Koupit
Vyrazte s námi do svižných šedesátých let a objevte už klasické první příběhy nejslavnějších hrdinů Marvelu. Připomeňte si éru zcela nepřekonatelné komiksové kreativity a nechte si od legendárních marvelovských umělců (jako je například Stan Lee či Jack Kirby) odvyprávět první dobrodružství mnoha nejproslulejších postav celého světa komiksů.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 68. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Fantastic Four #1 (srpen 1961), Amazing Fantasy #15 (červen 1962), The Incredible Hulk #1 (březen 1962), Daredevil #1, Tales of Suspense #39 (prosinec 1962), The X-Men #1, Avengers #1 a #4 a Tales to Astonish #27 a #44


Scénář
Ernest Huntley Hart (Ernie - H.E. Huntley), Stan Lee, Larry Lieber
Art
Steve Ditko, Bill Everett, Don Heck (Donny), Jack Kirby
Ink
Richard Bache Ayers (Dick), Sol Brodsky, Steve Ditko, Bill Everett, Don Heck (Donny), George Klein, Paul Reinman, George Roussos (Bell)
Barvy
Stan Goldberg (Stan G)
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
721 g
Stran
220
Cena
249 Kč
Originál
Marvel Origins: The 60s (Marvel Comics)
  • ludek.n
    Začínaly 60. léta a v Marvelu se rodily první čísla speciálních řad superhrdinských komiksů: Fantastic Four, Incredible Hulk, X-Men, Daredevil. Následně se v 39. čísle Tales Of Suspense poprvé objevil Iron Man, ve 27. čísle Tales To Astonish se z Henryho Pyma poprvé stal Ant-Man, aby k sobě o pár čísel dále našel družku Janet van Dyneovou známou jako Wasp, v 15. čísle Amazing Fantasy se představil světu Spider Man a v boji proti Lokimu se poprvé dali dohromady i Avengers, aby tak zahájili sérii, která žije dodnes. Superhrdinové byli tehdy na úplném začátku svých dobrodružství, neznámí, ještě nevyprofilovaní. Příběhy, které prožívají, jsou z dnešního pohledu naivní, upovídané, s minimem grafických efektů (pokud vůbec nějakých) a držících se hodně zpátky. Přesto jsou základem, z něhož všichni hrdinové povstali a k němuž se pozdější autoři v nejrůznějších flashbacích vraceli, vracejí a v budoucnosti pravděpodobně ještě vracet budou. Za mě je asi nejlépe a nejkomplexněji zpracován příběh Daredevilova původu, takže pokud bych si měl vybrat favorita, sázím na něj.
  • trudoš
    I když mi většina příběhů z dnešního pohledu přišla nečitelná, naivní, upovídaná a občas skoro až slabomyslná, přesto má tohle album nepopiratelné kouzlo. Už jen kvůli tomu, že se člověk může poprvé seznámit s počátky jednotlivých superhrdinských ikon, na které se odkazují v nejednom dobrodružství, stejně jako si později vychutnat různé narážky či parafráze, protože už bude vědět, o čem je řeč.
    Ovšem ne že by šlo o snadné čtení pro někoho, kdo je zvyklý na moderní komiksy. Mě osobně nejvíc dali zabrat Fantastic Four, X-Men a Avengers a o to víc fascinující je, jakou slávu si tyhle série nakonec vybudovaly. Naopak příjemně překvapil funkční začátek Spider-Mana a Dardevila, v rámci toho, o jak staré komiksy jde, stejně jako šíře scenáristického humoru, kdy dokážou být tvůrci v jednu chvíli smrtelně vážní a v druhou nestydatě vtipní. Scénáře však bývají dost šablonovité, především pak u týmovek, které jako by byly napsány přes kopírák. Ale nostalgie je to po všech stránkách fantastická.
