Koupit
Staňte se svědkem pádu Stevea Rogerse – Captain America čelí křivému obvinění z vraždy v marvelovském příběhu, který nemá obdoby. Cap a Falcon se stávají štvanci a musí spojit síly s Black Pantherem a X-Meny, aby odkryli původ ničemného kultu odhodlaného jednou provždy zadupat pověst ochránce spravedlnosti do špíny!

V české mutaci vyšel tento svazek jako 71. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Captain America (Vol. 1) #169–176


Scénář
Steve Englehart, Mike Friedrich
Art
Sal Buscema
Ink
Vince Colletta (Vinnie), Frank McLaughlin
Barvy
Linda Lessmann, Michele Robinson (Michele Brand, Michele Wrightson), George Roussos (Bell), Petra Scoteseová (Petra Goldbergová)
Obálka
John Romita Sr.
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
611 g
Stran
168
Cena
249 Kč
Originál
Captain America & The Falcon: The Secret Empire (Marvel)
  • ludek.n
    Zatímco Sam Wilson alias Falcon hledá v africkém království Wakandě, jak by se mohl stát lepším a silnějším superhrdinou, na Captaina Ameriku je ve Státech uspořádána mediální štvanice, která má jediný cíl: zdiskreditovat hrdinu Celý „hon na čarodějnice“ končí až obviněním z vraždy. Steve Rogers, aby očistil své jméno, musí rozkrýt celý komplot Výboru pro obnovu amerických hodnot a odhalit, kdo je vůdcem tzv. Utajené říše, která se snaží převzít moc nad Bílým domem a celými Spojenými státy. Jak už je u komiksů z poloviny 70. let zvykem, je do zbraně povoláván jeden padouch za druhým. Jen co pomine hrozba od Tumblera, už je tu Moonstone, po něm Komando čistoty, Banshee a své políčko do ohně si přiloží i Nick Furry se svými S.H.I.E.L.D. O finále se pak postarají členové Utajené říše a X-meni v čele s profesorem Xaverem. Poslední sešit tohoto osmidílného příběhu se pak v retrospektivě vypořádává se všemi klíčovými úspěchy Captaina Ameriky a řeší otázku jak - a zda-li vůbec -pokračovat v naplňování amerického snu. Steve Englehart v rozhodujícím dějinném okamžiku možná vzkřísil legendu, ale v pokusu o její pohřbení mi přijde přece jen trochu křečovitý a bez nápadu. Sal Buscema na postu výtvarníka předvádí rutinní řemeslný výkon a jeho kresba ničím neohromí ani nepřekvapí.
  • trudoš
    Utajenou říši jsem otevíral s despektem, už kvůli ústředním protagonistům, ale své sehrála i doba vzniku. Zklamání se kupodivu nedostavilo. Ano, je to archaické, nemoderní, plné klišé a mnohdy spíše úsměvné než napínavé. Přesto je tu ale pár skutečně dobrých momentů, poměrně smysluplných pozastavení, a především zajímavý morální rozkol. Příběh navíc, ač vytržen z kontextu, drží pospolu, má spád (třebaže občas postrádá logiku) a je tu také pár drobných historických momentů pro fanoušky – například jak Falcon přijde ke křídlům. Steve Englehart a Mike Friedrich umí, po vzoru Stana Leeho, polidštit superhrdiny natolik, že se s nimi čtenář mnohem lépe ztotožňuje, alespoň v okamžicích, kdy právě nezachraňují svět, popřípadě rovnou celou galaxii. Kdo by například do slušňáka Rogerse řekl, že dokáže ve vztahu zahýbat…
    A Sal Buscema coby kreslíř? Tady není co vytknout. Pár křížků na krku příběh viditelně má, ale pořád umí překvapit nápaditou kompozicí, akční scénou, nebo otevřenou nadsázkou.
