Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 9 dalších ukázek

„Mezi okamžikem, kdy oceány pohltily pyšnou Atlantidu, a vzestupem synů Aryových, bylo údobí o němž se dnešním lidem ani nesní. Do něj se zapsal Conan, černovlasý, se zasmušilým pohledem a mečem v pěsti, zloděj, nájezdník a zabiják, plný velkých zármutků i bezuzdného veselí, aby srazil drahokamy zdobené trůny Země pod podrážky svých kožených sandálů.“

Nechte se pohltit příběhy plnými odvážných mužů a krásných žen. Přeneste se do světa ve kterém prastarým říším vládne tajemná magie a krutá božstva. Do světa ve kterém je na každém kroku cítit vzduch dobrodružstvím.

Kolosální Conan vychází přímo z původních povídek tvůrce Conana spisovatele Roberta E. Howarda (Dcera pána mrazu, Bůh v míse, Věž slona, Síň mrtvých, Darebáci v domě, Nergalova paže) a každou si bere za základ vlastního románu. Na Howarda je velmi obtížné navazovat, ale Kurtu Busiekovi, který nad celou sérií držel dohled, se to skvěle podařilo a všichni příznivci slavného barbara budou určitě víc než spokojeni.

Obsahuje sešity série Conan #0 (listopad 2003), #1-50 (únor 2004 - květen 2008)

Scénář
Kurt Busiek, Mike Mignola, Roy Thomas, Timothy Truman
Předloha
Robert Ervin Howard
Art
John Buscema, Richard Corben, Tomás Giorello, Michael Wm. Kaluta, Cary Nord, Greg Ruth, Thomas Yeates, Leinil Francis Yu
Ink
Ernie Chan, Richard Corben, Tomás Giorello, Michael Wm. Kaluta, Tom Mandrake, Cary Nord, Thomas Yeates, Leinil Francis Yu
Barvy
Richard Isanove, J. D. Mettler, Tony Shashteen, Dave Stewart
Obálka
Frank Frazetta
Překlad
Jan Kantůrek
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-86839-89-9 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
5092 g
Stran
1264
Cena
2900 Kč
Originál
The Colossal Conan (Dark Horse Comics, 2013)
  • Norri
    Norri mecenáš1.1.2019 15:17Kolosální Conan
    O příběhu a vyprávění nemá cenu diskutovat. Vyprávění má neskutečný tah a žene čtenáře neustále kupředu. Nejsem velký znalec Howardova díla, ale troufám si tvrdit, že jeho atmosféra zůstala zachována. Možná bych si ty příběhy užil o chloupek více, kdybych knihu nepřečetl za týden.
    Hodně se toho dá říct o kresbě. Hlavním výtvarníkem je Cary Nord, jehož kresbu tužkou přímo vybarvoval Dave Stewart, aniž by kresba byla vytažena inkoustem. Za těch 1200 stran jsem se nedokázal rozhodnout, jestli se mi výsledek jejich práce líbí a nebo nelíbí. Nord má skvělý smysl pro kompozici, dynamiku, anatomii, ale čím více jsem tu kresbu zkoumal, tím více se mi zdála obytější. Nevěděl jsem, jestli je to kvůli absenci vytažení kresby inkoustem nebo jestli se mi nelíbí Stewardův koloring. Po dočtení jsem knihou proto znovu prolistoval a myslím si, že pečliví postupně přestávají být oba - Nord i Steward. Kresba je ze začátku skvělá, barvy mají plynulé přechody a hrany jsou ostré. V pozdějších sešitech to ale vypadá, že Nord asi začal používat i uhel, nebo nějakou hrubší tužku a některé hrany najednou přestaly působit ostře. Steward navíc začal být méně precizní při vybarvování a často přetahoval Nordovu kresbu. A je celkem jedno, jestli to bylo z nedostatku preciznosti, nebo kvůli nějaké anatomické korekci. Výsledek prostě nevypadá dobře. Navíc i barevné přechody přestaly být plynulé, a změnily se v jasně ohraničené barevné odstíny. Nutno říci, že to zdaleka není záležitost všech panelů a při patřičném odstupu je Nordova kresba pořád skvělá a ve výsledku jsem si ji velmi užil.
    Velmi pochválit musím kresbu Grega Rutha, kterou jsem si zamiloval. Jeho kresba příběhů z Conanova dětství patří v knize k tomu nejlepšímu. Skvělá je také kresba Erica Powella - škoda že toho v knize nenakreslil více.