  • Milo_Harwey
    Vůbec se mi do toho nechtělo, páč je to poměrně tlustá kniha a já věděl, že bude plná keců, infantilnosti a spatny kresby. To jsem přesně dostal, brutální infantilnost, velmi zkrácené pribehy, usekané. Na dvou panelech vyřeší, co by dnes trvalo jeden, dva sesity, za jeden sešit vyřeší cely rok vydávání komiksu ... Už v úvodu, jak mr.fantastic chytil atomovku vypálenou na torche a zahodil ji do moře ... Jsem se musel smát, věty typu : ale kdo? A proč? To musíme zjistit" :D nebo "snad nechcete , aby tam byli dřív komunisti":D ... Nejlepší je, jak se ty stary komiksy berou strašně vážně... To vyvolává vtipnost /směšnost celé knihy, a to v dnešní době prostě pobaví... v tomhle smyslu je kniha prostě zábavná. Kdo má takový příběhy rád, ať si dá 4*, v té době to musela bejt bomba, dneska sranda, co by se ale mohla líbit dětem, jednoduché rychlé vyřešené příběhy, totéž kresba. Za mě 2*... To jsem napsal po přečtení prvního sešitu, tj. F4, to je neinfantilnejsi sešit z knihy. Pak už je to o něco lepší. Docela mě zaujal Magneto v X-Men, je dobré nakreslenej i napsanej, iceman je pravej opak, sněhulák, co v 17ti nemá zájem o ženský. A panel s atomovkou s kecy typu: "Tichý strážce demokracie", to jo :D v avengers se wasp chová jak devka, ač v antmanovi byla zabouchla do antmana... :) Za mě nejvtipnější paradoxně díky vážnosti je první sešit F4, postavy jsou vymyšlené dobře a vzhled , potažmo charakter postav zůstal téměř nezměněn dosud, nicméně komiks je tragédie, přečetl jsem to asi za 5 dní "z povinnosti" . Vždycky , když je ten jeden starej komiks v NHM nebo DCCK, tak jsem ho četl z povinnosti a spíš mě otravuje, zdržuje... A tohle je kniha jen z těchto komiksu. Někdo tu psal o vetřelci ve srovnání s touto knihou. Vetřelec je dokonalej film, scifi horor, co přestal neoblomný zub času a po 40ti letech je pořád za 5*. Tenhle UKK v žádným případě. 1* za vymyšlené postavy a druhá * za to, že místy naivitou pobavilo.
  • Blackhand47XD
    Samotné příběhy jsou o ničem, ale je to taková klasika, že nemůžu dát méně než 4*. Tohle musí prostě být ve sbírce každého komiksového sběratele (pokud nemáte originál samozřejmě).
  • Darth Raelchi
    Tohle má smysl hodnotit pouze s dobovým kontextem. Z hlediska komiksu je to už holt dějepis a dneska se tak už nejede, ale zase díky nim.... že.... Takže asi tak, proto tuto sbírku hodnotím 4 hvězdičkami. K 5. něco chybí.

    Každopádně když teď přešaltuji na komiksy samotné, tak jsem si velmi užíval F4, já vím, je to paradox (protože na F4 nenechávám nit suchou), ale první sešit mě docela bavil a narážka (pocta) na mé oblíbené sci-fi (SF) filmy velmi ze 40.-50. let je prostě provedená s noblesou a úctou. Tady jsou i Kirby a Lee zábavní. Negativum, The Thing zatím nic moc co se vizualizace týče, ale budiž.
    Ant Man, tedy až posléze, je příjemně nakreslený kraťas, opět pocta na ty mé filmy (Matheson a Incredible Shrinking Man, že). Fakt dobré.
    Hulk je prostě otřes a nedivím se, že to krachlo a obnova nastala až za nějakou dobu. Větší vykradačka Shellyové tu snad ještě nebyla. Tohle se fakt nepovedlo.
    Spider-man mě nijak zvlášť neoslovil. Možná je to tou chimérou, kterou tento sešitek nasbíral v průběhu let. Čekal jsem prostě něco víc a ono je to takové prostinké. Plus vnímám v Ditkovi, který trochu posunul rámec superhrdinů a obálka Amazing Fantasy #15 je fakt cool i po 50 letech.
    Iron Man je děs a utrpení to číst. Díky bohu za film z roku 2008. Ten vytěžil tuto postavu a tento příběh do maxima. Ještě je povedený The Invincible Iron Man z roku 2007. Tyto dvě adaptace a TAS seriál a žádné jiná. Ani další komiksy už mi Iron Man nevrátí na původní úroveň, kterou jsem k této postavě kdysi choval. Prostě mě to začalo nudit. Navíc kresba tohoto příběhu je fakt děsná. Man in a suit na druhou. Zlatá Forbidden Planet a Gorn ve Star Treku.
    Ant Man a Wasp jsou povedené duo a humor je docela dobrý a i celé je to vkusně nakresleno. Předzvěst Avengers... Ne, tohle je docela příjemné, akorát trochu dlouhé.
    X-Men #1 nejsou vyloženě špatní, ale nelíbí se mi nakreslení postav. Všichni působí dojmem vystavení velké dávky radiace a postavy působí v jistých částech svých těl jako lidé trpící gigantismem. Do toho moc nemusím ty pasáže, které zabíjí čas a prostor, jak tam někdo vysvětluje své schopnosti. Fakt ne, ale zase akční a letové pasáže jsou na tu dobu víc než zdařilé. Textu je tam docela dost, ale dá se to přečíst.