  • Ivan Kucera
    „Otázky jsou nebezpečné. Mohli by být zodpovězeny.“ Tento komiks dnes už samozrejme nie je taký, aký bol v 70. rokoch. Spôsob, akým je Captain zdiskreditovaný, zostarol a je naivný a detsky úsmevný. A nepriatelia, proti ktorým stojí, majú trápne superschopnosti a ešte trápnejšie prezývky (najlepší je napokon neparadoxne ich šéf, ktorý nedisponuje žiadnymi špeciálnymi schopnosťami, „iba“ zákerne ťahá za nitky za oponou). Vtedy sa ale jednalo o slušnú udalosť a z toho dôvodu je asi fajn, že ho tvorcovia zaradili do UKK. Spoločné dobrodružstvo Captaina a Falcona nie je dôležité ani tak z toho dôvodu, že tu Falcon vyfasoval svoje dnes už legendárne krídla (od nikoho menšieho, než od spriateleného afrického spoluhráča Black Panthera). Dokonca ani tým, že sa tu vyskytuje na menšom priestore viacero slávnych tvárí ako Thor, Iron Man alebo X-Meni (čo je v komiksoch ostatne bežná vec). Z úplne iného dôvodu. Treba to zasadiť do historického kontextu. V 70. rokoch bol Captain na komiksovom poli vyčerpaný a fanúšikovia ho opúšťali. Bol opotrebovaný a nudný a nechýbalo veľa a Marvel by ho zrušil. Za vojny zohrával kľúčovú vlasteneckú rolu, ale v 70. rokoch už akoby nemal čo ponúknuť. Z hrdinu sa stal vydedenec, na čom mala podiel aj americká realita: aféra Watergate, atentát na JFK, Nixon, vojna vo Vietname a ďalšie negatívne udalosti mali za následok, že americká spoločnosť prestávala veriť svojej vláde. A odskákal si to i Cap, ktorý bol ako keby jej predĺženou rukou. Až práve vďaka angažovaniu radikálneho scenáristu Stevea Engleharta sa to zmenilo a Steve Rogers sa opäť vrátil tam, kam patril: na marvelácke výslnie. Diskreditácia kapitána a jeho narastajúca nedôvera k americkej spoločnosti sú dôležité momenty. Dovtedy dokonalý hrdina, na ktorého americký ľud nedal dopustiť (a naopak), sa zrazu ocitne na opačnej strane. Na vlastné oči vidí, ako málo stačí k tomu, aby sa verejná mienka obrátila proti nemu. Je znechutený, otrávený, sklamaný. A pre americký ľud platí to isté. Národ si kladie nepríjemné otázky. Prečo ich národný hrdina doteraz podlo klamal? Zahrával sa s nimi? Čo tým sledoval? Zmenil sa až teraz alebo bol celý čas zlý a iba sa hral na dobrého? Málokomu napadne, že to naňho mohli ušiť; naopak, mnohí by ho najradšej verejne upálili a našli si nový idol, ku ktorému by mohli pietne vzhliadať. Nečudo, že v poslednom príbehu z tejto knihy (asi najlepšom), Cap sumarizuje svoj život a chce zabiť symbol, ktorý predstavuje (čomu odpovedá obálka so Steveom Rogersom v civilnom oblečení). To sú hrozne dôležité veci a ukázalo sa, že veľmi inšpiratívne, nakoľko v budúcnosti zvykli patriť medzi najvydarenejšie Captainove dobrodružstvá práve tie z podobného súdka: politické, špionážne, zamotané, v rámci amerického komiksu realistické. Osobne tu vidím aj isté styčné body, ktorými sa jemne inšpiroval skvelý film Captain America: Zimný vojak.
  • VanTom
    Rychlá diskreditace hrdiny (překrouceným televizním spotem a nahranou vraždou) v očích slepé veřejnosti působí celkem nevěrohodně, v supráckém žánru i obehraně, nicméně existenciální pochyby Captaina Ameriky o jeho údělu a poslání jako bojovníka za spravedlnost, a především symbolu (nevinnost a jednotu pozbývajících) USA, rozdmýchává pochopitelně. A kde si užít trochu (u)přím(n)ého patriotismu, než tady? Samozřejmě, celá zápletka se světovládnou Utajenou říší představuje totální naivní dobové béčko, které se mi ale dobře četlo a Buscemova kresba snad ani nemohla být více klasická ("mainstreamově" úhledná). Potěšilo dopovězení jedné linky z NKK #31: Beast.