  • TonyT
    TonyT3.9.2017 16:04Kolosální Conan
    Tuto knihu kterou jsem dostal jako dárek, považuji za největší klenot v mé sbírce. Nejenom že je krásná a skvěle zpracovaná a nejenom že mám rád Conanovky od dětství včetně původního filmu s Arnoldem, ona je navíc nádherně nakreslená a výborně napsaná s nepopsatelnou atmosférou.
  • Final
    Final mecenáš23.10.2016 20:08Kolosální Conan
    Kolosálně nepraktické, ale jinak nádherné. Stejně jako příběhy. Některé vzpomínkové příběhy z Conanovy minulosti mají velice povedenou kresbu.
    Co ale tomuto zpracování vytknout musím, tak kde se stratila ta báječná mapa celého Conanovského světa, která byla v povedené první knize Conan - Dcera pána mrazu a další povídky!!!! Naštěstí sem si ji okopíroval, než sem knížku odprodal. Její nepřítomnost zde považuju to za velké mínus.

  • Majklbig
    Majklbig23.4.2016 10:54Kolosální Conan
    Krásně zpracovaná kniha s perfektní kresbou v podání různých malířů což jen oživuje vizuální zážitek. Samotné příběhy se odehrávají v několika rovinách, a navzájem na sebe navazují, ale nepůsobí zmatečně.
    Je jen dobře že tento Conan u nác vyšel komplet, protože už první vydání Dcery pána mrazu bylo výborné a nechápal jsem jakto, že se tato série u nás neuchytila. Bohužel ruku v ruce krásnému, velkému a kompletnímu vydání je jeho nepraktičnost. Knihu si prostě nemohu vychutnat, pokud jsem její hmotností a velikostí omezen a pokud bych měl možnost si vybrat vydání jednotlivých knih vs kompletu (ala Sin city, Hellboy) tak jednoznačně vybírám první možnost. Každopádně pořád lepší toto monstrózní vydání než nic.
  • felis
    felis mecenáš26.2.2016 10:53Kolosální Conan
    Nemůžu než za plný počet. Nejen za skvěle monumentální (byť lehce nepraktické) zpracování, ale hlavně protože se jedná o zatraceně dobrý comics. Atmosféra mě totálně pohltila a rád jsem se nechal unášet Hyborskou krajinou, pláněmi, horami a městy. Kresba svědčí exteriérům a těmi velkými panely se rozhodně nic nepokazilo. Conan je čistá zábava. A to mám rád
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.1.2016 11:48Kolosální Conan
    Ano, formátově je to kolosálně nepraktické. Ano, Conan není zrovna symbolem přemýšlivého komiksu.

    Ale stejně - je to geniální fantasy epos, s úžasnými různorodými příběhy, skvěle vystavěnými scénáři, postavami, "světy", dějovými liniemi, které přeskakují, ale vůbec ne zmatečně a neruší tím. Možná se mi více líbily Busiekovy nápady, ale to jen o chlup. Strávil jsem s touto knihou několik dní rozložených do měsíců a opravdu jsem si četbu užil.