    Avengers #1 a #4, no, nevím, prostě ne. Avengers #1 je cirkus, taky to začíná někde v cirkuse s Hulkem. Je to jedna velká taškařice, už mi u toho jen chybí tančící Batman s Bobinem, pardon Robinem. Fakt děs. Číslo #4 už je pravda trochu vyzrálejší, ale přitom tolik času zase neuběhlo, čili nechápu co se stalo, že sešity dělící od sebe pár měsíců (cca. 6) jsou tak diametrálně odlišné. Číslo 4 má slušnou zápletku, dobře recykluje Capa, je tam Namor, trochu přesah. Takové 60. scífko. Příjemné, neurazí, pohladí a přitom to jde i číst! Konkrétní panel s ještě spícím Capem je asi nejhezčí z celé rané tvorby Marvelu 60. let. Fakt nádhera!
    No a nakonec Daredevil. Fakt je vidět, že to vzal někdo jiný do ruky. Stan Lee zůstává, ale kreslíř je jiný a je to znát, škoda že u série dlouho nevydržel. Zajímalo by mě, jak by to vypadalo a i jeho vývoj coby kreslíře v této sérii. Příběh je dobře vyvážený, obsahuje origin, flashbacky, zároveň posun v životě a přitom to na sebe vše navazuje a propojuje se. Tenhle sešit mě opravdu baví číst a je i dokonce "vzdělávací", resp. má nějaké poselství, což oceňuji také. Žlutý komiks byl pro mě, pravda, trochu nezvyk, ze začátku, ale nakonec dobré, dá se to překonat. Asi nejvíc mě baví, že to není superhrdinský komiks jako takový. Je to vlastně drsný příběh ze života, plný nečekaných zvratů, mafie, ghetta, ulice a obyčejných lidí. Proto to možná u mě zatím nejvíc vyniká.

    Celkově je tato série nutností mít anebo aspoň přečíst. Je to kus historie a proto má tato kniha své místo. Dobrá práce a dobrá sbírka UKK.
  • SimKane
    Parádní old school záležitost shrnující originy těch nejznámějších Marveláckých superhrdinů...jediné co bych snadl mohl vytknout je to že je to místy trochu nudné...ale jinak pecka
  • Paldini
    A prvním Daredevilem se stává Moleman.
  • autokineton
    Jo jo, šedesátá..... vynikající retro záležitost - "Bene, my to ale musíme riskovat, nebo nás předběhnou komunisti!" :-)
  • Gustik5
    Tohle je počátek. Jistě, zestárlo to a dnes by už takovéto komiksy neuspěly, ale má to prostě své kouzlo a úžasnou atmosféru, která přes všechny chyby, naivitu a místy i dobovou propagandu a stereotypnost nadchne a pohltí i dnes. Tohle je prostě jak bylo řečeno artefakt, perla a pýcha knihovny každého, kdo má rád superhrdinské komiksy. Něco, o čem jsem dlouho snil. Přečíst si, jak to začalo... Protože bez tohohle by nebylo nic z velkolepé plejády, která následovala. Kvalitu oněch příběhů nedokazuje jen, že všechny postavy stále dál existují v nových a nových příbězích (filmy nevyjímaje), ale i fakt že i po neskutečných desítkách let, je to stále čtivé a zábavné. Díky, pane Lee a všichni ostatní. Díky...
  • Drekorian
    "Captain America nikdy nelže. Jdeme!"

    Ach, zlatá šedesátá. Stan Lee vybudovává prakticky z ničeho současné marvelovské superhrdinské impérium příběhy, ve kterých se to hemží podivnými monstry, komunisty, všemocnými tranzistory, radioaktivitou a podivnými vynálezy. Určité motivy se napříč originy opakují: armáda a vojáci jsou naprostí pitomci, radioaktivita a paprsky z vesmíru jsou zdrojem záhad a zvláštních schopností, všechny ženské postavy jsou psány jako naprosté slepicoidní pipky (mimochodem celkem trvalá součást tvorby Stana Leeho). Samotné příběhy nelze hodnotit příkrým pohledem dnešního komiksového trhu, ale i při přimhouření obou očí je přinejmenším polovina příběhů hloupoučky naivňoučkých (Fantastic Four, Ant-Man, Hulk, X-Meni). Přesto se dá kniha do značné míry doporučit nejen těm, kdo mají o zájem o historii superhrdinského komiksu (kresby Steva Ditka, Jacka Kirbyho nebo Donnyho Hecka jsou báječné i po téměř padesáti letech), ale originy Spider-Mana, Daredevila a hlavně návrat Kapitána Ameriky z ledového vězení, to jsou příběhy, které mají šanci oslovit i dnes. Jako velice zdařilý hodnotím překlad Martina D. Antonína, který zachovává takový ten zvláštní dobový punc.