  • JackOneil
    Jeden z vydařených sedm-desátkových komiksů. Asi nejvíce se mi líbila myšlenka o americkém hrdinovi, kterému může ta správná propaganda zničit jméno i reputaci a jak s tímto faktem i vnitřně bojuje. Nemohu tvrdit, že by se jednalo o nějak nepředvídatelný příběh ale i přes to působí svižně a čtivě.
  • Venomslav12stars
    skvělý nápad kde cap byl uvržen medii jediný co mě zklamalo byla wakanda a chování ,protože black panthera mám rád a tady se choval debilně ,ale zase jsem si docela oblíbil falcona kresba mi přišla průměrná 4-5 velmi dobré retro
  • louza
    Cap zažívá krušné chvíle. Jeho pověst je cíleně pokřivena v očích veřejnosti. V rámci svého očištění odhaluje, že spiknutí je mnohem větších rozměrů a kromě Capa a Falca se v knize mihne i část Avangers, několik druhořadých padouchů, X-Mani i třeba Fury. Kniha odráží klasické sedmdesátky se vším dobrým i tím ostatním. Sal Buscema není sice takový bourák, jako jeho starší bratr, ale je to pořád Buscema. Dnes už je to retro, ale kdyby tu ty sešity vyšly začátkem 90. pod Semicem, v klidu by vedle Spideyho a Conana zapadly. Moc pěkný.
  • Darth Raelchi
    Tady je snad dobrý ten nápad a určité provedení některých scén. Plus to smíchání s Falconem a nějaké ty hostovačky. Suma sumárum to je i docela dobře nakreslené a samotný závěr a postupná gradace jsou fakt na dobré úrovni. Za mě solidní průměr.
  • karl173
    Velmi dobré retro. Takové jsem ještě asi nečetl. Nečte se to totiž jako klasické retro. Příběh je velmi dobře poskládaný a má až do konce hlavu i patu. Po celou dobu je zajímavý a nutí vás otáčet jeden list za druhým, který není plný jako obvykle zbytečnými kecy. Ano je to retro, tudíž je i zde fůra textu, ale není vůbec zbytečný. Ke konci děj sice ztrácí chvílemi trochu dech a finální boj je jak již je zvykem tak trochu uspěchaný, ale dovršení knihy je pak naopak velmi dobré a je zajímavé sledovat myšlenky Captaina Americi. Je to čistě filozofický sešit a bez akce, ale za to dosti propracovaný. Co je také propracované je kresba. Ta se mi po celou dobu velmi zamlouvala a takhle dobře nakreslené retro bych si nechal líbit pořád. Za mě tedy příjemné počtení, které mě mile překvapilo. Má sice pár nedokonalostí, ale ty nejsou až tak moc významné. 85 %
  • S4TW
    Skvělý Englehart, který se nebál vzít symbol a odkaz USA v podobě Capa a udělat z něj nepřítele státu, což mělo na tuto postavu obrovský vliv. Všechno vyvrcholilo v posledním sešitu, kdy byla postava Capa navždy pozměněna. Nápad je úplně super a tento scénář bych uvítal i na stříbrném plátně. Hrozně moc se mi líbí Captain America v této poloze, kdy to není jen miláček davu z nezlomnou vírou v USA. Naopak postava Falcona je vůbec to nejslabší na celém díle, úplně bych ho vypustil. Příběh má samozřejmě spoustu úsměvných momentů, ale lidi, jsou to sedmdesátá léta, to k tomu prostě patří. Kresba Sala Buscemy je extra třída a já, jako fanoušek starších děl, si ji nemohu vynachválit. Jednoduše mě to bavilo, příběh byl originální a měl nápad i hloubku (což je na jeho dobu téměř nevídaný jev).
