Obálka (pod přebalem)
Grafický román MIKE’S PLACE je originálním ztvárněním a výpovědí o skutečné tragické události z 30. dubna 2003, která změnila životy mnoha lidem. Autoři a zároveň hlavní postavy příběhu použili formu grafického románu - komiks. Autoři využíli faktu, že popisovaná událost byla prvotně zachycena autentickou kamerou, která dala vznik úspěšnému dokumentu Blues by the Beach a zároveň informací z následného vyšetřování celé události, které pomohlo objasnit příčinu nesmyslného teroristického aktu. Jeden z autorů je nezávislým newyorským filmařem a producentem, druhý je filmovým dokumentaristou a kameramanem. Ve spojení s uznávaným ilustrátorem a karikaturistou tím vzniklo dílo na pomezí filmu a komiksu s hlubokým příběhem.

Příběh se odehrává v srdci Izraele, městech Jeruzalému a Tel Avivu, ale hlavní aktéři jsou z různých kontinentů. Některé z hlavních postav nepřežily, jiné postavy můžete potkat na ulici v Tel Avivu, Praze, Jeruzalému, New Yorku. Dokonce můžete navštívit i původní bar MIKE’S PLACE v Tel Avivu a dát si drink se spolumajitelem baru, Galem, který je jednou z ústředních postav příběhu. V Praze čas od času potkáte Joshuu, který držel v ruce kameru a natočil záběry jenž se následně proměnily v sekvenční políčka komiksu. Každý rok 30. dubna se můžete zúčastnit vzpomínkové akce v baru MIKE’S PLACE na ty, kterým zbytečný teroristický útok ukončil jejich životy - Dominique Hassové, Rana Barona a Janaje Weisse.

Přečtěte si komiks MIKE’S PLACE, podívejte se na film Blues by the Beach, zamyslete se nad pokračujícími nesmyslnými, krutými a hloupými teroristickými útoky, které stále znovu objevují - ale zároveň si važme síly a odhodlání lidí přežít, žít a věřit v budoucnost. Musíme o těchto věcech povídat, nezapomínat a zároveň mít radost z toho, že různé formy umění, filmového, literárního, grafického nám pomohou toto poselství držet a šířit.

Ke každé knize je přiložen pod-tácek sloužící jako pozvánka do klubů Mikes's Place a zároveň jako poukaz na pivo zdarma v celé síti.

Scénář
Jack Baxter, Joshua Faudem
Art
Koren Shadmi
Překlad
Lenka Bukovská, Zuzana Hametová
Redakce
Zuzana Hametová
Žánry
autobiografie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-904895-3-0 (ALIGIER)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
155 x 220 mm
Tisk
černobílý
Váha
511 g
Stran
192
Cena
389 Kč
Originál
Mike's Place (Roaring Books Press)
Varianty
Mike's Place (pevná vazba) (2015)
Mike's Place (paperback) (2015)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.12.2021 15:24Mike's Place (pevná vazba)
    Čekal jsem asi víc. To, o čem má tento komiks pojednávat je strašně rozmělněno do každodenních aktivit hlavních a vedlejších aktérů tohoto příběhu. Zkrátka to tak nevyzní a působí to, jako by to někdo hodně z dálky pozoroval a vlastně o tom moc nevěděl. Kresba mě moc nebrala, ale číst se dala. Za mě střed.
  • Lenny
    Lenny mecenáš7.7.2015 23:29Mike's Place (pevná vazba)
    Komiks podle skutečných událostí.
    Americký novinář v Jeruzálemě náhodou narazí na bar Mike's Place - místo, kde se neřeší politika ani náboženství a lidé tam chodí za zábavou. Z nějakého důvodu mu to přijde strašně super a rozhodne se o baru natočit dokument.

    Hlavní problém komiksu pro mě bylo moc postav. "Kamera" skáče z jedné na druhou a i když jsem komiks četl na jeden zátah, občas jsem se ztrácel. Majitelé, novinář, barman, servírka, barmanova gf, servírčin kamarád a další a další a další. Ten mluví o tom, ta zas o tom, jsme v půlce komiksu a nic se vlastně nestalo.

    Pak dojde události z obálky a v baru se odpálí sebevražedný atentátník. Komiksu se daří zachovat duch Mike's Place a vůbec se neřeší korán, politická situace nebo problematika atentátníků - v centru jsou jen pozůstalí a jejich životy. Problém s počtem postav zůstává a nejspíš mi i díky tomu byli docela lhostejní. V pár scénách jde moc hezky vidět trauma některých aktérů (cyklista, druhý atentátník), ale celkově se tomuhle komiks mohl věnovat víc a víc to rozpracovat - což ovšem nebylo kvůli tuně postav a dějových linek možné. Strašně moc prostoru dostávají třeba osudy mladého páru, ale ten vztah mi pro příběh nepřišel nijak extra podstatný a celkově je tahle linka dost klišoidní (dále furt sledujeme amerického novináře v nemocnici). Postavy si řeší svoje obyčejné životy a každodení problémy a nic víc bohužel nečekejte.