  • S4TW
    Tohle je přesně to dílo, které se nedá objektivně hodnotit a já se o to ani moc pokoušet nebudu. Samozřejmě, že je to dílo, kde máte kvanta zbytečného textu, hrdinové se místy chovají iracionálně, až naivně či dětsky, propaganda USA je tu v plné paráda (válka ve Vietnamu, Studená válka), kresba je úplně jinde než dnes, ale historickou hodnotu těmto dílům upřít nelze. Navíc i zde jsem si našel příběhové skvosty, které i za dnešními komiksy o moc nezaostávají, jedná se především o Spider-Mana, Daredevila, Avengers a Hulka. Mezi ty fakt slabé řadím především oba příběhy s Ant-Manem, které jsou fakt špatné. Kresba je sice retro, ale je to to absolutně top retro, jelikož Kirby a Ditko, neee? Ale především jsem byl nadšený z Billa Everetta, který dokázal naprosto bravurně nakreslit sešit s Daredevilem, to byla absolutní šedesátková lahoda. Je sice fakt, že jestli něco, tak se tato kniha fakt nečte svižně, ale myslím si, že by si jí měl přečíst každý fanda superhrdinského komiksu, jelikož zde nebyly položeny jen základy Marvelu, ale byl zde posunut žánr superhrdinského komiksu obecně. Jo, a ještě jednu věc mi Počátky ukázaly, že Stan Lee je opravdu génius.
  • Richie
    Tohle jsou začátky Marvelu těch nejslavnějších postav od prvních čísel. Kniha které si opravdu cením a díky za to že to u nás vůbec vyšla. Pro někoho "vykopávky" pro jiného "artefakt" které ocení jenom opravdový komiksový fajnšmekr. Je to něco co by měl ve sbírce vlastnit každý kdo miluje komiksy, protože komu z vás se v životě naskytne příležitost listovat prvním Spider-manem, Avengers, X-Men, Incredible Hulkem, Daredevilem a nebo Fantastic Four...? a navíc je všechny pohodlně vlastnit v jedné knize UKK?
    Jen si to přiznejme. Nikdy. Takže co se týče mne tohle byla příjemná záležitost jak při čtení tak při výtvarném zpracování legendárního kreslíře Jacka Kirbyho který vdechl postavám život a učinil je tolik nesmrtelnými. Komiksy odpovídají oné době při kterých si je čtenář může vychutnat i dnes, a které pobaví, a o to v komiksech jde. Myslím že většině dnešních vypravěčů moderních příběhů na to bohužel zapomíná. Tehdy byl komiks daleko větší zábava.
  • Norri
    Na tuto knihu jsem se hodně těšil. Jsem rád, že jsem si všechny ty první příběhy mohl přečíst a jsem rád, že je mám doma. Některé věci pro mě byly nové. Ale... Je otázka, jak tuto knihu hodnotit. Nelze ji hodnotit podle stejného měřítka jako novější a nebo současné knihy. Do hodnocení ale musím zahrnout to, jak špatně se mi to četlo. Místy bylo rychlé vyprávění legrační ale častěji bylo otravné. Scénář byl místy tak naivní, že jsem se buďto nahlas smál a nebo jsem doufal, že už bude konec. Ve čtení jsem si musel dělat přestávky, protože jsem to na jeden zátah prostě nedal. Takže ve výsledku dávám jenom tři hvězdičky, ale zároveň dodávám: komiksáci, rozhodně do toho jděte.
  • luky.kuky10
    Vsechno uz tu bylo napsano. Za sebe muzu jen dodat, jsem rad za moznost vlastnit prvni sesity oblibenych hrdinu alespon v teto podobe:-)
  • J.T.honza
    Zajímavá diskuze pode mnou a souhlasím s oběma protipóly, číst se to sice moc nedá, ale jsem rád, že jsem mohl alespoň nahlédnout do těch skutečných počátků Marvelu a jeho hrdinů. Nehaním to za primitivitu ani neomdlívám nad artefaktem, takže dát tomu tři hvězdy mi přijde tak akorát.
  • Kabukiman
    Absolutní nadšení. Je to sice už naivní jako prase, ale jsou to prostě první sešity Hulka, Spidermana, Daredevila,Avengers...kdo si je nikdy nechtěl přečíst? Zrození těchto kultů se nedá hodnotit z pohledu dnešní doby, to by nebylo fér.
  • louza
    Dlouhá a ukecená kniha, která kupodivu není tak velký průser jak by se dalo čekat. Kresba je poplatná své době, ale v rámci možností je pěkná a má styl, který už v současné době budete hledat marně. Stejně tak zarážející je i kolik toho z konceptu původních hrdinů zůstalo do současnosti. Změny jsou v podstatě jen kosmetické, což značí velmi slušnou scenáristickou základnu, kterou vetkli do vínku svým postavám původní autoři (Stan Lee). Celé snažení je místy poněkud explicitní a naivní což zase ukazuje na směrování do proudu malých a mladých čtenářů, ale není fér pranýřovat knihu za polohu nad níž by se člověk v jedenácti letech tetelil blahem, kdyby jí je mohl dostat do ruček. Proto bohužel chca nechca (a ze začátku spíš nechca ale pak jsem stejně podlehl kouzlu doby) plné hodnocení. Stan s Kirbym a Ditkem byli fakt machři.