    Celkový dojem: 90%
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 02:30Kolosální Conan
    Komiksy, pod jejichž scénáři jsou z převážné většiny podepsáni Kurt Busiek a Timothy Truman, mají přesně ten dobrodružný náboj, jakým mě kdysi oslovily povídky Roberta E. Howarda. To umocňuje jednoduchá a přitom dynamická kresba Caryho Norda, která nejde pro explicitní násilí daleko. Výtvarným protipólem je pak práce Grega Rutha, jež dokonalým způsobem zachycuje drsný charakter hrdinovy rodné Cimmerie.
    Tenhle Conan je jednoduše přesně tím, čím pro mě vždycky byl. Žádné velké debaty o hrdosti, cti a morálce, ale stará dobrá hrubá síla. Přitom nechybí kouzlo fantasy eposu, aniž by to však působilo nějak kýčovitě. Příběhy neztrácejí dech ani v tom množství, jaké kniha obsahuje (51 sešitů řady Conan the Cimmerian z let 2003-08). Stavba zápletek je různorodá a motivy se neopakují, takže i při souhrnném čtení jednotlivé epizody nesplývají. Pravdou ovšem je, že jako celek album nefunguje úplně bezchybně. Pár vedlejších linií zůstalo nedořešeno, což v rámci kolosálního souhrnu drobet zamrzí.
  • willis
    willis13.8.2015 11:05Kolosální Conan
    Úžasně nepraktické. Chválím volbu papíru, když jsem knihu otevřel, tak jako by to byly originální kresby. Jinak bych přivítal nějaký paperback velikosti prvního vydání. Rád bych si komiks přečetl v leže na zádech, jak je mým dobrým zvykem:). Příběhy dobré, ale raději mám přímo R.E.Howarda, ke kresbě jsem se již vyjádřil u původního vydání, nejsem z ní úplně unesený, ale časem jsem si zvykl a myslím, že Nord se postupem času vykreslil takže obličeje už nevypadali tak pitoreskně.
  • Henry108
    Henry1086.8.2015 20:19Kolosální Conan
    Ano kniha je kolosální.
    Na ohromení v knihovně jako dělaná. Je to stejně asi marketingovej tah... No a co. Jako kluci odkojení ábíčkem jsem chtěli mít komisy v knize. A v hodně tlustý knize. A tady je to ta nejtlustší a největší kniha s komiksem. Tak jsem ji musel mít, když už jsem ten milovník obrázkových příběhů.
    A mám ji - s číslem 634.

    To zvětšování amerických comicsů a zmenšování comicsů evropských... Prostě jiná velikost než byla zamýšlena. Už se to na netu někde probíralo.

    Tady si stále říkám proč ne Kastu Metabaronů! Proboha, proč to nedostaly do ruky kluci s Comics Centra!

    ... jak již bylo řečeno. Kresba Norda byla na první pohled místy divná. Je to někdy až taková skica. (A ona i taky asi byla myšlena pro následný inking.)
    Takže po první prolistování jsem, jakožto milovník linové kresby, nadšení zajásal - Greg Ruth! Alespoň ten to zachraňuje...

    Jakmile jsem ale začal comics číst, najednou jsem zjistil, že jsem unášen atmosférou, kterou vytváří spolu s kresbou Dave Stewart svojí digitální malbou...
    Najednou jsem si úžíval ty velké panely. Někdy mi připadalo, že čtu opravdu knihu s ilustracemi. I proto, že vypravvěčská linka je místy poměrně rozsáhlá.

    Mám tedy raději spíš hlubokomyslný kousky, ale už se teším, až se ponořím do lehce čtivého, ale krásného světa toho primitiva Conana. I když ...čte se to velice "težce". Proč ne čtyři , tři díly. Nebo alespoň mít ten nepoddajný špalek rozpůlený...

    Ale desky s malbou F. Frazetty bez přebalu a se zlatým reliéfním nápisem... Lepší než to maj v US.

    Bravo Comics centrum!




  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš4.8.2015 20:35Kolosální Conan
    Pro bibliofila nutnost, pro fanouška Conana též.

    http://kulturio.cz/recenze-komiks-kolosalni-conan/
  • Walome
    Walome mecenáš4.8.2015 10:36Kolosální Conan
    Erik není úplně mimo, Nordova zvětšená kresba mě zezačátku taky praštila do očí. Ale pak jsem na to zapomněl a až Erik mi to připomněl :) Začetl jsem se. Já na Conana nikdy moc nebyl, ale Dcera pána mrazu se mi hodně líbila a Kolosální Conan sliboval slušnou porci zábavy. A tu jsem dostal, užíval jsem si kresbu i scénář, pohledu do krajiny a na města, Ruthovy flashbacky jsou excelentní.