  • ertefol
    Sice poměrně pomalu se rozjíždějící, ale ve výsledku zajímavá klasika s výbornou nosnou myšlenkou, která je zvlášť u nás v dnešní době velmi aktuální. Líbila se mi síla propagandy a médií, stejně jako zamyšlení se nad možnou zkorumpovaností apod. Super příběh, jsem rád, že jsem ho četl!
  • luky.kuky10
    Libilo se mi to. Zaujal me pribeh, kde je Captain America uvrzen do obrazu medii v negativnim stinu. Celkove mam podobny nazor jako Norri s komentarem nize. Jeste bych chtel dodat ke kresbe, ktera mi prisla super. Hlavne liniemi, ktere vedou treba od Falconovych kridel pri letu, nebo v soubojich pri uderech nebo padech (jakoby vzdusna stopa). A take to, jak se v mnoha panelech me barva pozadi. Je to originalni.
  • Norri
    Mám komiksy se Stevem rád. Ačkoliv Captain America může na první pohled vypadat jen jako propaganda, není tomu tak. Není to jen akce a morální dilemata stylu černá a bílá, ale je to často i o kritice vlády a zamyšlení se nad svobodou a nad tím, co s sebou svoboda nese. Tenhle politický politicko-filozofocký přesah byl u Občanské války a je i tady v Utajené říši (chronologicky podle vydání v UKK). To je jeden z aspektů, proč se mi tato kniha líbí. Druhý aspekt je síla médií a mediálního honu. O Utajenou říši zde jde vlastně až v poslední řadě.
  • Mleako
    Tohle se celkem dalo. Není to tak moc ukecané a má to spád a na tehdejší dobu i celkem zajímavej děj. A jak se tak prokousávám těma starýma komiksama, přestávám chápat plán vydávání jednotlivých knih. Proč v druhé řadě vyšli Avengers: Na věky věků mezi prvními, když to odkazuje na knihy, která u nás vyjdou až později? Když jsem Avengers četl, tak jsem spoustu věcí vůbec nepobíral. No a stačí počkat pár knih a máme tu v Ultronovi nejdřív Hankův breakdown a v další knize i Capův.
  • Martin D. Antonín
    Zdravím, k tomu překladu:

    Kabukiman: Ráz originálu je natolik archaický, že to místy vážně připomínalo Rychlé šípy. Když překládám, snažím se dojem originálu pokud možno zachovat - tudíž to občas bylo vážně až přehnaně (moravsky) spisovné, knižní a naivní. Chápu, že si dnešní čtenář místy ťuká na hlavu - ale občas raději snesu, že někdo nadává na hodně praštěné "Dvojité sákryš!", než abych nerespektoval předlohu.

    Mohl bych odevzdat něco, čemu bych toho starého ducha sebral. Neurazilo by to, ale také by to něco ztratilo. Podle mě by to byla škoda.

    (Teď nemám u ruky originál, ale až se vrátím domů, dám sem ještě originální znění dvojitého sákryš. A ano, takhle vytržené z kontextu to samozřejmě zní blbě.)
  • J.T.honza
    Na to, jak starý komiks to je, jsem čekal větší hrůzu. A naopak jsem byl mile překvapen, že i přes občasné klišé mě to docela bavilo a byl jsem zvědavý, co se bude dít dál.
  • kaylin
    No, co si budeme povídat, z těchhle starších věcí k nám nepřicházejí legendární příběhy, ale spíše pořádné rozčarování. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/09/998-ultimatni-komiksovy-komplet-112.html
  • Knuckless
    A tak tady by měl asi zasáhnout pan překladatel a trochu si to obhájit, nicméně za mne celkem spokojenost, nevím jestli to byl záměr, ale k těmto retro věcem, se ten naivní překlad celkem hodí a naopak mě i někde pobavil ;-)
  • Kabukiman
    Kapis- no, nás v Praze to neVosvěžuje :D Musel bych to číst znova,abych ti našel ty obraty,které mi vadily. Ale našel jsem hned jeden, kterej teda asi nebude ani moravskej, jak je hodně blbej:D
    "SÁKRYŠ! Takhle na nás nevyskakujte, šefe! Skoro jsem to zmáčknul! DVOJITÝ SÁKRYŠ! Podívej, koho s sebou nese!"