  • ertefol
    Super čtení, které sice někdy dostává z hlediska dnešního chápání na frak, nicméně komiksy jako celek pořád baví. Zčásti za to určitě může i pocit, že čtete kus historie, nicméně spousta příběhů má poměrně slušný logický oblouk, vyprávění v nich slušně odsýpá a vůbec všechno hezky funguje. Naivní části potom v některých případech lehce lezou na nervy, jindy baví, ale jako celek si tahle knížka zaslouží přinejmenším čtyři hvězdy. Pěkně totiž ukazuje počátky všech oblíbených superhrdinů. Snad by se mi jen líbilo, kdyby to bylo doplněno trochu netradičním povídáním o tom, "jak to pak bylo dál."
  • Flash
    Všecko dobrý, je to kus historie. Jsem rád, že můžu číst sešity, ke kterým bych se asi nikdy nedostal. Z téhle stránky 5 hvězd. Na druhou stranu se to dneska čte tak otravně, a působí místy naivně.
  • erik
    Ja s vami v princípe súhlasím, rovnako ma tento záslužný čin teší, o to viac, že Marvel a jeho superhrdinovia mi formovali detstvo a aj vďaka nim som stále decko. Pri širšom dosahu UKK som však zvedavý, koľkí nie práve nadhľadom okovaní čitatelia, rekreační komiksáci, atď. toto dielko otvoria a zhnusene sa otrasú. Čakal by som, že sa tu zjaví dvesto sklamaných komentárov a zo desať tých, čo tu už sú. Respektíve, ktovie, či vôbec táto skupina čiatateľov v našich končinách existuje. Lebo mi je jasné, že komiksy mimo UKK asi okrem nadšencov hádam nikto nekupuje.
  • baatcha
    erik: Navíc není retro jako retro. Spousta starých komiksů je nudná, protože má příběhy jak přes kopírák a kreslířům šlo hlavně o to, odbýt práci co nejrychleji a vydělat si na nájem. Z těchto prvních marvelovek ale je, přes všechny jejich scénáristické a kresebné mouchy, pořád cítit to autorské nadšení a chuť zkoušet něco nového a tahle čerstvá energie dělá tu lepší část knihy pořád vysoce čitelnou. U Avengers, Spider-mana i X-menů jsem si říkal, že kdybych byl malým americkým klukem v době, kdy tohle vycházelo, už bych rodiče prosil o kapesné na další čísla. Prostě mě ty příběhy zaujaly. V důsledku si myslím, že většina čtenářů tady si stejně sama rozhoduje o tom, co se jim líbí nebo nelíbí a nepotřebují, aby jim to někdo diktoval. Komiksy přece nejsou povinná literatura.
  • Landauer
    erik: ale jasně, že je to šit. To tu nikdo nezpochybňuje :-) Ale zásadně důležitej šit a neobyčejně zábavnej, když má člověk trochu nadhled a zařadí si to do souvislostí (studená válka, Amerika rules! (fakt mě překvapilo, jak byla americká propaganda podobná tý sovětský, pecka)). Jasně, že dneska to neobstojí ve srovnání s promakanejma komiksama, kde už se stírá hranice mezi zlem a dobrem, kde jsou postavy a jejich vztahy komplikovanější a kreba propracovanější atd. On problém je taky v samotným hodnocení. Tenhle šit má stejnou známku jako např. Watchmen? WTF? Jenže takhle se to nedá vnímat. Hvězdičky hážou do jednoho pytle a to není fér. Hodnotím teda spíš pocit, jakej z toho mám (a to tu asi dělá většina hodnotitelů) - vlnu nadšení, euforie, radost z toho, že to tu vyšlo a že si můžu užít ten pravěk. A klidně dál trolluj, na rozdíl od jinejch trollů má to, co píšeš hlavu a patu a nefakuje to všechno v okruhu 40 km (což je maximální vzdálenost horizontu, než se projeví zakřivení Země).
  • erik
    Jasné, je len jeden správny pohľad na umenie, že ma to neprekvapuje. Len tak na okraj, ja som nadšený z týchto historických kúskov, milujem kadečo staré, prvotné, prežité, v rôznych umeleckých podobách, ale stačí sa nazdávať, čo horšie, prehlásiť, že to, čo kedysi tvorilo dejiny, je dnes pre bežného čitateľa nestráviteľné (platí hoci aj na povinnú literatúru, naozajstnú rockovú muziku atď.) a už sa tu vyroja obrancovia jedinej pravdy. :) Neberiem vám vaše nadšenie z artefaktu, bol som len zvedavý, či sa tu nájde aj iný typ konzumenta, než pár skalných vyvolených. Nanešťastie sa už asi nikto neodváži spochybniť nadiktované správne a politicky korektné vnímanie, čo už. Prajem všetko dobré a sľubujem, že na túto tému už viac trollovať nebudem.