    Příběhy jsou v základu prosté, ale mimoděk formují svět a ačkoli většinou vše končí tím, že Conan vše rozseká, bavilo mě to. V závěru atmosféra houstne a klidně bych si dal ještě porci navíc :)
  • erik
    erik23.7.2015 15:41Kolosální Conan
    Kolosálny Conan pripomína bublinu, veľkú, vyčačkanú, ale v momente, keď do nej vniknete, spľasne.

    Priznávam, že spracovanie knihy má svoje bibliofilské čaro, pre čitateľa však prináša pomerne dosť mínusov. Opomeniem fakt, že pri tak veľa zošitoch by som uvítal číslovanie strán a obsah s príbehmi. Čo však nemožno prehliadnuť, je skutočnosť, že zväčšenie kresby odhalilo mnohé jej slabiny. Nord dosť často absolútne nezvláda tváre. Kým v zošitovom formáte tam čosi načarbe a stratí sa to v pozadí, tu to vystupuje priveľmi na oči a kazí to dojem z kresby. Najviac v tomto smere trpí príbeh kreslený Powellom (Goon). Jednoduchá kresba v tak veľkom rozmere vyzerá priam pusto. Na druhú stranu, niektoré dvojstranové zábery so scenériami a pohľadmi na mestá vyzerajú úchvatne. Páčila sa mi aj kresba (priam európskeho strihu) v niektorých retrospektívach (Veža slona) a príbehoch z detstva (Greg Ruth si ukradol 1. miesto medzi kresličmi).

    Najviac ma však mrzí scenáristická robota. Kto si pamätá dynamiku Semic-Slovart Conanoviek (a vlastne aj väčšiny komiksových legiend), ten môže byť, ako ja, sklamaný takmer nudným tempovaním príbehov. Busiek sa snaží, vykresľuje priam každodenné životné deje, stavia na obyčajnosti, teší ma, že používa nielen príbehy od Howarda, ale aj na nepoužité odkazuje (Za čiernou riekou - veľká škoda, že naň neprišlo, Fénix na meči, Hodina draka, Kráľ Kull, zlomenie býčej šije, vypálenie Venária atď.). Všetko sa to zdá byť remeselne zvládnuté, akurát sa v tom kdesi stráca živočíšna divokosť, barbarská neokrôchanosť, skrátka, nemá to gule. Paradoxne mám pocit, že iný scenáristi zvládali svoje vstupy v knihe lepšie. Mignola sa pohral s démonmi so šarmom priam Hellboyovským, to sa musí nechať. Dobrý nápad s kráľom, čo študuje Nemedijské kroniky časom vyšumel dostratena, i keď sa snaží dať celej knihe rámec a záver mu sedí. Podobne ako "strašná" kliatba Gundermana.

    SPOILER - prišlo mi, že Toth-Amon a radca si sú viac ako podobní.

    Ozaj, škoda, že nedošlo na pirátske obdobie, keď už sme pri tom.