    To dvojitý sákryš je už fakt nelidský :D
  • Kapis
    Kakubiman: tak to by mohlo bejt hele zase trochu vosvěžující, ne? Trochu změna aby mě nemuseli zas vodvýzt houkavým vauťákem, hele;-) No, kupovat to ale nebudu, abych posoudil. Já skončil s první šedesátkou.
  • Kabukiman
    Myslete si co chcete, tohle já rád! Starej dobrej barevnej pulp. Skvělá kresba, naivní příběhy, skvělé obrázky, legrační záporáci, tajemné podzení řády... Fakt spokojenost...:) Jediné co mi vadilo byl překlad. Některé obraty byly děsné a občas to zavánělo spíš moravštinou...
  • Lenny
    Staré komiksy mám rád, ale tohle byla pořádná blbina. Spousta zvratů nedává smysl a zobrazení černochů je úsměvné.
    Recenze: http://www.youtube.com/watch?v=jOGGiIRwsxE
  • jh666
    Po dlouhé době klasika, která mě příjemně překvapila a kterou jsem si opravdu užil. Scénář (byť ještě stále s trochu topornými dialogy, který je dost) má tentokrát opravdu, co nabídnout. Dneska už asi nepůsobí tolik, jako v době vydání, ale pořád je dost dobrý. Podporuje ho na svou dobu i velmi dobrá kresba, Buscemové holt mají talent v rodině. 72 %
1329236
Četl/a (93)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, autokineton, Azik2586, BreakingAway, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Chaolinek, chuckboris, Const.ex, Craxx, cyboy, dajik, DANT3_, Darth Raelchi, dcpatr , Deckard, Denis1996, Devlin2, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, Elnie, erik, ertefol, Fox01, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, invape, Ivan Kucera, JackOneil, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, Kaaos, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kinak, Knuckless, Lachvos, lantan1, Librarian, ludek.n, luky.kuky10, Mariomichal, Martinb, Mates17, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Norri, Paldini, PatrikTheMighty, Peppa, petrSF, Pista, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S4TW, seneke, Shpeckk, Sir_Pete, Symbi, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, VanTom, Venomslav12stars, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zdendy, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(259)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Azalin, Azbest, Azik2586, batoo, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, BreakingAway, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainL, Carnage, Cemino, Chaolinek, chuckboris, ConanVJ, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, DANT3_, dcpatr , Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, Drekorian, dvoracekpetr1, Elnie, erik, ertefol, felis, fifas, Filcka, filemon, Filip123, firesnake, Flash, flashpoint, folkemon77, Fox01, Fry, FumarEnPipa, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Greyman, Grim, Gustik5, hahahoho, Hamichal, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, I.am.geek, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, J.T.honza, Jack043, JackOneil, James, Jay-jay, jendavondra, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jjjirik, José, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, kinak, Knuckless, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Kunden, Landauer, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LordFlash, Lord_Arthas, luky.kuky10, maara, Majinek, Mariomichal, markic, Marthy76, Martin D. Antonín, Martinb, Masinfira, Mates17, Matio, ma_fecko, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, obitus, OldaB, Olesh, oru, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, petrSF, petrsimcik, Piros0013, Pista, pk123x, Poseidon1978, punisher, pusta, Qee, Radkos, raenius, raimi, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, Rumburaq, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, SASAN_KING, Schramm, semi41, seneke, Shin, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Stara.kryta, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommar, Tommy Monaghan, tomned, tomntp, tomve, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Venomslav12stars, Viking, Vítek, vlkodlak, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, ZeznikoslavCZ, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (6)
Badgu.y1902, deadpool, delsemela, FatMonster, Maty48, royan
Shání (1)
delta11
Nabízí (5)
BreakingAway, kinak, Marran, Masinfira, Tommar