  • Landauer
    erik: vnímáš to špatně... to není komiks na běžný čtení, je to artefakt! Tady si člověk prostě vychutnává dobu, nuance, rochní se v pocitu toho, že ví, co bylo dál, jak se to pak všechno vyvinulo a jak to vypadá dneska a tenkrát ty lidi, když tohle dělali a četli, jak o tom neměli tucha a prostě.... jo! Pět hvězdiček! A dám je i původní trilogii Star Wars i když má už dneska lamí triky a smrdí sedmdesátkama a osmdesátkama na sto honů. Dám je i Alienovi, i když je technologie řídicího panelu lodi Nostromo dneska k smíchu. Dám je i Návratu do budoucnosti, i když se absolutně netrefil do toho, jak bude vypadat rok 2015 (ne, fuckt to není mix osmdesátek a feťáckýho snu! díkybohu! a jackson je mrtvej, takže nemůže dělat pořady o vaření). A patřej i týhle klasice.
  • P.G.
    erik: Právě proto, že tato první čísla vůbec vznikla, vyšla a byla kupován a čtena, bylo následně v příbězích dále pokračováno a díky dalším úspěchům je tu máme dodnes. Ano, můžeme diskuovat nad grafickou kvalitou, kvalitou příběhu, pozadím, a kdo ví čím ještě, ale nezpochybnitelným faktem je, že právě tato první čísla položila základy tomu, co následivalo. Bylo to o nápadech a jejich realizacích. Ale především o těch nápadech. Myslím, že nespočet jiných komiksů skončil v propadlišti dějin, možná byly graficky lepší, možná měly super příběh, možná ... kdo ví co... ale prostě jim něco chybělo, něco, co by z nich později udělalo legendy. Za mě mají příběhy v této knize "plný počet bodů" za to, že prostě vznikly a posléze daly vzniknout legendám (a to nejen v podobě komiksu). A dívám se na tuto knihu trochu nezaujatě, neb mým hlavním universem je DC a i zde je spousta legend, na něž mám stejný pohled.
  • erik
    Jedna vec je uznať historické a ostatné spomínané súvislosti a iná zasa napariť tomu 5 hviezd s tým, že je to to naj, čo v komikse kedy vzniklo. Osobne si nemyslím, že práve tieto prvé čísla prekonali skúšku času. Zostarli a reálne dnešného väčšinového čitateľa skôr unudia k smrti. Toto zatiaľ vyzerá, že je to veľdielo na vrchole, s čím, neverím, že bude každý súhlasiť.
  • jayjay86
    souhlasím s brkowyczem. ... Pohledem dnešního čtenáře se můžou hodnotit max.tak dnešní aktuální komiksy. Vše starší už je vždy zakaleno odstupem let, politickým či světovým děním, technologickým vývojem lidstva atd atp. A stejně tak s P.G.. I v komiksech z 90tých let se dají najít některé ,archaismy, , které dnešní( já nvm cca 12letý)čtenář může už znát jedině tak z internetu nebo muzea... :-)
  • P.G.
    royan: díky, to jsem si tedy myslela, že je mezi jednotlivými příběhy trochu větší odstup
    brkowycz: to spíš podle měřítek současné kinematografie (té mainstreamové) hodnotit třeba Metropolis. Nejsou tam pořádné vizuální efekty! Není tam pořádná dávka CG scén! Není to 3D! Mizerný zvuk! A ten děj... A proboha - ono to není barevné!! K takovýmto "historickým" dílům je třeba přistupovat s rezervou a jistou dávkou historického respektu :)
    erik: otázkou je, pro jakého "historií nezatíženého" čtenáře? vždyť i ta 90. léta už jsou historie, první dekáda vlastně taky... někde už jsem zaznamenala, že The New 52! je vlastně taky historie :)
  • brkowycz
    erik: To by bylo asi něco jako hodnotit "Příjezd vlaku do stanice La Ciotat" z hlediska současné kinematografie, ne? :)
  • Azalin
    No je pravda, že když si člověk přečte komiksy ze 60. let od japonského boha Osamu Tezuky, tak to je pořád sakra čitelná až geniální záležitost.. ale to je výjimka, Tezuka byl mimozemšťan, kdežto Stan Lee, Kirby a spol jenom lidi.. ale myslím, že si to hodnocení ještě dnes zaslouží... :)
  • erik
    Som zvedavý, kto sa prvý odváži dať sem hodnotenie neskalené nostalgiou a určené pre dnešného, históriou nezaťaženého čitateľa. :)
  • royan
    P.G. : Já to sem doplním:

    Fantastic Four #1 (Listopad 1961)
    Tales to Astonish #27 (Leden 1962)
    Incredible Hulk #1 (Květen 1962)
    Amazing Fantasy #15 (Srpen 1962)
    Tales of Suspence #39 (Březen 1963)
    Tales to Astonish #44 (Červen 1963)
    The X-Men #1 (Září 1963)
    Avengers #1 (Září 1963)
    Avengers #4 (Březen 1964)
    Daredevil #1 (Duben 1964)



  • P.G.