    Zle sa mi to čítalo, lebo kniha je neforemná a s prihliadnutím na to, čo som uviedol vyššie, nemôžem inak, ako oznámiť, že je to síce celkom dobré, ale nič výnimočné. Forma to nezachránila, naopak. Nakoľko je pre mňa komiks Conan synonymom pre dobrodružný brak, očakávam, že si ho ako RODOKAPS môžem niesť so sebou, kam sa mi zachce. Radšej by som uvítal jednotlivé knihy, ako je tomu (našťastie) pri Sin City a Hellboyovi, takže nemusím uvedené komiksy kupovať na kilá, ako v zelovoci.
  • seeker666
    seeker6666.7.2015 21:00Kolosální Conan
    Zatím jsem také nečetl, knihu dostanu až za pár týdnů k narozeninám. Mám doma několik komiksových knih v angličtině, takže vím, co mě čeká :-) Tohle je naprostá povinnost pro conanovské fandy. Ohledně hodnocení není co řešit - plný počet.
  • Flash
    Flash mecenáš5.7.2015 15:53Kolosální Conan
    Zatím jsem to jenom otevřel a 5 hvězd je jasných už teď. S Conanem mám rád cokoliv, tak není o čem.
  • Corvus
    Corvus3.7.2015 20:42Kolosální Conan
    K tomu se nedá dodat nic jiného než absolutní povinnost pro každého sběratele.
461151
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš29.6.2022 10:35Kolosální Conan
    Proč nejsou v malých všechny díly? Neříkali, že celá kolosalka bude v malých knihách?
  • willis
    willis28.6.2022 17:01Kolosální Conan
    Kolosální Conan obsahuje proti knihám Conan #0-6, těchto osm sešitů, které zatím v malém formátu nevyšly:
    #18 Helmice/Conanův nejoblíbenější žert
    #26 Sémě říše
    #27 Koruna krví zbrocená
    #28 Vypravěč
    #35 A opět budou vládnout
    #36 Do moře tišiny
    #39 věž Tara-Tetova
    #40 Krev za krev
Četl/a (67)
81splinter, Alfred, BadBoy, besikv, binnmode, calvin10, Chaolinek, ConanVJ, davidek, DEmnoG, duri, Erich, erik, farnhajt, filosh, Final, flipflop, Georgíno J., Grrr, Hades, house192, invape, jankie, Jimbeam90, kallenved, kapicka, Khagrael, Knuckless, Light, majer, mart.in, mgeralt, Milten, mineralk, NecRoman, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, Paja78, pechna, Petrisko911 , Poseidon1978, raenius, rajot, RaptoR, robertsedmik, rooty, RudyRod, Saint of Killers, Schramm, Shake, SHORTY, spagr, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, Vrenn, Walome, wolfgang, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(171)
665+1, 81splinter, Agiru, Alfi, Alfred, andik007, Azbest, BadBoy, bananzluty, bboorreekk, ben_bella, besikv, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, bronxik, burzum, calvin10, Caylen-Tor, Chaolinek, chocotycinka, ConanVJ, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, D.K.Logic, davidek, DAxik, Deckard, DEmnoG, disclose, doophy, duri, dvoracekpetr1, Erich, erik, farnhajt, fel68, felis, filemon, filosh, Final, fubong, Galupus, Georgíno J., grinder, Grrr, Hades, Hamichal, Henry108, herbert, herrman, hlavathor, Holmwood, house192, hugosnowden, Hulik, husakpetr93, hypermlok, invape, James, jankie, Jimbeam90, jirin, jjjirik, Joshua_T, kallenved, kapicka, Karel Sec, KdG, Knuckless, Kokuun, koniklec, konous, krvinka56, kubanec13, lantan1, Leland, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lojza, maara, mAGiic, malylada, markic, mart.in, Marthy76, merhyx, mgeralt, MichalR, mikado, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, mirec, Miriyak, monty.cl, MP, Mr.Plysh, Mrlah, namdnas, NecRoman, Nightmare, Noci, noMster, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, oru, Paja78, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , pk123x, Poseidon1978, Qee, RadimNemec, raenius, rajot, renhoek, Ricarderon, Rich, robertsedmik, rooty, Rowan, RudyRod, Samurai-Jack, Saran, Schramm, Šedo, seeker666, Shake, SHORTY, Skot, Slaine, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, songoku, spagr, StanleyHu, start05, syon, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Till, Toe, tomastrejbal, Tony TwoDee, TonyT, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Vojtěch 393, Wiruss, wolfgang, xintax, xxaannddeerr, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (12)
Braindead, ComicsCZek, delsemela, Fida, Lamahe, Maty48, MazeCZ, Milten, nx, Premek, Radkos, Thorug
Shání (8)
Cassidy, Eodeon, Lamahe, Marran, MazeCZ, Milten, suricattaontheway, TheoDread