Koupit
Komiks Ocelová křídla líčí dramatický útěk slavného "čtyřlístku" českých letců Josefa Balejky, Viléma Košaře, Josefa Františka a Matěje Pavloviče z nacisty okupované republiky, aby se mohli aktivně účastnit boje za svobodu. Po napadení Polska Německem 1. září 1939 se postavili se na stranu Poláků a spolu s tisícovkou dalších Čechů utvořili Československý legion, vedený generálem Lvem Prchalou. Později se proslavili v bitvě o Británii. Je to putování dějinami na ocelových křídlech, které na čas propojily Česko, Polsko, Rumunsko, Francii a Velkou Británii.

Knižnice Česko-rumunské vztahy v komiksu

Scénář
Adrian Barbu, Jiří Šitler
Art
Adrian Barbu
Žánry
válečný
ISBN/ISSN
978-80-204-3929-1 (Mladá fronta)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
270 g
Stran
48
Cena
199 Kč
Originál
Aripi de otel (Asociatia Jumatatea Plina, 2014)
  • p3tris
    p3tris20.2.2021 17:12Ocelová křídla
    Zajímavé je, že knihu, pojednávající o životě Josefa Balejky, zpracoval rumunský autor. Což mu možná dovolilo využít trochu jiný úhel pohledu. Hlavním motivem totiž není působení slavného "čtyřlístku" u britských perutí, ale období, které mu předcházelo. Tedy kromě krátkého načrtnutí dětství hlavně útěk z Polska a Rumunska. Ten je zpracován zajímavě a bez příkras, včetně využití prostitutky. Anglii jsou pak věnovány pouhé dvě stránky a komiks uzavírá krátký pozitivní epilog z poválečného období. V tom už se bohužel nedozvíme, jak se k letcům zachoval komunistický režim. Černobílá kresba je přehledná a autorovi rád odpustím některé nepřesnosti ve znázornění vojenské techniky. Jde o celkem příjemnou jednohubku, kterou si užijí hlavně milovníci historie a letectví.
  • kaylin
    kaylin29.12.2015 06:09Ocelová křídla
    Je hezké, že projekt vznikl v rámci mezinárodní česko-rumunské spolupráce. Zároveň je však vidět, že to není výsledek snahy přinést skutečně strhující dílo, ale jednoduše historickou vsuvku, která má dle mého názoru zajímavou kresbu. Jinak ale nemá komiks jak nadchnout. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/12/1068-ocelova-kridla-40.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.12.2015 09:07Ocelová křídla
    Opět - četba pro pláštěnkáře to skutečně nebude. Komiks sice není žádná kdovíjaká bomba, ale tak špatné to rozhodně není. Má to své světlé stránky - sem tam kresba a hlavně námět. Co však skutečně nepochopím je celá stavba příběhu, kdy si asi 95% knihy připadáte jako v úvodu a v předvečer WW2, sledujete střípky z životních osudů pilotů a připravujete se na rozvíjení zápletky, kulminaci děje, vyvrcholení, katarzi, což všechno musí zabrat ještě mnoho stran... jenže ouha, jsme v roce 1940, pak hned 1945 (ano, tři piloti ze čtyřlístku zahynuli relativně záhy, ale stejně... navíc Balejka to celé přežil), čau, nazdar, tak zase někdy!!! Nepochopim.

    Celkový dojem: 50%
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš30.11.2015 09:30Ocelová křídla
    Nerad bych tu sepsal delší hodnocení, než je samotný obsah komiksu, takže to zestručním. Kresba průměr, děj podprůměr, uspokojení z knihy zhruba nulové. Někdy bubliny navazují tak skvěle, že jsem kolikrát otočil stránku zpět a zkoumal jsem, jestli jsem omylem neotočil dvě na jednou. Asi nějaký fanouškovský projekt, jinak fuckt nvm. Doporučuji, jako skvělou ,záchodovou, četbu zvládnutelnou i na jedno posezení, lidem, co pečlivě vybírají, za jaký komiks utratí své těžce oddřený peníze toto rozhodně NEDOPORUČUJI, ale viděl jsem horší už...
175