    Co jiného se dá o této knize říct než: "Pohleďte do časů, v nichž vznikaly Legendy!". Protože tyto postavy jsou tu s námí již více jak půl století a jsou stále populární (a to jak v komiksovém, tak ve filmovém světě). Pro mě byla tato kniha navíc pohledem do historie Marvelovského universa (je to teprve můj čtvrtý komiks od Marvelu). Líbí se mi jednoduchost a přímočarost příběhů (jsou opravdu "ízy-čízy"), sem tam s morálním poučením, u něhož ani nevadí, že je řečeno přímo. Je třeba se na příběhy dívat s ohledem na dobu vzniku a s ohledem na poměry, jaké v té době panovaly ve světě (proto jsou za padouchy často komunisté). Pravda, některé příběhy jsou slabší (např. F4 a Hulk), ale i to je do jisté míry odrazem doby vzniku. Co mi na knize trochu vadí, je to, že nejsou uvedena data vydání jednotlivých sešitů a nemohu si je tak zasadit do časového rámce (šedesátá léta jsou celá jedna dekáda!). Problém jsem měla především u příběhů s Ant-manem (nejprve se polévá sérem, pak dýchá plyn a nakonec polyká tabletky a najednou je z něho Giant-man). Je sice příjemné, že na konci knihy je doslov o historii Marvelu, ale raději bych uvítala komentáře k jednotlivým sešitům.
    Co se týká kresby - nemám námitek vzhledem k době vzniku. Ano, některé příběhy jsou kresbou trochu slabší, ale s ohledem na dobu vzniku (a situaci Marvelu, jak jsem pochopila z doslovu) se to dá omluvit. Osobně se mi kresbou nejvíce líbí Daredevil.
    P.S. Myslím, že baatcha to v komentáři vystihuje trefně.
    Shrnuto, podtrženo: 95 %
  • baatcha
    Úplně vidím ten přijímací pohovor u marvelů: "Ahoj. Jsem Jack Kirby, nejlíp mi jde kreslení dramatických scén s obludami a zbytek už nějak zakamufluju." Stan Lee: "I tak toho umíte víc, než většina našich kreslířů. Bereme vás!"

    Ne, vážně, z toho chlapa cáká genialita na všechny strany, ale taky je vidět, že spoustu věcí se učil za pochodu.
  • royan
    Líbí se mi, jak Stan Lee dokázal vymyslet na několika málo stránkách pro čtenáře poutavý příběh s morálním dosahem, jako v případě Spider-Mana (s velkou mocí přichází velká zodpovědnost) nebo Muže v mraveništi (nezabíjet bezdůvodně mravence). Jediné menší mínus na jinak pěkně knížce bych viděl v absenci nějaké doplňující informační stránky vložené mezi sešity Avenges č. 1 a Avengers č. 4, která by osvětlovala, jak se z Ant-Mana stal Giant-Man.
  • kaylin
    Tohle je kniha, v které se dozvíte, kde se vzali vaši milovaní hrdinové, kde se vzali jejich vlastnosti a hlavně je to prostě kousek historie, který je pro milovníky superhrdinů důležitý. Navíc, Stanovi Lee se nemůže vzít jedna věc. Psal postavy před padesáti lety i více, ale jejich charaktery jsou stále aktuální a nebylo nutné je příliš předělávat. I to svědčí o jejich kvalitách. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/968-ultimatni-komiksovy-komplet-85.html
  • Azalin
    Prostě pecka, je úžasné, že tohleto vyšlo v češtině. A Johnny Storm není černoch!
  • jayjay86
    Ok, už mám dočteno a spotřeboval jsem celé balení ubrousků na utírání. Nekonečný komiksový orgasmus...
  • Lenny
    Naprostá klasika a bible pro každého marveláka.
