby jí čtenář lépe poznal a vytvořil vztah. Stejně jako kolega Kabukiman jsem měl navíc pocit, že některé příběhy ne zcela navazují. Uznávám, že srovnání s ikonickými Šípáky není úplně fér, ale i mnoho dalších českých následovatelů mi přišlo lepší než Třináctka, jako první se nabízejí samozřejmě Strážci či Modrá pětka a další. Asi nejbližší srovnání pak nabízejí Mimozemšťané, taktéž nakreslení Jiřím Petráčkem , který dle mě, byť i zde držící vysokou kvalitu, asi přeci jen některé díly Třináctky dělal trochu v kalupu. Mimozemšťané jsou kresebně propracovanější, mají zajímavější zápletky (tajemná koule atd.) a jsou mnohem přehlednější jak co se týče postav, tak jejich příběhů. Závěrem musím nicméně konstatovat, že pokud má někdo, tak jako já, zájem o český komiks let minulých, výrazně zklamán nebude, je to pěkný kamínek do sbírky, navíc v moc hezky udělaném vydání a i přes mou kritiku zde rozhodně vyšlo tuny mnohem a mnohem horších komiksů než je Třináctka.
  • Kabukiman
    Kabukiman21.2.2016 13:5813 ze Staré čtvrti
    Budu asi jedinej, kdo tady napíše komentář, protože tohle asi nebude hitovka dnešní doby... Já, jako retromilec mám z vydání třinácky radost, protože se mi nepodařilo sehnat jeden ročník sedmičky pionýrů, abych to zkompletoval. Takže takhle se to zadařilo a je to v knihovně hned vedle Rychlošípáků a Strážců. Nutno podotknout, že Třináctka je z této trojice českých partiček nejslabší. Kresba je super, Petráček umí (stačí porovnat s bonusovou stránkou od Nováka na konci knihy). Ale příběhy no...stejně jako u další partičky- Mimozemšťanů, jsem občas nechápal o co tam jde. Občas jsem měl pocit,že by tam měla být ještě nějaká stránka mezi, protože děj na další stránce prostě nenavazoval a nedával moc smysl. Občas jsem to měl takhle i během čtení samotné stránky. Příběhy také nic moc. Nejsilnější jsou v podstatě první příběhy s Vracenkářema a sci-fi vložená vyprávění. Třinácka proti Strážcům nebo Šípákům žila prostě moc obyčejně. Chyběl nějaký záporák - ideálně partička vyhulenejch Vracenkářů, ale bohužel ty autor moc nevyužil. Ale mam Třinácktu komplet v hezké knížce (škoda,že pod stránkou ještě nebyl strip se Septimem, jako v sedmičce..:)) a tak dávám 4 hvězdy, protože si to vydavatel zaslouží za odvahu jít do toho ještě dneska, kdy děcka čtou mangu a spidermana a partičky českejch děcek s normálníma příběhama už nelákaj. Ostatně kdo ví, jak by takové dnešní příběhy dopadly....Njn, čas se nevrátí,ale díky knihám jako je tahle se člověk může alespoň v duchu vrátit na chvilku do dětství..:) Třeba se tady najde ještě někdo, koho tohle retro taky potěšilo...:)

232