    Mike's Place je docela zajímavý počin o obyčejných lidech, kteří se vyrovnávají s atentátem a točí film. Bohužel je to komiks, který mi za pár dnů vyšumí z hlavy, protože kromě bombového útoku a pár bezprostředních scén poté tu není nic zapomatováníhodného, a ke kterému nemám důvod se vracet.
  • flipflop
    flipflop6.7.2015 16:42Mike's Place (pevná vazba)
    Moc hezky udělanej komiks o tom co sebevražedný atentát přináší do života lidem, kteří dělají, že se jich politika netýká. Škoda že se už neřeší, proč někde jediným východiskem jak upozornit svět na problém zůstává, vzít na sebe bombu a utratit život svůj a jiných nevinných lidí. I když pravda, svět na to i tak kašle.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko11.6.2015 21:34Mike's Place (pevná vazba)
    protože jsem v tý době -plus mínus rok- v tel avivu byl, jedná se o v mých očích více méně autentické čtivo, co mi něco připomnělo, do něčeho vneslo víc světla, příjemně se četlo a vůbec, ani ta téměř bezpříběhovost až tak nevadila ..spokojenost 80%
  • kaylin
    kaylin10.6.2015 08:31Mike's Place (pevná vazba)
    Na komiksu "Mike's Place" není krásné to, že řeší politiku, ale naopak to, že politika se zde projevuje minimálně. Primárně je to příběh o tom, že jsou lidé, kteří mají nějaké vztahy, o něco se snaží a něco dokázali. A pak jsou události, které změní jejich život. Ale ne nutně jejich přesvědčení. Tohle je skutečně silné poselství a jsem si jistý, že ne všichni by se dokázali se situací vyrovnat tak, jako protagonisté, skuteční lidé, kteří jsou komiksem popisováni. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/933-mikes-place-85.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.6.2015 19:07Mike's Place (paperback)
    Další v řadě politických grafických románů, které řeší vážná témata, a to opět z velmi autentického úhlu pohledu. Někdo může namítnout, že tento atentát byl sice tragédií, ale v porovnání s tisícovkami mrtvých Palestinců a izraelskou šikanou vyplývající z jeho převahy pouhopouhou kapkou v moři, ale to je nesmysl. O tom se též píše, i ty komiksy o tom vznikají. Tentokrát máme před sebou konkrétní tragický případ, který je vykreslen tak zvláštně mírně, subtilně, ovšem v podstatě je velmi mrazivý a dojemný... člověk si klade otázku, kterak by se sám popasoval s podobnou zkušeností a neumí si odpovědět.

    Celkový dojem: 70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.6.2015 19:07Mike's Place (pevná vazba)
    Další v řadě politických grafických románů, které řeší vážná témata, a to opět z velmi autentického úhlu pohledu. Někdo může namítnout, že tento atentát byl sice tragédií, ale v porovnání s tisícovkami mrtvých Palestinců a izraelskou šikanou vyplývající z jeho převahy pouhopouhou kapkou v moři, ale to je nesmysl. O tom se též píše, i ty komiksy o tom vznikají. Tentokrát máme před sebou konkrétní tragický případ, který je vykreslen tak zvláštně mírně, subtilně, ovšem v podstatě je velmi mrazivý a dojemný... člověk si klade otázku, kterak by se sám popasoval s podobnou zkušeností a neumí si odpovědět.

    Celkový dojem: 70%
  • Toe
    Toe admin7.6.2015 11:03Mike's Place (pevná vazba)
    Ve výsledku celkem povedená věcička, dobře čtivé. Místy to na mě působilo ale až moc optimisticky, vykonstruovaná linka s teroristy tomu dodávala, hlavně v první polovině, náboj a napětí nutící mě to číst dál a dál až k výbuchu. A vlastně i potom to tak trochu byl hnací motor knihy, protože jinak zde děj chybí, jedná se jen o dialogy mezi postavami natáčené na kameru. Největším problémem tedy u mě byl rozpor mezi objektivitou, kde byly na jedné straně pravděpodobně autentické výpovědi, dokonce i přímé citáty účastníků a obětí, na straně druhé dle vyšetřování poslepované pravděpodobné chování a plán teroristů a rozkreslené pocity postav, u kterých si nejsem jistý, do jaké míry byly pravdivé a kolik by toho reálné postavy sami přiznali, o některých věcech popisovaných v knize bych asi fakt s nikým nemluvil, takže bych to též většinou viděl spíš jako imaginární omáčku. Zvláště, když jedna z postav v komiksu přiznává, že pokud chceš v Tel Avivu žít, tedy na místě, kde každou chvíli proběhne nějaký ten sebevražedný atentát, musíš mít krátkou paměť a dělat, jako že se nic nestalo. V doslovu je to naštěstí přiznáno, takže ve výsledku jsme byl tak nějak spokojen ;)

    Jo a ještě dvě věci sem si z knihy odnesl - Jednak mi přišlo, že kniha ve výsledku nebyla o tom, že někdo odpálil bar, který byl v Tel Avivu v podstatě jediné "rozumné" místo kde nikdo nic neřešil, ale o tom, že v při tom výbuchu zahynula jejich nejkrásnější a nejmilejší servírka/barmanka/kuchařka/milenka šéfa, což bylo ve výsledku nejtragičtější.

    Druhak asi měla kniha tak trochu sloužit jako tahák na návštěvu barů Mike's Place (včetně přiloženého pivního podtácku v každé knize, za který máte pivo zdarma - tedy u vázané verze, nevím jak u brožky ;) Po přečtení knihy ale naopak už moc Tel Aviv navštívit nechci, spíše mě to teď odrazuje, ale to už může být hodně subjektivní věc ;)

    Sečteno podtrhnuto - neviděl jsem dokument, ale kniha tak, jak je teď napsaná, by byla krásným námětem na hollywoodské drama jak vyšité ;)
21591