  • jayjay86
    ještě jsem tento skvost v rukou nedržel, ale stačí mi vidět, co je v něm za příběhy a můžu říct 100x hurá! Nechápu, že moderní čtenáři nemají absolutně žádný zájem o klasiku a nosné pilíře všeho, co dnes čtou a mají rádi. Příběhy znám z originálu a hrozně jsem si přál, aby je někdo přeložil a vydal i v CZ jazyce. Pokud někdo bude hodnotit pod 3hvězdy, měl by se zamyslet, zda-li je opravdovým milovníkem komiksů, nebo nějakým módním pózerem co čte komiksy, prtže jsou zrovna in, neboť tohle je prostě klenot ve špíně dnešních komerčních sraček a navzájem se vykradených realit napříč nakladatelstvími.. Ditko, Kirby, The Man Lee to jsou jména, na která by pravý komiksový fanoušci neměli nikdy zapomenout, nebo dát dopustit....
  • jh666
    Tohle nejde hodnotit jinak. Jasně, ty příběhy jsou strašně ukecané, s hodně starou kresbou, v půlce příběhů jsou nepřátelé komunisti a v případě FF je ten příběh prostě špatný. Na druhou stranu je na těch příbězích něco, co vás k nim přitáhne. Nejlepší Originy jsou podle mě ty Spider-Man a Daredevila, nejhorší jednoznačně Fantastic Four. Plné hodnocení si tenhle kousek zaslouží už jen proto, že vůbec vyšel. Mohli tam ale dát i Thora a Strange, nějak mě nenapadá, kde by se jejich první příběhy měly objevit. Proto 88 %
65271951
Četl/a (130)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, autokineton, Azik2586, Babany, Bart, Blackhand47XD, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, CJFlip, ConanVJ, Const.ex, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, Denis1996, Devlin2, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, DracoAn, Elnie, erik, ertefol, fifas, Fives, Fox01, GavlaDan, Glumal, Golem, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, invape, Izmir Čupr, JackOneil, James, japes, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, kaylin, KdG, Keno, Kil-Khal, kinak, Knuckless, Koci, Kouzelnik7, Lachvos, Le Porello, Librarian, Light, Lijem24, LookAss, ludek.n, luky.kuky10, Mariomichal, Mates17, mcezik, me, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, monocyt, MonsterGyre, mstefl, NecRoman, Nexis, Norri, oleav, Paldini, PatrikTheMighty, Peppa, Petr, petrSF, PH79, Pista, Procky, punisher, raenius, raimi, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, Sagikkun, samuelo12, seneke, Shin, SHORTY, Shpeckk, SimKane, Sir_Pete, Spike, Symbi, t0mas, Tawax , the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, VanTom, vishnar, vrazdinek, VvV, xflori01, yardaformi, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(314)
-spacilost-, 10milda, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, adam.ra, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfred, Alikkk, asgardpepa, autokineton, Azalin, Azbest, Azik2586, Babany, Bart, batoo, Blackhand47XD, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, BreakingAway, Bubákolog, Bubsy, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainL, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, CoupeC, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, Drekorian, dvoracekpetr1, Dzoglik, Elnie, Erich, erik, ertefol, felis, fifas, filemon, Filip123, filippo, firesnake, Fives, Flash, flashpoint, folkemon77, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, GavlaDan, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Golem, Gustik5, Hades, hahahoho, Hamichal, Hebled, Henry108, herrman, hicks, Hlavac, hlavathor, holubdema, Honzin, horaczhlinska, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Izmir Čupr, J.T.honza, Jack043, JackOneil, James, japes, JaroKakashi, Jay-jay, jendavondra, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jiskra, jjjirik, JORDY, José, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, KdG, kendor007, keNNoslaw, Keno, kinak, KINIMODUS, Kjon, Knuckless, Koci, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, kronoss, krupan, Krvavý Patejl, Kunden, Landauer, Le Porello, Lenny, Librarian, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, LordFlash, Lord_Arthas, Lukis89, luky.kuky10, maara, Malachias, Mariomichal, markic, Marthy76, Martin D. Antonín, Masinfira, Mates17, Matio, matohan, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, monocyt, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, morbn, moris.cz, MP, mstefl, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, obitus, OldaB, oleav, Olesh, oru, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, Petr, petrSF, petrsimcik, PH79, Piros0013, Pista, pk123x, Poseidon1978, Procky, punisher, pusta, q, Qee, Radkos, raenius, raimi, Remi LeBo, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, Rocksteady147, RodRoder, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, Saiffer, saja, Salien, samuelo12, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, semi41, seneke, Sesta, Sharick, Shin, SHORTY, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, smazenapikantniskeble, spagr, Spike, Staník, Stara.kryta, suricattaontheway, Symbi, t0mas, Tabasco, tacmud, Tawax , The Genius, the.kasztan, TheoDread, TheWrecker, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, Tommar, Tommy Monaghan, tomned, Traum, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Viking, Vítek, vlkodlak, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, VvV, willis, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
Badgu.y1902, Braindead, Cody, delsemela, FatMonster, Maty48, szajter
Shání (2)
delta11, szajter
Nabízí (5)
BreakingAway, FrankieOndatra, q, Rocksteady147, Tommar